"Divadla bychom nezaplatili," říká před turné Jana Kirschner

Na turné vyráží Jana Kirschner s Tomášem Klusem.

V úterý 23. listopadu startuje společné turné slovenské zpěvačky Jany Kirschner a českého písničkáře Tomáše Kluse. Na koncertech budou vystupovat každý zvlášť, ale zazpívají si i společně píseň Miluješ - Nemiluješ. Jana Kirschner poprvé u nás  koncertně představí skladby ze svého velmi dobře přijatého letošního alba Krajina rovina. O něm, chystaných koncertech i začátku své nové životní etapy promluvila i v rozhovoru pro TÝDEN.

Na jaře jste vydala album Krajina - rovina, které se obsahem dá označit za až "antikomerční" a které sklidilo velmi příznivou kritickou odezvu. Jak se prodává?
Myslím, že velmi dobře.

Asi nejen mě ale zaskočilo progresivním zvukem a množstvím experimentů. Nebála jste se, že ho rádia odmítnou a nebudou ho hrát?
V tom je právě velký rozdíl mezi českou a slovenskou scénou, hlavně tou „populární". Ve slovenských rádiích se podobná hudba dá stále hrát, a také když se tam objevil první singl, byl hraný opravdu často a byl úspěšný. V Čechách naopak u dramaturgů téměř nezarezonoval. Ale i když se ta deska v Čechách prakticky nehrála, přesto se prodávala dobře. Takže firma i přes obavy, které měla, když do toho šla, je prý velmi spokojená.

O rozdílu mezi slovenskou scénou, která mnohem víc akceptuje a podporuje současnou hudbu, a českou, která je pověstná konzervativností a odporem rádiových dramaturgů k čemukoliv primárně nepodbízivému, se hovoří už léta. Jak vy ho vnímáte jako interpret, který zná dobře poměry a specifika obou  scén?
Ona ta česká tvorba určitě je taková specifická a do sebe uzavřená. Ale to do jisté míry platí i o té slovenské, takže v tom to nebude. Spíš hraje roli to, že v Česku opravdu nemalým způsobem určují směr právě ta komerční rádia. A ten směr je z mého pohledu katastrofální. To, co česká rádia hrají, je třeba pro mě v podstatě neposlouchatelné. Ale bohužel to má vliv i na to, že také kvalita slovenských rádií šla dolů.

Jana Kirschner u nás patří k nejoblíbenějším slovenským interpretům.V čem?
On se celý svět komercionalizuje, ale byla doba, tak před deseti lety, kdy se ve slovenských rádiích hodně hrál Richard Müller, IMT Smile, Horkýže slíže, Katka Knechtová... Ta hudba zkrátka byla čerstvá a svěží. Dnes mám pocit, že se hraje mnohem více zahraniční hudby, a to takové, o které se zrovna nedá říci, že by byla kvalitní. Já tomu říkám "hudba pro děti". A tím, že neexistuje protipól, alternativní rádia, která sice jsou, ale je jich zoufale málo, tak nabídka není vybalancovaná. Tím pádem se ke kvalitní hudbě dostávají jen ti, kteří se k ní opravdu dostat chtějí a jsou ochotni věnovat tomu hledání čas. Což sice není nic nemožného, ale stále mám pocit, že když lidé tu kvalitní hudbu chtějí, měli by ji přirozeně dostat.

A není to důsledek úpadku hudebního průmyslu?
Situace vůbec není nějak katastrofální. Nebo vlastně je - ale ne pro hudbu, nýbrž pro ty velké firmy. Lidé nekupují desky a nyní také přestává fungovat ta klasická cesta k posluchačům přes rádia. Desky se nejvíc prodávají na turné a i interpreti dnes vydělávají více peněz za koncerty než za desky.

I vy vyrážíte aktuálně na turné, pro mnohé možná překvapivě společně s Tomášem Klusem. Jak k tomu spojení došlo?
Já se dlouhá léta přátelím s Martinem Červinkou, který pracoval pro Universal a pak pro Sony, který krom toho, že pracuje ve vydavatelství, je i sám muzikant a vždycky, když jsem si s něčím nevěděla rady, tak mi uměl dobře poradit. A jednou jsem měla koncert v Lucerně a on mi tam navrhl jako hosta Tomáše. Já jsem tehdy naprosto netušila, o koho jde, ale líbila se mi ta myšlenka podpořit někoho mladého. A když jsem ho pak viděla osobně: on je takové nevybouřené dítě, na podiu je až naturální, ta jeho nezkaženost je strašně příjemná. Takže tehdy se mi v Lucerně to, jak hraje, hodně líbilo. Moje nová deska je už ale tomu dost vzdálená. On je víc folkový, zatímco já teď taková akusticko-elektronická. Takže to možná bude zajímavý kontrast. Doufám, že příjemný.

Myslíte, že osloví i vaše posluchače?
Myslím, že to tak klidně může fungovat. Ale to všechno ukáže až čas.

Vaše deska mi místy hodně připomínala soundtrack, automaticky mi u ní naskakovaly různé obrazy. Zní hodně poeticky, je snadné si ji představit třeba jako doprovod k filmu ve stylu české nové vlny z konce šedesátých let. Nevyužijete toho nějak na koncertech?
Pro mě ty obrazy byly při nahrávání velmi důležité a měla jsem i velké plány ohledně toho ztvárnění na koncertech. Ale bohužel je vše otázka peněz. Ovšem kdyby se mi podařilo nějak vyřešit tu vizualizaci, o kterou si ta deska přímo říká, tak by to bylo skvělé.

Jak vůbec budou ty skladby znít v koncertním provedení? Přece jen je v nich hodně elektroniky...
Funguje to krásně. V létě jsme byli na festivalu Pohoda, kde jsme to poprvé zahráli, tak jak by to mělo vypadat, a já jsem už najednou poprvé nebyla jen zpěvačka, ale pouštěla jsem i různé přídavné vokály a samplované smyčky a byl to úplně jiný zážitek. Na to, že jsem v tom byla úplný nováček, to dopadlo dobře a myslím, že i lidé, kteří byli z minulosti u mne navyklí na tu dřívější popovější podobu, reagovali fantasticky. Není to už tak spontánní, lidé na pódiu - a to i já - musejí být mnohem disciplinovanější, protože spousta věcí je tam naprogramovaných. Je to pro nás nový přístup.

Zpěvačka doufá, že spojení s Tomášem Klusem posluchačům rozšíří obzory.Řešili jste nějak místa, kde budete hrát?
Já jsem nejprve kvůli tomu pojetí desky měla pocit, že by to měly být divadelní prostory, ta idea byla o spojení akustické hudby s elektronikou, takže starého s novým, čili jsem si říkala, že by pro to byly ty prostory nejlepší. Ale samozřejmě pronájem divadel je finančně velmi náročný. A jak jsme to tak počítali a zjistili, že i kapacita těch divadel není příliš velká, tak jsme nakonec našli jiné prostory, kde si myslíme, že by to také mohlo fungovat. Jsou to většinou takové "hezčí sály".

Jak bude turné tedy probíhat?
Začínáme 23. listopadu v Plzni a vše potrvá až do 7. prosince, kdy hrajeme v Bratislavě. Následovat mělo slovenské turné, ale na poslední chvíli nám odřekl velký sponzor, který se rozhodl podpořit jednoho momentálně dost známého DJe, a protože na Slovensku se mělo hrát v menších prostorách než v Čechách, tak na to turné dojde až někdy později.

Když jsem si o vás hledal na internetu články z poslední doby, vyvalilo se na mě hned několik zpráv o tom, že očekáváte miminko. Chápu to tedy správně, že je to turné zároveň i možnost vidět vás na delší dobu naposledy na koncertě?
Je to především velká změna. Na turné vyrážím v šestém měsíci a vlastně ještě teď (rozhovor probíhal v říjnu - pozn. red.) nevím, zda to všechno zvládnu. Od šestnácti let jsem žila sama za sebe, nahrávala jsem desky, dělala koncerty a vlastně si i dělala, co se mi chtělo. Takže ta budoucnost je velká neznámá. Zároveň mám obavy, ale zároveň se i velmi těším. Bude to každopádně opravdu "rokenrol". 

Foto: Karel Šanda, Sony Music

Autor: Antonín Kocábek





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi