Vary plné (nejen) českých filmů. Průvodce festivalem

Letos slaví Filmový festival v Karlových Varech padesáté výročí od svého vzniku.

Richard Gere coby bezdomovec? Jubilejní ročník filmového festivalu v Karlových Varech dnes odstartuje slavný herec snímkem, v němž hraje člověka bez přístřeší. Přehlídka také nechává soutěžit nebývale dlouhou řadu českých filmů.

Je to vlastně vtipná souvislost. Před jedenadvaceti lety v té době skomírající karlovarskou filmovou přehlídku zachránil příliv nového publika: studentů, batůžkářů a fanoušků nemainstreamové kinematografie. Vstřícné přijetí jim připravilo tehdy čerstvé vedení v podobě Evy Zaoralové a Jiřího Bartošky, kteří v čele festivalu stojí dodnes. Mladé diváctvo neváhalo opustit pohodlí svých domovů, nocovalo ve stanech, v autech, bivakovalo pod mosty nebo v lesoparcích kvůli snímkům ze zemí, o nichž možná leckdy ani nevědělo, kde leží.

Nový americký snímek v hlavní roli s Richardem Gerem odstartuje karlovarský festival.A bez domova se dočasně ocitne i hlavní hrdina snímku Time Out of Mind, který letošní 50. ročník karlovarské filmové nadílky 3. července zahájí. Richard Gere hraje muže, jenž se ocitne na ulici a snaží se znovu navázat kontakt se svou odcizenou dcerou. Tu ztvárnila Jena Maloneová (Donnie Darko, série Hunger Games). Oba herci titul osobně uvedou ve festivalovém hotelu Thermal, kde Gere zároveň převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Po ceremonii a projekci filmu se hosté vyhrnou před hotel, kde pod širým nebem proběhne velkolepá úvodní party včetně koncertu skupiny Lucie a videomappingové show rekapitulující pod taktovkou Vladimira 518 dlouhou minulost filmového svátku.
Řadoví diváci, VIP hosté i hvězdy se tak ocitnou pod jedním "širákem".

Volný vstup bude i na řadu dalších akcí zahajovacího večera. Například na Mlýnské kolonádě proběhne slavnostní uvedení dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň. Snímek rekapituluje dosavadních padesát ročníků akce, jež ovšem navzdory číslování začala už v roce 1946. Za historií přehlídky se také ohlíží publikace Příběh festivalu, pod níž je podepsaná zmíněná Eva Zaoralová.

Zpátky na místo činu

Snad právě kulatá číslovka způsobila návraty některých slavných hostů. Do Karlových Varů přijede herec a držitel Křišťálového glóbu za celoživotní dílo Harvey Keitel. Ten festival navštívil v roce 2004, letos doprovodí novinku Paola Sorrentina Mládí, s níž soutěžil v Cannes.

Keitel se v roce 2004 stal také jednou z prvních osobností, jež souhlasily s účastí v novodobé sérii festivalových znělek, které oceněné umělce přenášejí na plátna dalších ročníků.

V letošní novinkové znělce účinkuje loňský host Mel Gibson. "Jsme rádi, že se s ním podařilo realizovat znělku během jediného roku, což je při vytíženosti takovýchto osobností malý zázrak," říká prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška. "Den před natáčením pan Gibson točil do dvou do rána, takže byl dost unavený, ale v momentě, kdy se rozjela kamera, jako by ho někdo nastartoval knoflíkem," vzpomíná režisér šotu Martin Krejčí.
Nováčkem ve "filmových lázních" nebude ani režisér Andrew Renzi. Loni tam soutěžil se svým dokumentárním debutem Fishtail, letos se vrací s hranou prvotinou Franny, dalším letošním filmem, v němž vystupuje Richard Gere.

Návraty složitějšího druhu představuje sekce Šest blízkých setkání. Půltucet světových režisérských osobností spojených s karlovarským festivalem na jeho letošním ročníku představí své oblíbené filmy.

Letošní téma festivalu je publikum."Každý filmař je v podstatě filmový fanda," vysvětluje umělecký ředitel festivalu Karel Och důvod, proč jsou právě takové výběry velmi atraktivní. "Pro diváky je pak situace, kdy jim oblíbený snímek představí známá osobnost, povýšením běžného filmového zážitku na mimořádný." Například severoirský dokumentarista Mark Cousins přispěl snímkem Nevinný okamžik představitele íránské nové vlny Mohsena Makhmalbafa. Kontroverzní jihokorejský tvůrce Kim Ki-duk doporučil titul svého krajana Lee Chang-donga Poezie. Původem běloruský umělec Sergej Loznica uvede opus magnum klasičky Kiry Muratovové, syrovou fresku o stavu sovětské společnosti za perestrojky Astenický syndrom. Zejména dámskou část publika jistě potěší návštěva herce Jamieho Dornana, jenž se proslavil rolí tajemného podnikatele Christiana Greye v adaptaci erotického bestselleru Padesát odstínů šedi. Dornan nicméně přijede kvůli méně lechtivým záležitostem. Spolu s režisérem Seanem Ellisem představí koprodukční velkofilm Anthropoid: snímek o pozadí atentátu na Heydricha se v České republice začne natáčet příští měsíc.

Významným hostem se stane také žánrový průkopník George A. Romero, jenž však nepřiveze žádný ze svých hororů (Noc oživlých mrtvol, Úsvit mrtvých, Den mrtvých, Země mrtvých, Vražedná opice), nýbrž restaurovanou verzi klasické adaptace opery Jacquese Offenbacha Hoffmannovy povídky v režii tvůrčího dua Emeric Pressburger a Michael Powell.

Na startu kariér

Mezi třinácti filmy v hlavní soutěži figuruje hned sedm debutů. Třeba Červený pavouk, hraná prvotina polského dokumentaristy a kameramana Marcina Koszałky, je psychologickým thrillerem o mechanismech zrodu masového vraha.

V klání o hlavní cenu, Křišťálový glóbus, bude Českou republiku dále zastupovat film Jana Prušinovského Kobry a užovky.Další dokumentarista, Dán Daniel Dencik, doručí hraný debut Zlaté pobřeží, lyrické i drsné svědectví o evropském kolonialismu. Jemná veselohra Domácí péče zlínského rodáka Slávka Horáka upíná pozornost k obětavé ošetřovatelce, které osud postaví do cesty těžko překonatelnou překážku.

V klání o hlavní cenu, Křišťálový glóbus, bude Českou republiku dále zastupovat film Jana Prušinovského Kobry a užovky. Tragikomedie o dvou bratrech ze sociálně neutěšených podmínek průmyslového maloměsta patří už od své únorové premiéry mezi nejlepší tuzemské filmy roku.

Ceněný německý tvůrce Dietrich Brüggemann uvede v soutěži antineonacistickou satirickou komedii Heil. Z Itálie dorazí portrét básnířky Antonie Pozziové, nazvaný prostě Antonia. Francouzsko-americký titul Bob a stromy je příběh dřevorubce, chovatele dobytka a golfisty se slabostí pro gangsta rap v jedné osobě, natočený ve stylu cinema verité. Výtvarný Kouzelný vrch líčí osudy horolezce a fotografa Adama Winklera za použití animovaných koláží.

Debutům se věnuje už podle názvu i nový blok První podání, v němž se sejde desítka studentů a absolventů filmových škol z celé Evropy. Některé z jejich snímků už byly zařazeny do programu jiných významných festivalů. Sugestivní rodinné drama z Rakouska Všechno dobře dopadne bylo promítnuto v Týdnu kritiky v Cannes, řecký poetický esej Washingtonia soutěžil na Berlinale a tajemný švédský snímek Vše, co sdílíme zaujal v Locarnu.

Ondřej Hudeček, nominovaný v roce 2011 na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film, představí v premiéře svůj krátký film Furiant, vtipný pohled na mládí Ladislava Stroupežnického.

Smutní a mrtví

Soutěžní sekce Na východ od Západu se zaměřuje na snímky ze střední a východní Evropy. Zahájí ji česko-polská road movie Tomasze Mielnika Cesta do Říma. Témata titulů vyznívají poněkud depresivně: dětské domovy (Středeční dítě), smrtelná nemoc (Chemo), hluchoněmá matka (Chrom), hroucení společenského řádu (Břečťan), řecká krize (Středa 4:45), vymírání včel (Zero).

Náročný výběr nabídne soutěž dokumentů, v níž tuzemskou produkci reprezentuje například Helena Třeštíková se svým dalším časosběrným snímkem Mallory (o ženě, která se dokázala vzepřít životní krizi) nebo Martin Hrubý s filmovou návštěvou někdejšího socialistického rekreačního zařízení na Orlické přehradě Resort.

Chybět nemůže pásmo Fórum nezávislých, oblíbené zejména mezi mladšími návštěvníky; za Českou republiku v něm soutěží atmosférický debut David režiséra Jana Těšitele, vyprávějící o dvacetiletém muži s mentálním handicapem.

Retrospektiv se dočkají libanonská kinematografie a trojice předčasně zesnulých tvůrců: legendární režisérka ukrajinsko-íránského původu Larisa Šepiťková (Křídla, Vzestup) a herci John Cazale (Psí odpoledne, první dva díly Coppolova Kmotra či Rozhovor téhož režiséra) a Chris Penn ("tarantinovky" Gauneři a Pravdivá romance).

Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii letos získá Iva Janžurová. Přehlídka ji na její žádost připomene dvojicí snímků, které zachycují dvě zcela odlišné polohy jejího herectví: syrové komorní drama Kočár do Vídně a komedii Což takhle dát si špenát. Zakončovacím filmem se za přítomnosti jeho režisérky Leslye Headlandové stane hit festivalu Sundance, vtipná romantická konverzačka Milenci těch druhých. Promítačky pohasnou 11. července.

Foto: Facebook , ČTK , Andy Kropa

Autor: Vojtěch Rynda





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi