Jeden svět: Jaderný comeback, Malcolm X a Lži

Shermanův pochodPo oba víkendové dny mají návštěvníci Jednoho světa možnost setkat se s režisérem Rossem McElweem, jehož tvorbě je věnována samostatná čestná sekce letošního ročníku.

Nejznámější film Rosse McElweeho uvede v sobotu ve 21.30 za režisérovy účasti ve velkém sále kino Světozor. Snímek Shermanův pochod z roku 1986 se inspiroval vojenským pochodem generála Williama Tecumseha Shermana, významné postavy americké občanské války, z Atlanty k moři přes Georgii a Severní a Jižní Karolínu. Ross McElwee se vydal po jeho stopách při své výpravě na rodný jih, aby zaznamenal přetrvávající rozdíly mezi dnes již sjednocenými společnostmi, jež proti sobě kdysi stály se zbraní v ruce. Ve filmu se významně odráží i osobní život režiséra, frustrovaného rozchodem s partnerkou a hledajícího odpověď na to, jaká žena by měla být po jeho boku. Kamera neslouží pouze jako přístroj pro zaznamenání situace na filmový pás, ale také jako iniciátor a spouštěč situací, které mnohdy překvapí svou intimitou či absurdností... Snímek z roku 1986 získal cenu hlavní poroty na festivalu v Sundance.

V neděli ve 20 hodin se Ross McElwee v kině Ponrepo zúčastní projekce filmu Nevymezený čas z roku 1994. Kamera v centru rodinného života režiséra zaznamenává plynutí času, do nějž naráz vstupují hned tři úmrtí různých generací: nenarozeného dítěte, otce a babičky. Během niterní cesty na rodný jih režisér postupně prochází emočními fázemi, od vzteku přes smíření až po nalezení nových východisek pro další život a práci. "Vše překlenuje metafora ryby, vyvržené člověkem z oceánu na břeh, nad jejímž krátkým tuhnutím k nehybnosti vyvstává řada metafyzických otázek o životě a smrti v duchu rituálu rozloučení," slibuje anotace filmu.

ZapomněníV hlavní soutěži Jednoho světa je snímek Zapomnění o problematické sociální situaci a tristní politické kultuře v Peru, který má na programu v sobotu v 19.30 kino Lucerna a v neděli v 19.30 kino Evald. Obou projekcí se zúčastní nizozemská režisérka Heddy Honigmannová. "Každý celek se skládá z mnoha částí - národní peruánský koktejl Pisco Sour z limetkového džusu, brandy, třtinového cukru a z vaječného bílku. Peruánská politika Alberta Fujimoriho a Alana Garcíi Péreze zase sestává z korupce, diktátorství, terorismu, skandálů a z ekonomického krachu."

O úspěch v hlavní soutěži usiluje též libanonský film Vesnice jednoho muže, který uvede v sobotu v 17.30 kino Lucerna a v neděli v 18 hodin kino Atlas. Snímek o "libanonském Robinsonovi" natočil Simon El Habre. Hrdinou filmu je jeho strýc, jediný obyvatel někdejší vesnice v libanonských horách, který se dobrovolně rozloučil s civilizací. Ves, do roku 1982 plnou života, dnes tvoří jen polorozpadlé domy, jež postupně prorůstají stromy. Vysídlení má na svědomí válka s Izraelem.

Daleko od vesnicMezi snímky v hlavní soutěži je i film Daleko od vesnic režiséra Oliviera Zuchuata, který bude uveden v neděli ve 21:30 ve velkém sále Světozoru: "Třináct tisíc žen, dětí a mužů z oblasti Koloye obývá uprchlický tábor Gouroukoun ve východní části středoafrické republiky Čad. Ze svých vesnic utekli před etnickým násilím souvisejícím s dárfúrskou krizí." Ženy a muži, kteří zažili vraždění, hladovění a úprk z domova s prázdnýma rukama, vybírají svá vlastní poselství, která chtějí vzkázat světu.

Filmem z hlavní soutěže festivalu je také dokument V poločase, jejž uvede v neděli v 19.30 kino Atlas. Režisérka Aysun Bademsoyová se po deseti letech vrací k pěti hrdinkám svých dvou dokumentů o tureckém dívčím fotbalovém týmu z Berlína a dokládá, jak je nesnadné vypořádat se s nerovnostmi ve společnosti a kolik práce stále zbývá na obou stranách - zatímco legislativa se dá změnit poměrně rychle, posunout uvažování lidí je zřejmě práce pro několik generací. Debatovat přijde režisérka filmu.

Smějí dokumentaristé jen zaznamenávat?

V malém sále Světozoru se v sobotu v 16 hodin koná volně přístupný Dialog filmařů o pravdivosti a konstrukci významů v dokumentech. "Jak moc si dokumentární tvůrci mohou dovolit "vměšovat se" do reality a do filmového materiálu, aby mohli být ještě považováni za 'pravdivé'"?

Čas hlupákůV Divadle Archa je v sobotu v 17.15 na programu Čas hlupáků. Dokument rámuje fikce, ale jeho obsah je založen převážně na faktech. "Píše se rok 2055 a my se ocitáme v archivu lidstva v Antarktidě. Zarmoucený archivář nás provádí filmovými materiály ze začátku 21. století, aby nám ukázal začátek konce; čas, kdy bylo ještě možné odvrátit nezadržitelnou katastrofu. Indicií byla řada: globální oteplování a s ním související přírodní katastrofy svědčily o nezodpovědném chování lidí, sledujících pouze zisk bez ohledu na možné důsledky jejich počínání." Snímek získal v roce 2008 nominaci na Oscara.

Porotce zpívá Malcolmovi X

V neděli je možno zajít například v 17.15 do Divadla Archa na Jaderný comeback: Režisér Justin Pemberton se vydal z Nového Zélandu na pouť kolem světa a během návštěv nejvýznamnějších jaderných zařízení včetně Černobylu, britské Calder Hall (veteránky mezi jadernými elektrárnami), australského uranového dolu či úložiště jaderného odpadu v Baltském moři se snažil najít argumenty pro jadernou energetiku i proti ní.

Sedm písní pro Malcolma XV kině Ponrepo se v neděli v 17.30 promítá film Sedm písní pro Malcolma X z dílny režiséra Johna Akomfraha, jednoho ze zakladatelů Black British Cinema a letošního porotce na festivalu Jeden svět. Dokument z roku 1993 je poctou kontroverznímu afroamerickému aktivistovi, konvertitovi k islámu Malcolmovi X, jehož život předčasně ukončil atentát v roce 1965. "Z dokumentárních rekonstrukcí, archivních materiálů, svědectví Malcolmovy ženy, rodiny, přátel a politických spolubojovníků i z jeho autobiografických zápisků sestavuje svědectví o politickém životě, duchovní proměně, láskách, prohrách, předčasné smrti a odkazu charismatického muže, o jeho přesvědčení a kontextu, v němž se vyvíjelo. Sedm písní pro Malcolma X je fascinujícím poodkrytím tajemství člověka, který písmenem X ve svém jméně vždy symbolizoval cosi neznámého," uvádí k filmu programový průvodce Jednoho světa. Debaty po projekci se zúčastní režisér John Akomfrah a afroamerikanistka Nina Bosničová.

LžiDržitel ocenění pro nejlepší švédský krátký film roku 2008, snímek Lži režiséra Jonase Odella, se představí v neděli v 17.30 v kině Evald. Jonas Odell na sebe už v roce 2004 upozornil videoklipem ke skladbě Franz Ferdinand Take Me Out. Snímek Lži se skládá ze tří povídek, jejichž ústředním tématem je lhaní. První vypráví o zloději, který se vydává za účetního, druhý o malém chlapci, jenž se ve snaze oslnit spolužáky uchyluje nejdříve ke krádeži a pak se přizná k něčemu, co neprovedl. Hlavní postavou třetí povídky je Romka žijící ve Švédsku, která při složitém hledání vlastní identity lže celý život nejen svému okolí, ale především sama sobě.

Tip on-line deníku TÝDEN.CZ z programu Jednoho světa:

Ďábel se skrývá v pochybnostechĎábel se skrývá v pochybnostech
(Sollbruchstelle)
Režie: Eva Stotz, Německo 2008

Neděle 15. 3. ve 21.30, velký sál kina Atlas

 

Boj o lidská práva nemusí být jen záležitostí zemí Třetího světa nebo zjevně znevýhodněných menšin. Dokument německé režisérky Evy Stotzové zachycuje trpké vyprávění jejího otce, jenž zažil mobbing, rafinovanou šikanu na pracovišti v podobě vyloučení z pracovního kolektivu. Výpovědi dětí a mladých, připravujících se právě na své první zaměstnání, dotvářejí mozaiku mentální mapy společnosti. Snímek s meditativním tempem doplňují poetické záběry města a přírody, kde pracují lidé, a nabízí metaforu jako test pro všechny: co má pastýř udělat s ovcí, která už nestačí svému stádu?

Kompletní programový přehled na víkend i na další dny naleznete na www.jedensvet.cz

Foto: Jeden svět

Autor: - kul -





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi