Natočte home video a budete slavní

Řidič slečny Daisy? Mos Def a Jack Black ve filmu Prosíme přetočte.Na karlovarském festivalu měly předpremiéru dva snímky, které se dostávají do kinodistribuce: komedie Prosíme přetočte a hudební dokument Rolling Stones. Na své si tento týden přijdou i milovníci romantických komedií (Jak ukrást nevěstu), rodinných filmů (Zapomenutý ostrov) i akčních podívaných (Neuvěřitelný Hulk).

PROSÍME PŘETOČTE
Komedie o dvou kamarádech, kteří řeší průšvihy více než originálním způsobem. Potrhlý Jerry (Jack Black) se živí jako mechanik v elektrárně, jeho přítel, maličko přitroublý Mike (Mos Def), bydlí a pracuje ve videopůjčovně. Jerry obyvatele městečka vášnivě přesvědčuje, že jim elektrárna ničí zdraví, a rozhodne se její chod sabotovat. Nepovede se, jen Jerry je nějak přitahován ke všemu železnému; zdá se, že jeho zmagnetizovaný mozek vysílá vlny, které jsou schopné dokonce vymazat i obsah videokazet! Na videokazetách je jen černé zrnění a ty dva nenapadne nic lepšího, než všechny filmy natočit znovu – podle svého a v nutně provizorních podmínkách.

Jsou to snad Krotitelé duchů?Výchozí absurdní situace vzbuzuje naděje na zajímavou podívanou. Výsledek je ale kupodivu spíše nudný, mdlý, příliš dlouhý. Stejně překvapí i nesourodá směska, kterou si dvojice k home video radovánkám vybírá: Krotitelé duchů, Robocop, Řidič slečny Daisy...

Prosíme přetočte okázale demonstruje lásku k filmu, kterou se dá omluvit i neumětelství. Režisér jako by ale zapomněl na jedno: film o zaníceném filmovém amatérismu nesmí být natočen neprofesionálně. Je chvályhodné, že se autor Věčného svitu neposkvrněné mysli nepustil tou nejjednodušší cestou a originální verze filmů, které dvojice Jerry a Mike natáčí, nejsou prvoplánové parodie ve stylu Bláznivých střel. Ovšem mnohé „remaky“, které nám předkládá, jsou bez nápadu a slouží snad jen jako demonstrace primitivních triků, které se dříve k filmování používaly. Film apeluje na „starobylé“ hodnoty, jejichž esencí je sama existence videopůjčovny (!) a sousedské solidarity.

Tušená hravost zůstává nenaplněna, celovečerní film prostě na principu home videa nefunguje. Tomu jsou vyhrazeny krátké formáty, přesvědčte se ZDE.

Be Kind Rewind (USA 2008)
Režie a scénář Michel Gondry, hrají Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Melonie Diaz, Sigourney Weaver, délka 102 minut.

 

Valící se kameny a režisér Martin Scorsese.ROLLING STONES
Celovečerní hudební dokument o nejslavnější rock’n’rollové kapele natočil Martin Scorsese během jejich vystoupení v Beacon Theatre v New York City na podzim 2006.

„Na začátku jsem si představoval, že uděláme film o našem turné. Dělali jsme v Riu na pláži velký koncert, a já si myslel, že bychom mohli natočit právě ten,“ svěřil se s původní ideou frontman skupiny Mick Jagger. Kapela začala hledat režiséra, který by takové zadání zvládl. Volba padla na Martina Scorseseho. Režisér nabídku, která původně zahrnovala i natáčení koncertu v 3D technologii pro IMAX, přijal. Scorsese je známý především jako tvůrce hraných filmů (Skrytá identita, Gangy New Yorku, Taxikář), nicméně na svém kontě má i pár povedených dokumentů o muzikantech (The Last Waltz, Feel Like Going Home, No Direction Home – Bob Dylan). Režisérovi, který bezpočet písní legendární kapely použil i ve svých hraných filmech, se ale představa megakoncertu moc nezamlouvala. „Usmyslel jsem si, že je prostě musím přesvědčit, aby vystoupili na nějakém menším pódiu, jako je třeba právě Beacon Theatre, kde by je zachycovali ti nejlepší kameramani na světě."

„Nedělali jsme kompilaci ani film o historii kapely. Dokumentů o kapele, v nichž vidíte muzikanty s nástroji a lidi, kteří se svěřují, jak se jim se Stouny krásně pracovalo, bylo natočeno nespočet, takovou cestou jsme jít nechtěli. Přáli jsme si zachytit především muziku a jejich vystoupení, to pro nás bylo nejdůležitější,“ uzavřel Scorsese.

Film, který 7. února zahajoval MFF v Berlíně, mohlo zhlédnout v české předpremiéře i karlovarské publikum.

Shine a Light (USA 2007)
Režie Martin Scorsese, hrají Mick Jagger, Keith Richards, Martin Scorsese, Christina Aguilera, Bill Clinton, délka 108 minut.


Bojácná spisovatelka Alexandra a divoká Nim samy na opuštěném ostrově.ZAPOMENUTÝ OSTROV
Rodinná komedie o setkání odvážné holčičky Nim (Abigail Breslinová) s ustrašenou spisovatelkou Alexandrou (Jodie Fosterová), která se uzavřená ve svém sanfranciském bytě živí psaním dobrodružných románů. Neposedná Nim žije se svým otcem na opuštěném ostrově, miluje knížky o neohroženém hrdinovi Alexovi Roverovi a jedinými kamarády jsou jí lachtan Selkie, ještěrka Fred a pelikán Galileo. Když se její otec ztratí v bouři, rozhodne se požádat o pomoc neohroženého reka Alexe. K jejímu překvapení je ale Alex ve skutečnosti spisovatelka Alexandra, která se na opuštěném ostrově, kam se vydá Nim "zachránit", opravdu necítí ve své kůži...

TRAILER ZDE


Jodie Fosterová v komediální roli.Film na motivy stejnojmenné knihy Wendy Orrové, vydané v roce 2002, natočil manželský pár Mark Levin a Jennifer Flackettová, v roce 2005 spolu režírovali komedii Malý Manhattan. Hlavní roli ztvárnila Abigail Breslinová, známá ze Znamení či snímku Malá Miss Sunshine, za který byla nominována na Oskara.

Dobrodružná komedie se natáčela v Austrálii: na písečných plážích Gold Coast ve státe Queensland a deštných pralesích ostrova Hinchinbrook.

Nim's Island (USA 2008)
Režie Jennifer Flackett, Mark Levin, scénář Joseph Kwong, Paula Mazur, Mark Levin, Jennifer Flackett, kamera Stuart Dryburgh, hudba Patrick Doyle, hrají Abigail Breslin, Jodie Foster, Gerard Butler, Michael Carman, délka 96 minut.


Je to velké a zelené. Co je to?NEUVĚŘITELNÝ HULK
Pokračování akčního příběhu o zelené příšeře se na plátna vrací po pěti letech. Nukleární fyzik Bruce Banner (Edward Norton) se snaží objevit lék proti gamma záření, které mu otrávilo buňky v těle. Ve chvílích vzteku se mění v hrozivého Hulka – zelené monstrum s neuvěřitelnou silou. Postupně se ale svou ohromnou energii naučí ovládat a využívat ve prospěch slabých a ohrožovaných. Padouchovi, kterému se musí postavit, je Abomination, ničema vládnoucí silou větší, než je ta jeho.

Poprvé se postava Hulka objevila v marvelovském komiksu v květnu 1962. „Zkombinoval jsem Jekylla, Hyda a Frankensteina a dostal jsem monstrum, které bylo hodné, ale nikdo to nevěděl. Vždycky jsem měl rád starý film Frankenstein. Zdálo se mi, že zrůda, hraná Borisem Karloffem, vlastně nebyla zlá. Za jeho běsnění mohli idioti, kteří ho pořád honili po horách. Říkal jsem si, že hodné monstrum by na čtenáře mohlo fungovat,” podotkl o své inspiraci autor Hulka, spisovatel Stan Lee, který má mimo jiné na svědomí i Fantastickou čtyřku.

Natáčení začalo v červenci 2007 a trvalo skoro tři měsíce. Štáb navštívil například Toronto, Rio de Janiero či Manhattan.

The Incredible Hulk (USA 2008)
Režie Louis Leterrier, scénář Zak Penn, Edward Norton, kamera Peter Menzies Jr., hudba Craig Armstrong, hrají Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt, Robert Downey Jr., délka: 112 minut.


Patricka Dempseyho známe jako pana Vysněného ze seriálu Chirurgové.JAK UKRÁST NEVĚSTU
Romantická komedie o pohledném proutníkovi Tomovi (Patrick Dempsey), který tráví život obluzováním pěkných dívek a závazky jsou mu cizí. Jeho nejlepší kamarádka Hannah (Michelle Monaghanová) tvoří jediný stabilní prvek v jeho životě - je to někdo, na koho se může vždy spolehnout i mu vylíčit nejnovější milostné dobrodružství. Když odjede Hannah na šest týdnů do Skotska, Tom si v náhlém osvícení uvědomí, že vlastně svou kamarádku miluje. Pevně se rozhodne: až se vrátí, požádá ji o ruku. Hannah se ale ze Skotska vrací se snoubencem a navíc požádá Toma, aby jí na brzké svatbě dělal družičku! Zdrcený Tom nabídku přijímá, ale jen proto, aby svatbu překazil.

TRAILER ZDE

Made of Honor (USA 2008)

Režie Paul Weiland, scénář Adam Sztykiel, Deborah Kaplan, Harry Elfont, kamera Tony Pierce-Roberts, hudba Rupert Gregson-Williams, hrají Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Kathleen Quinlan, Sydney Pollack, délka 101 minut.

Foto: Bontonfilm, Falcon, Bioscop, Blue Sky Film D.

Autor: - kul -





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi