Kde brát a nekrást? aneb Užitečné aplikace pro marketing a prodej

Tipy na bezplatné nebo levné aplikace, které usnadňují práci lidem v marketingu a prodeji patří k oblíbeným sdíleným tématům nejen na sociálních sítích, ale i "off-line". Pokusili jsme se dát dohromady průřez různými užitečnými programy.

Kde na internetu najít nějaký chytrý marketingově-obchodní software za pár korun (dolarů) nebo dokonce zadarmo? Uvedený výčet softwarových nástrojů si ani v nejmenším nečiní nárok na úplnost, ale je především ukázkou typologie marketingově-prodejních on-line nástrojů a zdrojem tipů, jak si ulehčit a zefektivnit každodenní práci.

CrystalMails.com
Emailing patří k nejjednodušším a přitom stále k nejúčinnějším nástrojům on-line komunikace. Webové stránky CrystalMails.com vám pomohou vytvořit newsletter podle šablony, naplánovat časovou rozesílku, spravovat seznam kontaktů, filtrovat kontakty, rychle rozeslat na tisíce adres, aniž byste se dostali do konfliktu s e-mail roboty hlídající spamy, nebo získat detailní statistiky kampaní včetně integrace s Google Analytics. Máte-li méně než 200 adres, které potřebujete obsluhovat, pak se jedná o službu zdarma, měsíční cena (při libovolném počtu opakování) např. rozesílky na 5000 kontaktů činí 790 Kč. Podobné služby nabízejí stránky jako Mailchimp.com, Aweber.com, Ultramailer.org, eCircle.com, Sentori.co.uk nebo české nástroje Mailkit.cz, Mail-komplet.cz nebo SmartMailing.cz.

Nimble.com
Funkční CRM systém za 15 dolarů měsíčně? Ano, i taková nabídka existuje. Systém nabízený na Nimble.com vám zajistí správu kontaktů, sledování obchodních případů, úkolování, ale i takové speciality, jako je automatické vyhledání a provázání vašich kontaktů s jejich profily na sociálních sítích. Nimble je také připraven zakomponovat nástroje jiných dodavatelů třeba v tomto článku zmíněné Wufoo, HubSpot, Hootsuite nebo třeba kontakty shromážděné pod Googlem. Pokud někomu i 15 dolarů přijde příliš, existuje dokonce i CRM systém šířený zcela zdarma. Stačí vyhledat stránky Zoho.com.
Do skupiny CRM řešení patří např. i SalesForce.com. Nástroj silně orientovaný na prodej rovněž pomáhá sledovat sociální sítě, ale i když je možné jej v základní verzi pořídit za 4 eura měsíčně, nejžádanější verze stojí 135 eur. Na 29 dolarů pak přijde další CRM program Pipedrive.com, na stejnou cenu pak řešení Desk.com a jen o trochu více dáte za Sugarcrm.com

Prezi.com
Zapomeňte na nudné powerpointové prezentace. Pokud chcete oslnit takovým zpracováním myšlenek, že si publikum bude myslet, že jste si zaplatili tým animátorů, pak se zaregistrujte na Prezi.com, loni už to udělalo 18 milionů lidí. Nástroj umožňuje velice poutavým způsobem vizualizovat a prezentovat myšlenky. V duchu trendů jsou prezentace uloženy mimo počítač (v cloudu, viz dále) a není problém je prezentovat s pomocí tabletů. Nemusíte se bát, že byste nevěděli odkud začít a zůstali sedět před prázdnou obrazovkou. Na pomoc je zde řada předchystaných šablon nebo inspirujících prezentací, které lze upravovat podle svých představ. Základní verze je zdarma, za lepší verzi zájemce zaplatí 5 a za nejlepší 13 dolarů měsíčně.

MindMeister.com
Ze stejné kategorie nástrojů jako Prezi je i MindMeister umožňující přehledně strukturovat a rozvíjet myšlenky. Jeho smyslem ale není příprava veřejné prezentace, ale spolutvorba uvnitř firmy, kdy účastníci projektu postupně přidávají své myšlenky. Je to takový brainstorming na dálku. Díky vzdálenému přístupu a lokalizaci pro mobilní internetová zařízení je možné pracovat a sdílet kdykoliv a kdekoliv. Tři myšlenkové mapy si můžete vytvořit zdarma, za základní verzi pak dáte 5 dolarů měsíčně.

SlideShare.net
Když už jsme narazili na prezentace, Slideshare.net vám sice přímo s ničím nepomůže, ale kromě toho, že na této sociální síti můžete zavěsit vlastní prezentace, najdete zde v podobě milionů prezentací z celého světa obrovský zdroj informací a inspirace. Zkuste třeba kanál Slideshare.net/MarketingSalesMedia.

Proč je dobré něco nemít
Už tady padl termín cloud, tedy model, kdy programy a data nejsou uloženy v počítači, ale někde na síti (typicky např. všechny soukromé e-mailové účty jako Seznam.cz, Gmail.com aj.). Pokud se chcete s problematikou seznámit a nechat se inspirovat dalšími nástroji, pak společnost Ness Technologies pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR připravila projekt "Proč je dobré něco nemít". Na stránkách www.amsp.cz/procnemit se formou sedmi on-line kurzů seznámíte s celou problematikou cloudu a najdete tipy na další aplikace např. Insight.ly, HighRisehq.com, Podio.com, Asanu.com aj.

TopDesigner.cz
Skoro tři tisíce designérů sdružují webové stránky Topdesigner.cz. Potřebujete-li navrhnout nové logo, webové stránky, letáky a jiné tiskoviny, vizitky, potisknou reklamní předměty nebo navrhnout obal výrobku, pak za velice přijatelnou cenu a výběrem z řady návrhů to lze vyřešit právě prostřednictvím zmíněných stránek. Vše funguje formou aukce a tzv. crowdsourcingu, tedy spolutvorby. Firmy na portál umístí svou poptávku včetně ceny, kterou jsou ochotny za dílo vyplatit, designéři, kteří se projektu chtějí účastnit, posílají své návrhy. Zadavatel je může komentovat, ostatní lidé "lajkovat", tvůrci dále upravovat, až zadavatel dospěje k výběru vítězného návrhu. Ceny za projekty se pohybují v rádu tisícikorun.

Leady.cz
Lead, nebo-li kontakt, který potenciální zákazník firmě zanechává, je velmi cenná věc. Jak analyzovat anonymní masu návštěvníků firemních webových stránek, tak přesně tento problém řeší Leady.cz. Služba na základě chování uživatele stránek (prohlížení produktového popisu, ceníku apod.) dokáže identifikovat vážné zájemce a asi v polovině případů dokáže určit firmu, ze které návštěvník pochází a doplnit k ní ekonomické a kontaktní údaje. Služba bohužel není zadarmo, cena se odvíjí od množství leadů, i tak však provozovatelé slibují velmi zajímavý poměr cena/užitek.

Click4Survey
Ve výčtu užitečných nástrojů pochopitelně nesmí chybět on-line výzkum. Profesionální nabídku má samozřejmě každá větší agentura, pro jednoduchý průzkum se však lze spokojit i s řešením takříkajíc na koleně. Český projekt s nečeským názvem Click4Survey slibuje 144 tisíc on-line respondentů, možnost jejich cílení, jednoduchou tvorbu dotazníků, pokročilou analýzu dat a přehledné výstupy. Pokud se spokojíte s malým průzkumem do 100 odpovědí za měsíc, je služba zdarma, nejvyspělejší verze s mnoha tisíci odpověďmi však přijde na 10 tisíc. Kč/měsíc. Reference lze ale hledat u firem jako Plzeňský Prazdroj, Kofola, Komerční banka, Telefónica nebo T-Mobile. A pokud chcete nějakou alternativu, tak např. Survio.cz, Vyplňto.cz, OurSurvey.cz, SurveySimply.cz, řešení nabízí také Google Forms. Z nečeských aplikací je možné využít třeba např. Survs.com nebo SurveyMonkey.com a to včetně zahraničních respondentů.

Wufoo.com
Potřebujete navrhnout internetový formulář pro sběr informací při přihlašování, pro objednávky, přihlášení k odběru newsletteru, registraci na akci, marketingový výzkum nebo dokonce potřebujte zorganizovat petici? Stránky Wufoo.com nabízejí řešení. S Wufoo nejen navrhnete formuláře, ale i sesbíráte informace, které potřebujete a tato data lze dále zpracovat a vizualizovat. Pochopitelně že není potřeba se trápit se složitým navrhováním, ale lze sáhnout po některém z typizovaných formulářů. Pro jednoduché nasazení se lze spokojit s bezplatnou verzí, placené verze začínají na 15 dolarech za měsíc. Ze stejné skupiny nástrojů je např. Jotformeu.com, Formspring.com, Formsite.com, Icebrrg.com, Formassembly.com, Formlogix.com, Response-o-matic.com, Webformfactory.com nebo třeba Phpform.org.

Hootsuite.com
Mnoho firem dnes trápí, jak podchytit vše, co se právě jich dotýká v rámci sociálních sítí a to nejen té největší, Facebooku. Stránky Hootsuitecom právě tento problém pomáhají řešit. Umožňují nejen plánovat a realizovat vlastní aktivity, ale i monitorovat a analyzovat dění na sociálních sítích. Službu lze pořídit i ve verzi pro chytré telefony a tak mít neustálý souhrnný přehled o tom, co se děje na sociálních sítí a v případě potřeby rychle reagovat. Základní verze je zdarma, profesionální pak od 9 dolarů za měsíc.
Ze stejné skupiny nástrojů jsou např. TweetDeck.com, Seesmic.com, Postheads.com SocialOomph.com, CoTweet.com, Ping.fm, Twitterfeed.com, SpredFast.com nebo Buffer.com. Ve výčtu by pochopitelně neměl chybět ani český projekt BrandEmbassy, jehož výhodou je schopnost identifikovat v sociálních sítích nespokojence, kterým je dobré se následně věnovat.

HubSpot.com
On-line marketing v kostce, přesně to najdete na stránkách Hubspot.com. Nástroje na správu webových stránek, jejich optimalizaci, blogování, sociální média, tvorbu formulářů, analýzy a další funkcionality, to vše lze mít na jednom místě. Na rozdíl od jiných nástrojů však pro jejich efektivní využívání budete přeci jenom muset trochu platit. V případě Hubspotu by např. malým i středním firmám měl stačit balíček za 170 eur měsíčně. Integrované služby nabízí také např. ActiveCampaign.com.

Roikalkulacka.cz
Jaká je návratnost investice do e-mailingové, direct marketingové nebo letákové kampaně? Na to můžete najít odpověď s pomocí ROI kalkulačky.

Google
Mnoho užitečných funkcí a navíc zadarmo nabízí největší internetová firma světa Google. K základním funkcím patří možnost vytvářet si vlastní webové stránky, blogování, plánování s pomocí kalendáře a další programy spadající pod kancelářský software. K oblíbeným marketingovým funkcionalitám pak patří především analytické nástroje schované pod odkazem google.com/analytics. Pokud vás zajímají nejhledanější témata, pak místo slova analytics vložte trends. Z podobného soudku je i konkurenční služba skokani.seznam.cz.

Jak napsat brief?
Na mizernou úroveň zadání si pravidelně stěžují snad všechny agentury. Dobrý brief (zadání zakázky) by se prý měl vejít na jednu stránku A4. A jak takový dobrý brief sestavit, tak s tím vám zdarma pomůže aplikace pro iPady UBrief agentury Underline. Využít lze předdefinované možnosti zadání, obsahově je možné vše poskládat podle individuálních potřeb, návrh lze sdílet a výsledek bude navíc dobře vypadat. Na závěr agentura zdvořile prosí, abyste jí brief také nezapomněli poslat.

Shopify.com
Potřebujete-li rychle a levně vytvořit a spravovat e-shop, pak můžete sáhnout např. po nabídce Shopify.com. Za 60 dolarů měsíčně si navrhnete moderní e-shop podle předpřipravených šablon, bude prodávat, vést si evidenci svých zákazníků, blogovat apod., zkrátka budete mít plnohodnotný produkt, který ve světě využívá přes 50 tisíc e-shopů, tedy asi dvojnásobek všech českých e-shopů. Komu se zdá 60 dolarů příliš, tak samozřejmě v tomto případě existuje i řada více či méně kvalitních tuzemských nabídek, stačí jen do Googlu zadat heslo e-shop zdarma.

Zapier.com
Když začnete pracovat s více aplikacemi najednou, brzy začnete řešit problém, jak přenášet data z jedné aplikace do druhé. Pak se mohou hodit služby jako Zapier.com. A abyste se ve svých aktivitách na řadě různých on-line platformách neztratili, můžete využít BaseCamp.com.

Toggl.com
Také jste si prošli dobou vyplňování timesheetů nebo je stále používáte, a je jedno jestli pro sledování podřízených nebo pro evidenci odvedené práce pro klineta? Zapomeňte na vyplňování papírových formulářů nebo excelovských tabulek a zkuste Toggl.com. Jednoduše zadáte název projektu nebo dílčího úkolu a spustíte start, při ukončení činnosti stop. Všechny shromážděné údaje lze náležitě vizualizovat a statisticky vyhodnocovat, navíc k datům budete mít přístup odkudkoliv. Jediné úskalí dokonalých statistik se skrývá v averzi těch, kteří jsou takto sledováni. Základní verze je zdarma, plná verze za 5 dolarů měsíčně.

IFTTT.com
Jestliže nastane toto, pak udělej toto (If This Then That) celkem dobře vystihuje originální nástroj, který automaticky reaguje na předem definovanou skutečnost. Například se na Facebooku objeví fotka s klíčovým heslem a uživateli může být o tom doručena SMS, nebo automaticky umístěna reakce. Služba dokáže monitorovat na šest desítek sítí a portálů.

 

Foto: archiv

Autor: Bohuslav Bohuněk





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi