Chinaski: Písničky stejně prověří až čas

Pro Chinaski je nová deska zahájením nové etapy.

Chinaski, jedna z nejpopulárnějších domácích poprockových skupin, mají první desku v obměněné sestavě a vyrazí s ní na turné. O albové novince, drahých halách, vyrovnávání se se ztrátou bubeníka a tom, jak nemá smysl na něco čekat, hovořili s TÝDNEM zpěvák Michal Malátný a kytarista František Táborský. V době rozhovoru ještě netušili, že Michal Malátný za pár dní utrpí úraz, který si vyžádá operaci menisku, a první dva koncerty se budou muset posunout...

Vaše nové album se jmenuje Není na co čekat. Dá se to chápat i tak, že jste dosud na něco čekali?
Michal Malátný - Já se přiznám, že já ano. Měl jsem pořád pocit, že "to" jednou přijde. A pak mi najednou došlo, že přesně to, na co čekám, je právě teď. Ten název zosobňuje pocit, který jsme asi měli všichni po Pavlově smrti, kdy nám definitivně došlo, že tu nejsme věčně. A že nechceme promarnit ani den a že není na co čekat. Přece jen už hrajem celkem dlouho, pár desek jsme vydali a pravděpodobně od nás nikdo nic nečeká. A že jestli chceme něco ukázat, tak proč to neudělat právě teď?

U toho se ale nabízí otázka: "Co by mělo přijít?" U skupin vašeho ražení je evidentní, že jste dosáhli téměř všeho, čeho se na takhle malém písečku dá dosáhnout. A o tom, jak je to s průnikem za hranice, asi všichni vědí...
MM - Obzvlášť u kapely, jako jsme my, která zpívá česky a zakládá si na tom, to zahraničí opravdu není aktuální. I když paradoxně dneska Ota, náš bubeník, přišel s nápadem, že tu desku přeloží do angličtiny, protože o nic nejde a proč to nezkusit.

Kapelu doplnil nový bubeník Otakar Petřina ml.Jednoho zahraničního hosta ale na albu máte - zpěvačku Zuzanu Smatanovou. To vzniklo jak?
MM - Známe se dlouho. Odjeli jsme společné turné, líbí se nám, co dělá a jak to dělá. A chtěli jsme na desce ženský vokál. Navíc jsme před třemi lety měli takový plán, vymyslel to Pavel, že uděláme česko-slovenskou desku. Šlo by o desku kapely Chinaski, kdy v každé písni by byl slovenský host. Buď by zpíval, nebo alespoň na něco hrál. Jezdíme na Slovensko patnáct let, máme tam spoustu přátel. Jenže pak Pavel zemřel a rozhodli jsme se ten projekt odložit. Ale zůstaly z něj už dvě hotové písničky. Jednu jsme společně nahráli s No Name a jedna je tahle, Takmer svätý, ke které napsal text slovenský malíř Vlado Kraus, který svými texty zásobuje půlku slovenské scény.

K albu nyní vyrážíte na turné, první koncert vás čeká 7. října v liberecké Tipsport aréně, po které následuje pět dalších hal včetně Tesla arény v Praze. Proč tak krátce? Proč ne třeba pětadvacet velkých klubů a v Praze Lucerna Music Bar tři dny po sobě?
František Táborský - To jsme přesně udělali před rokem. A přesně byly tři Lucerna Music Bary za sebou. (smích) Třikrát vyprodáno. A třeba divadla jsme jezdili o dva roky dřív, než s tím přišel jako s novinkou Kryštof. Proto nyní velké haly.

Jak vlastně vypadá příprava Chinaski na turné? Máte nějaké soustředění?
MM - Po letech jsme si pořídili zkušebnu a tam nyní trávíme tak pět šest hodin denně. Sestavujeme playlist na turné, řešíme, jaké písničky z nové desky vůbec hrát. Ta deska bude v době turné venku pouhý týden, takže lidé nebudou mít čas si ji naposlouchat. Řešíme u starších písniček, v jakých je hrát aranžích, protože něco už nás po těch letech hrát stejně nebaví, ale na druhou stranu víme, že lidi je chtějí a nemůžeme je nezahrát vůbec. Takže zkoušíme. A potom, před 28. zářím, kdy začínáme turné, máme tu halu pronajatou už dva dny dopředu. Pódium už by mělo být v tu dobu postavené a z Los Angeles přiletí Simon Sidi, což je špičkový light-designer, který staví show i velkým kapelám ve světě, a spolu s ním to všechno dáme dohromady. Jeviště, pohyb, světla, zvuk. Dřív to bylo tak, že jsme si třeba v Třebíči za pakatel pronajali prázdnou volejbalovou halu a byli v ní týden. Jenže letos je pódium tak velké, že se nám do mnohých hal nevejde. Proto je také vlastně i těch koncertů jen šest. A tu halu v Pardubicích si můžeme dovolit pronajmout jen na dva dny, protože to je dost drahé.

Album jste nahrávali klasickou metodou "všichni spolu", tedy způsobem, kterým dnes nahrávají hlavně undergroundové skupiny. To vás napadlo jak, opustit ten u velkých kapel zavedený model nahrávání po stopách?
MM - My jsme právě skoro všechny desky, snad krom té první, nahrávali po stopách a lidé nám pak vyčítali: "Na koncertech to má takový pěkný drajv, skvělou atmosféru, a na té desce to není. Proč to tam není?" Tak jsme si řekli, že když to tam naživo je, tak proč ji nenahrát jako naživo, všichni dohromady, abychom tu energii tam dostali. Ať tam jsou klidně i chyby, ale hlavně ať to má tu šťávu. Takže jsme se zavřeli na dva měsíce do zkušebny, kdy jsme ty písničky pět dní v týdnu aranžovali, předělávali a hráli pořád dokola. Chtěli jsme být maximálně připravení. Pak jsme přijeli do studia Sono, stoupli si hezky do kruhu a tak jak v té zkušebně jsme to zahráli. Když někdo udělal chybu, hráli jsme celou písničku znova. Netrvalo to ani tak dlouho.

Bylo něco "one take", nahrané na první pokus?
FT - Nevím... To už si nepamatuju, asi ano, ale celé mi to splývá... Řekněme že jo. (smích)

Chinaski už prý nechtějí čekat.Ve skladbě Sedm hříchů jste použili fragment textu vašeho zesnulého bubeníka a textaře Pavla Grohmana. Existují ještě nějaká další taková torza?
MM - Existují. Dostali jsme po Pavlovi takovou krabici se spoustou rozepsaných nápadů. Opravdu hotový, kompletní text tam není žádný. Ale je tam hned několik hodně zajímavých nápadů, které určitě zkusíme v budoucnu použít. Ale objevil se u toho nečekaný problém. U Sedmi hříchů Pavel napsal sloku a refrén a Franta hudbu a stačilo to "jen" dopsat. A já jsem zjistil, jak je to těžké navázat na něco, co rozepsal někdo jiný. Napsal jsem celou řadu variant, Franta mi všechny vrátil, a nakonec myslím, že udělal dobře. Psát s někým text společně, to ještě jde, ale tohle se mi opravdu nedělalo lehce. Nakonec se mi to stejně nepovedlo tak, jak bych si představoval. Nakonec do toho zasáhnul i Milan Cimfe, který mi to pomáhal dodělat. Takže příště rozhodně vzít jen téma a celý text napsat nově, na nic nenavazovat. Ale naštěstí mám teď dost nápadů vlastních.

Znamená to zároveň, že sázíte nyní na jinou poetiku?
MM - Já doufám, že ano. Že to je jiné a třeba o kousek dál. Ale jestli je to lepší, nebo horší, to musí posoudit posluchači. Já pochopitelně píšu jiné texty než psal Pavel. On psal takové ty epické skladby, Vedoucí, Rádio Bubeneč... A já jsem spíš na tu lyriku.

Krom textů máte poprvé na desce i současnou posilu za bicími Otu Petřinu, který krom toho, že rapuje jako Marpo, je i ze slavného muzikantského rodu...
MM - Ano, otec je kytarová legenda.

Hned jste ho ovšem využili a v jedné skladbě máte rap. To teď bude častější?
MM - Chtěli jsme to hlavně zkusit. Když máme v kapele hiphopera, chtěli jsme toho využít. Já jsem s tím měl trochu problém, na mě už to možná bylo trochu moc, ale ostatní mě ujistili, že takhle je to v pořádku. Jeden novinář mi dokonce řekl, že se mu ta skladba líbí nejvíc, že to je přesně ten druh výletu do jiného stylu, který je pro něj osvěžující, ale zároveň ještě i uvěřitelný. Každopádně když Ota přijde s dalším nápadem, rádi ho vezmem. Je to přece jen čerstvá krev do našich zatuchlých řad (pronáší se značnou ironií). Ale hip hop teď najednou samozřejmě dělat nezačneme.

Asi nejvíc mě překvapila skladba Kompy svým swingovým feelingem...
MM- Měl jsem text o computerech a přemýšlel jsem, co s ním. A napadla mě u toho ta lehce swingová melodie a okamžitě mi to připadlo jako výborný fór; říkal jsme si, že swingovou písničku o počítačích ještě určitě nikdo neudělal. A jako kapela jsme se u toho dost vyřádili.

t-music Chinaski Tour
7.10. LIBEREC - Tipsport aréna
9.10. KARLOVY VARY - Aréna
12.10. BRNO - Hala Velká Vodová
14.10. PRAHA - Tesla aréna
18.10. OSTRAVA - ČEZ aréna
27.10. PARDUBICE - ČEZ aréna
Logicky se po poslechu té písně nabízí otázka, jak jste na tom se vztahem k výpočetní technice? PC nebo Apple?
FT - Všichni máme Meka.
MM - Všichni jedeme na Mecích, ale já mám třeba úplně starého, kterého jsem si koupil před jedenácti lety, moc tomu nerozumim, nejsem nějaký sledovač trendů. Ale něco si na tom udělat samozřejmě schopný jsem. Mě tam spíš zaujal ten výchozí bod, že nic dnes nestárne tak rychle jako computery. Je to hrozný fofr. Proto natruc ta stará forma, bigband.

Album vychází jako klasické album a pak také jako limitka s DVD. Vracející se formát vinylu vás nelákal?
MM - O tom jsme neuvažovali.
FT - Pro nás to asi není.
MM - Ale mám z toho radost. Gramofon mám pořád doma. A když jsme vydávali první desku, už jsme ty vinyly nestihli, desky už se přestávaly dělat. A mně se vždycky líbily a myslel jsem si... nebo bylo mi líto, že už ji nikdy mít nebudem. A jestli to dojde tak daleko, že ji třeba jednou mít budem, tak já budu první nadšený.

Teď vyrazíte na turné, a co bude potom?
MM - V tuto chvíli se už pracuje na filmu podle Autopohádek, bude to mít premiéru na jaře příštího roku. Bude to pět pohádek, každá od jiného režiséra a výtvarníka. Celé to zaštiťuje jako legenda Břetislav Pojar a nás čeká dodělat k tomu dvě písničky. A také se to musí celé přemluvit, protože nejde použít ta původní nahrávka, kde je spousta věcí, které se v tom filmu odehrávají a jsou vidět, a tudíž už nemusí být v tom textu. takže se ten text dramaturgicky upravil a já ho musím převyprávět. To bude do jara. V létě se pak chystáme na festivaly, které jsme letos kvůli tomu podzimnímu turné vypustili a vůbec nehráli.
FT - Teď máme desku, pak odjedeme turné. Pak si sedneme, zamyslíme se a uděláme nový plán na další dva roky.
MM - Já jsem teď hlavně spokojený. Nikdy jsem z pobytu ve studiu nebyl tak spokojený jako tentokrát. Každý den jsem se tam těšil.
FT - Já jsem taky spokojený, ale nejlepší rozhodčí je stejně jenom čas. Jen ten ukáže, jestli to opravdu za něco stojí, nebo ne. Jak je písnička opravdu dobrá, se ukáže až tak po deseti letech.

 

Foto: Universal Music

Autor: Antonín Kocábek





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi