Monika Jančová z TV Nova: Televizní obsah je jiná liga, pro značky je bezpečný

Televize Nova posiluje nabídku obsahu na internetu, od léta začala vyrábět pořady určené přímo pro on-line. Zároveň s tím rozšiřuje i možnosti inzerce. Nabízí product placement či nové reklamní formáty, říká v rozhovoru šéfka on-linu a výzkumu Monika Jančová.

* Nova provozuje předplacenou VOD službu Voyo.cz a také webové portály jako TN.cz nebo catch-up stránky Novaplus.cz, financované reklamou. Co je pro vás důležitější?

Naše on-line projekty se navzájem doplňují. Kombinujeme je tak, abychom maximalizovali výnos z obsahu napříč různými digitálními platformami. Přitom placená služba Voyo je stabilní ziskový byznys s 30 tisíci předplatiteli. A vedle ní se můžeme na Novaplus.cz soustředit na rozvoj videoreklamy, která je celosvětově na vzestupu.

* Které weby z vašeho portfolia patří k nejnavštěvovanějším?

Máme tři hlavní internetové portály. Zpravodajský portál TN.cz a související magazíny navštíví měsíčně kolem 2 milionů reálných uživatelů. Dále je to zábavní portál Nova.cz, který přináší informace ze zákulisí našich televizních pořadů a navštěvuje jej kolem 1 milionu reálných uživatelů. A v neposlední řadě provozujeme AVOD službu (financovanou reklamou) Novaplus.cz s prémiovým TV obsahem, volně dostupným po dobu sedmi dnů od vysílání v televizi.

* V čem se Nova liší od ostatních producentů on-line obsahu?

Naše on-line portfolio přináší televizní značky do digitálního světa. Epizody naší vlastní televizní produkce jsou naším nejcennějším on-line produktem, a to zejména díky věrným divákům, dlouhé stopáži, vysoké "dokoukanosti" a v neposlední řadě nepřeskočitelné reklamě. Hodnotou pro kampaň zadavatele je skutečnost, že nabízíme na Novaplus.cz prémiový on-line obsah v bezpečném prostředí, vysokou viditelnost i produkční kvalitu. Máme výhodu silného televizního zázemí, tedy přístup k nejmodernějším technologiím a zkušeným tvůrcům. Kvalitu našeho obsahu nelze srovnávat s obsahem generovaným uživateli, který nabízí např. YouTube, je to jiná liga.

* Pustili jste se do výroby vlastních pořadů určených pro on-line. Co vás k tomu vede?

Chceme posílit zásah a rozšířit naše publikum. Díky novým on-line pořadům oslovujeme vedle standardních televizních i on-linové diváky. Např. výhradně on-line pořad Nova Taxi, který dobře zafungoval na sociálních sítích včetně Instagramu, nám přivedl mladou cílovou skupinu ve věku 13 až 17 let.

* Jaké další internetové pořady jste spustili?

Rozdělila bych je na dvě hlavní skupiny. První skupinu tvoří obsah, jenž rozšiřuje naše televizní pořady. Typicky je to třeba série Jak to vidí Robinsoni, ve které účastníci televizního pořadu Robinsonův ostrov komentují své prožitky v reality show, nebo Jak to vidí Tereza, jež navazuje na pořad Mise nový domov s moderátorkou Terezou Pergnerovou. Cílem těchto formátů je rozšířit televizní zážitek do světa on-linu nabídnutím dodatečných informací nebo emocí. Zatím nejúspěšnější se stala série Jak se vede, malé lásky?, jejíž statistiky sledovanosti se vyrovnaly internetové sledovanosti televizního formátu Malé lásky.

* A ty druhé typy pořadů?

Druhou skupinou jsou samostatné internetové pořady, které s televizním vysíláním souvisejí pouze okrajově nebo vůbec. Jsou to zábavné formáty typu Nova Taxi, Nova Stars, Což takhle dát si... nebo publicistické Maminy s rozumem a Hravě zdravě.

* Vznikají on-line pořady ve stejných týmech jako ty televizní, nebo je jejich produkce oddělená?

Jak kdy. Interně jsme rozjeli malou on-line produkci, která přichází s koncepty on-line formátů a je v úzkém kontaktu s producenty jednotlivých televizních pořadů. Některé on-line formáty naopak vznikají při výrobě televizních pořadů, kdy za námi přicházejí sami producenti s nápady do on-linu.

* Jak si vedou vaše weby z hlediska přístupů z mobilních telefonů?

Na mobilech jsme hodně silní zejména na webu TN.cz. Z pohledu návštěvnosti tvoří mobilní zařízení přibližně 60 % přístupů a přes 50 % zhlédnutí stránek. Je to dáno i tím, že máme mobilní aplikaci TN.cz, která má přes 60 tisíc aktivních uživatelů měsíčně a od svého spuštění v dubnu 2016 do letošního října zaznamenala 325 tisíc stažení. Na Novaplus.cz dávají uživatelé přednost desktopům, neboť je pro ně pohodlnější sledovat delší pořady na větší obrazovce. Mobilní návštěvnost se zde pohybuje kolem 30 % a dále roste.

* Jaké novinky chystáte na internetu po obchodní stránce?

U internetových pořadů jsme začali od léta prodávat product placement, který klient může získat v rámci balíčku. Vedle toho nabízíme i nové reklamní formáty, a to konkrétně krátké 6sekundové spoty, tzv. bumper ads, jež jsou ideální pro mladší cílovou skupinu. Přidáváme i extra dlouhé 90sekundové spoty, které umožní klientovi odvyprávět celý příběh. Další novinkou je nabídka exkluzivity v reklamním breaku po čtvrté minutě dlouhotrvajícího videa.

* Jaké máte plány v on-linu pro příští rok?

Konzumace videoobsahu v on-linu roste, protože spotřebitelé chtějí pořady sledovat kdykoli a kdekoli. Očekává se, že tržby digitálního videa a mobilní reklamy porostou v následujících letech nejrychleji, společně s rostoucí penetrací chytrých telefonů a chytrých televizí. To pro skupinu Nova znamená příležitost, jak ještě více profitovat z monetizace televizních pořadů a z obsahu určeného pro on-line se zaměřením na video. Zároveň plánujeme investice do technologií, abychom vylepšili divácký zážitek o možnost sledování on-line videa napříč všemi zařízeními, včetně personalizované nabídky. Zadavatelům reklamy chceme poskytnout větší vhled do chování diváků a segmentace publika nad rámec stávajícího TV měření, a to včetně behaviorálního a nákupního cílení. Nechci odhalovat detaily našich plánů, ale můžu alespoň říct, že budeme dále rozšiřovat obsahovou nabídku a chystáme facelift našich webů Nova.cz a Novaplus.cz.

* Vnímáte jako konkurenci nadnárodní on-line hráče, jako jsou Google a Facebook?

Nevnímáme to na úrovni kvalitativní, ale jsou to silní hráči v oblasti reklamy. I přesto, že většina jejich videí je nesrovnatelně horší kvality než ta naše a část nabízeného obsahu je kradená, jsou díky svému dosahu mnohdy víc slyšet. Publisheři a inzerenti by měli společně více zohledňovat kvalitu a dbát na to, aby se reklama objevovala vedle nezávadného obsahu proti kvantitě, kterou tlačí Google a Facebook. Důraz na kvalitu se vrátí zejména inzerentům.

* Je pro vás zajímavé společné měření televize a on-linu, které by mělo být od příštího roku i součástí peoplemetrového měření?

V rámci Asociace televizních organizací vzniká společné měření TV a on-linu. Uvidíme, jak se v příštích letech podaří projekt rozjet. Zadavatele to zajímá a nás také. Jde o to najít vhodnou metodiku, kterou by přijali všichni hráči na trhu. V příštím roce bychom mohli mít k dispozici první výstupy.

* Většina televizí začala rozvíjet HbbTV vysílání. Jaký je váš přístup k této nové technologii?

Pro nás to je zatím pouze doplňující produkt. V HbbTV nabízíme zpravodajství a redakční obsah z webu Nova.cz a provádíme testy ohledně dalšího provozování a monetizace této platformy.

***

MONIKA JANČOVÁ

Vedoucí výzkumu a on-line projektů skupiny Nova, od května 2017 řídí spolu s Petrem Horákem sekci nových médií a diverzifikace skupiny Nova. Na starosti má on-line projekty (vyjma placených služeb), vedle toho šéfuje výzkumnému oddělení, které vede od roku 2015. Petr Horák zodpovídá za placené služby a distribuci. Monika Jančová pracuje na TV Nova od roku 2006, kde nejprve působila jako business development manažerka a jako vedoucí výzkumu ve skupině CME.

Foto: Radana Čechová

Autor: Lucie Vaníčková





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi