RECENZE: Nejzbytečnější příběh ze světa Star Wars

Herečka Daisy Ridleyová.

Je to film, který vzbuzoval největší očekávání konce roku. Vložený příběh univerza Hvězdných válek, který vyplňuje bílá místa v dějinách povstání Rebelů proti všemocnému Impériu. Tvůrci dopředu avizovali, že nejde o "plnohodnotný" příspěvek hlavní linie označené čísly 1-9, ale spíš o doplnění skládačky mezi díly 3 a 4, respektive o snahu ukázat, co předcházelo Epizodě 4. Podle toho to ale také dopadlo. Vznikla jen vata, jejímž cílem je z fanoušků vyždímat peníze.

Hvězdné války.A to se filmu bezpochyby povede, protože málokdo je merchandisingu značky Star Wars, nyní patřící továrně na peníze, konglomerátu Disney, věrný tolik jako právě fandové Hvězdných válek. Ti navíc budou spokojení, protože v příběhu bezejmenných hrdinů dostanou pár narážek na originální trilogii, camea některých hlavních postav série a na dvě a čtvrt hodiny se ponoří do svého světa. Jim to bude stačit. Ale co ti ostatní?

Jak ukrást plány

Základní premisa mimořádně prostinkého příběhu spočívá v tom, že Rebelové zjistí, že Impérium dokončilo tajnou zbraň obrovské ničivé síly - Hvězdu smrti. Jeden z jejích tvůrců, vědec Galen Erso (Mads Mikkelsen), pracující na projektu tak trošku proti své vůli, ale do obří lodi zakomponoval slabé místo. A tak je třeba z imperiálního archivu ukrást plány. Pokusit se o to mají Galenova dcera Ersa Jyn (Felicity Jonesová), šéf alianční tajné služby Cassian Andor (Diego Luna) a parta odvážlivců kolem nich. A dál... dál už nic. A to je ten problém.

Slaboučký děj, to je jeden z hlavních nedostatků Rogue One. Skutečně tam víc není, žádné vedlejší motivy, mikropříběhy vedlejších postav, nic - a bylo by kde brát. Třeba slepý Chirrut Imwe (Donnie Yen), zjevně využívající Síly. Jaká je jeho story? Je to někdejší rytíř Jedi? Co se mu stalo? Kdepak, nic se nedozvíme, prostě na plátně je, pak není a tím to hasne. A podobně by se dalo pokračovat. Navíc filmu neskutečně ubližuje fakt, že každý divák, který o původní trilogii jenom zavadil (a tím jsou snad všichni, kdo na Rogue One vyrazí do kina), dopředu ví, jak to celé dopadne, protože o zničení Hvězdy smrti je přece Epizoda 4. Takže pokud snímek selhává v těchto aspektech, musí to zachránit postavy a práce s nimi.

Kdo že tam byl?

A tady nastává průšvih největší. Postavy jsou zaměnitelné, nefungují, nevíme o nich nic a ani se nic nedozvíme. Ke všemu jsou skoro všechny nesympatické - výběr třeba Diega Luny pro hlavní mužskou roli Cassiana Andora nelze nazvat jinak než castingovým přešlapem. Jediný, kdo dokáže trochu bavit, je paradoxně robot (říkám paradoxně, protože existence R2-D2 a C-3PO je veskrze otravná) K-2SO. Jako jediný dokáže přijít s nějakou hláškou, která není trapná, a jeho osud zastiňuje všechny lidské postavy. A to není pro scenáristy a režiséra vůbec dobré vysvědčení.

Snaha o posun od pohádky pro děti k temnější a dospělejší verzi, kde by Rebelové nebyli jen parta ušlechtilých rytířů, ale naznačily se i jejich temné stránky, mohla být správným krokem, kdyby se neprovedla tak diletantsky. O tom, že někdy museli udělat i něco špatného, se zmíní mezi řečí, ale není to vidět, a tak klaďasové zůstávají jednorozměrnými klaďasy s naprosto nejasnou motivací. Proč se třeba Jyn Erso tak nadchla pro povstaleckou rétoriku, že se stala zapálenější než předsedkyně marxleninské schůze? Jenom kvůli otci? Proč někdejší imperiální pilot Bodhi Rook zběhl k Rebelům? Proč se dvojice Chirrut Imwe a Baze Malbus přidali k Alianci? Jen proto, že se náhodou s Jyn a Cassianem potkali při přestřelce na tržišti? Otázek mnoho, odpověďmi film ale šetří.

Temná strana síly

Pokud "ti hodní" jsou jednorozměrní a nezajímaví, o záporácích to platí dvojnásob. Síla hrdinů se pozná podle síly nepřátel, o to jsou vítězství cennější. A hlavní padouch tohoto filmu, ředitel Orson Krennic (Ben Mendelsohn), je postavou veskrze slabou, necharismatickou a zapomenutíhodnou. Děkujme proto za alespoň dvojí vystoupení Dartha Vadera, které je ukázkové - tak má pořádný padouch vypadat. Škoda že je ho ve filmu tak málo. Pobaví také "vystoupení" Petera Cushinga, který mohl být díky digitálním trikům i dvaadvacet let po smrti "přiveden zpět". Škoda jen, že vůbec nepůsobí jako člověk, ale jako rozhýbaná atrapa, byť geniálnímu Cushingovi velmi podobná.

S tím souvisí problematická otázka na camea některých postav. Nejde jen o digitálního Cushinga, ale třeba podobně stvořenou princeznu Leiu - tam se to, s přimhouřením očí, dá brát jako pomrkávání na fanoušky. Ostatní jsou podstatně horší. Naprosto zbytečné mihnutí dvojice R2-D2 a C-3PO se už nedá brát jinak než s trpkým pousmáním, o dvou větách na adresu nejmenovaného Obi-Wana Kenobiho ani nemluvě. To všechno jsou detaily, které pochopí každý divák, starwarsovští ultras si u toho "učurnou" (jak se lze dočíst v každé větší internetové diskuzi), střízlivému publiku to ale zákonitě musí přijít jako na sílu naroubované, nepřirozené a zavánějící trapností.

Prostě jen space opera

Že se průšvih dal čekat, bylo ale jasné po zveřejnění obsazení režisérského postu. Pro nezkušeného Garetha Edwardse šlo o třetí film, na kontě měl jen jako debut nepovedenou Zakázanou zónu a problematickou Godzillu, která sice potěšila "pravověrné" fandy tohoto monstra, ale masového diváka těžce zklamala. A něco podobného vyvedl i s Rogue One. Největší srdcaře potěšil (s tím, že je by potěšilo cokoli), ale objektivně pustil do světa nepovedený film. Jak jinak hodnotit snímek, kdy je vám osud hrdinů úplně ukradený, a to, jestli umřou, anebo ne, probouzí jen zvědavost, ne však nějaké obavy o ně, nebo dokonce emoce?

Samozřejmě se nedá říct, že by se tvůrčímu týmu nepovedlo úplně všechno. Po naprosto nezáživné první hodině a půl, kdy děj skáče z planety na planetu, klouže po povrchu a nudí, přijde závěrečná pasáž v imperiálním archivu. Konečně tam dojde na pořádné souboje a vesmírný battle je špičkový. Dýchne z něj i takový ten "old school feeling", rebelští piloti mají staré známé oranžové kombinézy a retro knírky pod nosem, čímž evokují módu sedmdesátých let, kdy vznikl první film. A trikově bylo Lucasovo studio vždycky na výši. Také obě využití ničivých účinků Hvězdy smrti jsou natočeny nádherně. Jenže tohle všechno se od Star Wars tak nějak čeká a přijímá automaticky, důležité je to, co Hvězdné války odlišuje. V případě Rogue One vůbec nic - zaměnitelná space opera, kterou do kapsy strčí i letošní Star Trek.

Potenciál byl...

... ale zůstal příliš nevyužitý. Kvalitních herců na soupisce Rogue One tolik nenajdeme, a když už, je člověku až líto, že nedostali odpovídající prostor. Dvě jediná velká jména - Mads Mikkelsen a Forest Whitaker - zůstala trestuhodně nevyužitá, ve Whitakerově případě v roli povstaleckého odpadlíka válčícího na vlastní pěst Sawa Gerrery působí dokonce zbytečně. Taky zamrzí nedostatek kvalitní hudby. Senzační Williamsovy motivy být v plné síle použity nemohly, divák dostal jen okleštěnou verzi doplněnou tuctovými vedlejšími skladbami.

Z očekávaného Rogue One se stala jen doplňková vata na obírání hejlů v podobě diváků pro mezidobí mezi Epizodami 7 a 8 (ta přijde za rok). Skalním fanouškům to nedojde, budou na to opakovaně chodit, a splní tak svou roli, ale u normálního diváka je takové zahrávání si se značkou Star Wars po slabé Epizodě 7 už na pováženou. Co si budeme povídat, v případě Hvězdných válek mělo zůstat u prvních tří filmů ze sedmdesátých a osmdesátých let a dál nepokoušet osud. Rozhodně ne stylem Rogue One.

Foto: ČTK , Youtube/PA/Matt Alexander

Autor: David Lancz





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi