Proč je Česko země zaslíbená metalu

Návštěvníci festivalu Brutal Assault.

Začíná festival Brutal Assault, největší tuzemská přehlídka tvrdé hudby, již navštíví přes 20 tisíc lidí. Proč si Češi vzali hlučný žánr za svůj a jsou mu tolik oddaní? A myslí hudebníci všechny ty apokalyptické texty vážně? Vydali jsme se po stopách českého metalu.

Vaše játra pomalu chřadnou, promlouvá doktor k nemocnému. "To zní jako text deathmetalový kapely," pousměje se pacient. "Umíráte," zvážní doktor. "Ach, Cannibal Corpse, že mám pravdu?" Tenhle vtip vypovídá o fanoušcích tvrdé hudby více, než se může na první pohled zdát. Na koncertech se noří do vlastního světa, který jedinci vně metalový orbit chápou jen těžko. Džínové bundy, kožené kalhoty, kovové bodce, hrozivá gesta i děsivě zmalované obličeje, to vše může působit směšně, zvlášť pokud je člověku přes třicet. Jenže metalistům je to upřímně jedno. Je jich mnoho, jsou věrní a vyznávají nekonvenční smysl pro humor.

Lebky místo tanečních

"Rocková muzika je taky o testosteronu a adrenalinu. A někteří lidé prostě chodí na syrovou energii hudby, místo aby se šli vyřvat na fotbal," vzpomíná zpěvák Dan Horyna na živelnost, která mu na konci sedmdesátých let uhranula. "Doba je stále tvrdší a hlučnější a od toho se odvíjejí i trendy v zábavě," shrnuje.

Horyna začínal jako zpěvák Vitacitu, jedné z prvních tuzemských kapel, jež si na plakáty napsala "heavy metal" a nebála se zahrát dvě vysokorychlostní kytarová sóla přes sebe. V roce 1976, ovlivněn britskými Deep Purple a hlavně Black Sabbath, kapelu založil kytarista Pavel "Kuře" Hejč, dnes mimo jiné zvukař legendárního strahovského klubu 007. Kolébkou českého metalu je ale Kulturní dům Barikádníků ve Strašnicích, jemuž nikdo neřekne jinak než Barča. Když Vitacit hledal nový prostor pro své koncerty, vyšel jim vstříc Karel Čech, tehdejší programový vedoucí Barči. "Říkal, že tvrdý kapely nedělá, ale zkusí to. Do té doby tam hrálo jen country, pořádali taneční a kroužky šití," vzpomíná Horyna. "Najednou před Barčou stály mraky lidí v trikách s lebkama, pruhovaných kalhotách a na rukou měli nátepníky posetý železnými hroty z Maďarska. Pro lidi, kteří bydleli kolem, to byl šok," směje se Horyna.

Ozzy Osbourne, zakládající člen legendárních Black Sabbath.

Frajeři v kožence

Zásadní úlohu v rozpuku českého metalu Barče připisuje i hudební publicista Petr Korál. "Už od roku 1984 tam každý měsíc vystupovalo několik metalových kapel, všechny koncerty měly ohromnou návštěvnost a nedozírný dopad," vysvětluje Korál a dodává, že druhým motorem hlasité scény byly burzy LP desek s pašovanými nahrávkami metalu ze zahraničí, které se takřka rychlostí světla kopírovaly na kazety a distribuovaly dál. Metalisté se během osmdesátých a devadesátých let stali spolu s máničkami a depešáky nejpočetnější a nejvýraznější tuzemskou předrevoluční subkulturou mládeže, v Bratislavě navíc fungovali takzvaní madnessáci, vyznavači britského 2tone.

"Někteří metalisté vypadali úplně stejně jako ti současní," odpovídá Korál se smíchem na otázku, jak se publikum hlučného žánru během více než třiceti let proměnilo. Uniforma zůstala víceméně stejná, rozdíl je v tom, že oblečení a nášivky se dnes dají běžně koupit a nemusejí se vyrábět na koleni nebo pokoutně pašovat z kapitalistické ciziny. "Největší tvrďáci už tehdy chodili v kůži nebo spíš v 'kůži'. Pravý křivák neměl téměř nikdo a za frajera byl i ten, kdo měl alespoň jeho koženkovou nápodobu," vzpomíná.

Pozměněné stavy vědomí

Metal se už tehdy tříštil do několika směrů. Některé byly civilnější, jiné dávaly průchod dekadentním fantaziím. "Törr od začátku zpívali o strašení, křížích, mrtvolkách a satanismu," jmenuje Horyna průkopníky českého black metalu.

Asi nedůležitější kapelou temného žánru jsou ale Master's Hammer, kteří si alby Ritual (1991) a Jilemnický okultista (1992) vybudovali pevnou fanouškovskou základnu po celém světě a silně ovlivnili například norskou blackmetalovou scénu. "Já jsem byl vždycky proti násilným činům a jsem zvyklý oddělovat umění od běžného života," vysvětluje zpěvák, kytarista a také respektovaný typograf a grafik František Štorm své texty, které mají nejblíže ke spiritismu a romantismu. "Když mluvím o smrti, věčném zatracení, kletbách, pekle a Satanovi, vidím v tom metafory pozměněných stavů vědomí. Rozhodně ne návody k vedení každodenního života," distancuje se Štorm od skandinávského metalu, jenž v devadesátých letech zažil vraždy spoluhráčů, vypalování kostelů i spojování s neonacismem.

František Štorm z Master's Hammer.

Oddanost hudbě

"My jsme s Alešem Brichtou psali texty, které trochu tepaly do bolševiků. Psali jsme je pro naše vrstevníky, pro mládež, která si moc dobře uvědomovala, že žije za plotem," charakterizuje Horyna civilnější polohu českého metalu. Už z toho je jasné, že metalová obec je sice soudržnou, ovšem nikoli homogenní masou. Jestli mají něco společného, je to právě oddanost hudbě, již mohou ostatní žánry metalu jen tiše závidět. Co se týče hladu po vstupenkách, deskách a merchandisu, tvrdá hudba snese srovnání snad jen s hip hopem. Jenže metalisté dokážou svůj zápal pro hudbu projevit i jinak než jen řečí peněz.

"Naši fanoušci pravidelně jezdí opravovat josefovskou pevnost, protože mají k festivalu i místu jeho konání vztah," přibližuje Tomáš Fiala program brigád BA Sobě, který doprovází festival Brutal Assault. "Dělat v dnešní době něco zadarmo je znakem vrcholného romantismu a společenského nepragmatismu. A potkávat takové lidi je nesmírně obohacující," pochvaluje si Fiala, který se na organizaci festivalu podílí od pátého ročníku.

Jak vypadá oddanost metalu, ukázal letos v květnu také muž, jehož z neznámých důvodů vyhodili z koncertu legendárních Slayer v Torontu. Nehodlal se smířit s tím, že koncert kapely v rámci rozlučkového turné neuvidí, a k pódiu se pokusil doplavat ledovým jezerem Ontario. Akce se totiž konala na ostrově.

Z čistého nadšení vznikl i zmiňovaný Brutal Assault, jehož první ročník navštívilo v roce 1996 tři sta dvacet lidí. "Chtěli jsme, aby se akce povedla a naši známí se co možná nejvíc pobavili," přibližuje Fiala ambice organických začátků. Letos se bude konat už po třiadvacáté, loni do areálu bývalé vojenské pevnosti Josefov dorazilo na dvacet tisíc lidí. Sedmdesát procent návštěvníků míří do Jaroměře ze zahraničí a většina si kupuje lístky předem, aniž by znala program. Největší evropskou přehlídkou tvrdé hudby je německý Wacken, který každoročně navštíví na 75 tisíc lidí, Brutal Assault si ale udržuje pověst prestižní a dramaturgicky i organizačně propracované akce.

"Metal byl, je a asi ještě chvíli bude určujícím směrem mého života. Tahle práce se nedá dělat jen tak od stolu. Jen jako zakázka," odpovídá Fiala na otázku, jestli metal stále poslouchá i doma. Úspěch festivalu částečně přičítá tomu, že pořadatelé na většinu problémů nahlížejí optikou fanouška. Kapely vybírají na základě vlastního vkusu a akci se snaží odlišit především prostředím a službami. Atmosféru josefovské pevnosti dokresluje například kompars v kápích se železnými zobáky, který z hradeb shlíží na metalový rej. Návštěvníkům se postupně otvírají také katakomby pevnosti, v nichž fungují menší scény, zóny klidu nebo oltář Lemmyho Kilmistera, před třemi lety zesnulého frontmana skupiny Motörhead, v podobě nadživotní vitráže.

Na akci Brutal Assault znějí i všemožné mutace extrémních žánrů, i když nemusejí být pro každého fanouška tvrdé hudby. "To je už spíš sport než muzika. Tam jde o co největší a nejtvrdší hradbu zvuku, nejvyšší rychlost a nejhrubější zvuk," komentuje Horyna svůj vztah k žánrům grind core a crust, jimž se věnuje spíš trutnovský festival Obscene Extreme a na Moravě se jim říká "prasopaly".

Jsme muzikanti a lidi

Ačkoli při pohledu zvenčí to tak nemusí vypadat, metalová komunita je překvapivě pestrá a otevřená, což Horyna ilustruje vzpomínkou na nedávné setkání s Jiřím Walterem, zpěvákem Root a zakladatelem české odnože Církve Satanovy, a Tomášem Hajíčkem z libereckých Krucipüsk. "Přišel za námi do šatny fotograf, jestli si nás tři může vyfotit. Prý ještě v životě neviděl buddhistu, satanistu a druida v družném hovoru," směje se Horyna. Sám se v posledních letech věnuje východním náboženstvím a pod jejich optikou píše i texty. "Každý máme nějaké vnímání světa, přesto jsme především muzikanti a lidi. Dnešní svět je tak zmatenej, že je dobré do něj vnést uklidňující prvek a říct, že všechno má naději. Na rozdíl od většiny metalových kapel lidi v textech nestraším. Snažím se je povzbudit," uzavírá Horyna, který už publikum "děsí" jen hlasitou hudbou.

Nevhodné!

Kolem metalu bylo rušno už od jeho počátků, ať už kvůli nekřesťanským textům, tempu, nebo hlasitosti hudby. Právě lascivnost tvrdé rockové muziky přiměla v roce 1985 manželky čtyř vlivných amerických politiků založit komisi Parents Music Resource Center, která dodnes rozhoduje o tom, jaké písně se "nezdravě" věnují násilí, sexu nebo drogám. Alba označená dnes notoricky známými nálepkami odmítly prodávat velké americké řetězce jako Wal-Mart, což vedlo k faktické cenzuře žánru. Jedním z prvních alb, jež dostalo cejch zvrhlosti, bylo čistě instrumentální Jazz from Hell, za něž dostal Frank Zappa cenu Grammy.

Pravděpodobně kvůli slovu "peklo" v titulu a písni jménem G-Spot Tomato. British Phonographic Industry si americký systém určování vhodnosti osvojila až v roce 2011. Kam za hlomozem?

Foto: ČTK/David Taneček, ČTK/AP/Natacha Pisarenko, ČTK/Macháček Jakub

Autor: Ondřej Horák





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi