Petra Fundová z Burda Praha: Časopisy pro muže jsou těžký segment

Nejznámější lifestylový magazín Elle kompletně obměnil redakci a připravuje obsahové i grafické změny. "Vstupu nového titulu se nebojíme, konkurence nás může posunout dopředu," říká k ohlášenému příchodu amerického Vogue Petra Fundová, ředitelka vydavatelství Burda Praha.

* Americký magazín Vogue oznámil koncem srpna vstup na český trh. Je vaše vydavatelství připraveno na novou konkurenci?

Vstupu nového titulu se nebojíme. Myslím si, že z toho mohou profitovat čtenáři i inzerenti. Logicky se tu všechna vydavatelství s lifestylovými časopisy budou muset více snažit, a konkurence nás tak může posunout dopředu k lepším výkonům. V magazínu Elle máme nový tým v čele s šéfredaktorem Petrem Matějčkem, který doplní art director Ondřej Liška, módní ředitelka Lenka Kermes, vedoucí kosmetické rubriky Monika Marešová a další. Celkově se vyměnily dvě třetiny redakce.

* Vnímáte to jako výhodu, že část redakce Elle včetně bývalé šéfredaktorky odešla do Vogue a vy stavíte nový tým?

Ano, Elle to jedině prospěje. Lidé, kteří od nás přešli do Vogue, umějí dělat časopis určitým způsobem. Jsem sama zvědavá, jestli dokážou najít pro Vogue novou tvář, nebo zda budou jen dále využívat know-how z Elle. Při tvorbě obsahu Elle máme v České republice velkou svobodu, což nebývá vždy u licenčních titulů zvykem. Můžeme samozřejmě používat i zajímavý zahraniční obsah, ale nemáme stanoveno, kolik ho v jednom vydání musí být. Obsah Elle je tak z 80 až 90 procent lokální a v tom chceme nadále pokračovat.

* Poprvé povede lifestylový magazín pro ženy muž. Promítne se to do jeho podoby?

Úplně bych to nerozlišovala, zda časopis vede muž, nebo žena. Jde přece hlavně o to, jaký má cit pro jeho koncept a kam jej chce posunout. První číslo pod novým vedením vyjde v červenci, kdy jsme partneři filmového festivalu v Karlových Varech. Šéfredaktoři se po nějaké době chtě nechtě opakují a já očekávám, že Petr Matějček přinese svůj pohled na obsah a nová neotřelá témata.

* Vaše vydavatelství také vyjednávalo o licenci pro Vogue, proč k tomu nakonec nedošlo?

Finanční podmínky byly tak tvrdé, že naše obchodní plány, které obvykle děláme na pět až sedm let, by nám ani po této době neumožnily dostat se do černých čísel. Dnes už neinvestujete "jenom" do tištěného produktu, ale i do digitálních aktivit kolem dané značky a to také něco stojí. Návratnost investic do digitálu u projektu, jako je Vogue, není stále ještě tak vysoká, aby vám vytvořila dostatečnou marži a umožnila více než jen pokrýt náklady. Také nějakou dobu trvá, než získáte důvěru inzerentů a partnerů.

* Spoluvlastník vydavatelství CNC Daniel Křetínský oznámil, že jedná o koupi magazínu Elle přímo ve Francii. Dotkne se to vašeho podnikání?

Daniel Křetínský kupuje licencované vydavatelství časopisu Elle a dalších titulů ve Francii, nikoli poskytovatele licence Elle, Lagardere Active. Bude mít tedy smluvně zabezpečenou licenci k vydávání Elle pro francouzský trh, podobně jako my máme licenci na Elle pro český trh. Burda Praha nemá s držiteli licencí na vydávání Elle v jiných zemích majetkově ani smluvně nic společného.

* Začátkem roku jste uvedli na trh nový titul pro mileniály About, který by měl vycházet dvakrát ročně, pokud se první číslo uchytí. Jak si magazín vede?

Zatím ještě nemáme úplná data z distribuce tištěných titulů. Naším cílem je dosáhnout prodaného nákladu 8 až 10 tisíc výtisků během půlroku. Témata magazínu jsou jiná než u našich vlajkových titulů, bude proto záležet, zda jsou lidé ochotni si jej kupovat. Pokud budeme v tištěné verzi pokračovat, bude jenom jedním dílem skládačky. Pro tuto cílovou skupinu, která ráda někam chodí a učí se něco nového, bychom rádi vymysleli i vlastní eventy.

* Co nového ještě v letošním roce chystáte?

Na konci dubna poprvé vyšel časopis věnující se tématu psychologie Be Happy. V květnu jsme přidali ještě nový titul Mollie Makes, který je plně licencovaný. Jak vyplývá z konceptu "do it yourself", obsahuje kreativní návody, jak si doma vyrábět různé věci. Licenci k němu drží společnost Immediate Media, která je součástí skupiny Burda International.

* V loňském roce jste přišli také s časopisem pro zralé ženy Baví mě žít. Jaké jsou jeho výsledky?

Je to velmi specifický titul, který stojí půl na půl na tržbách z distribuce a inzerce. Není to ale úplně lehký segment, protože zadavatelé inzerce u nás nejsou ještě na bonitní cílovou skupinu 50+ úplně připraveni. Byznysový plán pro tento typ titulu počítá s návratností do dvou let. Jedná se o měsíčník, který není úplně levný, stojí 35 korun. Časopis je stále v zaváděcí fázi, není ještě všeobecně známý, a proto chystáme na léto různé promo akce pro předplatitele i pro volný prodej. Velmi dobře nám tato značka funguje na Facebooku, kde čtenářky aktivně reagují na náš obsah. Což by možná u této cílovky každý nečekal.

* Před dvěma roky jste naopak ukončili vydávání magazínu Maxim zaměřeného na muže. Proč k tomu došlo?

Lifestylové časopisy pro muže jsou opravdu těžký segment. Je mi to poměrně líto, že jsme jej opustili, a zabývám se myšlenkou, co by tu šlo dále dělat pro tuto cílovou skupinu. Muži ale nejsou ochotni si časopisy kupovat a všechny informace hledají na internetu. Investice do silného on-line magazínu pro muže jsou přitom vysoké. Pokud byste chtěla dělat takový časopis on-line, tak v dnešní době čelíte tomu, že řada zadavatelů reklamy nechce svou značku spojovat s lechtivějším obsahem, ačkoli je třeba dělaný s nadsázkou. Neprůchodné to bylo zejména u zahraničních firem. Poskytovatel licence v USA tak přišel se změnou konceptu směrem k serióznějším tématům, kterou prosazoval i v ostatních zemích. Jakmile ale už nějakou značku zavedete, je těžké změnit její koncept tak, abyste neztratili čtenáře. V roce 2016 nám končila licence a po dalších jednáních, při kterých vlastník trval na změně obsahu, jsme se rozhodli ji už neprodloužit. Soustředili jsme se nadále jen na ženy jako čtenářky s výjimkou Elle Man, který vychází jako speciál dvakrát do roka a kupují jej jak muži, tak ženy.

* Vydavatelství procházelo v posledním roce restrukturalizací zejména v obchodní části. Kam vás to posunulo?

Vydavatelství je živý organismus zejména tím, jak stále více míříme k plnému využívání digitálu a pořádání eventů. Z toho důvodu potřebujete typ manažerů, kteří budou více přirozeně srostlí s on-line prostředím. Nestačí jen to, že máme weby a on-line platformy, ale musíte mít odpovídajícím způsobem postavenou i strukturu zaměstnanců. Díky tomu se nám podařilo firmu restartovat, což se pozitivně promítlo i do hospodářských výsledků. V roce 2017 jsme zvýšili čistý zisk na více než 28 milionů Kč.

* Poohlížíte se i po nových akvizicích?

Hledáme i příležitosti k akvizicím. Nemusí jít ale vyloženě o lifestylové tituly. Rádi bychom posílili i v oblastech on-line nebo e-commerce, kde bychom vytvořili synergie. Mohlo by jít i o zajímavý start-up. Nyní řešíme dvě až tři možnosti, z nichž by něco mohlo dopadnout do konce roku.

* V případě mediálních domů, které mají zahraniční vlastníky, se stále spekuluje o jejich prodeji. Schyluje se k něčemu takovému?

To není na pořadu dne. Momentálně vše zůstává tak, jak je. Samozřejmě nikdy neříkejte nikdy, protože trh se stále konsoliduje a o zdravě se vyvíjející firmy, jako jsme my, je zájem. Poslední dva roky fungujeme jako pozitivní příklad i pro jiné země ve skupině, takže myslím, že cena by byla relativně vysoká.

***

PETRA FUNDOVÁ

V čele vydavatelství Burda Praha je od srpna 2006. Začínala v něm pracovat v roce 1997 jako šéfredaktorka a kreativní ředitelka. Na pozici CEO Burda Praha zodpovídala za fúzi s vydavatelstvími Vogel Publishing (počítačové tituly) a Hachette Filipacchi 2000 (lifestylové brandy). Před příchodem do vydavatelského byznysu spolupracovala s reklamními agenturami jako projektová manažerka.

Foto: Burda Praha

Autor: Lucie Vaníčková





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi