Malíř Pavel Brázda: Počítač jen slouží mým záměrům

Výtvarník Pavel Brázda. Před dvěma lety začal pracovat s počítačem.Malby, nebo tisky? Tu otázku si v Galerii 5. patro pokládá snad každý. Je to pořád Pavel Brázda, jak jej známe: malíř grotesky i hororů všedního života. Ale ta technika? Autor se pobaveně usmívá: pro cyklus Lidská komedie se naučil ovládat grafický program Photoshop. Napadlo ho to předloni - když mu bylo jednaosmdesát.

Vaše díla z padesátých a sedmdesátých let jsou plná tíživé, zlověstné atmosféry, zatímco ta současná hýří humorem až poťouchlým. Znamená to, že nejradostnější léta přišla až k stáru?
Mezi těmi obrazy je skutečně velký rozdíl. Ale těch důvodů, které mě dokázaly rozveselit, bylo v průběhu let čím dál víc. A ta podstatná a citelná změna přišla v listopadu 1989. Od té doby je to čím dál lepší.

Za komunismu jste nevystavoval, přitom jste soustavně tvořil. Nepropadal jste beznaději?
Byli jsme na to s mojí manželkou, malířkou Věrou Novákovou, zvyklí. Naprosto nepřipadalo v úvahu, abych se pod komunistickým režimem prezentoval. Když už jsme neemigrovali, to Věra nechtěla, nezbývalo než tu situaci přijmout. A nedělat žádné kompromisy. Vždycky jsem doufal, že se dočkám toho, aby byly ty obrazy zveřejněné, ať za mého života, nebo až posmrtně, netušil jsem, že se v poměrně dobrém Pavel Brázda: Stařena a její mládízdraví dožiju takhle vysokého věku. Sledoval jsem svoje kolegy a dodával k tomu: oni sice vystavujou, ale já zato dělám lepší obrazy. Tušil jsem, že se jednou do Národní galerie dostanu.

Kde v sobě berete tenhle nevyčerpatelný zdroj optimismu? Je to genetická výbava?
To jistě ne. Rodiče ke konci oba dost pili. Otec byl tvrdší a vydržel daleko déle, přežíval i s uříznutou nohou. Máma byla křehčí, velice depresivní, zemřela ve dvaapadesáti na aneurisma a krátce předtím se pokusila o sebevraždu. Ale mně dávala dobré poučení pro život. Citovala výrok G. B. Shawa, že rodiče mají být svým dětem odstrašujícím příkladem. A já se od rodiny skutečně záhy distancoval. Ovšem mým dodnes nedostiženým vzorem je můj děd, který si v padesátých letech odseděl deset let. Původně měl dostat provaz. A poté, co ho propustili, se v dobrém zdraví dožil bezmála devadesátky. Na stará kolena si našel přítelkyni také v jedné dámě, která z existenčních důvodů dělala šatnářku v Savarinu. On tam jezdil každý den na oběd. A krátce před devadesátkou, když přecházel ulici - údajně proto, aby jí zakoupil kytici - ho přejela tramvaj.

Pavel Brázda: Vztahován do oknaTragikomická historka.
Já se vždycky snažil realitu nazírat z odstupu a s humorem. I v tvorbě. Ač byla padesátá léta dobou skutečného teroru, a vznikala díla spíše chmurná, vždy je v nich obsažena nějaká naděje, nebo nějaká sranda. Třeba ten obraz Obluda čeká, obluda má čas, je také strašák na komunisty, později na historiky umění. Jistě, je v něm černý humor, ale vezměte si, je tam taky to hnízdečko, a to slunko je hospodská, která nám s Věrou nechávala zhasnuto v zadní místnosti, když jsme se sbližovali... Nebo obraz Slunné ráno, to je vysloveně vitální obraz týkající se přirozeného lidského života. A ten prvek lásky a erotického vztahu vůbec nemá pesimistickou povahu.

Když srovnáme tato díla s dnešními, udělal jste od původního hyperrealismu obrovský skok ke zjednodušení, zkratce.
Veristicky udělaných věcí není mnoho, i když jsem se k tomu občas vracel. Formální i námětový rejstřík je u mě široký, od témat metafyzických k těm, které lze považovat za naprosto přízemní. Ty obrazy mají vždycky několik rovin, třeba ženské typy jsou natolik frivolní, že to může některé ženy až pohoršovat. Ale já se mám čím bránit, vůbec nejde jen o ženy, které bych znal, anebo které by se na obraz dostaly nějakým racionálním způsobem. Bývají to různé mé animy, v kterých se zobrazuje má duše.

Pavel Brázda: DobyvatelChůze s hadí ženou, Soupeři a jejich favoritky, Obezřelá procházka noční přírodou... V jaké fázi vzniku díla vymýšlíte jeho název?
Až úplně nakonec. Nepřistupuju k dílu s hotovou, koncentrovanou myšlenkou. Je to takzvaná snová práce, která může probíhat i ve stavu zcela bdělém. Přetvářím realitu do jejího nadreálného znázornění. Když začnu kreslit, nikdy nevím, co z toho vznikne. Ale kreslím si, překresluju, uvádím obraz do formálního skladebného řádu a postupně se téma samo vynoří.

To musí být zábavné.
Samozřejmě. Ale mně na mé práci přijde zábavné úplně všechno.

Pavel Brázda: Šašek s měsícemCo s vaší tvorbou udělal objev Photoshopu?
Někdy se člověku podaří, že co si naplánuje, to mu vyjde. A mně to skutečně vyšlo tak, jak jsem si přál. Technika se zcela osvědčila. Především jsou ty obrazy k nerozeznání od těch, které jsem dříve maloval akrylovými barvami. A to natolik, že se návštěvníci vernisáže - včetně malířů - dohadovali, jestli jsou to malby nebo tisky.

Ta rukou vedená linka a jiné nepřesnosti jsou dost matoucí.
Jistě. V tom je ten vtip. Těm obrazům nechybí rukodělnost. Linky jsou kostrbaté, mají to, co filozof Šafařík obdivoval na řeckých malbách, totiž chvění ruky a nepřesnosti patřící k lidskému dílu, to by stroj nikdy nedovedl. Při tvorbě začínám kreslením skic, potom definitivní verzi obtáhnu fixem, obraz naskenuju a začnu barevně zpracovávat ve Photoshopu.

Říkáte to jen tak mimochodem, ale jaké to je učit se po osmdesátce na počítači?
Samozřejmě, nešlo to hned tak snadno, začal jsem s tím před víc než dvěma lety. A od loňska na počítači soustavně tvořím, řekl bych, že dnes už tu techniku vcelku bravurně ovládám. Počítač jen slouží mým záměrům, a usnadňuje mi mechanickou práci. Nejde mi o to, aby se předváděly jeho kouzelnické schopnosti. To co dělám, jsou v podstatě klasické obrazy, ale v digitální technice. To, mám dojem, nikdo jiný nedělá. Moderní média se využívají spíš pro geometrickou abstrakci nebo videoart, já mám úplně jiné zaměření.

Pavel Brázda: Laskavá paní smrtJak chcete, aby vaše obrazy vnímali diváci?
Těší mě, když mi lidé říkají, že je moje obrazy baví a že v nich vyvolávají dobrou náladu. Chci, aby byly srozumitelné a přitom vyhovovaly i těm nejnáročnějším, protože je tam skryto tolik významů, že to může pobavit i lidi velmi vzdělané a kultivované. Jsou tam i náměty děsivé, ale já jim hledím dát takovou formu, aby byly podobně snesitelné jako například scény mučení svatých na raně středověkých obrazech. Člověk si to neprohlíží s nechutí, protože jsou to stále krásné obrazy bez zbytečných naturalismů, jaké byly oblíbené v baroku. A moje obrazy, i tím jak jsou barevné a jak jsou pojímány z humorného odstupu, způsobují, že se ta dramatičnost trošku zmírní. Námětům, které jsou skutečně a nenapravitelně tragické, se vyhýbám. Dokud člověk žije a může využít svých možností, může těm negativním věcem čelit vitálním optimismem. A to je to, na čem jsou moje existence, moje obrazy a to moje - dejme tomu - mládí, založené. Všechno své počínání beru jako určitý způsob hry.

Hrajete vabank?
Jsem hazardér, vždycky sázím na optimální možnost. S tím, že si uvědomuju, že to ne vždycky vyjde. Naštěstí jsem v dobrém vztahu se svou vzácnou přítelkyní Fortunou, i když vím, jak je vrtkavá a že jí nelze vůbec důvěřovat. Ale ona mě má kupodivu ve zvláštní oblibě.

Pavel Brázda (*21. srpna 1926)

Nedokončil studia dějin umění, malířství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a Akademii výtvarných umění, odkud byl vyloučen z politických důvodů. V roce 1944 založil umělecký směr hominismus, umění o lidech a pro lidi. Až do roku 1989 nemohl oficiálně vystavovat, první větší výstava Pavel Brázda/Věra Nováková - 50. léta byla uspořádána v roce 1992 z iniciativy Revolver Revue, časopisu, který mu v témže roce udělil cenu Revolver Revue za rok 1991. V roce 2000 se jeho obrazy staly součástí stálé expozice českého poválečného umění Národní galerie ve Veletržním paláci, tamtéž měl k předloňským osmdesátinám rozsáhlou retrospektivu. V následujícím roce obdržel cenu Osobnost roku.Vydal dvě pozoruhodné knihy, monografii v nakladatelství Argo a glosovaný životopis v knižní edici Respektu. 28. října 2008 mu bylo prezidentem republiky uděleno Vyznamenání za zásluhy o stát v oboru umění.

 

Současná výstava Lidská komedie je v Galerii 5. patro v Myslíkově ulici 9, Praha 1, otevřena do 7. března.

 

Foto: Lucie Pařízková, galerie 5. patro

Autor: Marie Frajtová





Čtěte dále

Imagine Dragons se příští rok vrátí do Prahy, představí nové album Loom

Imagine Dragons se příští rok vrátí do Prahy, představí nové album Loom

Americká kapela Imagine Dragons vystoupí 9. června příštího roku na pražském letišti Letňany, kde v rámci světového turné...

Zpěvačka Dua Lipa vystoupí příští rok v květnu dvakrát v Praze

Zpěvačka Dua Lipa vystoupí příští rok v květnu dvakrát v Praze

Britská popová zpěvačka Dua Lipa vystoupí 27. a 28. května příštího roku na dvou koncertech v Praze. Na svém turné Radical...

Mahlerovu hudbu poslouchalo pod širým nebem na Výstavišti v Praze přes 2000 lidí

Mahlerovu hudbu poslouchalo pod širým nebem na Výstavišti v Praze přes 2000 lidí

Hudbu Gustava Mahlera v provedení České filharmonie a Bamberských symfoniků dnes poslouchalo na pražském Výstavišti navzdory...

Režisér Zajíček: Dokument o předrevoluční architektuře vznikal skoro deset let

Režisér Zajíček: Dokument o předrevoluční architektuře vznikal skoro deset let

Celovečerní dokument Architektura ČSSR 58-89 podle režiséra Jana Zajíčka vznikal téměř deset let. Cílem zhruba dvouhodinového...

Soutěž o 6x 2 vstupenky na Cirque du Soleil: Corteo

Soutěž o 6x 2 vstupenky na Cirque du Soleil: Corteo

Corteo, nejkouzelnější představení Cirque du Soleil, se vrací do Evropy a poprvé se představí divákům v Praze. Od svého vzniku...

Ondřej Svodoba – marketingový ředitel Slavia pojišťovna, Karel Waisser – generální ředitel Slavia pojišťovna, Jaroslav Müller – výkonný ředitel Dostihového spolku, Šárka Urbanová – event manager Slavia pojišťovna

Unikátní módní přehlídka i street artový obraz jako inspirace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou

Slavia pojišťovna, titulární partner Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, podporuje rozvoj společenského významu akce. Již...

Banka CREDITAS podporuje kulturu. Stala se partnerem České filharmonie

Banka CREDITAS podporuje kulturu. Stala se partnerem České filharmonie

Banka CREDITAS v srpnu uzavřela tříleté partnerství s Českou filharmonií, jednou z nejprestižnějších kulturních institucí v České...

Trh audioknih a mluveného slova v ČR meziročně vzrostl o pětinu

Trh audioknih a mluveného slova v ČR meziročně vzrostl o pětinu

Lidé v roce 2023 utratili za audioknihy a mluvené slovo 322,1 milionu korun, což představuje meziroční nárůst o 20 procent....

Navštivte IQOS zónu na Colours of Ostrava a užijte si spoustu zábavy a hudebních zážitků

Navštivte IQOS zónu na Colours of Ostrava a užijte si spoustu zábavy a hudebních zážitků

Letos poprvé budete moci navštívit IQOS zónu v prostorách největšího mezinárodního hudebního festivalu v Česku Colours of Ostrava...

Phil Lassiter křtí nové CD Borise Urbánkem „Made in Ostrava“

Ohlédnutí za letošním festivalem Jazz Open Ostrava

Hudební fanoušci si letos v Ostravě opět přišli na své. Mezinárodní jazzový festival se blýskl skvělým programem s hvězdným...

Mother´s Angels vydávají nové album Představy

Mother´s Angels vydávají nové album Představy

Mladá, ale přesto už roky fungující kapela Mother´s Angels z Litomyšle v těchto dnech vydává své nové řadové album s názvem...

Přehlídka studentské tvorby FESTMICHAEL opět v centru metropole

Přehlídka studentské tvorby FESTMICHAEL opět v centru metropole

Již po patnácté představuje škola Michael práce svých studentů na velkoformátových panelech ve veřejném prostoru, a to na...

Vasilův Rubáš zahraje na Žižkově a rozparádí se u Vystřelenýho oka

Vasilův Rubáš zahraje na Žižkově a rozparádí se u Vystřelenýho oka

Oceňovaná pražská kapela předvede chytlavé melodie, nápadité a vtipné texty plné originálních spojení, obrazů či asociací....

Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění

Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění

Ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka představí výstava Jízda v Centru současného umění EPO1 v Trutnově ve spolupráci...

15. ročník projektu FESTMICHAEL

15. ročník projektu FESTMICHAEL 2024

Škola reklamní a umělecké tvorby Michael bude v letošním roce opět prezentovat práce svých studentů. Již 15. ročník projektu...

55. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram vstupuje do své druhé poloviny

55. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram vstupuje do své druhé poloviny

Jubilejní 55. ročník má již za sebou polovinu plánovaných koncertů a doprovodných akcí a řada superlativů hodnocení odborné...

Prince a Ida Nielsen, zdroj: Archiv Idy Nielsen

Letošní Jazz Open Ostrava uvede Prince tribute show

Bývalí členové kapely legendárního Prince, jedenáctinásobný držitel Grammy Phil Lassiter a Ida Nielsen, jedna z nejlepších...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi