Erika Luzsicza: Boj o televizní zákazníky je ve sportu vyhrocený

Prostor pro nové tematické stanice na českém trhu stále je. "Počínaje kanálem o svatebních šatech přes kanál jenom o zbraních nebo o dobročinnosti," říká v rozhovoru pro MSM Erika Luzsicza, ředitelka společnosti Axocom, která zastupuje zejména placené televize při vyjednávání s operátory.

* Co vše patří do agendy společnosti Axocom?

Fungujeme jako obchodní zástupce pro různé mediální skupiny, primárně pro placené televizní kanály (některé zastupované společnosti vlastní i free-to-air kanály). To znamená, že jsme jejich prostředníkem při vyjednávání podmínek se satelitními, kabelovými a IPTV operátory. K tomu má naše práce ještě konzultační rozměr, firmám pomáháme s orientací na trhu, s přípravou a spuštěním nových kanálů i distribučních platforem.

* Zastupujete tedy - obdobně jako mediální agentury - více společností, tudíž máte lepší vyjednávací pozice?

Ano. Výhodou je velké či spíše co nejširší portfolio, což pomáhá při vyjednávání a sestavení nabídek například pro operátory. Celý proces vyjednávání je tak díky tomu jednodušší a rychlejší.

* Prodejem reklamy se ale nezabýváte.

Ne. U placených, tematicky zaměřených televizí jsou hlavním zdrojem příjmů poplatky od operátorů. Prvním nejdůležitějším momentem je proto jejich penetrace na trhu. Reklama pak u nich bývá až druhým pilířem a při jejím prodeji je zastupují na tomto trhu společnosti jako Atmedia nebo Media Club.

* Jak se z vašeho pohledu placeným televizím na českém trhu daří?

Daří se jim. Potvrzuje to mimo jiné fakt, že v posledních dvou třech letech si většina mediálních skupin do svého portfolia přidala jeden nebo více televizních kanálů. Případně se rozhodla některé lokalizovat či investovat do lokálního obsahu. A netýká se to pouze stanic v našem portfoliu, jedná se o všeobecný trend.

* Od začátku června se objevil nově v češtině dětský kanál Nick Jr. od společnosti Viacom, kterou zastupujete. Jaké má ambice na trhu dětských stanic?

Dětský kanál Nick Jr. byl doposud v nabídce operátorů pouze v angličtině, což bylo dost limitující. Jeho sesterská stanice Nickelodeon je v české verzi dostupná už od roku 2010. Lokalizovaná verze je tak oproti dosavadnímu vysílání v angličtině přidanou hodnotou. Určen je nejmladším dětem mezi 2 až 6 lety. Je to taková školka v televizi, která hravou formou učí děti, jak funguje okolní svět. Na něj pak navazuje Nickelodeon, který je určen dětem od šesti let.

* Jaké výsledky si od jeho lokalizace slibujete?

Poté, co byl Nick Jr. na ostatních trzích spuštěn v lokalizované verzi (nejprve v Maďarsku, pak v Polsku a Rumunsku), zněkolikanásobil svůj podíl na sledovanosti oproti vysílání v angličtině. Během prvního roku od startu vysílání proto očekáváme, že by stanice mohla dosáhnout až na 2 % ve své cílové skupině od 4 do 15 let. Ale jsou i operátoři, kteří chtějí vysílat souběžně obě jazykové verze, protože to podle nich dává zákazníkům smysl.

* Ve stejnou dobu jako Nick Jr. odstartovala ještě nová stanice Tuty TV. Myslíte si, že je na českém trhu prostor pro tolik dětských televizí?

Ta druhá stanice je jinak zaměřená, neboť je průřezem všech věkových kategorií. Takže to nelze srovnávat. Nick Jr. i Nickelodeon mají vlastní původní obsah. Pravděpodobně tak vypozorovali úspěch těchto dětských kanálů a mají za to, že ještě nějaký prostor na trhu, zejména ve free-to-air segmentu, je.

* Kolik lokalizovaných placených stanic je celkově na českém trhu?

Je to určitě více než 150 televizních stanic, což je srovnatelné se situací v okolních zemích.

* Je podle vás na českém trhu ještě prostor pro nové stanice?

Co se týče lokalizace, tak máme v portfoliu stanice, které k ní ještě nepřistoupily. Vždycky záleží, jak si společnost vyhodnotí návratnost svých investic. Je jedno, jestli se na lokalizaci díváme jen jako na jazykovou mutaci nebo jako na lokalizaci contentu či přímou produkci pořadů pro daný trh, i když to jsou finančně různě náročné varianty. Obě cesty jsou pro společnost významnou nákladovou položkou. To, jak se dané mediální skupiny vyvíjely v posledních letech, ale ukazuje, že prostor pro nové stanice zde stále je.

* A když byste to specifikovala spíše tematicky...

Úzce cílených témat, která ještě nejsou pokrytá, tu je spoustu. Počínaje kanálem o svatebních šatech přes kanál jenom o zbraních nebo o dobročinnosti. O tom by se dalo mluvit do rána. Otázka je, kolik takto relativně malý trh může pojmout diváků. Náklady na provoz jsou největším rozhodovacím elementem, nicméně musím říct i v souvislosti s komunikací s operátory, že neustále hledají nějaký způsob, jak se odlišit. Boj o zákazníky operátorů je velký. V oblasti sportovních práv je vyhrocený už několik let. Když už se ve sportovní oblasti není kam hnout, operátoři hledají další rozlišovací mechanismus, který se může objevit v jiných tématech.

* Jaké jsou zhruba náklady na rozjezd nové stanice?

Nedá se to takto generalizovat, protože to závisí i na zaměření kanálů, jestli je to lokalizované a také to, jestli jej chcete spustit jen v jedné zemi, nebo v celém regionu. U některých stanic diváci unesou, že se v rámci lokalizace použije tzv. voiceover nebo titulky, čemuž tu ale nejsme příliš otevřeni. I v případě dabingu jsou různé úrovně kvality.

* Může jít tedy o rozmezí od desítek ke stovkám milionů korun?

To rozmezí je hodně široké. Nicméně řekněme, že spustit televizi nemusí být pro nováčka v oboru příliš náročné. Lze si představit start nového projektu i v řádech nižších desítek milionů korun. Samozřejmě pokud bude kladen důraz na zcela nový, vlastní obsah šitý na míru danému publiku s očekáváním jisté kvality, původní investice značně poroste až na zmíněné vyšší desítky milionů korun.

* České i slovenské stanice - například Nova, Prima či JOJ - spustily nové kanály určené pro sousední trh a požadují vyřazení svých stanic z bezplatné nabídky operátorů. Jde o průlom v boji s nelegálním vysíláním?

Je to signál trhu, že z obchodního i právního hlediska je potřeba se tomuto problému postavit čelem a nastolit takové podmínky, aby byly v pořádku pro vysílatele, operátora i konečného diváka. Stejně tak si dělají postupně průzkum trhu i německé nebo ruské kanály, jejichž snahou je rovněž poskytování programů pouze na základě platné smlouvy s operátory. V případě, že tomu tak nebude, to budou řešit právní cestou.

* Měly by zahraniční společnosti, které zastupujete, zájem vysílat i v zemském DVB-T vysílání?

Možné to je. Otázkou je, kolik dalších kanálů nový standard DVB-T2 unese. Druhá stránka je, jestli pak tolik stanic ve volně šířeném vysílání dlouhodobě unese reklamní trh. Vstupní náklady do DVB-T jsou několikanásobně vyšší než u placených kanálů. Další věcí je, že mediální skupiny berou ohled na to, aby nenarušily svoji strategii, kterou mají na ostatních trzích. To je případ několika stanic (např. Eurosport, pozn. red.), které v Německu vysílají nekódovaně. Shodují se, že na jiných trzích jako u nás, kde je placená verze, mohou operátoři tento signál zachytit, ačkoli to není samozřejmě legální.

* Zajímavější by pro ně mohlo být případné zavedení placeného vysílání v DVB-T2?

Máme s ním zkušenosti na Slovensku, kde je ale penetrace ve vývojové fázi. V Maďarsku naopak vznikla placená nabídka hned se spuštěním digitálního zemského vysílání a podle dnešních odhadů ji má třetina domácností, jejichž primárním nebo jediným zdroje signálu je DVB-T. Otázkou je, jak by na placené vysílání v DVB-T reagovaly české domácnosti. Na základě zkušeností z jiných trhů by tato nabídka ale zřejmě našla své zákazníky.

***

 O AXOCOMU

Společnost Axocom vedená Erikou Luzsiczou zastupuje televizní stanice při jednání s operátory na českém, slovenském, bulharském a rumunském trhu. Do jejího portfolia patří např. mediální skupina Viacom, která v ČR a na Slovensku vysílá mj. stanice Nickelodeon, Prima Comedy Central, Nick Jr. a hudební kanály (MTV, VH1, VH1 Classic atd.). Dále slovenská JOJ Group, Sony AXN (stanice AXN, AXN White, AXN Black), Tematic Media Group (Fishing & Hunting), A&E Television Networks (History Channel), Pohoda (Relax, Rebel) a nově i Senzi. Vedle toho zastupuje i kanály pro dospělé Hustler a řadu cizojazyčných stanic jako např. English Club TV, RTL, Rai 1, Channel One Russia aj.

Foto: Axocom

Autor: Lucie Vaníčková





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi