Kavárny naživo: Němci se diví, co všechno dokážeme!

Kavárny naživo pod taktovkou Jakuba Stejskala.

Kavárny, muzika, poezie, tanec, divadlo, diskusní pořady. To vše nabízí celorepublikový projekt Kavárny naživo, který tento rok odstartoval 30. září a trvá až do 28. října. Odehrává se v Praze, Ostravě, Jihlavě, Písku a Mariánských lázních a nově dokonce i v Německu, konkrétněji v Dřážďanech. O jeho vzniku a průběhu jsme si popovídali s režisérem festivalu, Jakubem Stejskalem.

Jak se daří udržet tak veliký projekt, poměrně čerstvého vzniku a navíc paralelně? Co všechno musíte připravit?

Za celým projektem je nějaká ta dřina a samozřejmě spousta lidí a hostů. Například ke každému umělci a ke každé kavárně píšeme anotace. Letos máme asi pět set textů, které jsme museli dát dohromady. Jde přeci jen o měsíční festival. Koncept je poměrně jednoduchý, aby byl dobře zapamatovatelný. Zahájení, stejně jako zakončení, tvoří směs aktivit, které Kavárny naživo nabízejí. Pak následují pondělní přednášky, divadelní středy a hudební pátky. Neděle jsou věnovány workshopům a výstavám. Třeba letos se návštěvníci mohou naučit různé alternativy přípravy kávy. Každý rok připravujeme také videoklipy, - ústřední znělku -, a od prvních chvil v nich hrají lidé z kaváren, o kterých je celý festival. Letos jsme natáčeli v Kavárně, co hledá jméno. A nakonec se z toho vyklubalo kupodivu klíčové video celého festivalu.

Kavárny naživo.

Pořádání festivalu není však pouze to jediné veliké ve vašem životě. Nelze nezmínit, že máte dost široký záběr. Začínal jste jako chemik, vlastníte firmu, která se zabývá mobilními aplikacemi - jak to jde skloubit s kulturou a pořádáním akcí?

Když zrovna kolem toho je tolik životních peripetií... Když mi bylo patnáct, rozhodoval jsem se, jestli mám jít studovat hudbu, nebo chemii. Pocházím totiž z veliké hudební rodiny, rodiny Vernerů. U nás snad není nikdo, kdo by na něco nehrál. Máme i rodinný ansámbl - Verner Collegium. Když jsem se rozhodoval, jestli půjdu na konzervatoř, stačilo obhlédnout všechny ty bratrance. Člověk se nechtěl nechat svazovat, chtěl jít sám svou cestou a zároveň si ponechat místo i pro kulturu. Je to jako když berete malé dítě na operu. Asi to nebude moc prožívat, ale vždycky k ní bude mít nějaký vztah. Zároveň je to i důvod, proč propojuji projekt kaváren s klasickou hudbou, mám k ní blízko a mám ji rád. A ještě jedna věc tu skvěle funguje. Jakýkoliv projekt, který vytvořím či vytvořím společně s přáteli, mě baví. Vždycky když se rozběhne něco nového, tak se do toho doslova zamiluji, a pak už to jde samo.

Snímek z festivalu Kavárny naživo (Jakub Stejskal vpravo).

Ale propojení české scény s tou německou, to musel být docela oříšek, nebo ne?

To vzniklo docela náhodou. Shodli jsme se s kamarády Prokopem Šíchou, který v Německu studuje, a Viktorií Avanesyan, že by bylo zajímavé ty naše německo-české strany kulturně propojit. Překvapivě v Drážďanech náš projekt budí spoustu pozitivních reakcí typu: "To je projekt z Čech? Vážně?". Přicházíme s něčím, co tamější lidé ještě neznají. Může to být však i nástroj k tomu, jak si obě strany mohou navzájem sdělit důležité věci, protože spolu moc nemluvíme. K dispozici jsou nám překladatelé a některé části programu proběhnou v angličtině. Máme tu dokonce lidi, kteří jsou schopni erudovaně mluvit o aktuálních událostech a poskytnout náhled třeba i na migrační vlnu; tudíž z vlastní zkušenosti vyprávět o tom, jak to vypadá v praxi. Návštěvníci festivalu pak mohou porovnat informace těch, kteří v tom přímo žijí, nebo jsou v této oblasti zainteresovaní, s tím, co se dozvídají z médií.

Myslíte, že návštěvníci, kteří se účastní festivalu v Čechách, pojedou i do Německa, nebo jde pouze o jednostrannou záležitost?

Režisér Festivalu Jakub Stejskal.

Počítáme s tím, že budou umělci i návštěvníci migrovat, proto funguje nově v rámci festivalu i GaučSurfing pro kavárenské povaleče. Tedy na vysvětlenou, nepřespává se po kavárnách, ale spříznění lidé nabízejí k dispozici své byty a nocleh. Jejich seznam je pak vyvěšený na webu. Je to skvělé v tom, že když člověk jede do cizího města, většinou přespí v hostelu a ani neví, kde dělají ve městě k snídani dobrá vajíčka. Tady se sice může stát, že vás hostitel může navigovat někam, kde vám ta vajíčka připálí, ale rozhodně to v celku není tak anonymní. Kdykoliv se člověk může vrátit zpátky, protože tam zná místní a duši města.

Procestoval jste toho zřejmě hodně. Dá se říci, že kavárny jsou náplní vašeho diáře v průběhu celého roku a to i mimo záležitosti festivalu?

Rozhodně. Poměrně nedávno jsme například připravovali prvorepublikovou tančírnu v Café Trilobit ve Zborovské v Praze. Přihodilo se to tak, že ji otevřel můj dobrý kamarád, a já začal dumat nad tím, jak na nové místo přivábit více lidí. Nakonec jsme se dohodli s Ondřejem Nuslauerem, který dělá režii, že bychom si společně vytvořili náplň jednoho večera a vzali si tom tam, tak říkajíc, na starost. Trochu jsme si pohráli s nasvícením a designem, a pak už jen stačilo obléci se do sak a obleků, abychom pak celý večer strávili jako barmani za pultem. Spolu s námi tam byla Tereza Kopecká, která tančí step a svůj výstup propojila s následným workshopem. Krom toho, že jsme se svým programem zaplnili podnik tak, že praskal ve švech, to byla - snad nejen pro mě -, neuvěřitelná zábava, protože jsem byl jako obsluha příchozím mnohem blíž, než kdybych to jenom pořádal a stál někde stranou.

A v rámci Kaváren naživo se tedy snažíte přiblížit konkrétnímu místu? Udělat ten pověstný první krok a vyjít vstříc místním třeba i programem?

Jedna z tanečnic na Kavárnách naživo.

Ano. Konkrétně v Písku máme kupříkladu náplň programu, která říkáme Pletení s babičkami. Tím pádem máme možnost seznámit se se starší generací, která tu mladší učí něco, co už dávno zapomněla. To je podle nás přesně to, co tu chybí. Ale není to samozřejmě jen záležitost Písku. Město od města má jiný, vlastní koncept, který naplňujeme podle toho, co je v dané lokalitě lidem bližší.

Překvapil mě koncept festivalu, který má - prosím, dovolte mi citovat ze stránek festivalu - "navrátit hudbu, poezii, divadlo a výstavy na místa, kam kdysi patřily naprosto přirozeně". Myslíte si, že v Praze a větších městech ještě něco takového chybí? Nemá smysl podnikat takové akce spíše v oblasti menších regionů?

Tak je pravdou, že místa která vybíráme a kam umisťujeme program našich kaváren, jsou předně větší svébytná města; nejde třeba o periferie Prahy. Mohou být však místy, u kterých je téma jejich oživení momentálně hodně aktuální. Za příklad si můžeme vzít třeba Ostravu - střed, kde si přáli vytvořit prostor kaváren a zapojit se do programu právě proto, aby k nim lidé přišli a našli si je. Nebo dalším příkladem mohou být Mariánské Lázně, které se v rámci vývoje rozdělily vedví na oblast, kam chodí místní a kam chodí turisté, a ukazuje se jako velmi problematické tyto části opět, a hlavně přirozeně, propojit.

Snímek z místa činu.

Kolik lidí pracuje v týmu a jaké starosti obnáší ufinancovat tak velikou akci?

Když počítám se všemi městy, tak součást našeho týmu tvoří okolo sta lidí. Protože je to skutečně velké číslo, pořádáme setkání na farmě, kde se chovají huculští koně, u jednoho z organizátorů kaváren, Matyáše Leiského, který stál u projektu Kavárny naživo již úplně od začátku. Právě tady se finalizuje program a dokáže to být neuvěřitelná zábava i tvrdá práce. Zároveň se tam všichni poznáme a víme, co který z nás na projektu dělá.

Finance, to je úplně jiná záležitost. První i druhý rok jsme vůbec neměli sponzoring, nevybíráme ani vstupné. Samozřejmě existují náklady, které musíme proplatit, jakými jsou například tiskoviny nebo doprava. Německou část jsme museli zafinancovat a řešili jsme, jak to uděláme, ale naštěstí nám s tím pomohl Česko-německý fond budoucnosti. Celý náš koncept má jistě svá úskalí, stejně však svoje nesporné výhody. Program si chystáme sami a nikdo jiný nám do toho nezasahuje. Je v tom čirá svoboda.

Jak probíhá výběr kaváren, stejně svobodně? Oslovujete vy je, nebo se vám přihlašují samy?

Jde to oběma cestami. Po festivalu se nám ozývají desítky kaváren, které se chtějí zapojit, což je naprosto skvělé. Když přijde na věc, každé město má pak svého režiséra, pro Prahu je to například Barbora Smyčková; potom máme podskupinu režisérů - tým lidí, která se stará o náplň jednotlivých dní. Nechávám na produkčních, aby si vybrali kavárny, které do projektu chtějí zapojit, aby rozhodli, který prostor a jak se jak hodí pro jednotlivou akci. Pro mě Kavárny naživo v tomto smyslu znamenají celoroční projekt, spousta věcí ohledně příštího roku se domlouvá už teď. Ale neskutečně mě to naplňuje a baví, a to tak moc, že i některá videa jsem si začal stříhat sám a dělám také kompletně všechny rozhovory.

Zažil jste v rámci programu kavárem také něco neobvyklého, řekněme až magického?

Když jsme dělali první ročník kaváren, tak jsme měli v Café Lajka, blízko prostor AVU v Praze taneční improvizaci. Vybavuji si, že když začal Lukáš Janata hrát na klavír, přitančila do prostoru slečna ze souboru Primavera se svým scénickým tancem. Doslova nás pohltila. Emoce, které z toho šly, byly neuvěřitelné. Přetančila do další místnosti a v tu chvíli jeden muzikant z Ukrajiny začal hrát na akordeon. Náhle se k ní přidaly další slečny, vytancovaly před kavárnu a tam tančily v dešti za zvuků kytary. Jenže do toho přijelo auto, protože se to odehrávalo na silnici v rámci normálního provozu a ony začaly svým tancem bojovat jako divoženky proti tomu vozu. Řidič se smál, říkal si asi, že je to nějaká recese, ale celkově to bylo dojemné a pro mě i zážitek, díky kterému jsem si posléze našel i já cestu k tanci.

Posluchači festivalu.

Když už zmiňujete osobní perspektivu, co osobně považujete za největší přínos celé akce?

Pro mě samotného je hodně důležité potkávat se s lidmi a setkávání lidí obecně. Bývají to přesně ty momenty, kdy se v rámci festivalu spřátelí dva lidé, začnou spolu chodit, jsou šťastní, pak se třeba i rozejdou. S novými přáteli z dalšího ročníku festivalu jedou na vodu, vzniknou nové projekty... Každé takové setkání je nový, osobní a osobitý příběh. Abych je všechny nezapomněl, vedu si zápisky formou deníkových záznamů. Pomáhá mi to pak při zpětné reflexi celého projektu.

I to, že propojujeme lidi z různých škol, je fantastické. Máme tu studenty z FAMU, z divadelní vědy, z konzervatoří. Je to vlastně klíč k tomu, proč všechno vypadá ve výsledku tak profesionálně. Ti lidé jsou nesmírně tvůrčí a šikovní, hledají praxi, chtějí se stát součástí funkčního týmu, proto do toho jdou naplno. Baví mě to pozorovat jako diváka, ale zároveň to považuji za jednu z mých nejhlavnějších rolí celého festivalu. Konkrétně to znamená být přítomný, být přitom a všechny ty lidi vzájemně propojovat. Stávám se tak demiurgem velkých i menších příběhů.

Foto: Facebook, Maxim Ozzy Oweyssi

Autor: Vladěna Ptáčková





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi