Filmové premiéry týdne

Pokukuje Ivan Trojan po dalším Českém lvu?Konec dubna potěší filmové fanoušky hned sedmi novinkami. Dramatem Petra Zelenky Karamazovi, dobrodružnou biografií Útěk do divočiny, animovanými Lovci draků, akční parodií Superhrdina, dobrodružnou komedií Bláznovo zlato, remakem thajského hororu Clona a romantickou komedií Amorův úlet. Milovníci českého filmu jistě zavítají do Plzně, kde již od pondělí 21. dubna probíhá festival Finále Plzeň. A v Bystřici pod Hostýnem se bude od 25. do 27. dubna konat přehlídka s lákavým názvem Erotika v českém filmu.

KARAMAZOVI
Skupina pražských herců se vydává na alternativní festival do polského Krakova. Hrát se má v netradičním prostoru oceláren, na programu bude adaptace Dostojevského románu Bratři Karamazovi.

Kdo je tady vlastně herec, a kdo divák?Mystifikátor Petr Zelenka balancuje na pomezí hraného filmu a dokumentu, divadla a filmu. Karamazovi vznikli na jeho popud jako snaha zaznamenat představení Bratři Karamazovi Dejvického divadla v Praze, které se úspěšně hraje již osmým rokem. "Přišlo mi škoda, aby lidé za dvacet let nevěděli, jak krásně hráli dejvičtí divadlo tenkrát, na začátku třetího tisíciletí. Přitom jsem si uvědomoval, jak je těžké divadlo zaznamenat na pevném nosiči, jakým je film nebo magnetický pásek. Velice si vážím televizních záznamů divadelních představení, ale je to většinou jen velice neúplné svědectví o představeních samotných. Proto jsem se rozhodl vytvořit kolem divadelních Karamazových ještě jinou realitu, jiný příběh, jehož součástí budou i diváci takového představení," řekl režisér.

Filmový scénář napsal Petr Zelenka na motivy Dostojevského předlohy i na základě dramatizace Evalda Schorma, kterou se inspirovalo také představení Dejvického divadla. Originální adaptace se nerodila snadno, Zelenka postupně sepsal tři verze scénáře. Natáčení bylo naopak velmi rychlé, trvalo pouhých dvacet dnů (2.-25. července 2007). Většina záběrů vznikla ve funkční fabrice v Hrádku u Rokycan.


Karamazovi (ČR 2008)
Režie a scénář Petr Zelenka, námět F. M. Dostojevskij, Evald Schorm, kamera Alexandr Šurkala, hrají Ivan Trojan, Igor Chmela, Martin Myšička, David Novotný, Radek Holub, Lenka Krobotová, Michaela Badinková, délka 100 minut.

 

Přemýšlet o životě? Jedině s batohem na zádech.ÚTĚK DO DIVOČINY
Dvaadvacetiletý americký student Christopher McCandless, kterého po promoci v roce 1992 čekala slibná kariéra, se odhodlal k rezolutnímu kroku: všechny své úspory věnoval na charitu, opustil rodinu a vydal se na osamělou cestu do ledových plání Aljašky. Vnitřní touha po odpoutání se od civilizovaného světa a jeho leckdy směšných šarvátek ho vrhla na pouť, která trvala více než dva roky.

AUTENTICITA?
Penn zašel ve své touze po autentickém zobrazení tak daleko, že hlavní představitel Emile Hirsch si pro natáčení musel obléci šaty a batoh, které skutečně patřily Chrisovi McCandlessovi.

Chrisův biografický příběh nejprve zpracoval americký spisovatel Jon Krakauer, v roce 1996 se kniha Útěk do divočiny stala bestsellerem. Zalíbila se i režisérovi Seanu Pennovi, který se hned začal shánět po filmových právech. Trvalo deset let, než je získal. Původně plánoval do hlavní role revoltujícího mladíka obsadit Leonarda DiCapria, roli nakonec získal Emile Hirsch (hrál hlavní roli drogového dealera v Cassavetově snímku Alpha Dog). Krakauer čerpal při psaní knihy zejména z deníků, které po sobě Chris zanechal. To ale režisérovi nestačilo. Vydal se po Chrisových stopách, mluvil s jeho rodinou i s lidmi, které na své cestě potkal. Mnozí z nich se ve filmu objeví v menších rolích. Jednoho z nich, Briana Diekera, dokonce najal, aby s filmaři spolupracoval jako konzultant pro vodní scény v Grand Canyonu.

Hudbu k filmu složil Eddie Vedder, frontman skupiny Pearl Jam. S režisérem se znají díky Robbinsově snímku Mrtvý muž přichází (1995), ve kterým Sean Penn hrál hlavní roli a Vedder skládal hudbu.

Into the Wild (USA 2007)
Režie a scénář Sean Penn, kamera Eric Gautier, hrají: Emile Hirsch, William Hurt, Marcia Gay Harden, Vince Vaughn, Hal Holbrook, délka 148 minut.

Slušivý zelený obleček, tvrdá pěst, prostě Suprhrdina.SUPRHRDINA
Rick Riker je školní otloukánek. Jednoho dne ale přiletí geneticky upravená vážka, kousne ho a z outsidera se náhle stává superhrdina s nadlidskými schopnostmi, neuvěřitelnou fyzickou silou a pancéřovou kůží. Zmužile se rozhodne věnovat své schopnosti ve prospěch dobra a s novým jménem "Vážka" se utká s největším padouchem Lou Landersem, zvaným Přesýpací hodiny.

Parodii, která si utahuje ze všech filmů o hrdinech s nadlidskými schopnostmi (Spiderman, Batman, Superman aj.), napsal a režíroval Craig Mazin, který si v tomto žánru opravdu libuje. V roce 2000 už jednu parodii o superhrdinech natočil - The Specials vznikly během pouhých osmnácti natáčecích dnů, na svém kontě má jako scenárista také Scary Movie 3 a 4.

Hlavní roli "Vážky" ztvárnil dvaadvacetiletý Drake Bell, ve vedlejších rolích se objeví režisérovi oblíbenci Leslie Nielsen nebo Pamela Andersonová.

Superhero Movie (USA 2008)
Režie a scénář Craig Mazin, kamera Thomas E. Ackerman, střih Craig Herring, hrají Drake Bell, Sara Paxton, Christopher McDonald, Pamela Anderson, Tracy Morgan, Regina Hall, Craig Bierko, Leslie Nielsen, délka 85 minut.

Takhle se na námluvy neoblékejte, mohlo by to špatně dopadnout.AMORŮV ÚLET
Anderson je mladý muž, který to v lásce nemá jednoduché. Přesně před rokem chtěl požádat o ruku svou tehdejší dívku. Vybral luxusní romantickou restauraci, kde se vše mělo za svitu svíček odehrát. Na sebe si vzal sexy odhalený kostýmek Amora. Ten na jeho přítelkyni opravdu zapůsobil - na místě ji skolil infarkt a ona zemřela. Po roce truchlení Anderson udělá impulzivní krok: při snídani v restauraci požádá neznámou servírku o ruku. Ona po krátkém zaváhání souhlasí... Následuje vířivý kolotoč trapasů, nedorozumění a mnoha absurdních situací.

Jason Biggs opět v roli podobné té, která ho proslavila - Jima Levensteina z pubertální taškařice Prci, prci, prcičky. Jeho partnerkou je Isla Fisherová, která kromě hraní píše i komerčně úspěšné romány (Seduced By Fame a Bewitched).

Wedding Daze (USA 2006)
Režie a scénář Michael Ian Black, kamera Dan Stoloff, hrají Jason Biggs, Isla Fisher, Joe Pantoliano, Audra Blaser, délka 90 minut.

I malý drak může napáchat velkou škodu. LOVCI DRAKŮ
Holčička Zoe a trojice odvážných a velmi zkušených lovců draků se vydává na jakési souostroví, kde údajně žijí všemožné druhy draků a jiných stvůr. Jsou obrovští i malincí, chrlí oheň, lítají i se plazí po zemi. Ty, kteří je chtějí pochytat, čeká velké nebezpečí. Kdo by je ale nepodstoupil, když na konci čeká hora zlata?

Režiséři Guillaume Ivernel a Arthur Qwak pracovali jako animátoři na stejnojmenné televizní sérii už v roce 2004, celovečerní Lovci draků jsou jejich režijním debutem.

Chasseurs de dragons (Francie/Německo/Lucembursko 2008)
Režie Guillaume Ivernel, Arthur Qwak, scénář Frédéric Lenoir, hudba Klaus Badelt, délka 80 minut.

Matthew McConaughey a Kate Hudsonová v komedii Bláznovo zlato.BLÁZNOVO ZLATO
Dobrodružná komedie s trochou romantiky vypráví o lovci pokladů Benovi, posedlém hledáním legendárního královnina věna z 18. století, které je ukryto kdesi na dně oceánu. Tess, jeho žena, už ale jeho nadšení pro poklady nesdílí, a požádá proto o rozvod. Chce začít nový život a najde si práci na jachtě miliardáře Nigela Honeycutta. Na loď se ale vetře Ben a přesvědčí Nigela a nakonec i Tess, aby se s ním za pokladem vypravili. Na poklad však mají zálusk i tvrdí hoši z místní mafie...

Výchozí situace dobrodružné výpravy, na které to mezi partnery opačného pohlaví jen jiskří, připomene legendární Honbu za diamantem z roku 1984. Film proslavil Michaela Douglase a Kathleen Turnerovou a ti se posléze vypravili na Honbu za klenotem Nilu (1985) a přidali i Válku Roseových (1989). Ústřední představitelé Bláznova zlata Matthew McConaughey a Kate Hudsonová jsou oproti vášnivé dvojici Douglas-Turnerová docela nudní. Škoda, filmové partnerství si totiž už vyzkoušeli - a v romantické komedii Jak ztratit chlapa v deseti dnech (2003) jim to, navzdory průměrnosti daného filmu, docela dobře fungovalo.

Fool´s Gold (USA 2008)
Režie Andy Tennant, scénář John Claflin, Daniel Zelman, Andy Tennant, kamera Don Burgess, hrají Matthew McConaughey, Kate Hudson, Donald Sutherland, Ewen Bremner, Alexis Dziena, délka 112 minut.

Co tam asi vidí?CLONA
Mladí novomanželé Benjamin a Jane se vypraví do Japonska, kde Ben dříve pracoval jako fotograf a kde se nyní chtějí oba dva usadit. Dříve než se ponoří do rušného a uspěchaného života v Tokiu, chtějí si užít romantické líbánky přímo pod posvátnou horou Fudži. Pronajmou si osamělou chatu a podnikají projížďky po okolí. Jednou se vracejí pozdě v noci, oba unavení, řídí Jane. Najednou jí pod kola skočí mladá žena. Jane ji srazí, auto skončí v příkopě. Jako zázrakem vyváznou oba bez zranění, tělo neznámé ženy ale nikde není. Zmizelo. Snad by na nešťastnou událost zapomněli, kdyby se náhle nezačaly na fotografiích, které Ben pořídil jako vzpomínku na líbánky a posléze i na jeho pracovních fotkách, objevovat podivné tajemné stíny a šmouhy, jež se navíc čím dál tím víc začínají podobat neznámé ženě, kterou srazili...

Hollywood s oblibou čerpá inspiraci z asijské kinematografie - zejména z její věhlasné "duchařské" hororové produkce (Kruh, Nenávist, Temné vody). A tak slavný thajský horor Shutter z roku 2004 adaptoval pro americkou společnost Fox japonský režisér Masayuki Ochiai, který do hlavních rolích obsadil Joshuu Jacksona a Rachael Taylorovou.

Shutter (USA 2008)
Režie Masayuki Ochiai, scénář Luke Dawson, kamera Katsumi Yanagishima, hudba Nathan Barr, hrají Joshua Jackson, Rachael Taylor, Megumi Okina, John Hensley, délka 84 minut.

Foto: Bontonfilm, Cinemart, H.C.E., Warner Bros., SPI, Blue Sky Film D.

Autor: Tereza Moravcová





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi