Sebevražedný oddíl: zbytečně promarněná šance

Herci obsazení v hlavních rolích Sebevražedného oddílu na premiéře, jež se konala 3. srpna.

Na začátku byl skvělý nápad: dát dohromady partičku superpadouchů z komiksů DC a poslat je zachraňovat svět. Kromě toho, že v posledních letech ti od DC trochu zaostávají za Marvely, tu byla i snaha studia Warner zase pořádně vydělat na povedeném blockbusteru a vylepšit svou ne úplně nejlepší finanční situaci. Jenže v přeplácané snaze je výsledek hodně rozpačitý - a vzhledem k úvodu, obřímu cliffhangeru i závěrečnému cameu tak Sebevražedný oddíl působí prostě jen jako vata mezi jinými filmy.

V boji o záchranu světa se sešla slušná partička antihrdinů. Deadshot v podání Willa Smithe střílí jako pánbůh z jakékoli zbraně a vždycky se trefí. Harley Quinn (Margot Robbie) byla Jokerovou psychiatričkou, pak se do něj zbláznila (doslova) a je to hodně pošahané vražedné sexy koťátko. Pekelný ohnivec El Diablo (Jay Hernandez), sužovaný výčitkami svědomí, že když se přestane ovládat, nejlépe mu jde upalování lidí. Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje), vývojová chyba, vodní tvor z kanálů, co se někoho zabít vůbec nerozpakuje.

Vedle nich trochu jako chudý příbuzný vypadá Australan Boomerang (Jai Courtney), obyčejný zloděj diamantů a zabiják, jehož vražedný nástroj je - to neuhodnete - bumerang. Sestavu doplňují velitel Rick Flag (Joel Kinnaman), správňácký voják, který vedle plnění rozkazů má v celé věci i osobní zájem, a jeho tělesná strážkyně Katana (Karen Fukuhara). A do toho všeho se kolem motá psychopaticky zábavný Joker s vizáží Marilyna Mansona.

My jsme ti zlí

Do děje vstupujeme ve chvíli, kdy svět opustil Superman, a vojenské špičky řeší problém, co by se stalo, kdyby další podobný supermuž tentokrát nestál na správné straně, ale dal se do služeb zločinu. Proto Amanda Wallerová (Viola Davisová) vytvoří jednotku složenou z pochytaných padouchů, aby v případě potřeby pomohla svět chránit. Má do ní patřit i čarodějnice Enchantress, která se ale z vlivu Wallerové vymaní, přivede na svět i svého bratra a spolu se pokusí Zemi zničit. Partička vyvrhelů tak musí nastoupit do akce, překonat animozitu spolupráce s vojáky a neudělat nic menšího než zachránit svět.

Herci obsazení v hlavních rolích Sebevražedného oddílu na premiéře, jež se konala 3. srpna

Nabízí se otázka, proč se odpovědní lidé zabývají sestavováním podobného komanda, když mají k dispozici kladné hrdiny. Deadshota i Harley Quinn za katr dostal Batman, Boomeranga lapil Flash - tak proč se namáhat omilostňováním vyvrhelů? Ani námitka, že Batman se právě zabýval sestavováním Justice League, nemůže obstát, protože manažerská superhrdinská práce by ve srovnání s chystanou apokalypsou mohla chvíli počkat. Ale to by nebylo o čem točit film. Není to ve Sebevražedném oddílu poprvé ani naposledy, kdy si logika musela vzít dovolenou, ale vzhledem k danému fikčnímu světu a žánru komiksového blockbusteru, kde se pohybujeme, se s tím musí počítat a nijak to scénáři nevyčítat.

Seven Nation Army a Bohemian Rhapsody

Režii si vzal na starosti rodák z amerického Illinois David Ayers a je otázkou, zda to byla dobrá volba. Film má sice švih, ale točený je hrozně nenápaditě, všechny akční scény jsou na jedno brdo, a ve snaze nacpat tam co nejvíc ujetých postav si pak vzájemně ukrajují prostor. To je zase vina scenáristy, kterým ovšem nebyl nikdo jiný než Ayers sám. Na druhou stranu, mohlo být hůř. Jedním z producentů Sebevražedného oddílu je i Zack Snyder, a kdyby se režisérské taktovky chopil on, výsledek mohl být ještě šílenější a daleko nestravitelnější.

Jestli se ale něco v Sebevražedném oddílu opravdu vydařilo, je to našlapaný soundtrack. Zábavnou směsici známých hitovek z různých dekád vyšperkovávají písničky od skupin Queen, White Stripes nebo rapera Eminema, skvělá je i trailerová Ballroom Blitz od kapely Sweet v lehce modernějším kabátě. A vhodně zvolená hudba doplňuje komiksově laděný vizuál - přehršle barev se střídají s temným laděním, když jde do tuhého, ale s výjimkou závěrečných titulků se tvůrci výtvarné stránky drželi na uzdě a přeplácané psychedelické orgie se nekonají.

Jen málo zajímavých figurek

Ze všeho nejdůležitější v Sebevražedném oddíle jsou samozřejmě postavy. A tady už to začíná skřípat. Že jsou některé upozaděné na úkor jiných, to se dalo vesměs očekávat, pořadí hvězd v obsazení bylo jasně rozděleno. Co se ale odpouští hůř, je prokreslení jednotlivých figur. Z parádního střelce a nájemného zabijáka Deadshota je regulérní správňák s rodinnou motivací; naštěstí je obsazen Willem Smithem, jehož charisma z něj stejně jednu z nejzábavnějších figur udělá, a jeho pistolnické představení, kdy zcela sám postřílí jednotku padoušských příšer, je bezchybné. Hůř to funguje při jeho špičkování s Flagem. Tady mělo být vidět pořádné chlapské jiskření - od počáteční antipatie přes vzájemné respektování po závěrečné souznění, které tvůrci naštěstí trochu sebeironicky shodili. Jenže tam chemie nefunguje. To se týká všech postav; jednotliví sólisté jsou zábavní, ale dohromady působí nesourodě a nesladěně.

Ben Affleck na premiéře filmu Sebevražedný oddíl.

Z dalších postav vyniká už jenom Harley Quinn. Zábavný je i mlčenlivý bručoun Killer Croc, ale co si budeme namlouvat, je to ošklivé monstrum. To Margot Robbie, o níž se od jejího účinkování ve Vlkovi z Wall Street moc dobře ví, že je to nejžhavější kůstka v Hollywoodu, dodala psychopatické Harley šmrnc v podobě provokativně lascivní krásy, sadistického chování a nevypočitatelnosti. Jí měl patřit celý film - spolu s Jokerem. Jared Leto, který ze své role nehodlal vystoupit ani mimo dosah kamer, možná nedosáhne na ďábelské charisma smějícího se Jacka Nicholsona ani chladnokrevnou maximální vyšinutost Heatha Ledgera, ale jeho Joker je taky pořádnej magor. Smůla je, že role Jokera je v Sebevražedném oddíle v podstatě zbytečná, prostě se motá okolo, jednou do děje zasáhne a tím to zhasne. Ale kdo ví, závěr naznačil, že v dalším filmu by mohl dostat prostoru podstatně víc.

Zbytek postav je ale jednoduše tragických. Kdo odpovědný z ohniváka El Diabla udělal trosku mučenou vlastními démony, zasloužil by setkání s Deadshotem v plné formě. Většinu filmu se po misanscéně jen tak plácá a patetický rozhovor o minulosti na baru měl být nemilosrdně vystřihnut. A totéž lze říct o záporácích, což už zavání průšvihem. Čarodějka Enchantress, která se vtělila do vědkyně June Moone (Cara Delevingne), již shodou okolností miluje panákovitý Rick Flag, nijak démonicky nepůsobí, svoje úžasné schopnosti nevyužívá (kdyby jo, nemají Deadshot a spol. žádnou šanci) a zcela postrádá výrazné prvky. To její čarodějnický bratr je na tom ještě hůř a působí směšně a hloupě. A pokud se kvalita hrdinů poměřuje podle kvality přemáhaného padoucha... raději nedomýšlet.

Promarněná možnost

Za zcela největší průšvih je ale třeba označit děj. Film trvá něco přes dvě hodiny, ale jeho klipovité sestříhání výsledku neprospělo. Úvodní představovačka hrdinů trvá neúměrně dlouho, časté flashbacky (zvlášť ty s rodinnou či milostnou zápletkou) film nekonečně zdržují, pak se jde konečně do akce a najednou je konec. Ano, rychle to uteče, ale nejlepší scény si tvůrci opět vystříleli už v traileru. Akce se opakují, nic nového nepřibývá a finále je takové odfláknuté... Naštěstí hlášky většinou fungují, takže zábava to povětšinou je. Jenom je prázdná a moc klouže po povrchu, takže pocit nevyužitého potenciálu s postupem času stoupá a při závěrečných titulcích kulminuje. A to je škoda.

Here's another new one 💚🐊🍏🐍🌲🌵 @SuicideSquadWB #joker pic.twitter.com/uSGpxVAz8s

- JARED LETO (@JaredLeto) 3. srpna 2016

Sebevražedný oddíl je zkrátka jedna velká nevyužitá šance. Nápad na jednotku gaunerů byl milionový, místo drsného akčňáku ale vznikl jen zapomenutelný popcorn pro všechny. Z obavy, aby antihrdinové umožnili divákům se s nimi ztotožnit a film nepropadl, to vlastně vůbec nejsou antihrdinové. Jak má divák podle sympaťáckého chování poznat, že jde o padouchy, když se tak nechovají, jen každou chvíli o sobě řeknou, že jsou fakt "bad guys"? Nejzápornější postavou je nakonec samotná tvůrkyně jednotky Wallerová. Kdyby tvůrci přidali na temnotě, krvi a sprostých hláškách, do toho řádně dráždivou erotickou scénu mezi Harley a Jokerem, mohla z toho být skvělá podívaná. Jenže by to nebylo přístupno mladším ročníkům, do kasy by nepřiteklo tolik peněz... a jsme zase u toho.

Místo skvělého bijáku zapomenutelná výplň volného večera, když nevíte, co z časem. Jednou a dost. Takhle Sebevražedné komando dopadlo. Možná to nebude platit pro geeky, kteří z Batmana na velkém plátně dostávají erekci, ale pro normální publikum určitě. Bohužel.

Trailer k filmu Sebevražedný oddíl:

Foto: ČTK/PA/ZUMA/Daniel Leal-Olivas/Ferdaus Shamim, Twitter

Autor: David Lancz





Čtěte dále

Jihlavský festival dokumentů chce být přístupnější i seniorům

Jihlavský festival dokumentů chce být přístupnější i seniorům

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava chce být podle svého ředitele Marka Hovorky letos přístupnější a viditelnější....

Český Krumlov oživí Svatováclavské a pivovarské slavnosti a folklor

Český Krumlov oživí Svatováclavské a pivovarské slavnosti a folklor

V Českém Krumlově se budou poslední zářijový víkend konat najednou Svatováclavské slavnosti, Mezinárodní folklorní festival a...

V Benátkách mělo premiéru pokračování Jokera, fanoušci čekali na Lady Gaga

V Benátkách mělo premiéru pokračování Jokera, fanoušci čekali na Lady Gaga

Na filmovém festivalu v Benátkách měl dnes světovou premiéru snímek Joker: Folie à Deux, který je pokračováním úspěšného snímku...

Novou ředitelkou divadla Viola bude od října herečka Klára Cibulková

Novou ředitelkou divadla Viola bude od října herečka Klára Cibulková

Novou ředitelkou pražského komorního divadla Viola bude od října herečka Klára Cibulková, která vyhrála ve výběrovém řízení. Ve...

Banka CREDITAS podporuje kulturu. Stala se partnerem České filharmonie

Banka CREDITAS podporuje kulturu. Stala se partnerem České filharmonie

Banka CREDITAS v srpnu uzavřela tříleté partnerství s Českou filharmonií, jednou z nejprestižnějších kulturních institucí v České...

Trh audioknih a mluveného slova v ČR meziročně vzrostl o pětinu

Trh audioknih a mluveného slova v ČR meziročně vzrostl o pětinu

Lidé v roce 2023 utratili za audioknihy a mluvené slovo 322,1 milionu korun, což představuje meziroční nárůst o 20 procent....

Navštivte IQOS zónu na Colours of Ostrava a užijte si spoustu zábavy a hudebních zážitků

Navštivte IQOS zónu na Colours of Ostrava a užijte si spoustu zábavy a hudebních zážitků

Letos poprvé budete moci navštívit IQOS zónu v prostorách největšího mezinárodního hudebního festivalu v Česku Colours of Ostrava...

Phil Lassiter křtí nové CD Borise Urbánkem „Made in Ostrava“

Ohlédnutí za letošním festivalem Jazz Open Ostrava

Hudební fanoušci si letos v Ostravě opět přišli na své. Mezinárodní jazzový festival se blýskl skvělým programem s hvězdným...

Mother´s Angels vydávají nové album Představy

Mother´s Angels vydávají nové album Představy

Mladá, ale přesto už roky fungující kapela Mother´s Angels z Litomyšle v těchto dnech vydává své nové řadové album s názvem...

Přehlídka studentské tvorby FESTMICHAEL opět v centru metropole

Přehlídka studentské tvorby FESTMICHAEL opět v centru metropole

Již po patnácté představuje škola Michael práce svých studentů na velkoformátových panelech ve veřejném prostoru, a to na...

Vasilův Rubáš zahraje na Žižkově a rozparádí se u Vystřelenýho oka

Vasilův Rubáš zahraje na Žižkově a rozparádí se u Vystřelenýho oka

Oceňovaná pražská kapela předvede chytlavé melodie, nápadité a vtipné texty plné originálních spojení, obrazů či asociací....

Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění

Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění

Ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka představí výstava Jízda v Centru současného umění EPO1 v Trutnově ve spolupráci...

15. ročník projektu FESTMICHAEL

15. ročník projektu FESTMICHAEL 2024

Škola reklamní a umělecké tvorby Michael bude v letošním roce opět prezentovat práce svých studentů. Již 15. ročník projektu...

55. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram vstupuje do své druhé poloviny

55. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram vstupuje do své druhé poloviny

Jubilejní 55. ročník má již za sebou polovinu plánovaných koncertů a doprovodných akcí a řada superlativů hodnocení odborné...

Prince a Ida Nielsen, zdroj: Archiv Idy Nielsen

Letošní Jazz Open Ostrava uvede Prince tribute show

Bývalí členové kapely legendárního Prince, jedenáctinásobný držitel Grammy Phil Lassiter a Ida Nielsen, jedna z nejlepších...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi