Festivalový zápisník: korunovace Muse i divá Juliette

Bývalé letiště zažívá takové hemžení davu jen výjimečně.Festival Rock for People, po letech, kdy se konal na okraji Českého Brodu, už několik let okupuje bývalé vojenské letiště v Hradci Králové. Tisíce lidí se tak proplétají mezi chátrajícími hangáry (jako absolventu základní vojenské služby v řadách letectva autorovi okamžitě naskočilo oficiální označení ÚL čili "úkryt letounu"), některé menší scény byly umístěny rovnou do nich, a koexistence davu s místem vlastně funguje téměř dokonale.

RFP se počítá k velkým festivalům, a i když není počtem návštěvníků zcela největší, svým významem mnohé navštěvovanější výrazně převyšuje. Ne že by tu (tak jako právě na těch počtem diváků největších akcích) nebyli návštěvníci, kterým kdyby pořadatelé sebrali pivní stánky, ani by je nenapadlo sem jet, ale přece jen dramaturgie festivalu prozrazuje, že o ní někdo přemýšlí a snaží se ji někam posouvat. Léta, kdy festival nabízel stále téměř totéž, už má dávno za sebou a rovněž se tu už nestává jako jinde to, že by pořadatelé bez uzardění vyhlásili jako hlavní hvězdu švýcarskou metalovou kapelu, která i v době své největší slávy před čtvrtstoletím patřila k druhé lize.

Po dvou dnech vedra si užili návštěvníci i vodu.I nabídka letošního roku byla pestrá, skoro se až zdá, že snaha vyrovnat se těm nejrespektovanějším zahraničním festivalům vedla k určitému omezení toho, na čem dramaturgie stavěla tak před deseti lety, právě na úkor zahraničních, často zvučných jmen. Samozřejmostí se stává i stále se zlepšující servis pro návštěvníky - počínaje bankomaty v areálu přes místo, kde se daly dobít mobilní telefony, půjčovnou koloběžek konče, ale i spousta nehudebních kratochvílí, jakými bylo například klouzání v pěně, herní stany či "skybar" na vysokém jeřábu nebo možnost proletět se vrtulníkem nad areálem.

Nejdůležitějším dnem letošního ročníku RFP bylo rozhodně pondělí, kdy tu vystoupili Muse, bez debaty jedno z největších jmen současné rock&popové scény. Ale nebyli sami. Z velkých domácích jmen zahrála třeba Aneta Langerová. Písničky na pomezí popu a rocku svoje posluchače mají a příjemné je i to, že zatímco jméno jisté soutěže, kterou jejich interpretka kdysi vyhrála, pomalu upadá v zapomnění (o mnohých dalších finalistech ani nemluvě), sama Aneta svou pozici spíš upevňuje. Prokázalo to i její místní vystoupení. Zájem neupadá ani o Čechomor, u kterého je ovšem trochu problém s faktem, že neví kudy dál. Nebo o tom alespoň nepřemýšlí, stojí na stále stejném místě. Nebylo to špatné, ale jestliže jste je viděli někdy v posledních deseti letech a na hradecké letiště nezavítali, nemáte čeho želet - bylo to zhruba stejné jako tehdy. 

Anetu fanoušci vyburcovali k výtečnému výkonu.K festivalu neodmyslitelně patří i hlavní stájový kůň jeho pořadatele - Divokej Bill. Jeho účast je tak nepřekvapivá. Nicméně fakt, že ohlas jejich vystoupení už nebyl tak vřelý, jako bývalo k vidění a slyšení v minulosti, leckoho zarazit mohl. Ne že by v početném davu nebyly vidět rozzářené pohledy fanynek či třeba zjevně lupulinem nadopovaný padesátník, jehož taneční kreace by mu záviděl i mnohý vyznavač break-dance, ale po cestě vedle scény bez zájmu procházející davy jasně naznačovaly, že těch, kteří prostě nepřijeli na ně, je tu tentokrát více.

Zajímavý mohl být společný jam členů Prohrála v kartách, Vypsané fixy, Čechomoru, Anety a dalších, ale bohužel chaotický dav na pódiu zvučil tak dlouho, že netrpělivost zvítězila a zavelela k přesunu jinam. Skvělý koncert však po půlnoci odehráli poslední dobou spíš sporadicky vystupující Southpaw. Naprosto přesvědčivá a sebevědomě dotažená show přinesla jak běsnící sonické kytary, tak zcela současný elektropop a navrch hromadu nápaditých a chytlavých melodií. V celkovém mixu šlo o zábavný a vydařený set.

Juliette a její basistka nasměrovaly pohledy pánské části publika.Po průtrži mračen se publikum jen zvolna scházelo na vystoupení herečky a zpěvačky Juliette  Lewisové (dřívější název Juliette & The Licks je protentokrát zůstal zapomenut). Protagonistka, kterou si lze pamatovat třeba z filmu Takoví normální zabijáci, zahájila jen s kytaristou, sama pochodově třískala i do bicích. Efektní úvod (chvíli to skoro vypadalo, že zpěvačka opravdu umí bubnovat) odstartoval neuvěřitelně živý a energický koncert, který kdyby proběhl někde v klubu, nejspíš by se na něj vzpomínalo jako na výjimečný.

Kapela, v jejíchž řadách figurovala i půvabná asijská baskytaristka, perfektně šlapala a sama Juliette, s jasně modrými vlasy, poletovala po pódiu jak ze řetězu utržená. Špinavě syrové kytary se proplétaly s chytrými melodiemi a bez komplikovaných aranží či zbytečných sól utíkaly vpřed. Nejspíš i fakt, že se postupně scházeli fanoušci hlavních hvězd večera Muse způsobil, že Juliette Lewisová, ve svém divočení poháněná především energickou rytmikou, měla dav před scénou početnější než třeba zmiňovaný Divokej Bill, ačkoliv ten jinak běžně vyprodává haly.

O den dříve vystoupil na RFP i Tricky.Výtečné vystoupení odehráli v pozdních hodinách i početní Archive. Britské seskupení se zdvojenými klávesami i kytarami, vokalistou, raperem i zpěvačkou nabídlo až teroristický útok na ušní bubínky. Jejich set se přeléval od nadupaných přebuzených kytar k elektronickým agresivním pasážím, objevovaly se vlivy hip-hopu, aby se o několik momentů dál přiblížili až někam k Massive Attack a o moment dál už zas buráceli zcela rockově. Půlnoční hudební energy drink.

Přesto nebylo pochyb, že hlavním jménem dne jsou Muse. Ti nejenže přivezli okázalou a maximalisticky rozbujelou vizuální show se sestavou LED stěn, bočními projekcemi a desítkami laserů i dalších světelných efektů, ale především jasně ukázali, proč jsou i na plakátech zahraničních festivalů vždy uváděni jedním z největších fontů písmen.

Koncert místy hraničil až s nepřirozenou dokonalostí - měl perfektní zvuk, veškeré instrumentální party byly odehrány naprosto bez chyby a všichni podali zcela profesionální výkon. U kapely samé mohlo překvapit muzikantské nasazení, kdy jednoduché a přímočaré pasáže prakticky absentovaly a vše bylo vyplněno a vyšperkováno do poslední noty. Až na energického bubeníka se však ústřední dvojice přesto tvářila jakoby nezúčastněně a baskytarista dokonce v průběhu kouřil dýmku.

Frontman Matthew Bellamy nejenže nejspíš nezazpíval falešný tón, ale celou dobu udivoval i použitím netradičních nástrojů - přímo v některých kytarách měl zabudovanou oblíbenou elektronickou mašinku kaoss pad, používal i jakýsi kláveso-kytarový syntezátor a samozřejmě řadu efektů. Uprostřed bloku navíc na několik skladeb usedl i ke klavíru. Konkurovat mu v tom mohl jediný člověk, nájemný multinstrumentalista, doplňující na pódiu základní trio, který poletoval mezi klávesami, kytarou a perkusemi. 

Matthew Bellamy s kolegy dokázal, že pověst hvězd nemají Muse náhodou.Celý set tak byl neskutečným přísunem vjemů a nenechal nikoho ani na chvíli vydechnout. Zajímavostí rozhodně mohlo být i to, že zatímco na posledním albu zní skupina neskutečně nabubřele a pompézně a místy ne zcela nepodobně letitým Queen, koncertně se to projevilo jen v několika málo skladbách. Daleko častější byla poloha s jasnými hard-rockovými kořeny a početnými hutnými kytarovými riffy, ve kterých nešlo neslyšet Black Sabbath či Led Zeppelin. Nechyběla však ani místa, kdy převážil výrazně elektronický zvuk à la Depeche Mode.

Koncert, který přilákal na největší scénu podle pořadatelů přes pětadvacet tisíc lidí, tak znamenal lahůdku pro všechny milovníky eklekticismu i vrchol celého festivalu. Je pravděpodobné, že jejich set na domácích hudebních podiích pod širým nebem už letos nikdo nepřekoná. Reakce publika na kapelu, která soudě podle většiny místních komerčních rádií i televize jako by neexistovala, byl neskutečně pozitivní a spoustu skladeb odměnil aplaus již s prvními tóny - neklamný důkaz , že publikum svou kapelu dobře zná. Závěrečný přídavek Knights of Cydonia s obsáhlou citací slavné Morriconeho melodie z filmu Tenkrát na západě byl už jen symbolickou korunovací.

Rock for People, Festivalpark Hradec Králové, 3.-6.7.2010

Foto: Lucie Pařízková

Autor: Antonín Kocábek





Čtěte dále

Le Monde: V Pákistánu kvůli změnám klimatu roste počet nucených svateb dívek

Le Monde: V Pákistánu kvůli změnám klimatu roste počet nucených svateb dívek

V Pákistánu stále více rodin, které kvůli rekordním monzunu přišly o svou půdu, nutí své dcery ke sňatkům. Svatby často velmi...

Bečov nad Teplou otevřel své památky, slaví 625 let od založení a hostí kováře

Bečov nad Teplou otevřel své památky, slaví 625 let od založení a hostí kováře

Běžně nepřístupné památky v Karlovarském kraji si lidé mohou ode dneška do 15. září prohlédnout během Dnů evropského dědictví....

Jihlavský festival dokumentů chce být přístupnější i seniorům

Jihlavský festival dokumentů chce být přístupnější i seniorům

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava chce být podle svého ředitele Marka Hovorky letos přístupnější a viditelnější....

Český Krumlov oživí Svatováclavské a pivovarské slavnosti a folklor

Český Krumlov oživí Svatováclavské a pivovarské slavnosti a folklor

V Českém Krumlově se budou poslední zářijový víkend konat najednou Svatováclavské slavnosti, Mezinárodní folklorní festival a...

Banka CREDITAS podporuje kulturu. Stala se partnerem České filharmonie

Banka CREDITAS podporuje kulturu. Stala se partnerem České filharmonie

Banka CREDITAS v srpnu uzavřela tříleté partnerství s Českou filharmonií, jednou z nejprestižnějších kulturních institucí v České...

Trh audioknih a mluveného slova v ČR meziročně vzrostl o pětinu

Trh audioknih a mluveného slova v ČR meziročně vzrostl o pětinu

Lidé v roce 2023 utratili za audioknihy a mluvené slovo 322,1 milionu korun, což představuje meziroční nárůst o 20 procent....

Navštivte IQOS zónu na Colours of Ostrava a užijte si spoustu zábavy a hudebních zážitků

Navštivte IQOS zónu na Colours of Ostrava a užijte si spoustu zábavy a hudebních zážitků

Letos poprvé budete moci navštívit IQOS zónu v prostorách největšího mezinárodního hudebního festivalu v Česku Colours of Ostrava...

Phil Lassiter křtí nové CD Borise Urbánkem „Made in Ostrava“

Ohlédnutí za letošním festivalem Jazz Open Ostrava

Hudební fanoušci si letos v Ostravě opět přišli na své. Mezinárodní jazzový festival se blýskl skvělým programem s hvězdným...

Mother´s Angels vydávají nové album Představy

Mother´s Angels vydávají nové album Představy

Mladá, ale přesto už roky fungující kapela Mother´s Angels z Litomyšle v těchto dnech vydává své nové řadové album s názvem...

Přehlídka studentské tvorby FESTMICHAEL opět v centru metropole

Přehlídka studentské tvorby FESTMICHAEL opět v centru metropole

Již po patnácté představuje škola Michael práce svých studentů na velkoformátových panelech ve veřejném prostoru, a to na...

Vasilův Rubáš zahraje na Žižkově a rozparádí se u Vystřelenýho oka

Vasilův Rubáš zahraje na Žižkově a rozparádí se u Vystřelenýho oka

Oceňovaná pražská kapela předvede chytlavé melodie, nápadité a vtipné texty plné originálních spojení, obrazů či asociací....

Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění

Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění

Ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka představí výstava Jízda v Centru současného umění EPO1 v Trutnově ve spolupráci...

15. ročník projektu FESTMICHAEL

15. ročník projektu FESTMICHAEL 2024

Škola reklamní a umělecké tvorby Michael bude v letošním roce opět prezentovat práce svých studentů. Již 15. ročník projektu...

55. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram vstupuje do své druhé poloviny

55. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram vstupuje do své druhé poloviny

Jubilejní 55. ročník má již za sebou polovinu plánovaných koncertů a doprovodných akcí a řada superlativů hodnocení odborné...

Prince a Ida Nielsen, zdroj: Archiv Idy Nielsen

Letošní Jazz Open Ostrava uvede Prince tribute show

Bývalí členové kapely legendárního Prince, jedenáctinásobný držitel Grammy Phil Lassiter a Ida Nielsen, jedna z nejlepších...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi