Linds jako Liz. Mladá rebelka hraje slavnou divu Taylorovou

Když si Lindsay vzali do parády maskéři, její podoba s ikonickou Liz všem vyrazila dech.

Liz Taylorová a Lindsay Lohanová. Dvě americké herečky, které by ještě před časem nikdo do jednoho pytle nehodil. Teď v něm jsou. Mohou tam ale společně vydržet?

Slavnou a nedosažitelnou Elizabeth Taylorovou bude hrát padlá a zprofanovaná celebritka Lindsay Lohanová. Když americká televize Lifetime oznámila tuto novinu světu, způsobilo to šok skoro stejně velký jako ten, z kterého se museli vyléčit producenti životopisného dílka Liz & Dick, kterých se to velice úzce dotýkalo - možná víc, než by si oni sami přáli. Ne že by Lindsay tak strašně nesnášeli - ona je to ve chvíli, kdy je při smyslech, docela zábavná a ne zcela pitomá slečna -, ale po zkušenostech s touto mladou pihovatou ďáblicí měli víc než důvodné obavy z toho, že se bude natáčení zdržovat kvůli její proslulé nespolehlivosti. Navíc se i objevily hlasy, že tato herečka je nejenže ošklivější, zpupnější a všeobecně nedokonalejší než její předloha, ale hlavně že Elizabeth nesahá ani po kotníky, a tak je vlastně strašná ostuda, že jí vůbec nějaký blbec tuto roli nabídl. Jestli se velká Liz v hrobě alespoň naštvaně pootočila, se samozřejmě neví, ale pravdou je, že Lindsay brzy po první klapce velkou spoustu těch zlých a ostrých jazyků alespoň trochu ohoblovala.

Sledují nás!

Jedno je totiž jisté - tyto dvě herečky si jsou navýsost podobné. To, co nebylo vidět v reálném životě a takříkajíc na první dobrou, vykvetlo jako orchidej pod rukama televizních maskérů. Jeden se až nestačil divit, kde se v tak často vysmívané Lindsay Lohanové vzalo tolik elegance, grácie a něžné krásy hodné právě samotné Elizabeth Taylorové. Stala se její téměř stoprocentně věrnou kopií, což na nejrůznějších webech a sociálních sítích oceňovali i ti největší rejpalové.

Předloha pro velkou hereckou šanci rebelky Lindsay: nesmrtelná Elizabeth Taylorová."Ona je převtělením Elizabeth Taylorové," nebál se dokonce říct novozélandský herec Grant Bowler, který ve zmiňovaném snímku nehraje nikoho menšího než Richarda Burtona. A nutno říct, že mnozí mu dali bez rozmyšlení za pravdu. Však i sama Lindsay jako by dostala touto rolí pořádný kopanec do zadku, který ji na rozdíl od těch mnoha předchozích, které si nadělila sama, poslal tím správným směrem. "Máme s Elizabeth opravdu mnoho společného a já jí rozumím. Obě například žijeme život, který každou jeho minutu sleduje celý svět. A obě jsme si v jednu chvíli museli dojít k tomu, že se na to prostě musíme vykašlat," vysvětluje mladá herečka, proč pro ni tato role byla jako stvořená. Je ale skutečně možné splynout s druhou duší, nota bene ještě s takto výjimečnou?

Pravdou je, že jisté podobnosti v životě obou těchto dam by se našly a člověk by se ani nemusel moc snažit. Ale je tady také spousta rozdílností a ani ty nedá práci najít. Pokud to vezmeme popořadě, pak je pravdou, že na počátku všeho je nutné hledat rodiče. A ti byli povahově dost rozdílní. Když se Liz pokoušela v pouhých čtyřech letech dostat na plátno a získat roli ve filmu Jih proti Severu, byla to nakonec její matka, která vycouvala. Myslela si totiž, že život ve světle reflektorů pro ni není. Matka Lindsay Lohanové byla naopak o výjimečnosti své dcery přesvědčena mnohem dřív než ona sama. Už ve třech letech vyslala svou šišlající krasavici na módní molo a vtloukala jí do hlavy, jak je úžasná a dokonalá a narozená pro to stát se velkou superstar. Tím rozhodla bez ptaní a ohlížení se na přání své dcery o tom, že je jen jedna cesta, kterou může jít.

Její krása brala dech, její talent se zapsal do dějin Hollywoodu: Liz Taylorová.A obě dvě se jí od té chvíle sveřepě držely (jedna proto, že přenesla na dceru své vlastní ambice, druhá proto, že o jiných možnostech neměla ani páru). Přestože se Lindsay jako devítiletá objevila v televizním seriálu Another World, díru do světa (anebo alespoň takový malý otvor) udělala v jedenácti, kdy se stala hlavní hvězdou disneyovky Past na rodiče. Elisabeth zaujala část diváků už ve svých devíti letech ve snímku There's One Born Every Minute, celý svět ji ale začal milovat o tři roky později, kdy si zahrála ve filmu O velkou cenu. Od těchto nesmělých začátků už hvězdy obou dam stoupaly výš a výš na hollywoodské nebe - každá se ale zařadila do úplně jiného souhvězdí.

Neřízená střela

Ať naděláme, co naděláme, jedna věc je víc než jistá. Zatímco Lindsay Lohanová natočila svůj největší hit Protivný sprostý holky a okamžitě poté zabředla do bažiny plné skandálů, večírků, nevydařených řidičských pokusů a zdravotních kolapsů, Liz Taylorová byla vždycky zárukou, že se film povede. Kromě své krásy projevovala totiž i nadprůměrnou dávku talentu a uvědomění. Byla to herečka, která nehledě na své problémy (a že jich měla zatraceně hodně) odvedla na place téměř vždy dobrou práci. Však také získala dva Oscary (za filmy Telefon Butterfield 8 a Kdo se bojí Virginie Woolfové?) - to je věc, o které si může Lindsay Lohanová nechat zatím jenom zdát. Pro své herecké kolegy i pro štáb je většinou postrachem a zárukou toho, že se minimálně něco nestihne včas (pokud se to natočí vůbec).

Právě ona disciplinovanost, kterou občas narušily jen její excesy se závislostí na prášcích, dělá z Liz hvězdu, které se ta Lindsayina nemůže v tuto chvíli ani přiblížit - a to i přesto, že o závislostech ví i ona opravdu hodně (v tomto ohledu už ve svém Lindsay Lohanová.mladém věku možná slavnou Elizabeth převálcuje). Alkohol a drogy ji už několikrát srazily na kolena, a kdyby jich nebylo, mluvili bychom tu dnes možná o úplně jiné herečce. Vzhledem k jejímu nespornému talentu, který v dětství prokazovala, by možná i naše srovnávání dopadlo jinak. Jenže přestože se obě dámy docela slušně zabydlely na Klinice Betty Fordové v kalifornském Rancho Mirage (Liz si tam dokonce našla i svého osmého a posledního manžela Larryho Fortenskeho), Lindsay se do všeho zamotala nějak zapeklitěji než ona. "Vím, že nemám svůj život pod kontrolou, protože jsem závislá. Ale snažím se. Bylo by fajn vědět, co dělám, a tušit, jak to dopadne," nechala se před pěti lety slyšet mladá hvězdička poté, co poprvé světu přiznala, že má vážný problém (ostatně, svět o tom věděl zřejmě mnohem delší dobu než ona). Liz ale musela celý život také bojovat proti podobným démonům. V 80. letech přiznala, že je celých 35 let závislá na uklidňujících lécích, pilulkách na spaní a prostředcích tišících bolest. A že na nich závislá zřejmě být nepřestane. V začátcích kariéry ale její prokletí nezpůsobila rychle nabitá sláva a neschopnost si s ní poradit, jako tomu bylo u Lindsay, ale zranění páteře. Díky němu začala užívat některé prostředky, které ji pak provázely po celý její život.

Dáma v letech, ale stále plná šarmu.Vztahová houpačka

Léky byly jeho součástí skoro stejně jako manželé. Liz se vdala celkem osmkrát za sedm různých mužů. Láskou jejího života byl Richard Burton, s nímž se potkala při natáčení nezapomenutelné Kleopatry a který si ji odvedl k oltáři rovnou dvakrát (a stejně se nakonec vždycky málem pozabíjeli). Lindsay v tomto
směru trochu pokulhává. Vždycky si sice z
každého večírku někoho odvede, ale většinou je to nuda, která vyprchá dřív, než novináři vyhrabou jméno tajemného neznámého. Jediným mimořádným skandálem, který trochu připomíná houpačku spojení Taylorové s Burtonem, je hereččina láska k DJ Samathě Ronsonové. Obě dvě se milují a pak zase nenávidí, chválí se a pomlouvají. Svůj vztah přiznaly v roce 2008. "Je jedno, s kým chodím, ale ano, je to Samantha," řekla tehdy veřejně do rádia Lindsay. Jenže v roce 2010 se obě dámy rozešly, protože rebelská dýdžejka neustála přílišnou pozornost, která se upínala směrem k její partnerce. No a letos se pár dal prý zase dohromady a vesele zase objíždí jeden večírek za druhým. Někdy se k sobě mají, jindy se skoro perou - ale zůstávají přitom spolu.

Večírky milovala i Elisabeth - dokud jí před očima nezemřel na AIDS jeden z jejích nejlepších přátel - televizní herec Rock Hudson. "V tu chvíli se na světě objevila úplně jiná Elizabeth Taylorová," popisuje sled událostí životopisce slavné herečky David Bret. "Nebyla tu jen ta hvězda, co umí být arogantní a nestálá ve svých náladách. Zrodilo se její dvojče - Liz Taylorová, kterou hluboce zasáhla smrt přítele a rozhodla se právě kvůli ní udělat svět lepším."

Maskéři dokážou cestovat v čase: mladičká Lindsay jako již stárnoucí Elizabeth.Herečka se zcela ponořila do své charitativní činnosti a v 80. letech, kdy Hollywood zasáhla první velká vlna AIDS, se stala vlajkovou lodí těch, kteří proti ní vyrazili do boje. Byla jednou z vůbec prvních slavných osobností na světě, které se na tomto poli aktivně angažovaly, a pomohla vydělat na potlačení této nemoci celých 270 milionů amerických dolarů. V tomto ohledu je Lindsay proti ní absolutní žabařka. Sem tam občas ji už sice napadlo, že by mohla být prospěšná jiným (v roce 2009 třeba pomáhala při natáčení dokumentu o obchodu s ženami v Indii), ale povětšinou to velice brzy vzdala a raději se věnovala mnohem zábavnějším věcem.

Není Liz jako Linds

Prostě shrnuto a podtrženo - je pravdou, že Lindsay Lohanová zvaná Linds v roli Elisabeth Taylorové zvané Liz celý svět ochromila tím, jak neskutečně stejná může být. To, že by zrovna ona vypadla této ikoně z oka, skutečně nikdo nečekal, a je jen otázkou, jak na to přišli lidé, kteří představitelku hlavní role tak bedlivě hledali. Ale trefili se. Jenže i když má stejně vyčesané vlasy, podobně se pohybuje a skoro stejně i mluví, je to pořád prostořeká Lindsay Lohanová. Čas ji ještě nestihl opracovat, a tak se místo hladkého drahokamu pořád ukazuje světu spíš drsný kámen, ze kterého by možná mohlo něco být. Třeba jí právě tato příležitost pomůže vyhoupnout se do sedla přesně na tom místě, kde ji její kůň shodil. A třeba nakonec opravdu vyhraje svojí osobní Velkou pardubickou. Zatím se ale v případě skutečné hvězdy pořád jedná jen o padělek. Protože originál září do světa i rok a půl po své smrti s mnohem větší silou a intenzitou.

Foto: Profimedia

Autor: Zuzana Dastychová





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi