Tereza Černochová: Dnes už jsem jinde

Tereza Černochová se dnes už věnuje úplně jiné hudbě než dříve.

Mnozí si ji ještě pamatují z Black Milk, kapely pro teenagery, a z období, kdy zpívala jen převzaté evergreeny na estrádách a firemních večírcích. Vyrovnávala se i se smrtí populárního otce a s vlastní krizí, načas dokonce odjela do zahraničí. S letošním novým,  výrazně zamyšlenějším albem Škrábnutí nabrala nový dech, spojila se s jinými spolupracovníky a nakonec našla nový hudební směr i identitu. 

Berete nedávné album jako restart?

Spíš jako refresh. Restart si představuji jako něco, co se znovu nahazuje po vypnutí. Doufám, že až tak zle na tom nejsem.

Nicméně předchozí kapelu jste rozpustila, pak dělala koncerty akusticky... Jaké budou vaše koncerty nyní?

Konečně jsem v sobě našla trochu vnitřního klidu. Odhodila jsem podpatky a usadila se na židli, mám teď často při zpívání zavřené oči a nechám tu hudbu, aby mnou procházela. Víc se soustředím a zároveň si to užívám. A také jsem udělala to, co jsem dlouho odkládala. Koupila jsem si syntezátor a už jenom nezpívám, ale i se "účastním hraní". A používám taky looper a hlasový efekt.

Projevil se nový přístup i na výběru muzikantů?

Vlastně ano. Vybrala jsem si lidi, se kterými jsem už dlouho chtěla spolupracovat a kteří mě baví nejen jako muzikanti, ale i jako osobnosti. Což jsou David Landštof a Matěj Belko.

Aktuální album produkoval Roman Holý a vydal Supraphon.

Čím vás baví?

David je neskutečně činorodý člověk, který pořád hraje v mnoha folkových seskupeních a zvládá to s dvěma dětmi, což je pro mě obdivuhodné. A ze všeho nejvíc je na něm úžasná jeho pozitivita. Hrozně moc okolo sebe potřebuji pozitivní lidi. Nejlépe takové, pro které nic není problém a ještě jsou pro to navíc ochotni něco udělat. Mám z něj pocit, že kdyby mu někdo usekl ruku, bude nadšený, protože ještě tou druhou pořád může bubnovat. A Matěj mě nadchl tím, jak v Baromantice s Lenkou Dusilovou zaskakuje jak za basu, tak za klávesy a na oboje hraje skvěle. Tak jsem se ho rozhodla "povýšit", protože u mě nebude zaskakovat, ale plnoprávně bude členem kapely, který hraje jak na klávesy, tak na basu. A posledním členem sestavy je Tomáš Vunderle Koudelka, se kterým hraju už šest let. Je výborný basista, ale i kytarista. Těším se na další společné hraní.

Nové album vznikalo pět let. Souviselo to s tím, že poprvé zpíváte nikoli převzaté, ale autorské skladby? Prý jste k nim dlouho hledala texty...

Určitě to bylo náročné. Měla jsem velkou touhu udělat tu desku jen s jedním či dvěma lidmi, kteří by ji celou otextovali. To se nepovedlo a těch lidí je víc, ale stejně mám v plánu si do budoucna vytvořit nějaký fungující tým. To, že to tentokrát nevyšlo, mě ale trochu zastavilo. Navíc stylem hudby se deska rok od roku měnila a lidé okolo mě vycítili vnitřní rozervanost a nejistotu v tom, jaká by ta deska měla být.

Co vás nasměrovalo?

S Jirkou Hutárkem z mé bývalé kapely jsme nahráli několik demonahrávek a pustili je Romanovi Holému. Tomu se líbily a měl snahu nás podpořit, nadchnout, abychom rozhodně pokračovali dál. My jsme zas naopak chtěli některé písně, které měl Roman v šuplíku. Nakonec nám z toho vykrystalizovalo, že bychom mohli udělat taneční desku, protože u nás pořádná taneční hudba dost chybí. Jenomže postupem času jsem si prošla určitou osobní transformací a najednou zjistila, že už jsem jinde.

Jak se to projevilo?

Začala jsem poslouchat úplně jinou muziku. Mnohem klidnější, postavenou na příběhu a často minimalistické písňové formě. Od lidí, kteří nezůstávají jen u elektroniky, ale kombinují ji s klasickými nástroji. Začalo mě bavit akustické hraní, mnohem víc než podpatky a korzety. Najednou jsem cítila, že mě to naplňuje mnohem víc.

Proto jste načas odjela pracovat na farmu do zahraničí?

Částečně i kvůli tomu, ano. Strávila jsem tam pár měsíců. Uklidnila jsem se, srovnala si myšlenky. Vrátila jsem se až kvůli vzpomínkovému koncertu pro tátu. K sedmdesátinám. Cítila jsem, že mu to dlužím, že to musím dodělat, protože si to zasloužil.

Budoucnost je pro Terezu Černochovou nyní zcela otevřená.Promítlo se do alba i vaše mateřství?

To byla spíš jen taková pěkná tečka. Cítila jsem, že to je ten pravý čas, abych album dodělala a tu etapu uzavřela. Předposlední píseň Až nastane září je o mé dceři Lauře. O tom, jak vnímám fakt, že jsem těhotná, ty otazníky okolo, co bude a jaký je to pocit, že ve mně roste člověk. A závěreční Andělé symbolizují opouštění něčeho, co bylo. Démonů i třeba lidí, kteří už z mého života odešli. Ať už to byl táta, nebo i neopětované lásky.

Tu skladbu původně hrávala kapela Dr. Max. Jak jste k ní přišla?

Přes Romana, který s nimi hrál. A oni teď začali znovu po letech vystupovat a mě hrozně zajímalo, co je to za lidi, se kterými hrál, když byl mladý. Pavel Holý stále skvěle zpívá, šla jsem se na ně podívat. A oni se mě ptali, jestli si s nimi nechci zazpívat a já si vybrala právě Anděly.

Jak došlo k tomu, že se titulní skladba mnohem dříve, než deska vyšla, objevila ve filmu Vladimíra Michálka Pohádkář?

Úplně náhodou. Roman pouštěl Vladimírovi různé skladby, na kterých zrovna dělal, a ten když slyšel Škrábnutí, okamžitě prý reagoval, že tu v tom filmu chce.

S kým vlastně svou novou tvorbu probíráte? Čí názor vás zajímá?

To je hodně důležitý moment. Není možné to konzultovat s příliš mnoho lidmi, protože pak mají všichni potřebu do toho mluvit, každý má svůj názor a pomalu to přestává být můj text nebo nápad, ale stává se z toho kolektivní dílo, které ztrácí tvář a nevyhovuje nikomu. Musela jsem si vybrat lidi, kteří nevnucují svůj názor, ale pouze nabízejí alternativy. Inspirují. Výjimkou je Roman Holý. Ten má právo do toho hodně mluvit, jeho zkušenosti jsou daleko rozsáhlejší než ty moje. Ale oceňuji, že už spolu spíše diskutujeme a radíme se... nikdy by mi nenabízel nebo mě nutil dělat něco, co nechci. A obráceně to platí taky tak.

Máte pocit, že ta vaše proměna v úplně jiný typ zpěvačky už je dokonána?

To se ještě uvidí. Já jsem vlastně neměla jinou možnost, než to začít dělat jinak. Dostala jsem se do stadia, že jsem si uvědomila, že už některé cizí skladby nechci zpívat, ani kdyby mě svázali. Třeba Killing Me Softly nebo Summertime - to by mě už nikdo nedonutil zazpívat ani ve svěrací kazajce. Nahrávání nové desky pro mě navíc opravdu byla velká škola.

Na novém albu Terezy Černochové se projevuje i fakt, že se stala matkou.

V čem?

Uvědomila jsem si, že mě Roman Holý naočkoval svým perfekcionismem. On je opravdu náročný na vše, pod čím se má podepsat. Ten pocit, že je dokonalost důležitá, mě neopouští. Už nechci uhnout ani o kousek, dokud to není perfektní, přesně tak, jak si to představuji. Říkáme tomu, že to musí být "splavné". Nesmí to nikde ani zaškobrtnout. Není to se mnou jednoduché, občas mi to trvá, než se dobereme výsledku. Ale věřím tomu, že je to nutné. Lidé nemají moc času se zastavit a poslechnout si někoho, o kom nevědí, jak v češtině teď zpívá. Musím je přesvědčit.

Jak jste přesvědčila kole, jako je Dan Bárta nebo Lenka Dusilová, aby pro vás něco napsali? Oni přece nejsou moc z těch, kteří by textovali pro jiné?

Kupodivu to nebylo tak těžké. Danovi jsem prostě pustila pár písniček a on u jedné řekl: "Tohle se mi líbí, něco na to zkusím. Máš nějakou představu?" A já přiznala, že ne. Řekl, že nevadí. A když mi pak přinesl text Celá já, tak jsem jen zalapala po dechu a říkala si: "Hochu, ty do mě vidíš nějak moc..." Lenka je zas člověk, kterého hodně obdivuji pro to, jaká je muzikantka i žena. Moc se mi líbilo, jak měkce vyslovuje. Jako holčička, které ale nechybí potřebná drzost. Když jsem ji oslovila, tak rovnou přiznala, že píše těžce. Nakonec jsme odjeli k Romanovi na Šumavu a tam to za tři dny napsala.

Inspirují vás svým hledáním? Oba začínali jako rockeři a pak prodělali určitou proměnu, která je dostala tam, kde jsou dnes.

Každý z nás se mění, oni začínali po garážích a zkušebnách, hráli za párek a pivo. Oba si navíc - na rozdíl ode mne - prožili i osobní peklo s drogami a dalšími problémy. Pokud to člověk přežije, jistě se o sobě něco naučí. Oni navíc přicházeli z rockového podhoubí, měli v sobě tu drzost. Což já jsem v popu nezažila. Vstoupila jsem do Black Milk a hned lízala smetanu, vydělala jsem si ve dvaceti dost peněz, a když Black Milk skončily, začala jsem teprve hrát po zkušebnách. Mé peklo spočívalo v tom, že mi umřel táta, a pak jsem prožila vztah, který byl pro mě důležitý a který se mi prostě nepovedl. Mé sebevědomí bylo na nule nejen v osobním životě, ale i v hudbě. Pak už to šlo jedno s druhým. Když jsem si sáhla na psychické dno, cítila jsem, že se musí něco změnit. Byla to silná motivace.

Foto: Supraphon

Autor: Antonín Kocábek





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi