Hadí synergie na Českých lvech

Na snímku herec Matěj Hádek, který získal Filmovou cenu Český lev za rok 2015 za mužský herecký výkon v hlavní roli za film Kobry a užovky.

České lvy o víkendu ovládlo drama o dvou sourozeneckých outsiderech. Z 12 nominací jich drama režiséra Hana Prušinovského proměnilo hned šest. Ústřední dvojici ztvárnili bratři Kryštof a Matěj Hádkové, kteří krátce před vyhlašováním výsledků poskytly časopisu TÝDEN rozhovor.

Bratrských hereckých dvojic u nás mnoho není. Když bratry hrají skuteční bratři, je to divácky atraktivní. Vybral si vás režisér Jan Prušinovský takhle cíleně?

Kryštof Hádek: Honza nám říkal, že takovéhle obsazení původně mít nechtěl. Myslím, že si myslel na neherce, připadali mu pro ten scénář vhodnější. Ale pak přišel na nás dva. M: Rozhodně jsme nebyli jeho první volbou. K: Znali jsme se s ním už z jiného natáčení, ze seriálu Nevinné lži. Žádný casting vlastně neproběhl, rovnou nám zavolal.

Bratři Matěj (vlevo) a Kryštof Hádkovi.Spolu jste hráli už v televizním filmu Černý slzy (2002), kde jste ale měli jen několik společných scén. V Kobrách a užovkách jich máte spoustu. Pozoroval jsem vás teď při fotografování: Matěj Kryštofa trochu režíroval, bylo to tak i "na place"?

Matěj Hádek: To nebylo režírování. Jedno blbé gesto jsme vyměňovali za druhé. Je to o dialogu, o souhře, navzájem jsme si doporučovali věci, díky kterým mohl být výsledek lepší. K: Prostě jsme si říkali, jestli to není moc, nebo málo.

Oba vaše společné filmy se týkají sociálně vyčleněných lokalit nebo komunit: Černý slzy jsou o soužití Romů s gadži, Kobry a užovky se odehrávají na průmyslovém maloměstě. Máte s takovým prostředím vlastní zkušenosti?

K: Člověk taková prostředí samozřejmě zná. Třeba z mládí, když jezdí na tramp nebo na kola po Slovensku. M: Já jsem si něco na způsob komunity zažil při angažmá v divadle. Slovo komunita zní skoro pejorativně, ale divadlo souborového typu je zkrátka takový svět sám pro sebe. Skupina lidí, co jsou spolu pohromadě každý den.

Kobry a užovky se natáčely v Kralupech nad Vltavou. Nepadala tam na vás depresivní atmosféra?

M: Ani ne. Přijet tam jen takhle na návštěvu je zajímavé. Třeba tamní chemička v noci krásně svítí, to je až takový ufonský industriál. Věřím, že po technické stránce už je ošetřená tak, aby z ní do vody nic strašného nešlo.

Oba se věnujete řadě aktivit: hrajete ve filmu, v televizi i na divadle, dabujete... Jak dělíte čas?

K: To je podle mě česká nebo středoevropská specialita. Třeba ve Velké Británii člověk buď hraje divadlo, nebo točí, nebo dabuje. Lidé, kteří neznají naše specifické prostředí, se mu diví. Když se v Anglii omluvíte, že máte představení, oni řeknou: Aha, tak nic - automaticky předpokládají, že hrajete tři měsíce v kuse. M: Ten čas se ani moc nedělí. Když je volno, jde se na dabing, večer se hraje divadlo a druhý den se zase točí.

Užovka (Matěj Hádek) je ztracený ve svém vlastním životě. Přesto, že je mu už skoro čtyřicet, nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpovědné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová).Kryštofe, vy jste hrál v irském seriálu Raw. Vyjádřil jste se o něm, že by dabingem přišel o 40 procent svého kouzla. Platí to o dabingu obecně?

K: V severských zemích dabing neexistuje a všichni tam umějí anglicky. Když se chce dítě večer podívat na Terminátora, musí si ho pustit s titulky. Takhle jsem se učil jazyk i já. Český dabing má navíc kolísavou úroveň, protože někteří staří profíci už nedabují. Ale existuje i kvalitní dabing, Vinnetoua nebo Simpsonovy si v originále nedovedu představit. M: Jako divák bych uvítal víc filmů v originále, jen s titulky. Dabing skutečně ubírá kouzlo, tím spíš, že casting hlasů je čím dál stereotypnější. Pak člověku postavy splývají. Napodobování melodie cizího jazyka zní legračně, a když se dabéři snaží dát do výrazu cit, který nemají, je to zase trapné.

Oba pracujete v různých médiích a žánrech. Mluví se o tom, že v televizních produkcích jsou dnes svobodnější podmínky než ve filmech, tedy alespoň v zahraničí. Matěji, vy jste si prostřednictvím seriálu Mamon vyzkoušel spolupráci s kabelovou televizí HBO, jaká to byla zkušenost?

M: Nemůžu to porovnat z ekonomického hlediska: nevím, o kolik byl Mamon v HBO dražší, než kdyby ho natáčela Česká televize. Ale podmínky, které vytvořilo HBO, jsou podle mě velmi nadstandardní. A pak je to na výsledku vidět: všichni chodí do práce spokojení a není při ní stres. K: U těchhle produkcí se spoléhá na to, že se prodají do zahraničí, a proto je nutné nasadit u nich laťku kvality výš. Dánové teď třeba slaví mezinárodní úspěchy se seriálem Most.

Matěji, v Mamonu hrajete novináře. O vás i o Kryštofovi se v médiích píše překvapivě málo, ani bulvár vás nepropírá.

M: Zaplaťpámbu. Když člověk nechce, tak v bulváru není. K: To je placená inzerce na lidi.

Spousta herců také ráda skočí po reklamě, ale vás dva si z reklam nepamatuji.

K: Já jsem v rámci Českých lvů propagoval mattonku. M: A já, když mi bylo sedmnáct, nějaký prací prostředek. To jsem byl ještě na konzervatoři. Dostal jsem honorář šest tisíc korun, to byly v polovině 90. let obrovské peníze. Já bych se reklamám nebránil, ale muselo by to být třeba pivo, které doopravdy piju, nebo auto, kterým doopravdy jezdím. A navíc si myslím, že bych pro ně byl drahý.

Snímek z natáčení filmu Kobry a užovky.Zatímco Matěj konzervatoř dokončil, vy jste ji, Kryštofe, nedodělal. Neměl jste to pak doma na talíři?

K: Ani ne. M: Jenom ze srandy. Kryštof si místo toho udělal školu v Anglii, což mi přijde mnohem cennější než papír ze státní konzervatoře v tehdejší době. Dneska je mezi bráchou a mnou takový rozdíl, že zatímco on ten papír nemá, já jsem ho někde zašantročil a obávám se, že už ho nenajdu. Ale zatímco já neumím anglicky, on umí pořád.

Oba v současnosti ztvárňujete historické postavy: Matěj loni hrál Jana Husa ve stejnojmenné minisérii, Kryštof představuje v televizním filmu Hlas pro římského krále Karla IV. Změnily ty role váš pohled na zmíněné osobnosti?

K: Já jsem na ně žádný výrazný názor neměl, spíše jsem se o nich víc dozvěděl. Měli jsme na place historičku: člověk se tak doslechl pikantnosti, ke kterým by se jinak nedostal, pokud historie není jeho koníček. Bavilo mě taky navštěvovat různé hrady a zámky, po kterých se Karel IV. skutečně pohyboval. Zvlášť jsem si užil třeba Zvíkov.

V Hlase pro římského krále hrajete se svou někdejší partnerkou Terezou Voříškovou. Nebyl to pro vás problém?

K: Vůbec. Jsme velmi dobří přátelé, to se pak naopak hraje líp. Když se naskytne možnost spolupráce s ní, vždycky se na to strašně těším.

O Kryštofovi je známo, že rád namlouvá rozhlasové hry. Matěji, vy se téhle branži také věnujete?

M: Bohužel už ne, nemám na to čas. Mamon se točil asi čtyři měsíce, pro mě to znamenalo 65 natáčecích dnů. A když máte zrovna volný den, tak rozhodně nejdete do rozhlasu. Obdivuju kolegy, kteří si během natáčení dokážou večer odskočit do divadla odehrát představení.

Poslouchali jste rozhlasové pořady v dětství?

K: Já ano. Chodil jsem do Dismanova rozhlasového dětského souboru, kde jsme natáčeli pohádky a další pořady, takže jsem k tomu měl vztah relativně brzo. Před spaním jsem si pouštěl Šimka a Grossmana, poslouchal jsem Pohádky tisíce a jedné noci s panem Somrem a paní Maciuchovou a s babičkou jsme vždycky v neděli poslouchali pořad Pozor, zákruta!, po kterém byla pohádka. M: Já je poslouchám pořád. Když si na Vltavě pustím nějakou divadelní hru, bavím se tím, že rozpoznávám kolegy podle hlasu. K: Mě baví hlavně staré věci: RUR, Válka s Mloky, Bílá nemoc... Herci tehdy i v rozhlase zkoušeli divadelně, měli své postavy "vychytané".

Kobry a užovky, celovečerní film podle scénáře Jaroslava Žváčka v režii Jana Prušinovského. Snímek z natáčení.Rozhlasové hry jsou starosvětské médium. Kryštofe, vy máte děti -nebojíte se, že až budou větší, třeba už nebude existovat?

K: Budou audioknihy, ostatně jsem taky jednu nahrál. Spousta lidí je pouští dětem v autě místo rádia. Nebo se hodí, když člověk leží v nemocnici.

Zpátky k filmu. Kryštofe, vy oscilujete mezi komerčnější a náročnější produkcí. Během jednoho roku - 2009 - jste třeba natočil letní komedii 2Bobule i drama 3 sezóny v pekle. To je záměr - střídat projekty na peníze a na umění?

K: To tak prostě vyjde. 2Bobule jsem vzal, protože jsem hrál v prvním díle a mám ho dodnes rád. V Čechách si navíc nemůžete moc vybírat, to by taky člověk nemusel točit vůbec.

V Kobrách a užovkách hrajete lehce postiženého člověka. Říká se, že za takové postavy se herecké ceny dostávají skoro automaticky...

K: Ano, zrůda v koncentráku nebo postižený člověk, to zabírá. M: Nebo když herec musí kvůli roli ztloustnout a nosit brýle. Taky pomáhá koktání nebo jiná vada řeči.

Co je tedy těžší? Vytvořit si masku postiženého člověka s tiky a dalšími charakteristickými projevy a pak se jí držet, nebo budovat charakter a postupně ho měnit?

K: To je těžká otázka. Je to prostě práce a já se ji snažím dělat co nejpoctivěji. Dá se jít do extrémů: když Daniel Day-Lewis hrál ochrnutého člověka ve filmu Moje levá noha, jezdil na vozíčku i doma. Do auta, které ho vozilo na plac, ho nakládali dva chlapi i s vozíkem, byl v roli už od dveří bytu. V Raw jsem třeba hrál homosexuála, to vyžaduje taky určitou stylizaci pohybů, představu jiného vnitřního světa... Vyčerpávalo mě to, protože to nevycházelo z mé vlastní přirozenosti.

Oproti Kryštofově "Užovce" projde Matějova "Kobra" v Prušinovského filmu obloukem charakterového vývoje, který skoro připomíná gangsterky. Jak jste si ten oblouk v hlavě připravil?

M: O herectví je těžké mluvit. Ono se bere za umění, ale já jsem přesvědčen, že herectví je především interpretační řemeslo a jako takové podléhá jednodušším zákonitostem než to, čemu umění obvykle říkáme. Spisovatel, sochař, skladatel mají před sebou prázdný list a musejí ho popsat. Kdežto herec dostane scénář, situaci od režiséra, musí se soustředit a... K: ... nějak to vyplnit. Dát tomu život (smích). M: Vždycky je to hra, ale já se postavu před kamerou snažím opravdu žít. Zní to jako hrozné klišé, ale když tomu nevěříte sám, je jen malá pravděpodobnost, že tomu bude věřit ještě někdo další. Jsou různé způsoby herectví, někdo používá hlavně hlavu, někdo je víc intuitivní. Základ je, aby to bylo uvěřitelné. Na špatné herce se nechodí.

Bratři Hádkové představují snímek Kobry a užovky na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.Oba máte čerstvě za sebou určité životní milníky: Matějovi bylo čtyřicet, Kryštofovi třicet tři. Zahýbalo to s vámi, nebo to pro vás jsou jen čísla?

M: Štve mě, že život je krátký, ale to mě štve už od třiceti. Teď už bude jen ubývat sil. Říká se, že ve čtyřiceti síly kulminují. Nevím, kdo by chtěl být starý; asi nikdo. K: Já nad tím nepřemýšlím. Mám pocit, že se mi všechno děje tak, jak má.

Máte ještě třetího bratra Ondřeje. Sejdete se někdy všichni tři?

M: Bohužel jen málokdy. Kluci mají rodiny a starší bratr nebydlí v Praze... Ale po dvojičkách se vídáme hodně. Teď si užívám, že se můžu starat o Kryštofa, který si zlomil nohu.

Matěji, Kryštof dostal za vaše "společné" Kobry a užovky Křišťálový glóbus a Cenu kritiky, nežárlíte na něj? Nemáte pocit, že byste měli být nominováni dohromady?

K: My si to myslíme. Škoda že politiky festivalových a výročních cen bývají tak svázané; třeba na tu sošku z Karlových Varů by se obě jména vešla. Bereme to tak, že jeden bez druhého bychom v tom filmu nefungovali. M: Logicky to je velmi frekventovaná otázka. Ale on mi stejně málokdo uvěří, když odpovím, že je mi to upřímně jedno. Většinou melu něco o bratrské lásce.

Matěj Hádek (40)

Prostřední ze tří bratrů Hádkových (nejstarší Ondřej je lékař) vystudoval herectví na Pražské konzervatoři. První velkou filmovou příležitosti dostal v baladickém Vojnárově podobenství Cesta pustým lesem (1997), opačné výrazové spektrum využil coby fotbalový výtržník v hořké komedii Non Plus Ultras (2004). Menší role měl ve filmech jako Nejasná zpráva o konci světa (1997) nebo Tobruk (2008), z plátna naopak prakticky neslezl v psychologickém Michálkově dramatu Posel (2012) a důležitou roli měl i v romantické detektivce Pohádkář (2014). Má za sebou bohatou televizní filmografii včetně seriálů Cirkus Bukowsky (2013), Nevinné lži (2013) či Vyprávěj (2009). S bratrem Kryštofem si zahrál v několika scénách televizního filmu Černý slzy (2002), velkou příležitost dostal v minisérii HBO Mamon (2015), v níž hraje novináře. Za roli Užovky ve snímku Kobry a užovky (2015) byl nominován na Cenu české filmové kritiky i Českého lva.

Kryštof Hádek (33)

Hercovým raketovým výtahem ke slávě se stala role četaře Vojtíška ve Svěrákově Tmavomodrém světě (2001), za niž byl nominován na Českého lva. Toho později získal za postavu rozervance Ivana Heinze, inspirovanou básníkem Egonem Bondym; ve filmu 3 sezóny v pekle (2009). K herectví se dostal přes Dismanův rozhlasový dětský soubor a studium na Pražské konzervatoři, které nedokončil. Hádek nejmladší ve své filmografii přepíná mezi komerčními produkty, jako jsou teenagerské komedie Experti (2006) či Crash Road (2007) a ambicióznějšími filmy typu Výlet (2002) nebo Polski film (2012), nebrání se ani mainstreamu v podobě filmů Signál (2012), Všiváci (2014) a dalších. Za roli Kobry ve snímku Kobry a užovky (2015) získal Křišťálový glóbus na karlovarském festivalu a Cenu české filmové kritiky, je za ni nominován na Českého lva. Všestranný herec také vystupuje v televizi a v divadle, dabuje a namlouvá adaptace divadelních her.

Foto: ČTK , Vondrouš Roman, Radek Cihla, Facebook

Autor: Vojtěch Rynda





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi