Fridrich o ČT24: Už nevysíláme zprávy, ale zpravodajství

Milan Fridrich.Šéf zpravodajství České televize Milan Fridrich chystá malé úpravy ve své kanceláři. Ke dvěma obrazovkám, na kterých běží ČT24 a CNN, chce přidat další dvě. Kromě ČT4 Sport bude sledovat i novou stanici Z1.

Po třech letech přichází ČT24 konkurence v podobě soukromé televize Z1. Prý vám to není úplně jedno.

Pohyby na trhu sleduje každý, ať je to veřejná služba nebo komerce. I když naše zadání je jiné než u privátů, zajímá nás to. Kromě Z1 se chystají další digitální televize. Je to jiné, když máte na trhu deset televizí a jiné, když sto. V jistém smyslu je v 21. století konkurence širší termín. O místo na slunci bojuje každý, kdo chce zaujmout informacemi - zpravodajské servery, historické nebo dokumentární kanály, ale i Český rozhlas. Konkurence se neobávám, protože naše zadání je jasné a po třech letech víme, kam jdeme. Jsme zpravodajství veřejné televize a nikdo nebude dělat toto zpravodajství jako my. ČT24 není o zábavné žurnalistice, čistě lokálních skandálech, černé kronice, líbivých zprávách a kuriozitách. Jsme profesionální stanice, která nabízí důležité zprávy odkudkoliv na světě s dopadem na život většiny lidí.

Dostalo hodně vašich lidí nabídku ze Z1?

Milan FridrichPodle mých informací jich bylo asi patnáct až dvacet. Tři lidé odešli a ani u nich tomu nejsem rád, ale přeji jim novou zkušenost. Další nabídky v poslední době přišly od internetového projektu Novy, ale i ze zpravodajství Novy i Primy. Profesionálů je málo a ČT má slušnou pověst.

Takže váš předchůdce Zdeněk Šámal, který šéfuje tn.cz, lovil i v České televizi.

Ano, odešlo tam pár lidí z denní směny. Byli kvalitní, ale nabídka, kterou dostali, se v jejich případě nedala odmítnout. Jsem rád, že tam neodešel nikdo z reportérů a editorů.

A co ta Prima?

Tam po dohodě odešel Roman Fojta. Nebránil jsem mu. U nás četl jen zprávy, tam dostal šanci jít do hlavní relace. U nás by tu šanci neměl. Myslím ale, že to není člověk pro privát a jednou se vrátí. Zkušenost mu zůstane. 

Takže se dá říct, že jste uhájil svůj tým. Co je na ČT tak lákavé? 

Budova České televize na Kavčích horách v Praze.Pokud chce někdo dělat profesionální zpravodajství bez kompromisů a hysterického tlaku na sledovanost, dělá u nás. Tady zažije jen tlak z hlediska dobré novinařiny a kvality reportáže nebo moderace. Trh kvalitu deformuje podle momentální líbivosti, dobrá novinařina ale stojí na principech. "Luxus" principů, opřený o zadání veřejné služby, nabízí jen Česká televize. Navíc: máme největší zpravodajství v zemi a tím hodně možností. Můžete být reportérem ve zpravodajství nebo publicistice, editorem, dramaturgem, zahraničním nebo regionálním zpravodajem, dělat sport, kulturu, krátké dokumenty nebo přenosy.  Pokud chcete pestrou práci, která je vidět celý den, Česká televize vám musí vyhovovat, stejně tak, když chcete profesně stále růst.

Na ČT24 jste byt téměř od začátku vysílání. Jak se za tři roky proměnila? 

Už nevysíláme zprávy, ale zpravodajství. Nejdříve jsme stavěli na tradičních zpravodajských relacích České televize, ke kterým jsme přidali zprávy každou hodinu. Nyní se soustředíme na přímé přenosy důležitých událostí, analýzy, rozhovory, posouvání informace o další rozměry. ČT24 je profilovaná, má pevné moderátorské i reportérské zázemí, zkušené produkční, kteří vědí, jak rychle se dá připravit záznam tiskové konference nebo nachystat živý vstup kdekoliv doma i ve světě. Na tento potenciál se nyní můžete až na výjimky spolehnout. ČT24 umožnila vznikn novým pořadům, jako je Historie.cs, Focus, Adresa: Střední Evropa, Film 2008, Digináves, Vedlejší efekty, Retro, Milénium, Před polednem, Interview ČT24. Václav Moravec má namísto jedné, dvě hodiny Otázek. ČT získala díky ČT24 nové formáty.    

Vysíláte hned z několika studií. Je to skutečně potřeba, nebo jde i o image?

Image je v televizi potřeba stejně jako informace. Je to vizuální médium. Pořád jsme spíš ve skromnějších poměrech, než je u jiných stejně velkých televizí zvykem. Vysíláme ze studia v newsroomu (Události nebo odpolední blok Studio ČT24), ze studia 6 (Dobré ráno, Před polednem nebo Vedlejší efekty), z virtuálního studia (Otázky Václava Moravce, Planeta věda, Prisma) a nově i z Pražské burzy, Poslanecké sněmovny a další studia máme v regionech. Nyní chceme posílit živé vysílání z regionů. Chtěl bych, abychom investovali do malých přenosových vozů. Pak budeme vstupovat do vysílání rychleji živě i s informacemi v regionech. A co se týče studií na burze a v parlamentu, ty skutečně potřebujeme. Na burze jsou obchodníci a burzovní specialisté, které můžeme pozvat do studia. Také parlament, kde máme i režii, je pro nás nutnost. Navíc jsme získali zázemí pro naše reportéry a jejich štáby.

Milan FridrichVěnujme se chvíli Událostem. Když Prima vyklidila prostor do 19.30 a pustila se do střetu s Novou, přineslo to více diváků Událostem. Nyní se Prima vrací se svým hlavním zpravodajstvím na 18.55 a opět si budete konkurovat. Můžete udělat něco proto, abyste si současnou sledovanost zachovali?

Zdali nám Prima ubere diváky, mě trápí míň než celková dramaturgie Událostí. Myslím, že divák zpravodajství ČT je docela věrný. Jsem rád, že jsme sloučili dosavadní Večerníky a události v regionech do jedné relace v 17.45 a máme delší prostor pro Události. Od 30. 6. budou mít 35 minut a ještě lepší dramaturgii než nyní. Diváci tam najdou i hodně regionálních zpráv, komplexnější obraz dění dne - ze světa, politiky, ekonomiky i regionu. Myslím, že toto progresivní opatření zlepší Události, přitáhne diváky. Konkurence mívá obsese z čísel, myslí, že každý je druhému vlkem. Pro mě je důležité profesionální naplnění veřejné služby. 

Děláte to chytře. Události v regionech, jelikož běží bezprostředně před nováckými Televizními novinami, byly často sledovanější než Události. Nyní se budou diváci soustředit na hlavní relaci. 

Změny s regionálním zpravodajstvím patřily mezi mé priority. Nelze je vnímat jako bezprostřední reakci na přesun Zpráv TV Prima na 18.55. Navrhoval jsem to už loni. 

Internetu věnují česká média stále více pozornosti. Jaké máte další záměry s ct24.cz?

Vysílač České televize na Kavčích horách.Už nyní máme pro zpravodajský web samostatnou redakci. Ten bude ovšem svým obsahem vždy úzce propojen s televizí. Internet má samozřejmě i kouzlo, které televizi chybí. Je to možnost interaktivity, on-line rozhovorů, kontaktu s divákem, nebo nabídka umísťování vlastních uživatelských videí. Ale to už dělá pomalu každý. Je to zajímavý doplněk, ale jeho význam bych nepřeceňoval. Současná priorita je webová stránka ČT4 Sport.

Vstup veřejnoprávních médií na internetový trh je hodně diskutován třeba ve Velké Británii. Nebojíte se kritiky, že utrácíte televizní poplatky za internet?

Proto děláme jen "aplikaci", ne samostatné, svébytné médium. K veřejnoprávní televizi přidáváme prvek textového zpravodajství a kontakt s divákem. Ale nechceme vytvářet solitéra pro internetový byznys. Jsou to takové firemní stránky a ty má i státní správa. 

Zpravodajství se stále rozšiřuje. Jak to vypadá se stavbou nového zpravodajského centra?

Tento měsíc budeme o projektu s vedením České televize diskutovat. Mým přáním je co nejrychlejší vybudování studiového domu ze dvou důvodů. Potřebujeme pracoviště pro výrobu ve vysokém rozlišení HD, nové plně digitalizované režie a studio. To je požadavek doby, který bude časem neodvratitelný. Druhým důvodem je fakt, že vytváříme dvě zpravodajské stanice ČT24 a ČT4 Sport a desítky pořadů z budovy, která nebyla ani nikdy navržena pro vysílání pořadů. Prostory jsou na hraně, nehledě na potřebu interaktivity různých vysílacích složek. Věřím, že dospějeme ke správnému rozhodnutí.   

Foto: Česká televize

Autor: - ger -, - red -





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi