Proslovy čínských chartistů na zahájení festivalu Jeden svět

Vážená společnosti Člověk v tísni, vážený pane prezidente Havle, dámy a pánové,

Stojím zde před vámi, abych promluvila také o ženách. Od chvíle, kdy 8.12.2008 policie odvedla pana Liu Xiaobo, jeho žena, paní Liu Xia se s ním mohla setkat jen jednou. Neviděla ho ani na konci ledna, v době jarních svátků, nejdůležitějšího čínského svátku. Paní Liu Xia se pokoušela manželovi poslat knihy. Nejprve byla odmítnuta, vytrvala však a nakonec se jí to podařilo. Nedávno jsem se s paní Liu setkala. Stále čeká na příležitost uvidět znovu svého muže. Pozvání přijet do Prahy nepřijala, protože chce být nablízku manželovi, i když jej nemůže spatřit. Stále čeká, že může přijet auto a zavést ji na neznámé místo, kde také on čeká na setkání s ní. Říkala, že takto ve stálém čekání zůstává po jeho boku.

Za zády každého z těch statečných mužů, kteří byli zbaveni svobody za své usilování o práva člověka a demokracii, stojí plačící, přitom však silná žena. Jak víte, paní Zeng Jinyan, manželka vězněného pana Hu Jia, pečuje ještě o malou dcerku a jistě si umíte představit její nelehkou situaci. Zápas za lidská práva a demokracii je pro tyto ženy spojen s těmi, kdo jsou jim nejdražší a jimž věnují všechnu svou lásku a starost. Jsou to obdivuhodné ženy, které jsou pevným základem našeho úsilí a zdrojem naší síly.

Za zády každého z těch mužů, kteří přinášejí oběť pro věc práv člověka a demokracie, stojí také plačící, přitom však silná matka. Jsou zde "Matky z Tiananmenu", jejichž děti před 20 lety zahubily tanky. Bolest těchto matek a jejich nářek jsou dodnes vykázány mimo prostor, kam smí dohlédnout veřejnost, a jejich smutek nad ztrátou milovaných dětí násobí nevůle úřadů. Znám jednu takovou matku, její syn byl zastřelen na Tiananmenu ve věku 28 let. Stigma "politického provinění" dopadlo i na dceru této matky a dívka se kvůli tragédii svého bratra léta nemohla vdát. Nakonec se jí podařilo založit rodinu, ale za cenu toho, že manžel, stejně jako jejich synek, o zabitém bratru nevědí. Taková bolest, a nelze ji projevit a musí zůstat ukrytá v srdci. Některé z těchto matek dnes stanuly v první řadě těch, kdo se dožadují lidských práv a demokracie. Navzdory stáří vlastníma rukama přinášejí světlo naděje pro generace našich dětí.

Chtěla bych dále promluvit za "Matky obětí zemětřesení ve Wenzhou". Jejich děti zahynuly loni během zemětřesení v provincii Sichuan, v troskách škol, při jejichž stavbě nebyly dodrženy bezpečnostní normy. Zlomeny bolestí nad ztrátou dítěte, dodnes se marně domáhají pravdy o tom, proč se během přírodní katastrofy zřítily právě školy a hledají spravedlnost. Stejně jako matky obětí z Tiananmenu i ony jsou vykázány mimo hranice prostoru, kam smí nahlédnout veřejnost. Jen výjimečně se podaří zveřejnit o nich drobnou zprávu a jsou omezovány i v možnosti setkat se s lidmi zvenčí.

Tyto ženy a matky a jejich mrtvé děti mě naplňují bolestí a neklidem. Nesmíme na ně zapomínat a musíme jim pomáhat. Naše paměť a pomoc, vědomí jejich utrpení i obdiv k jejich statečnosti a ryzosti lásky v nás stále znovu probouzejí svědomí, lidskost a morálku a připomínají nám lásku a zodpovědnost, jíž jsme povinováni světu.

Děkuji za příležitost svěřit se vám se svými myšlenkami.

Cui Weiping

Vážená společnosti Člověk v tísni, vážený pane prezidente Václave Havle, vážený pane ministře zahraničí, vážený pane primátore, vážení ministři, dámy a pánové, přátelé,

Děkujeme společnosti Člověk v tísni, že cenu Homo homini za r. 2008 uděluje signatářům Charty 08. Toto ocenění je výrazem podpory a povzbuzení pro všechny, kdo jsou za svůj podpis Charty pronásledováni, pro všechny lidi v Číně, kteří usilují o naplňování zákonných práv i pro Dr. Liu Xiaobo, který byl zatčen a dodnes je zadržován za to, že k Chartě shromažďoval podpisy.

Různí lidé mohou každý po svém chápat smysl Charty 08, avšak v jednom se všichni její signatáři shodnou: Charta hovoří o základních hodnotách a cílech civilizované společnosti. Tyto hodnoty a cíle jsou již vlastně zakotvené v Ústavě ČLR a v řadě úmluv a prohlášení, které také Čína přijala v rámci Společnosti národů. To, po čem voláme a co žádáme, není nic jiného, než naplňování existujících závazků.

Je zřejmé, že Charta 08 je nesena stejným duchem, jako kdysi byla Charta 77. Ano, skutečně jsme čerpali inspiraci a povzbuzení z někdejšího československého hnutí Charty 77, z děl Václava Havla a od dalších českých osobností. Podobnost obou dokumentů, Charty 77 a Charty 08, vychází z toho, že někdejší Československo a dnešní Čína sdílejí podobnou autoritářskou ideologii a způsob vlády, podobnou společenskou atmosféru i morální situaci - absenci pravdy a spravedlnosti. Obě Charty také vycházejí ze stejných zásad založených na požadavku dodržovat mezinárodní úmluvy a ochraňovat práva člověka.

Stejně jako kdysi Charta 77, v posttotalitní době také Charta 08 přichází s aktivním občanským postojem, étosem občanství a občanskou spoluodpovědností za věci veřejné. Jsme pevně přesvědčeni, že hlavní povinností vlády je bránit svobodu občanů, jejich důstojnost a jejich práva. Pokud vláda nedostojí této své povinnosti, ba dokonce soustavně a systematicky svobodu, důstojnost a práva občanů poškozuje, pak je třeba, aby každý z nás po pravdě nahlas řekl, co si o takové vládě myslí, aby každý usiloval o nápravu poměrů. Nesmíme se smířit s životem ve strachu a lhostejnosti, spokojit se se sobeckou péčí jen o vlastní zájmy.

Stejně jako kdysi Charta 77, ani Charta 08 není protivládním manifestem. Vystupujeme s kritikou, náš postoj je však mnohem spíše konstruktivní. Na srdci nám leží rozvoj občanské společnosti v Číně, našim ideálem a cílem je zdravá společnost a jak odmítáme konzervativní politické myšlení, směřujeme zároveň k reformám politického systému a ke změnám ve stylu vládnutí. Ze všech sil usilujeme o dialog s vládou, a proto musíme vyčkávat, ale také napomínat. Odvaha ani trpělivost nám neschází.

Charta 08 byla uveřejněna se záměrem dosáhnout usmíření a konsensu, našim cílem není konfrontace. Bezmocní Číny v úsilí o získání svých práv rozhodně nepovažují za své vítězství žádnou z porážek a obtíží, jež doléhají na držitele moci. Signatáři mají mnohem silnější pocit morálního závazku a zodpovědnosti než někdejší revolucionáři, kteří dnes v Číně drží v rukou moc. V čínských dějinách vždy platilo, že ti, kdo se chtěli chopit moci, považovali každou škodu způsobenou společnosti za dobrý prostředek, jak oslabit stávající mocné, a svého cíle dosahovali rozdmycháváním nepokojů a podněcováním konfliktů a zášti. Ačkoliv jsou dnes signatáři Charty v Číně pronásledováni, jsou vystaveni nátlaku a zastrašování, v žádném případě neopustíme racionální a nenásilný způsob konání.

Číňané začali usilovat o ústavní vládu více než před sto lety. Toto úsilí stále naráží na překážky a zatím neuspělo. To je důsledkem domácí politické kultury, které je tradičně cizí prvek svobody, a také důsledkem občanských válek a cizích agresí a toho, že hlavní politické frakce a síly spoléhaly na řešení problémů nikoliv smírným jednáním, ale za pomoci zbraní. V současnosti se snaha o prosazení ústavní vlády v Číně setkává s novou a velmi složitou situací.

Stalinismus zatím nezemřel na sešlost věkem a snaží se prodloužit si život s pomocí tržního hospodářství, infúze čerstvé krve mu dává kapitál celého světa. Jejich spojení v nových historických podmínkách zplodilo zrůdu.

Mnoho lidí - v Číně i mimo ni - považuje číslo růstu HDP v zemi za ukazatel legitimity vlády. Jestliže před 30 lety v Číně, stejně jako v Československu panoval především politický útlak, pak dnes bezmocní v Číně zápasí nejen za politická práva, ale také za sociální spravedlnost, za práva sociální a ekonomická.

Jádrem Charty 08 je požadavek lidských práv, těch, která v sobě zahrnují všechna práva, jež člověka činí člověkem, zahrnují zákonné požadavky lidí různého společenského postavení, zaměstnání, národnosti, pohlaví, víry a lidí všech osudů. Ačkoliv zápolíme s mnoha těžkostmi, jsme naplněni důvěrou v budoucnost lidských práv a demokratické ústavní vlády v Číně.

Lidská práva a demokratická ústavní vláda v Číně jsou v principu záležitostí samotných Číňanů. Zároveň jsou však součástí globálního dění. Stejně jako se dnes rychle a bez omezení v globálním měřítku šíří kapitál a technologie, také informace a myšlenky rychle překračují státní hranice a šíří se do všech stran. Signatáři Charty 08 spolu se všemi obyvateli Číny i světa pozorně sledují současně probíhající globální hospodářskou krizi.

My, kdo se nacházíme ve dvojí krizi, ekonomické a politické, si hluboko vrýváme do srdce zájem a podporu, které se nám dostávají od českých lidí. A se stejným nadšením sledujeme vaše proměny a úspěchy.

Xu Youyu





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi