Bonovi v patách aneb pět koncertů U2

Chorzów: raketa, pavouk? Největší pódium v historii rocku.Berlín, Amsterdam, Dublin, Chorzów, Záhřeb... Pět měst za tři týdny. Pět koncertů..., tedy pět stejných koncertů. Pět koncertů U2. Nejmenuji se ani Bono, ani Edge, Larry Mullen či Adam Clayton. Ani slavné čtveřici nedělám osvětlovače nebo bedňáka. Mám je jenom rád. A U2 tohle léto vyjeli na turné po Evropě.

U2 jsem poprvé slyšel relativně pozdě. Přesně si pamatuji místo, datum nikoliv. Mohlo to být asi v roce 1988, to mi bylo šestnáct. V panelákovém bytě v pražských Řepích u kamaráda Ivoše, v jeho pokoji, jemuž přezdíval „brloh". Ivoš na gramofon své tehdy supermoderní věže položil vinylovou kompilaci Umělci pro Greenpeace nebo tak nějak se deska jmenovala. Jedna z písní byla Pride (In the Name of Love), jeden z největších hitů U2 vůbec. Líbila se mi okamžitě, ale jsa tehdy velkým fanouškem Depeche Mode, nemohl jsem své černé idoly jen tak vystřídat. Zlom přišel až začátkem 90. let. Koncert vysílaný Českou televizí z Austrálie a především oplodňovák One, krátce nato jsem dostal pod stromeček cédéčko Achtung Baby. A bylo rozhodnuto! Depeche Mode, Oceán i Shalom (ano, bohužel, ale člověk v mládí dělá různé chyby) jsou mrtvi, ať žijí U2!

Soudě podle reakcí kamarádů, přátel a kolegů bych měl spíš vyhledat odbornou pomoc lékaře. Nejčastější výrazy pro popis mé osoby, s nimiž se toto léto setkávám, zní „blázen" a „magor". Chápu je a nezlobím se. To oni se totiž ochuzují. O radost vídat největší a nejlepší skupinu světa a k tomu ještě procestovat Evropu. No, a to jste ještě nečetli následující řádky...

Berlín, Olympijský stadion, dlouhé čekání. 

Rodinné informační embargo
Letošní U2mánie začala už o pár měsíců dřív. V březnu U2 oznámili termíny a místa letních koncertů. Po zkušenostech s nákupem lístků před čtyřmi lety - hodiny strávené snahou probojovat se na internetu k nákupnímu košíku a nakonec úspěch navzdory vyprodání koncertů během pár minut, jsem letos spolu se ženou Adélou hodlal neponechat nic náhodě. Členové oficiálního fanklubu mají přednostní právo na nákup čtyř lístků, tedy bez virtuálních front a napětí, jestli se to povede. Jediný zádrhel: čtyři lístky, ale jen na jeden koncert. Minule jsme absolvovali koncerty tři a byli nadšení, a tak jsme se tentokrát rozhodli zvýšit laťku. Pro členství jsem proto zmermomocnil i další tři členy rodiny (no, ne všichni o tom věděli). Koupili jsme Berlín (je blízko), Amsterdam (navazoval), Dublin (kdo neviděl U2 doma...) a Záhřeb (to by mohlo být zajímavé). Pak ještě český Ticketpro nabízel polský Chorzów, tak jsme ho vzali taky.

Sunday Bloody Sunday, tentokrát se hraje pro íránské demonstranty.Nedočkavě jsem otevíral každý den schránku. A pak začaly obálky s cenným obsahem postupně přicházet. Ukládal jsem je do šuplíku u psacího stolu a průběžně je chodil kontrolovat, jestli tam pořád jsou. Do koncertů ale pár měsíců pořád zbývalo. Chce se mi napsat: čekání bylo pekelně dlouhé. Jenže v 36 letech (ano, vskutku, nejsem žádný poblázněný teenager) už čas přece jen utíká celkem rychle.

Mučivější se ukázala jiná věc. Rodinné informační embargo. Díky internetu a YouTube především dnes může každý okamžitě zjistit, jak koncerty vypadají. Už pár hodin po koncertě začíná na YouTube padat jedno video za druhým. A tak, když turné koncem června vypuklo, fanoušci se rozdělili na dvě skupiny. Někteří hltali každý záběr, setlist z každého vystoupení, aby věděli, na co se můžou těšit, až přijde ten „jejich" koncert. Druzí si naordinovali izolaci, aby se nepřipravili o překvapení. Bohužel, tato hranice se narýsovala i napříč rodinnou buňkou. A protože naší sarajevské fence Sáře to bylo evidentně jedno, měli jsme to 1:1. Já sjížděl každou novinku a video, pořadí písniček znal zakrátko zpaměti. Moje žena nechtěla slyšet sebemenší detail. A já trpěl, protože jsem tu přehršel informací neměl s kým sdílet. Kamarádi, kteří do Španělska jeli, píšou nadšené esemesky. Sakra, proč jsme si taky nekoupili lístek do Barcelony?! Proklínáme se s Adélou navzájem. Do Berlína chybí ještě tři týdny!

Berlín: vytoužená premiéra
Den D konečně nadešel. 18. červenec. Po čtyřech letech je dnes večer opět uvidíme. Brzy ráno jsme vyrazili z Dejvic, v Holešovicích nabrali kamaráda Jakuba (sice většího U2loga, ale nikoliv tak zaníceného; poslední turné úplně vynechal!) a nabrali směr Berlín. Adéla opět důrazně apelovala, že nechce slyšet o koncertu ani slovo, tudíž jsme se museli bavit v narážkách. Před Berlínem na odpočívadle sraz s dalším kamarádem Davidem. A jede se. Na zdržování není čas, a tak míříme rovnou k Olympijskému stadionu.

Amsterdam, billboardy kolem stadionu lákají na poslední album U2.Další kamarád, fotograf Lukáš už samozřejmě čeká kdesi v prvních řadách od dopoledne. Taky lidí před branami už „táboří" požehnaně. Lukáš už je matador: byl v Barceloně! Známe ho čtyři roky a právě díky U2. Odjížděli jsme tehdy ze stadionu v Mnichově, on spatřil českou SPZ a skočil nám před auto, jestli ho nevezmeme do Prahy. Na tom koncertě jsme stáli úplně u pódia, Bono se tehdy natáhl k publiku a Adéle podal ruku.

Jakub zaslechne, že z druhé strany stadionu je další vchod. Jde to omrknout a vrátí se s dobrou zprávou, skoro nikdo tam prý není. Přesuneme se. Pak udeří půl šestá a brány se otevírají. A přichází sportovní složka fanouškovství. Je třeba běžet a běžet rychle. Vidět na kapelu zblízka totiž není k zahození. Obíháme stadion a pak se řítíme po schodech dovnitř na plochu, přímo k monstru. Usain Bold, který zde o měsíc později zaběhne stovku historie, by se nám vysmál. Ale i tak je z toho pěkné místo někde v páté řadě od vnějšího pódia.

Dublin, Bono blízko svých nejvěrnějších.

Upřímně, neznám nic otravnějšího než čekání v davu, kde se nelze skoro pohnout, na začátek koncertu. Minuty se vlečou jak hodiny, hodiny jako dny. Blíží se tomu snad jen tři věci: zaoceánské lety a v dětství odžité pionýrské stráže u pomníčků či noční hlídky na táboře. Předkapela Snow Patrol, severoirsko-skotská skupina, nastupuje po sedmé a není vůbec špatná. Dohrají v osm a napětí začíná stoupat. Na pódiu se konečně začíná něco dít. Ladí se kytary, do chapadel pódia zvaného Claw se usazují osvětlovači, připravují se lahve s vodou pro kapelu, na pódium se lepí setlisty... Stadion se už stačil naplnit a nedočkavé publikum rozjíždí mexické vlny.

Chorzów: Claw, scéna, která ještě spí.Pak reprodukovaná hudba získá na hlasitosti a zazní Bowieho Space Oddity. Zhasnou světla. Je něco před devátou, takže se to v letním večeru nepozná. A spustí intro, monstrum ožívá a začne chrlit kouř. Dav vybuchuje jako gejzír. Z útrob stadionu vychází na jeviště bubeník Larry Mullen, usedá za bicí a spustí. Do toho se ozvou kytara s basou a nakráčí Edge a Adam Clayton. A pak se zjeví Bono. Nadšení dosahuje vrcholu. Zacloumá se stojanem na mikrofon a spustí. Eighteen of July... Čtyři nové písně nemají diváci ještě tolik zažité, ale stejně tribuny na sezení stojí od samého začátku. Pak už následuje víceméně sbírka lety prověřených hitů. Když se U2 pustí do Angel of Harlem, Bono přizve na jeviště tři kluky z publika, kteří na něj mávali letáky, že si tuhle píseň zahrají s kapelou. Odvážný experiment se vydaří. Devadesát tisíc lidí aplauduje. A když při odchodu sdělí, že jsou z Czech Republic, česká srdce v davu zavýskají. Z trojice se pak doma stanou na pár dní mediální hvězdy.

Berlín mají U2 rádi: natočili zde přelomové album Achtung Baby. A na stvrzení pouta s městem zahrají i Stay, kterou kdysi složili pro film svého přítele Wima Wenderse Tak daleko, tak blízko. Věhlasný režisér na koncertě nechybí. Nový rozměr nabírá show, jak se někdy v půlce setmí. Claw teprve pořádně vystrčí drápky a ukáže, co všechno se svými světly dovede.

Chorzów: červeno-bílá vlajka v podání 75 tisíc diváků.Traffic jam na webu
Jak se začaly zjara prodávat lístky a blížilo se turné, enormně narostl provoz na nejrůznějších diskusních fórech a stránkách věnovaných U2. Fanoušci se domlouvali, kam pojedou, jestli je to lepší na stání nebo na sezení, jestli má někdo zkušenosti s placením kartou na internetu, co se asi bude hrát za písně...

Česko-slovenští fanoušci mají dva hlavní virtuální prostory, kde se potkávají. Na české stránce U2czech.blog.cz a na slovenském diskusním fóru greensite.sk/u2forum/. Ta první, která začátkem srpna oslavila dva roky existence, nabízí takřka vyčerpávající přehled všech aktuálních novinek kolem skupiny, koncertů a tak dále. Od vydání singlu Get On Your Boots v únoru a následně desky No Line On the Horizon má administrátor pod nickem goldsmidchen stránek napilno. Hází sem jednu dvě, někdy i tři zprávy denně.

„U2 poslouchám od roku 1997, ale první impulz k vytvoření stránek přišel až v roce 2006. V té době jsem se vrátil ze studií v Německu a nějak jsem propadl kouzlu internetu. Chtěl jsem vytvořit český web, na kterém fandové najdou důležité a aktuální informace o jejich oblíbené kapele. Hodně mi pomohl i můj bratr, který mi vytvořil design," říká goldsmidchen alias Pavel Zlatníček, pětadvacetiletý student doktorského studia pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Přiznává, že mu stránky zabírají hodně času: „Podstatnou část trávím většinou na zahraničních fórech. V podstatě je v Evropě asi pět až šest stránek o U2, kde jsem přihlášený, jako aktivní uživatel. Tam jsou totiž informace nejaktuálnější. Pravdou je, že se musím mnohdy krotit, protože bych trávil na netu až nezdravě mnoho času."

Záhřeb: Hanča a její oficiální tílko k turné.

Foto: Jan Dražan

Autor: Jan Dražan





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi