Colours of Ostrava: Podruhé v ocelovém městě

Tisíce fanoušků na Colours nemíří za hvězdami, ale objevovat nová jména.

Celkem dvanáctý ročník festivalu se po loňské premiéře v oblasti Dolních Vítkovic už dokonale zabydlel. A i bez toho, že by letos lákal na mediálně masově známá jména dokázal, že návštěvníci tvůrcům programu důvěřují a vědí, že problém na tomto festivalu není v tom, že by nebylo na koho jít, ale spíš "jak to všechno stihnout".

Od loňského prvního zastavení v industriálním prostředí organizátoři slušně pokročili, dořešili "nemoci prvního ročníku" a přinesli řadu vylepšení. Na mnoha místech zmizel hrubý štěrkový povrch ze zhýčkanými jedinci nenáviděné strusky, a vedle několika nových asfaltovaných nebo dlážděných cest byla zpevněna a uválcována i plocha před hlavní scénou.  Přibyly i dva nové spojovací koridory mezi odlehlými částmi areálu, a také jedna zcela nová scéna, umístěná ve velkém stanu a pojmenovaná Drive.

Zatímco mnozí festivaloví kolegové začínají zvolna, "zahřívacím" večerem, Colours ve čtvrteční podvečer 18. července zahájili naplno, s řadou ozdob programu letošního ročníku. A to, že už s tím pravidelní návštěvníci počítají, jasně dokazoval od začátku slušně se zaplňující areál. Nakonec jich první den dorazilo více než 22 tisíc.

Fanfara Tirana byli ve spojení s Transglobal Underground tím jasně silnějším prvkem.Jedním z prvních vystupujících byl letošní objev, debutové album právě natáčející olomoučtí Nylon Jail. Jejich mix country a rocku, namíchaný s občasnými elektronickými vsuvkami přitáhl několik set zvědavých a výborně fungoval v pomalejších skladbách; ty rychlejší působily spíš chaoticky a neujasněně. Oficiální zahájení festivalu s promluvami ředitelky Zlaty Holušové a nezbytných zástupců města a sponzorů, proběhlo ovšem až na hlavní scéně, před společným vystoupením typické balkánské dechovky Fanfara Tirana a etnotanečních a u nás dobře známých Transglobal Underground.

Spojení se však ukázalo jako jen účelové a hlavně nevyrovnané. Dechaři své taneční kolegy zcela "převálcovali". A ačkoli nepředvedli nic, co by se už od jejich mnohých kolegů - i na ostravském festivalu - nedalo slyšet v lepším provedení, pořád byli živí, hráli s radostí a zjevným nasazením. Členové Transglobal Underground působili naopak spíš unaveně a mnohdy vyloženě "do počtu". Občasné elektronické dusání nikam celek neposunulo a pohledná sitáristka byla na pódiu ze všeho nejvíc na okrasu.

Mnohem přesvědčivější bylo americké duo The Bots. Bubeník s kytaristou přeskakují od divokých rockových explozí po až popově hravé pomalé písničky, s žánry si nedělají hlavu a i tentokrát jejich pestrá směs zafungovala. Ač vycházející z blues či rocku, tedy vlivů spojovaných spíš se starší generací, působila produkce obou mladíků čerstvě a nápaditě.

Ve zbytku večera pak bylo možno zabrousit na kteroukoli ze scén, libovolně vzdálených od centra areálu u hlavní stage, a všude bylo plno. I z toho bylo patrné, že návštěvníků, kteří dají přednost menším jménům před hvězdami, opět přibylo. Plno tak měli Baskery, švédské dívčí trio, převracející country na ruby a nespoléhající jen na své půvaby, legenda amerického postpunku Girls Against Boys, která na festival zavítala v rámci turné k pětadvacátým narozeninám a energickým zápřahem i tlakem dvou baskytar dokázala, že nežije jen z minulosti a stále dovede zaujmout, ale i třeba pražští elektro-rockeři Vložte kočku. Ti pro několikasethlavý dav na nejmenší scéně festivalu vytvořili dokonalou saunu a masivním úspěchem byli zjevně zaskočeni.

Sigur Rós byli jasnou hlavní hvězdou prvního dne.O tom, na koho se ale těšilo nejvíc návštěvníků prvního dne, jasně svědčily tisíce shromážděné před hlavní scénou a blokem islandských Sigur Rós. Kdo se obával (jako třeba autor těchto řádků), že půjde o až příliš komorní a uspávací seanci, byl rychle vyveden z omylu. Na pódiu početná kapela, rozšířená například o smyčcovou sekcí, předvedla monumentální set, plný hymnických chorálů, post-rockových zvukových výbuchů, filmově zasněných ploch i elektronických, experimentálně rozevlátých pasáží. To vše s dokonalým vizuálem a uhrančivým i lkavým zpěvem frontmana Jónsiho.  Důkaz, že hovořit v souvislosti s tímto seskupením o "hudbě jednadvacátého století" není ani v nejmenším přehnané, byl víc než přesvědčivý.

Pozadu za nabitým čtvrtečním večerem, nezůstal ani pátek. Ač jinde dávají pořadatelé možnost návštěvníkům oddechnout a nabrat síly na další dny, hloučky plánující u programů ve stylu "tady bychom si mohli dát tak půlhodinku a pak přeběhneme sem" jasně svědčily o tom, že situace, kdy by nebylo zrovna na koho jít, v Ostravě nehrozí, a návštěvníci se rozdělují na ty, kteří se marně snaží když už ne všechno, tak alespoň stihnout co nejvíc, a na ty, kteří předem rezignují, vyberou si každý den jen tak čtyři pro ně důležitá jména a mezitím třeba relaxují na trávníku.

I pátek byl na Colours ve znaku tropických teplot. Australský zpěvák a beatboxer, který si říká Dub FX zahajoval na hlavní scéně, a sám na obřím pódiu působil dost ztraceně. Jeho taneční beaty a hrátky s vrstvenými smyčkami vytvořenými přímo na pódiu vůbec nebyly špatné, ale spíš než do horkého slunečního odpoledne by se bývaly hodily do nočních hodin.

Russkaja byla ideální zábavná kapela na odpoledne.Nejen Visací zámek má hit Traktor. Pseudoruský fólklór v podání rakouských Russkaja nejenže šlapal jako jeho pufání, ale rozjížděl se až do síly balkánských dechovek či gypsy-punku takových Gogol Bordello - a to ačkoli nejvýraznějším nástrojem byly energické housle v rukou pohledné dámské opory souboru. Zavalitý vousatý frontman kapely, důsledně stylizované v červených kostýmech, neztrácel dobrou náladu a jeho rusko-anglické vysvětlování, o čem je ta která skladba bylo až roztomile zábavné.

Izraelský písničkář Asaf Avidan zdaleka nemusel jen stavět na svém výjimečném hlase, v souvislosti s kterým je exhumována Janis Joplinová. Jeho hudba je totiž pestrá, nápaditá, půjčující si jak z minulosti, tak i od současných kolegů, ale sofistikovaně přetvořená v originální tvar. Označovat ji zjednodušeně jen za folk-rock, je tak značně zavádějící. Suverénní projev doplňovalo i přirozené nadšení a nasazení. O tom, že nabídka je opravdu pestrá svědčilo i vystoupení hlavně pro pamětníky, manchesterské hvězdy devadesátých let, pětice Inspiral Carpets.

Asaf Avidan překvapil pestrostí svého bloku.Chytré a melodické písničky, s jasným poznávacím zvukem historických kláves Farfisa, ani po letech nezestárly, a ačkoli pro nejmladší generaci to bylo zjevně první setkání, i zde podle reakcí zjevně mnohdy došlo ke šťastnému souznění a zpětnému objevu. To Španělka Amparo Sachez vsadila vedle upřímnosti a skromnosti i na svůj temperament a vášnivost. Její rock i flamenco v jednom balení roztančily početný dav publika zcela hravě.

Živelné bylo i švýcarské trio Mama Rosin. Maličká tahací harmonika melodeon, kytara a bicí, vše punkově honící vpřed. Divoké rockabilly, bluesová uvolněnost, country jízda i hospodská energie - to je cajun, kterému propadli. Skvěle se u toho popíjelo i tančilo.

Irský písničkář Damien Rice ohromoval svou přirozeností i tím, jak se nebál jít až k tomu nejjednoduššímu podání. Potom, co si předtím zahostoval v bloku Markéty Irglové, přišla mu naopak do jeho vystoupení zahostovat ona a dali si spolu i dnes už světoznámou cohenovskou baladu Hallelujah. Jinak ale komorní náladu písničkář často rozbíjel energickými vsuvkami a každopádně se postaral ve finále o nejzábavnější moment celého festivalového dne.

Damien Rice si získal posluchače svou nepředstíranou upřímností.Na pódium si totiž pozval fanynku z davu pod pódiem, nechal si přinést stoleček a láhev vína, a za neustálé konverzace ji spolu vypili. Celá, více než desetiminutová pasáž pak posloužila jako intro k další, šansonové skladbě. Jen je otázkou, zda bylo větší nadšení a pobavení publika nebo viditelný stud oné, zcela z míry vyvedené slečny.

Dvě odvrácené polohy předvedli dva současní elektroničtí tvůrci - zatímco Angličan Bonobo vsadil na downtempo, sametový hlas zpěvačky a až soulově vláčná tempa, Francouz Woodkid kontroval pompézními filmovými fanfárami, pochodově údernými kaskádami dvou stojících bubeníků a důslednou černobílou vizuální prezentací, plnou až geniálních projekcí. Oba svou studiově elektronickou hudbu koncertně postavili především na živých muzikantech (u obou excelovali hlavně dechaři) a oba si publikum vyloženě omotali okolo prstu. Bonobo byl klubově vstřícnější, Woodkid měl zas mnohem dotaženější pódiovou show, která snadno rozmetala prvotní dojem strojového chladu.

Pražský výběr potěšil pamětníky.Finále po páteční půlnoci obstaral před časem znovuzrozený Pražský výběr a přivezl parádní porci pro pamětníky. Blok poskládaný v podstatě ze samých hitů doprovázely i nápadité projekce, vtipné pohostinské vsuvky Jany Kratochvílové v Komu se nelení i Ivy Pazderkové ve Sbal si to svý ráno a Hrály dudy, ale také občas ne úplně ideální zvuk, místy vyloženě nepřátelský ke kytaře Michala Pavlíčka. Na zúčastněných byla občas vidět únava související s věkem, ale na hudbě samotné se to neprojevilo ani trochu.

Letošní Colours jsou sice ve své polovině, ale celá řada lahůdek v programu teprve čeká. Ale i ty, které už případní další příchozí nestihnou, opět jasně nominují festival mezi to nejlepší, co tuzemská letní hudební open nabídka poskytuje.

Foto: Colours of Ostrava, Petr Piechowicz

Autor: Antonín Kocábek





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi