Zrní: Konce světa se nebojíme, jen se nám o něm zdá

Zrní se tituluje jako "kladenskej uhelnej zen".

Kladenská skupina Zrní se stále více dostává do podvědomí tuzemských posluchačů, na klubové mapě dobývá jedno místo za druhým, v létě se objevila na celé řadě festivalů, a na podzim jí vyšlo už třetí album, provázené příznivým ohlasem publicistů i fanoušků. Spolu s brněnskými Květy ho pokřtí v sobotu 22. prosince v pražském Paláci Akropolis.

Aktuální desku jste pojmenovali Soundtrack ke konci světa.  Řešili jste ho v kapele? Jak si ho představujete?

O nějaké konkrétní fyzické apokalypse se s klukama nebavíme. Nesdílíme obavy, že se blíží. Ale přijde nám zajímavé, kolik lidí se tématem případného konce světa momentálně zaobírá. Díky internetu je to nejspíš nejdiskutovanější konec světa v historii. Nevím, zda bylo dopředu k nějakému dni vysíláno tolik energie, jako k tomuhle, a už tenhle fakt asi udělá z onoho data 21.12.2012 dost zajímavý den. Mně, a často i houslistovi Honzovi, se ale konce světa zjevují ve snech. V takových vždycky všichni zdrhají, šílejí, včetně mě, ale pak se pokaždé někde zastavím a uvědomím si, že správně je se s tím smířit. V tu chvíli se pak cítím šťastně a volně.  Bůhví, třeba mi těmi apokalyptickými sny podvědomí říká úplně něco jiného, ale vybírá si zrovna tuhle formu.

A myslíte, že vše k tomu konci spěje, a nebo je to jen iluze?

O čem se bavíme hodně, je pocit nějaké probíhající transformace. Nám, stejně jako mnohým jiným v našem okolí i všude po světě připadá, že to, co teď prožíváme, je nějaký přerod, kdy jeden myšlenkový systém už je tak neudržitelný, že odchází a nahrazuje ho cosi jiného. Že mnoho lidí cítí, že způsob, jakým momentálně žijeme, nás nečiní šťastnými a je potřeba se "vrátit" k hlubším, ne tak materiálním hodnotám. K přírodě, k "běžným" maličkostem...

Předchozí album vám vyšlo na značce kolegyně Radůzy, to letošní jste si vydali sami. Proč ta změna?

Hlavním důvodem byl fakt, že do naší minulé desky Radůza investovala dost peněz. Chtěla nám vyjít maximálně vstříc, a když viděla, že k desce máme i knížku, která celý příběh doplňuje a rozšiřuje, trvala na tom (a my jsme byli samozřejmě rádi), aby to vyšlo se vším všudy. No a to nebyla vůbec levná záležitost. Vydání nové desky už tedy tentokrát nechala na nás, taky proto, že si letos vydávala vlastní DVD.

O kapele Zrní ví stále více posluchačů.Desku jste poprvé nahrávali ve studiu zvukaře a producenta Ondřeje Ježka. Splnil vaše očekávání?

Nadmíru. Nebo vlastně, čekali jsme to, věřili jsme tomu, že to bude ONO. My jsme obě předešlé desky dělali bez producenta. A tentokrát už jsme moc chtěli někoho, kdo se na to podívá shora, kdo tomu dá nějaký kabát. Ondřeje jsme nejdřív museli ukecávat, protože se mu s námi moc dělat nechtělo. On má milion nabídek a vybírá si jen to, čemu fakt věří a co ho baví. Svými předchozími počiny jsme ho příliš nepřesvědčili, ale nakonec se povedlo ho "překecat". Ve studiu už to pak bylo skvělé. Ondřej je úžasně skromný, dobrý člověk. Je to indián a nadto strašně šikovný! Jeho podíl na desce je obrovský.

Zatímco na koncertě se prezentujete jako kapela kladoucí důraz na akustické nástroje, desku máte plnou elektronických zvuků snad ještě víc, než tomu bylo na jejím předchůdci.  Bude ten "duální paradox" pokračovat, a nebo se u nových písní budete snažit dosáhnou podobného vyznění, jaké mají na nahrávce, i na koncertech?

Neustále se nějak vyvíjíme. Duch, podstata a poetika zůstávají, ale přirozeně se posouváme s tím, jak přicházejí vlivy, mění se okolnosti, měníme se my. Elektroniky v naší hudbě přibývá. Malinko a pozvolna, ale přece. Bůhví, kam to půjde dál, možné je cokoli. Na koncertech se snažíme po zvukové stránce všechno hrát tak, jak to je na deskách. Pokud to samozřejmě lze. Takže toho paradoxu, o kterém mluvíte, si nejsme moc vědomí. Nicméně máme rádi, když je muzikant nebo kapela schopná zahrát dobře na živo, akusticky, venku, v hospodě. Na férovku, pěkně nahatá písnička na hrubo. My jsme na ulici začínali a je to v nás. A to je asi ta druhá, neelektronická složka, která nejspíš víc vyleze na našich koncertech, než na desce.

Co říkáte na to, že byla nominována jako "Album roku" hned v obou výročních cenách hudebních publicistů - tedy jak na mainstreamově pojatou Cenu Apollo, tak i alternativnější Ceny Vinyla?

No, úplně upřímně, nejdůležitější pro nás jsou ty nominace v tom, že se o nás víc ví, a že je to pomoc v cestě k tomu, abychom se hudbě mohli věnovat naplno a míň chodit do svých druhých prací. Samozřejmě nás potěšilo, že se lidem, kteří mají za ten rok a obecně naposloucháno až za hory, líbí náš výtvor. Máme radost, zas ze sebe nebudeme dělat Buddhy. Ale ono to, jestli je něčí deska nebo cokoli jiného, co vytvořil, dobré nebo ne, stejně cítí každý nejlíp sám - pokud je dostatečně sebekritický a soudný. Sami nejlíp víme, jestli jsme měli co říct a jestli se to říct povedlo, což se nám zatím vždycky potvrdilo i na reakcích posluchačů.

Křtít bude kapela už potřetí.Spousta kapel dnes dává ostentativně najevo, že je názor kritiků nezajímá, že je pro ně důležitější  úspěch posluchačů. Jak to má Zrní?

Ono tím, že kritiky osobně neznáme, nevíme co to je za lidi po lidské stránce, tak by bylo bláhové si  brát jejich názor příliš k srdci. Víc vezmeme názor našich kamarádů a žen. Nicméně už ze stylu každé  recenze se dá vyčíst, jak ten či ten kritik uvažuje, jak do hloubky jde, jak se orientuje, jak vnímavý je. Nedá se to zobecnit. Názor některých kritiků je pro nás cennou zpětnou vazbou, některý jde mimo nás. Třeba já když si nějakou recenzi přečtu, tak vnímám, jestli to, co říká, ve mně nějak rezonuje. Když čtu nějakou výtku, pozoruji, jestli náhodou hlásek ve mně neříká: "Vidíš, von má pravdu, tim sis fakt nebyl jistej".  Nebo hlásek řekne: "Ne, tak za tim si stojim, takhle přesně jsem to chtěl". Obecně je pro nás ale daleko, daleko důležitější, jestli naše hudba mluví k "normálním" lidem. Jestli funguje přenos toho pocitu, o který nám jde.

Kromě zmíněného řadového alba vám letos vyšla ještě jedna deska - záznam hudby z představení Kolik váží vaše touha?, ve kterém hrajete přímo na jevišti k tanci skupiny VerTeDance. Nebojíte se, že vás bude všude plno a někoho třeba svou aktivitou odradíte?

Nad tím jsme nepřemýšleli. Prostě se letos urodily dvě desky a z obou máme radost, obě jsou pro nás jakýmsi duchem tohoto roku a nenahrát jednu z nich jenom proto, že by si někdo něco mohl pomyslet, to je na nás moc velký marketing. Ale klidně je možné, že na tom co říkáte, něco je. Někoho velmi pasivního můžeme naštvat. Ale nebojíme se. Strach je na nic.

Na křest alba jste si pozvali brněnské kolegy Květy, kteří jsou svým způsobem na tuzemských pódiích, ale i ve zmiňovaných cenách pro vás jednou z nejvýraznějších konkurencí. Proč jste si vybrali zrovna je?

To je taková úžasná souhra všeho. Ondřej Ježek jim natáčel desku hned, jakmile jsme dotočili my. Pak míchal desku nám, po nás zase Květům. Vůbec bych se nedivil, kdyby nám tam prohodil nějaké údery bubnů nebo tak něco. S Květy se máme rádi, pro nás je to v Čechách jedna z těch nejbližších, nejspřízněnějších kapel,  jak po lidské, tak i po hudební stránce.  A když jsme se takhle protnuli i u Ondřeje Ježka, řekli jsme si, že oba křty uděláme společně. "Jejich" brněnský i  "náš" pražský. To, že obě naše desky jsou teď nominovány v obou těch cenách svědčí nejspíš cosi o Ondřeji Ježkovi  A taky je to skvělé promo na ten společný křest teď v sobotu.

Jak ten večer bude probíhat? Prozradíte nějaká překvapení?

Důležitá informace je, že se začíná už v sedm. V Akropoli se musí na desátou končit, takže kdo se chystá, ať přijde opravdu včas. Nevím jak Květy, ale my zahrajeme všechny věci z nové desky i s hosty, kteří na desce vystupují, což jsou kluci dechaři, Karolína Kamberská a Ondřej Ježek. Desku pokřtí naše rodiče, na což se moc těšíme. Jen se k tomu koncertu se váže i jedna patálie. Společnost FAN, která pro Akropoli tiskne plakáty, totiž zcela bez našeho vědomí předělala náš plakát, a úplně z něj Květy vymazala! Takže po Praze visí plakáty bez Květů. Je to až k neuvěření, ale už s tím nic nenaděláme. Každopádně máme Květy moc rádi, na jejich účasti se nic nemění a těšíme se, že si spolu po měsíci zase zahrajeme.

Foto: Applause Booking

Autor: Antonín Kocábek





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi