Jeden z voličů promluvil: Komu dal svůj oscarový hlas?

Tvář vody je podle anonymního producenta nejlepším filmem letošních Oscarů.

V anketě udílení nejprestižnějších filmových cen - Oscarů - volí celkem 7258 lidí z různých odvětví filmového průmyslu. Stejně jako každý rok vyzpovídal vlivný server The Hollywood Reporter (THR) jednoho anonymního voliče. Tentokrát odpovídal na to, koho v jakých kategoriích volil a proč jeden z 524 volících producentů není nijak spojen s žádným nominovaným filmem.

Nejlepší film: Tvář vody (2. Nejtemnější hodina, 3. Nit z přízraků, 4. Lady Bird, 5. Dunkerk)

"Dej mi své jméno se mi nelíbilo," začal zdůvodňovat, proč vybral jako ten nejlepší za uplynulý rok daný snímek. U filmu Akta Pentagon: Skrytá válka pochválil příběh a herecké výkony, ale režisér Steven Spielberg podle něj svůj  snímek až moc "zespielbergovatěl".

"Tři billboardy kousek za Ebbingem? Nebylo v tom nic upřímného. Herecké výkony byly skvostné, ale postavy nepůsobily reálně a příběh vypadal přesně jako britská verze Ameriky. Necítil jsem, že kdybych jel do Ebbingu v Missouri, že by to tam takhle vypadalo," řekl ke snímku Martina McDonagha, který opanoval Zlaté glóby, když proměnil ve vítězství čtyři nominace z šesti.

Z Dunkerku byl anonymní producent zmatený, navíc tam postrádal silnější emocionální složku, Lady Bird se mu líbila hodně a připomněla mu několik podobných situací, které sám prožil jako dospívající se svými rodiči. "Ale nakonec se mi Lady Bird dost znechutila kvůli té zku*vené kampani na sociálních sítích," překvapil nevybíravým slovníkem a poměrně šokujícím úsudkem, který se samotným hodnocením kvality filmu nikterak nesouvisí.

Na Niti z přízraků se mu líbilo vše a normálně by nejspíš cenu udělil právě tomuto filmu z dílny Paula Thomase Andersona, jenomže Tvář vody ho uhranula ještě více. "Tím filmem jsem byl totálně unesen," přiznal.

Nejlepší režisér: Guillermo del Toro (Tvář vody)

"Christopher Nolan (Dunkerk) se zapojil do tuhého boje, ale natočil matoucí film, takže selhal. Paul Thomas Anderson natočil skvělý film (Nit z přízraků), ale jeho příběh je limitován svým rozsahem. Greta Gerwigová (Lady Bird) je skvělá scénáristka a režisérka a těším se na její další filmy, ale Guillermo del Toro (Tvář vody) vládne tím, že natočil žánrový film do filmu, který mluví na každé zku*vené úrovni - a udělal to s omezeným množstvím slov, což je nejpůsobivější druh filmové tvorby," nechal se ve svém shrnutí znovu unést ostřejším vyjádřením.

Gary Oldman byl letos jako Winston Churchill v kategorii Nejlepší herec suverénní.

Nejlepší herec v hlavní roli: Gary Oldman (Nejtemnější hodina)

Na rozdíl od většiny ho výkony herců Timothéea Chalameta (Dej mi své jméno) a Daniela Kaluuyae (Uteč) příliš nenadchly. Mile ho překvapil výkon Denzela Washingtona ve filmu Roman J. Israel, Esq.

O vítězi ale neměl nejmenších pochyb. "Gary Oldman (Nejtemnější hodina) byl tak dobrý, že mě ani nezajímá, jestli svou manželku praštil telefonem (v roce 2001 to tvrdila hercova tehdejší manželka, ten to popřel a nikdy nebyl obviněn, pozn. redakce). Nesnáším, když lidé používají slova jako dokonalá transformace, ale to, co tvůrci udělali, aby vypadal jako  Churchill, a co on v té roli předvedl, se nedá označit jinak," pěl slova chvály na britského herce, který už letos vyhrál Zlatý glóbus i BAFTu.

Nejlepší herečka v hlavní roli: Sally Hawkinsová (Tvář vody)

"Akta Pentagon: Skrytá válka (nominována Meryl Streepová) se mi nelíbilo, ale další čtyři herečky by si všechny zasloužily vyhrát," řekl. Nominovány dále byly: Frances McDormandová (Tři billboardy kousek za Ebbingem), Margot Robbie (Já, Tonya), Saoirse Ronanová (Lady Bird) a Sally Hawkinsová (Tvář vody).

A právě poslední jmenovanou zvolil jako vítězku. "Byla zatraceně dobrá. Chci říct... aby neřekla ani slovo, ale jen ukázala emoce? A navíc byla skvělá i v dalším filmu - Maudie - který byl u mě jedním z pěti nejlepších v roce, ale nikdo jiný to neviděl," rozplýval se nad výkonem 41leté Britky.

Nejlepší herec ve vedlejší roli: Willem Dafoe (The Florida Project)

"Rád bych viděl výkon Kevina Spaceyho ve Všechny prachy světa (herec byl po obvinění ze sexuálního obtěžování z filmu vystřižen a nahrazen Christopherem Plummerem, pozn. redakce). Richard Jenkins byl ve Tváři vody hodně dobrý, Woody Harrelson (Tři billboardy kousek za Ebbingem) je vždy skvělý a Sam Rockwell (taktéž Tři billboardy kousek za Ebbingem) - velká gratulace. Nic proti němu nemohu říct. Mým favoritem ale je Willem Dafoe (The Florida Project)," překvapil svou volbou.

Allison Janneyová je za svůj výkon v Já, Tonya velkou favoritkou na vítězství v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Allison Janneyová (Já, Tonya)

Výkony Octavie Spencerové (Tvář vody) a Mary J. Bligeové (Mudbound) označil za příliš jednodimenzionální. Rozhodoval se mezi Laurie Metcalfovou (Lady Bird), Lesley Manvilleovou (Nit z přízraků) a Allison Janneyovou (Já, Tonya).

Nakonec ho nejvíce přesvědčila právě Janneyová. "Já, Tonya jsem viděl třikrát a fakt, že jsem u její postavy nepocítil ani jednou zlomek empatie, je důkazem jejího prvotřídního výkonu," okomentoval svou volbu.

Nejlepší původní scénář: Guillermo del Toro, Vanessa Taylorová (Tvář vody)

Na každém z nominovaných scénářů se mu svým způsobem něco líbilo. Nejprve eliminoval Pěkně blbě a Tři billboardy kousek za Ebbingem, pak už bylo rozhodování těžké. Nakonec opět ukázal na svého celkového favorita. "Nikdo nedokázal Tváři vody, která je tak nápaditá, vzdorovat," řekl pro THR.

Nejlepší adaptovaný scénář: Aaron Sorkin (Velká hra)

Snímek Dej mi své jméno se mu nelíbil a u The Disaster Artist se příliš nezasmál. S Mudbound problém neměl. Logana označil jako doposud nejlepší marvelovku. "Marvelovské filmy mě moc nezajímají, pokud v nich nehraje Margot Robbie (Sebevražedný oddíl, kde herečka hrála, je ale ve skutečnosti od konkurenčního DC, pozn. redakce). Ale volil jsem Velkou hru (Aaron Sorkin), protože jsem si postavu Molly zamiloval a stejně tak její příběh, se kterým jsem nebyl vůbec obeznámen," vysvětlil svoji volbu.

Pixarovka Coco by si měla v pondělí 5. března dojít pro Oscara.

Nejlepší animovaný film: Coco

Jako nejhorší z nominovaných producent označil Mimi šéfa. Ferdinand zase podle něj nebyl ničím zajímavý. "S láskou Vincent měl nejlepší animaci, ale Coco zabodoval ve všem. Skvěle provedené. Byla to jedna velká sakra dobrá zábava," uzavřel.

V dalších kategoriích označil například za Nejlepší dokumentární film Icaruse, Fantastická žena zase u něj vyhrála jako cizojazyčný film. V kostýmech kraloval snímek Nit z přízraků, v v maskách Nejtemnější hodina. Nejlepší hudbu podle něj měla Tvář vody, nejlepší píseň Coco ("Remember Me").

Předávání Oscarů proběhne v pondělí 5. března tradičně v Dolby Theatre v Los Angeles. Zlaté sošky se začnou udílet ve 2.00 našeho času, celý galavečer živě odvysílá Česká televize. Letošní jubilejní 90. ročník bude stejně jako loni moderovat Jimmy Kimmel.

Foto: facebook.com/theshapeofwater, facebook.com/DarkestHourUK, facebook.com/ITonyaMovie, facebook.com/PixarCoco

Autor: -aka-





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi