Piráti vítězně, Johnny Depp s problémy

Johnny Depp alias Jack Sparrow.

Pátý díl Pirátů z Karibiku ovládl o víkendu domácí i světová kina. Herec Johnny Depp si ale v poslední době užil také spoustu problémů. Bouřlivý rozchod, domácí násilí, finanční potíže, brždění natáčení. Fascinující i bizarní příběh hollywoodské ikony vstupuje do dalšího dějství.

Na place pátých Pirátů z Karibiku pracovaly předloni v australském Queenslandu tisíce lidí. Jeden z nich měl ale obzvlášť nevděčný džob. Jeho úkolem bylo hlídat, kdy se hlavní hvězda celé ságy Johnny Depp vzbudí.

Herec měl sice točit od rána, před kameru ho ale nebylo možné dostat včas. A tak před jeho dům vždycky přijelo auto z produkce, v němž seděl člověk, který čekal, až se v některé z místností Deppovy rezidence rozsvítí a bude zřejmé, že se Johnny chystá do práce. Když se tak stalo (někdy i odpoledne), asistent okamžitě volal do produkce, ta zase zburcovala režiséry Joachima Ronninga a Espena Sandberga a plac se mohl začít připravovat.

Bez svých psů nehraju!

Podobných historek se těsně před premiérou jednoho z hlavních blockbusterů letošní sezony s názvem Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta objevilo více. Natáčení bylo podle několika zdrojů totiž hlavně pomstou Johnnyho Deppa všem kolem.

Kdysi největší filmová hvězda na planetě natáčení brzdila, Depp byl údajně často podnapilý a dny trávil hádkami s již bývalou manželkou, herečkou Amber Heardovou. V jeden moment si poranil prst a odjel na operaci do Los Angeles, což filmování úplně zastavilo.

Bizarní potíže nastaly v momentě, kdy se provalilo, že do Austrálie bez povolení a v rozporu s místními zákony dopravil dva psy. Není divu, že rozpočet snímku, během jehož natáčení komparzisté mnoho hodin pročekali, až se hvězda umoudří, výrazně nabobtnaly. Podle informací ze zákulisí z 250 milionů na astronomických 320 milionů dolarů.

Sparrow válčí s démony

"Všichni sledovali, jak se Johnny ničí. Ale když se pak objevil na place, byl okouzlující a milý. Je jako jin a jang," říká jeden z jeho spolupracovníků. Za herce se postavil i mocný producent Jerry Bruckheimer, podle něhož Depp v Austrálii čelil ohromnému tlaku, kdy ho na každém kroku pronásledovali bulvární novináři v helikoptérách. Tohle Bruckheimer říkal v rozhovorech. Ve skutečnosti asi dost trnul, zda Deppova pošramocená image nepošle nové Piráty ke dnu.

Co se třiapadesátileté hvězdě přihodilo tak zlého, že to s ní v poslední době šlo z kopce, z čeho pramení všechny skandály a proč už Depp neplatí za idol, jenž do kina automaticky přiláká davy lidí? Zastavit se můžeme u Alenky v říši divů: Za zrcadlem, kolem jejíž premiéry loni na jaře se roztočila spirála průšvihů.

Depp měl tehdy objíždět svět a propagovat pohádku, v níž hraje střeleného Kloboučníka, místo toho se ale snažil vyrovnat se smrtí milované matky. A do toho přišla další rána. Jeho o dvaadvacet let mladší manželka, zmíněná Amber Heardová, s níž se seznámil na natáčení filmu Rumový deník, požádala o rozvod. To by ještě nebylo tak šokující, Amber však žádala soudní verdikt, aby se k ní Depp nemohl přibližovat. A obvinila ho z domácího násilí.

Bulvár se tehdy pár dní nezabýval ničím jiným, do médií se navíc dostala fotografie hereččina obličeje s modřinou. Oba dva herci se pak několik týdnů vzájemně obviňovali (Depp se nechal slyšet, že Heardová chce jeho peníze...) a roztržkám přes právníky přikládaly pod kotel ještě peprné detaily destruktivního vztahu.

Mezi celebritami to skřípalo už dlouho, vyvrcholit to ale mělo právě v Austrálii na natáčení pátých Pirátů. Tady přichází na řadu onen poraněný prst - podle dokumentů předložených herečkou si Depp usekl jeho bříško při záchvatu zuřivosti, kdy po Heardové mrskl telefonem a rozbil několik oken. Poraněný prst si pak ještě namočil do plechovky s barvou a na zeď jím napsal vzkaz "Easy Amber Billy Bob". Nejspíše si totiž myslel, že ho manželka podvádí s kolegou Billym Bobem Thorntonem. Aby byla celá aféra ještě bizarnější, po vystřízlivění údajně nevyhledal lékařskou pomoc, ale zraněním se začal zabývat až po 24 hodinách, kdy odletěl do Los Angeles, a zastavil tak natáčení.

Johnny Depp po boku bývalé ženy Amber Heard.

Herecký pár, který neuzavřel předmanželskou smlouvu, se po měsících tahanic nakonec dohodl na podmínkách odloučení. Ve společném prohlášení napsali, že jejich "vztah byl vášnivý a nestálý, ale jejich záměrem nebylo fyzicky ani psychicky ubližovat". Což je věta, která domácí násilí úplně nevyvrací, Amber každopádně od Deppa dostala sedm milionů dolarů (téměř 150 milionů korun), které celé věnovala na charitu. Podle dohody jí náležejí i dva psi, kvůli nimž málem skončila v Austrálii za mřížemi, Deppovi zůstal kompletní nemovitý majetek. Jenže...

Kanon za všechny prachy

Depp krátce po rozvodu s Amber zabředl do dalšího velkého soudního sporu. Na začátku letoška zažaloval firmu The Management Group za finanční újmu asi 25 milionů dolarů (téměř 600 milionů korun). Společnost, která spravovala jeho jmění ve výši 650 milionů dolarů, totiž podle Deppa nakládala s penězi bez jeho vědomí a například včas neplatila daně. Skupina finančníků ale přispěchala s protižalobou - herec podle ní už dlouho mířil k bankrotu a manažeři se ho snažili zachránit.

Pokud se ptáte, jak může přijít k bankrotu člověk, jenž si za posledních 13 let vydělal odhadem 650 milionů (tradičně dostával 20 milionů za film a další procenta z tržeb), The Management Group to podrobně vysvětluje a je to fascinující čtení. "Depp žil poslední léta extravagantním životním stylem a jeho měsíční provozní náklady činily dva miliony dolarů (50 milionů korun, pozn. red.). To si přitom nemohl dovolit. Je to jen a pouze Depp, kdo může za to, v jaké finanční situaci se teď nachází," napsal advokát protistrany.

List The Hollywood Reporter přišel před několika dny s obsáhlou analýzou celé situace - Deppa údajně finančníci varovali před nezřízeným utrácením už v roce 2012, klient ale neposlouchal. "Bylo čím dál těžší najít čas, kdy se s ním o tom dalo mluvit. Možná spíše stav než čas. Stav, v němž nás vnímal," sdělil listu jeden zdroj.

Herec prý dal 75 milionů dolarů za 15 nemovitostí po celém světě nebo pět milionů za tři ostrovy na Bahamách. Astronomické částky stojí i platy čtyřicetičlenného týmu jeho asistentů a bodyguardů - ty herec třeba musel platit, když se s Amber vydal na cestu Orient Expressem. Herečce kupoval drahé šperky, statisíce dolarů dával za víno, umění, sbírku kytar i lety soukromým tryskáčem - a neuvěřitelných pět milionů dolarů dal za speciální kanon, jímž vystřelil do vzduchu zpopelněné ostatky svého přítele, spisovatele Huntera S. Thompsona, jehož hrál ve filmu Strach a hnus v Las Vegas.

Scénář ve sluchátkách

Deppovy výstřelky netřeba hodnotit, podle firmy The Management Group na ně ale prostě neměl, trpí kompulsivním utrácením a potřebuje odbornou péči. Herec se k uveřejněným dokumentům vyjádřil pouze jednou, pro list The Wall Street Journal: "Proč se mnou nerozvázali spolupráci, když jsem byl tak nevypočitatelný?" zeptal se. A zdůraznil, že se svými penězi si může dělat, co se mu zachce. "Jsou to moje peníze. Pokud si chci koupit třeba 15 tisíc vatových kuliček, je to moje věc."

Spor se každopádně táhne dál, herec mezitím dokončil snímek Vražda v Orient Expresu, kde na něho hvězdný ansámbl s Michelle Pfeifferovou nebo Penélope Cruzovou nečekal prý ani jednou.

Že by se situace obracela k lepšímu? Je to možné, Depp ale podle některých zdrojů bojuje nejen s psychickými problémy či závislostmi na alkoholu a drogách, ale i s tím, že už má dost herecké profese. Při sporu s The Management Group ostatně vyšel najevo další neobvyklý detail - údajně si najal člověka, který ho na place pomocí miniaturních sluchátek "krmí" replikami, aby si nemusel pamatovat scénář. Profesní únava kdysi "nejpřitažlivějšího muže planety" je každopádně vidět i na plátně.

Koulení očima, klátivá postava

Depp se narodil jako nejmladší ze čtyř dětí v Kentucky v rodině inženýra. Sám ale nedostudoval ani střední školu a místo učení se raději věnoval hře na kytaru. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1984. Malou roli v hororu Noční můra v Elm Street ale za dva roky vystřídal hlavní part ve Střihorukém Edwardovi, filmové ódě na všechno divné, kterou natočil režisér Tim Burton. Depp se rychle zapsal jako lehce alternativní protipól všem hollywoodským hezounkům, jako trochu tajemný, přemýšlivý rocker s výraznými lícními kostmi, díky nimž se stal sexsymbolem. Marlon Brando o něm řekl, že je nejlepší herec své generace, a Depp to potvrzoval ve filmech jako Co žere Gilberta Grapea nebo Krycí jméno Donnie Brasco. Bouřlivák byl vždycky, pral se s paparazzi a chodil s modelkami typu Kate Mossové.

Na přelomu milénia se jeho image posunula - začal žít s francouzskou kráskou Vanessou Paradisovou (poprvé byl ženat krátce počátkem osmdesátých let s filmovou maskérkou), s níž zplodil dvě děti. "Zklidnila" ho. Depp najednou platil za elegána s šálou kolem krku, jenž nejraději tráví čas na francouzském zámečku, kde ochutnává víno. Zlom přišel v roce 2003, kdy se objevil v Pirátech z Karibiku jako Jack Sparrow, což ho katapultovalo ke globální slávě.

Přišla další pokračování, Deppova poloha excentrického podivína s klátivou postavou ale začala mnohé unavovat - i proto, že ji opakoval ve filmech jako Karlík a továrna na čokoládu, Osamělý jezdec nebo Temné stíny. Po roce 2010 pak přišla série propadáků jako Mortdecai nebo Transcendence a Depp se objevoval v žebříčcích nejpřeplácenějších herců. Ale to už se dostáváme na začátek k novým Pirátům. Možná nakonec budou hitem a možná ze sebe herec setřese svoje rozsáhlé problémy. Jestli totiž něco Hollywood miluje, jsou to comebacky. Už nyní Deppovo jméno figuruje nejméně ve čtyřech chystaných filmech.

Největší finanční pecky s Johnnym Deppem

1 Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, 2006 (tržby 1,06 miliardy dolarů při rozpočtu 225 milionů dolarů)
2 Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, 2011 (1,04 miliardy / 250 milionů dolarů)
3 Alenka v říši divů, 2010 (1,02 miliardy / 200 milionů)

... a největší propadáky

1 Osamělý jezdec, 2013 (260 milionů / 215 milionů)
2 Alenka v říši divů: Za zrcadlem, 2016 (299 milionů / 170 milionů)
3 Temné stíny, 2012 (245 milionů / 150 milionů)

Foto: ČTK/AP , PA/Jonathan Brady

Autor: Jan Škoda





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi