Zrní: K přírodě máme silný vztah

Popularita skupiny Zrní neustále stoupá.

V sobotu 8. listopadu v rámci přehlídky Nouvelle Prague pokřtí kladenská skupina Zrní své už čtvrté album Následuj kojota. S tím, jak vznikalo a co ho ovlivnilo, se podělili skoro všichni členové skupiny.

Na vaší novince se, ještě mnohem více než dříve, objevují v textech zvířata. Máte k nim nějaký specifický vztah? Chodili jste třeba v dětství často rádi do ZOO?

Ani ne. S těmi zvířaty jsem si to ani neuvědomil, i když máte pravdu. Nějak se tam přirozeně objevila, pobíhají tam v různých podobách. Patří k té desce. Nás baví ta zvířeckost, živelnost, kterou tam vnášejí. Tváře, které bůhví co vědí, když na tebe koukají, žijí tam někde venku a mají v sobě schopnosti, který jsme my už přemazali. Jsou výraznou součástí světa, jak ho my vnímáme.

Ten je podle všeho dost přírodní. Máte k tomu vztah i mimo kapelu? Byli jste někdy členy třeba spolku ochránců přírody? Nebo je třeba někdo v kapele vegetarián?

Vegetariáni jsme v kapele dva, i když ne úplně důslední. Někteří z nás studovali zahradnictví nebo myslivost, ekologii..

Myslivec vegetarián - to mi nejde moc dohromady...

Já jsem to jen studoval. K přírodě máme rozhodně silný vztah, asi i daný výchovou, provází nás to, rádi jezdíme na vandry.. Ta zmíněná zvířata jsou navíc skvělými symboly. Pes - to je věrnost, ale se staženým ocasem také jistá zpráskanost. Kojot je hlubinný zvíře, indiánský, tajemství z dětství. Dinosauři - to je zas minulost, atd. No, asi jsme spíš vesničtí kluci, než městští.. (smích)

Už nežijete v Kladně? Všude uvádíte, že Zrní je "kladenskej uhelnej zen".

Pořád tam jsme, jen houslista se teď odstěhoval, do vesničky o kousek dál. Zrovna když se zpěvák naopak z jiné vesničky přistěhoval. Ale Kladno je pořád náš středobod, scházíme se tam, plánujeme, máme tam zkušebnu.

Novinka Následuj kojota posunula kapelu zas o kousek dál.Album jste pojmenovali podle písně Následuj kojota. V té se ale paradoxně hovoří jen o lišce?

My nové skladby vytváříme hlavně na kapelním soustředění a rovnou si je i pojmenováváme, abychom se v tom vyznali. Někdy je původní název taková blbina, že se pak změní, někdy už je ale zvyk tak silný, nebo se to pořád hodí i k dopracované věci, že název zůstane. Tuhle věc někdo pracovně pojmenoval "Dokument: následuj kojota" - a už jí to z dvou třetin zůstalo. Vystihuje to její náladu. Kojot je pro nás podvědomím, určitou intuicí, vnitřním hlasem, navíc navozuje i mytologii, dětství, prostředí indiánů.. To nás teď baví. Pro indiány je kojot šibalský nevypočitatelný tvůrce vesmíru. Rád něco ničí a znovu vytváří. Je úplně jedno, že v samotném textu nakonec není, místo něj je tam zvíře liška, která letí nad liškou houbou..


V tiskové zprávě k albu říkáte, že příběh té desky se odehrává někde mezi realitou a jiným stavy vědomí. Jak si ty jiné stavy představujete?

Ta deska je o různém vnímání toho, co realita je. To má každý jinak. Stejné vjemy, stejné situace můžeme vnímat různě. Je na nás, jak to chceme vidět. Jiný stav vědomí je stav ponoru do sebe, do věcí kolem, napojení se na něco hlubšího, můžeš se do něj dostat pomocí různých fyzických technik, různých drog, dýcháním, meditací, soustředěním, pobytem ve tmě, otevřenýma očima, ale to je přece obecně známé. Z takovéhoto stavu se noří nové světy. My se s klukama do takového změněného, tedy neobyčejného stavu dostáváme třeba společným hraním, improvizací a vzniká z toho hudba.

Není to vlastně určitý útěk od reality?

Naopak. Je to celé právě o té realitě. O hledání místa odkud se vlastně sakra ta realita bere. Odkud jde ta kreativní energie, která ji tvoří, stejně jako tvoří sny a představy. Výsledkem může být fyzická věc, nebo jakýkoli jiný svět, nereálný, nehmotný, což je třeba právě i naše hudba. Tahle naše deska je tak hodně i o tvoření a vymýšlení písniček.

Kdybych měl vaši novinku shrnout jedním slovem, řekl bych, že je poetická. V té poezii a občas i určitém patosu se ale přistihuji, že po chvíli přestávám vnímat text a naprosto mi unikají ta slova. Jakoby ten zpěv vůbec neměl sdělovací roli, ale byl jen dalším nástrojem...

Jo, zpěv u nás dalším nástrojem je. Mám v textu rád nekonkrétnost, prostor. Líbí se mi, když si v něm každý najde to, co sám chce, co mu zapadá do jeho kontextu. A vůbec mi nevadí, když si to někdo vykládá úplně jinak, než jsem to myslel. Pokud někdo v našich písničkách neodděluje hudbu a text, ale vnímá je jako jeden celek, pak je to úplně ideální. Mým cílem při psaní textu je, aby když písničku uslyší cizinec, měl stejný pocit jako ten, kdo slovům rozumí. Textem chci vždycky obsáhnout duši té hudby.

Souvisí s tím i výtvarné zpracování obalu, se skládačkou, samolepkami nebo i tím, že stejně jako má svoji kapsu CD, má ji i booklet?

To je dílo Aleše Fulína. Je to skvělý grafik, má výborné nápady a spolupracovali jsme s ním už dříve. Vůbec jsme mu do toho nemluvili, ale když jsme pak obal viděli, moc se nám to líbilo. Skvěle koresponduje s hudbou. Máme pocit, že jsme se absolutně pochopili v tom, jaký pocit chceme deskou předat.

Už podruhé jste nahrávali a produkčně spolupracovali s Ondřejem Ježkem. Bylo to v něčem jiné?

Poprvé se mu do toho s námi moc nechtělo - dost se za nás přimluvil Martin Kyšperský z Květáků a náš manažer Tomáš. Říkali mu, ať se nebojí, že to dobře dopadne - a ono to celkem dobře dopadlo. Takže tentokrát už to proběhlo bez toho úvodního váhání. Na něm je nejlepší to, že je ohromně vnímavý. Vycítí o čem písnička je a pomůže tomu. Umí taky pojmenovat naše slabiny. Dáme na něj. Posouvá nás směrem k větší odvaze. Zároveň posun, který jsme od minulé desky udělali, ho hodně bavil. A ve studiu byla skvělá atmosféra, hodně jsme si spolu vyhráli.

To říká dneska každý: "Víc jsme experimentovali..."

Ale je to tak. Oproti předchozí desce jsme víc používali smyčky, náš Ondřej chodil nahrávat spoustu terénních zvuků a pak z nich dělal samply. Taky jsme mnohem více využili další nástroje, které byly k dispozici ve studiu... Nechtěli jsme zůstat na místě. To by nás nebavilo, dělat to stejně jako minule, ač by to navenek třeba fungovalo. Pohybovat se dál, hledat je pro nás nutný. Ondřej Ježek hlídal, aby to všechno fungovalo, dal desce jednotný zvuk. Specifickou barvu. Občas přidal nějaké své nápady, tam kde měl pocit, že to není ono. Hrozně nás to bavilo, že tam byl někdo, kdo se na to byl schopen podívat zvenčí. A taky nám sestavil pořadí písniček - bez něj bychom se asi mezi sebou nedohádali konce.

Album Zrní pokřtí na akci Nouvelle Prague.Máte tam poměrně hodně hostů - proč vlastně tolik?

Ono jich zas není tolik - v podstatě to jsou jen žestě a smyčce, které jsme tam prostě slyšeli a chtěli mít a objevují se i na předchozích deskách. A pak už jen zpěvačka, kamarádka Nina Marinová, kterou jsme oslovili, protože jsme tam chtěli mít ženský hlas někoho, kdo je nám na prvním místě lidsky sympatický. Navíc zpívá krásně.

Minulou desku jste vydali předloni, loni vyšel záznam vaší hudby k divadelnímu představení, ve kterém doprovázíte tanečnice z VerTeDance - co vás pudí k takové aktivitě, vydávat skoro každý rok nové album?

Aby to kapelu bavilo, tak je potřeba repertoár obměňovat. Abyste na koncertech pořád cítili živost a nespadlo to do stereotypu. Hrát novou písničku na koncertě a slyšet, že funguje, je naprosto skvělé. Nová deska je i další pouto s posluchači. A hlavně, touha něco nového tvořit, nově se vyjádřit, vynést nahoru aktuální pocity, přichází sama a přirozeně. Baví nás to.

Křtít budete na akci Nouvelle Prague. Proč ne na vlastním koncertě?

Ano, bude to 8. listopadu na téhle showcaseové akci. Pořadatelé nás oslovili, řekli, že bychom tam měli být za to hlavní české jméno, takže nás to natolik potěšilo, že jsme se rozhodli to pokřtít tam. Řešíme i vizuální stránku koncertu, aby byla sladěná s výtvarnou podobou desky. A taky si tam asi budeme muset pozvat nějaká ta zvířátka (smích). Hlavně Ježka.

Foto: Supraphon / Šimon Vejvančický

Autor: Antonín Kocábek





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi