Clarinet Factory: Rádi si hrajeme s prostorem i výtvarnem

Hráči Clarinet Factory se jinak věnují i klasické hudbě.

Ojedinělá formace Clarinet Factory je zřejmě nejznámější ze spolupráce s Lenkou Dusilovou. A aktuálním výběrovém dvojalbu Worx and Revorx se nejen ohlíží za léty svého působení, ale i nabízí kolekci pozoruhodných remixů. Na 12. a 13. února navíc vystoupí na unikátním audiovizuálně pojatém představení Hudba z ticha, ve spolupráci s bubeníkem Alanem Vitoušem a výtvarníkem Petrem Niklem. O vzniku alba i chuti nehrát jen obyčejné koncerty si on-line deník TÝDEN.CZ povídal s Jindřichem Pavlišem.

Na novém albu nabízíte nejen průřez tvorbou, ale i nejrůznější remixy vašich skladeb. V hudbě, kterou hrajete, to není příliš obvyklé: s tím nápadem přišel promotér a DJ Josef Sedloň, který to celé produkoval?

Přesně tak. Když nás poprvé slyšel, může to být tak sedm let, tak i když děláme hodně akustické věci, přišel s tím, že si myslí, že má ta hudba k něčemu podobnému potenciál. O něco později přišel s nabídkou, že by naši hudbu poslal některým hudebníkům, které zná, zda by neměli zájem ji zremixovat.

Jak jste reagovali? Zajímalo vás to vůbec?

Zpočátku nám to přišlo úplně bláznivé. Ne, že bychom tuhle scénu neznali, ale bylo to pro nás dost vzdálené. Navíc jsme si nebyli schopni představit tu výslednou podobu. Pak jsme mu navrhli, že bychom zatím mohli zkusit jeden zkušební remix, abychom si nějak dokázali představit, jak to může vypadat. On oslovil Jaromíra Bednáře, člena Universal Loosers, a vyzkoušeli jsme, jestli to funguje. Jestli to tu hudbu neposouvá někam, kam nechceme. Což se nestalo, výsledek se nám líbil, a pak už jsme jen oslovovali jednotlivé tvůrce.

Novinka nese výstižný název Worx and Reworks.Vydali jste všechno, nebo jste nějaké remixy nepoužili?

Jsou tam všechny. Těch aktérů jsme sice oslovili více, ale někteří nestihli termín. Takže je tam nakonec dvanáct skladeb, které jsou pro nás zajímavé tím, jak jsou žánrově pestré. Některé vycházejí z taneční hudby, jiné jsou skoro až ambientní. Bereme to pro posluchače i pro nás jako určitého průvodce, co všechno je dnes v hudbě možné.

Na album vám přispěli fanoušci prostřednictvím portálu Hithit.cz. Jak došlo k myšlence využít tento způsob financování?

Provozovatelé Hithitu se nám s nabídkou ozvali sami. Nějak se o tom projektu dozvěděli a zajímalo je to. Bylo to příjemné překvapení, že si některé poutavé věci sami vyhledávají. Nechali jsme si předvést, jak to funguje, a nakonec to dopadlo dobře.

Věřili jste od počátku, že to vyjde?

Byla to pro nás určitá loterie. A vzhledem k tomu, že samotné remixy pro nás byly něco nového, brali jsme to celé trošku jako hru. Mysleli jsme, že by to mohlo vyjít, ale asi by na to nikdo z nás nevsadil. Ještě týden před koncem tam ostatně byla jen polovina požadované částky.

Album jste pokřtili na festivalu Spectaculare, zajímavé akci spojující hudbu, film a výtvarné umění. Jak dopadlo plánované vystoupení s americkým experimentátorem Christopherem Willitsem?

Ono to nebylo vyloženě společné vystoupení: nejprve jsme my měli svůj set, pak měl on svůj set, a teprve v závěru jsme zahráli společně v asi čtvrthodinové improvizaci. Chris byl jedním z autorů našich remixů, a když přišla nabídka od pořadatelů, všechno do sebe zapadlo. Nebylo to ale nijak připravené - poprvé jsme se skutečně viděli a zahráli si až odpoledne na zkoušce. Ale už tam bylo jasné, že by to mohlo fungovat.

Improvizujete na koncertech často?

Poměrně ano. Část našich skladeb je na improvizaci přímo postavená.

Clarinet Factory už dávno nejsou pro posluchače exotikouPodobné kooperace u vás nejsou nové. Nejznámější je vaše hraní s Lenkou Dusilovou v rámci projektu Eternal Seekers nebo s bubeníkem Alanem Vitoušem, ale  spolupracovali jste i se skupinami Traband či Tata Bojs. Oslovujete obvykle s nabídkou vy je, a nebo oni vás?

To je různé. Třeba Lenku Dusilovou jsme si našli sami. Jenže ona tehdy zrovna natáčela desku v Americe, takže ke spolupráci došlo až za několik let. U Jardy Svobody z Trabandu to ale bylo tak, že se nejdřív objevil na našich koncertech, a i když to původně vypadalo, že jeho hudební svět je úplně jiný, nakonec jsme našli společnou náladu. Alana Vitouše nám někdo doporučil a dnes už s námi každou chvíli spolupracuje asi sedm let.

Nyní vás čeká ojedinělý koncert v Českém muzeu hudby s výtvarníkem Petrem Niklem. Jak ten projekt vznikl?

S Petrem jsme se seznámili přes společné známé - i když jsme pochopitelně o něm věděli. Poprvé jsme se sešli v kostele Panny Marie Sněžné, kde jsme se dohodli, že my budeme hrát akusticky a on k tomu vyzkouší nějaké vizualizace. To bylo před dvěma lety. Shodli jsme se pak, že kromě normálních koncertů budeme dělat spolu i takové, kde si budeme hrát víc s prostorem a výtvarnem a přizpůsobovat tomu hudbu.

Takže nápad udělat to právě tam vzešel od vás?

Ne. Původně jsme od organizátorů dostali nabídku odehrát obvyklý akustický set, ale přišlo nám škoda nevyužít toho prostoru. S bílými stěnami a schodištěm se tam dá výborně kouzlit. Navíc Petr už v tom prostoru v minulosti něco dělal a znal ho. Nabídli jsme tedy pořadatelům několik variant a oni řekli: "Ano, přesně něco takového chceme!" Budou to dva koncerty, 12. a 13. února, nazvané Hudba z ticha, které se budou konat pod pořadatelskou záštitou PKF - Prague Philharmonia. Vedle Petra Nikla se s námi na jejich podobě bude výrazně podílet i Alan Vitouš.

Jak budou probíhat?

Prozradím to, že nás tam publikum uvidí v komornějších a sólových polohách. Osou budou odkazy světa klasické hudby: ne že bychom tam přímo klasiku hráli, ale půjde o skladby, které se k ní latentně vztahují. A hlavně chceme do celého procesu zapojit publikum.

Kapela ráda vystupuje i mimo běžné koncertní prostory.Publikum?

Ano. Rozhodně to tentokrát nebude tak, že bychom si tam přišli něco zahrát a lidé budou jen poslouchat. Také chceme pracovat s prostorem. Mohu i prozradit, že máme pro lidi připravený jeden speciální nástroj, fungující na principu laseru. To jsme ještě nikdy nevyzkoušeli, takže to bude premiéra.


Máte nějaké další podobné plány?

Chceme více pracovat na technické stránce koncertů. Aby zvuk, i když je amplifikovaný, byl co nejblíže tomu, co posluchač zná z desek. Pokud to jde, už delší dobu pracujeme se surroundovým ozvučením, a začínáme pracovat i s přístroji, které zvuk umožňují rozšířit nebo pracovat s více vrstvami. Pracujeme s efekty, subbasy, prostě tak, aby vždy měl posluchač co nejplnohodnotnější poslechový zážitek.

Dnes jsou mezi muzikanty hodně módní tzv. loopery, efekty, které dovolují vrstvit reálně hrané smyčky. Používáte je?

Je to dilema. Naše hudba, i když je hodně minimalistická, je postavená na emocích. Máme v ní rádi prostor, potřebujeme občas možnost pohnout s tempem nebo dynamikou. A v tom jsou loopery nebezpečné, protože vše sváží do určitého chladu. Když se s nimi delší dobu pracuje, posluchači se rychle oposlouchají možnosti, které nabízejí. Chystáme se s nimi určitě pracovat, ale ne v každé skladbě. A máme i jiné finty, jak vše zpestřit.

Chystáte nějaká další speciální vystoupení, jako bude to v Českém muzeu hudby?

V jednání je vystoupení na festivalu Film Noir na Kokoříně, kde bychom v srpnu koncertně doprovodili filmové záběry ze srpna 1968. V červnu budeme hrát v zatopeném lomu Nečíně a na konci června pak i v klášteře v Šumperku. Ale děláme třeba i workshopy pro děti a samozřejmě nás posluchači uvidí i na koncertech obvyklého rázu.

Foto: Julie Kamenská, Supraphon

Autor: Antonín Kocábek





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

55. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram vstupuje do své druhé poloviny

55. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram vstupuje do své druhé poloviny

Jubilejní 55. ročník má již za sebou polovinu plánovaných koncertů a doprovodných akcí a řada superlativů hodnocení odborné...

Prince a Ida Nielsen, zdroj: Archiv Idy Nielsen

Letošní Jazz Open Ostrava uvede Prince tribute show

Bývalí členové kapely legendárního Prince, jedenáctinásobný držitel Grammy Phil Lassiter a Ida Nielsen, jedna z nejlepších...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi