Filmové premiéry týdne

Michael Caine a Jude Law v americkém remaku Slídil.Druhý dubnový týden uvedou kina šest premiér. Americký remake s detektivní zápletkou Slídil, napínavý thriller Úhel pohledu, animovanou podívanou pro celou rodinu Horton, italský western Krtek, dobrodružný letní příběh Ztracený poklad templářských rytířů a sci-fi horor Soudný den.

SLÍDIL
Remake stejnojmenného filmu z roku 1972 vypráví o bohatém autorovi detektivních románů (Michael Caine), který si poměřuje síly (duševní i fyzické) s italským floutkem, nezaměstnaným hercem a jen tak mimochodem milencem jeho ženy (Jude Law). Jejich vynalézavost, jak toho druhého ponížit, nezná mezí.

NÁVRATY

Michael Caine si zahrál už ve snímku z roku 1972. Ztvárnil postavu mladého nezaměstnaného herce, nyní se vrátil v roli postaršího spisovatele, kterou původně hrál Laurence Olivier. „Už od začátku jsem byl celým nápadem fascinován, především, když jsem viděl Pinterův scénář. Přestože hlavní zápletka je stejná, Pinterovo psaní je úplně jiné než to Anthonyho Shaffera. Není to ten samý film,“ komentoval oba filmy Caine.

Původní film, který režíroval Joseph L. Mankiewicz, byl adaptací úspěšné divadelní hry Anthonyho Shaffera. Jude Law (na projektu od počátku pracoval jako producent) chtěl, aby aktuální scénář napsal slavný Harold Pinter. „Šli jsme na vtipný dlouhý oběd, kde jsem mu řekl, že podstata příběhu je ve dvou mužích zavřených v jedné místnosti. Jeden je starší, druhý mladý, a psychologicky i fyzicky spolu bojují o ženu, která se v příběhu vůbec neobjeví. Pokud si správně pamatuji, tak Harold řekl: Tohle už dělám čtyřicet let. A souhlasil,“ popisuje Law „angažmá“ nositele Nobelovy ceny.

Michael Caine si zahrál i ve Slídilovi z roku 1972.Snímek táhnou dva hlavní (a také jediní) představitelé. Výborné herecké výkony leckdy zahladí i hluchá místa filmu, kdy konverzace je to sice vtipná, břitká, přesto šustící papírem. Takových míst je ale spíše poskrovnu a překvapivě příjemné je i spojení klasické anglické konverzačky s akčnějšími scénami soubojů.

Klasické drama, které staví na jednotě děje, času a místa, se anglický režisér Kenneth Branagh snaží oživit filmovými prostředky. Daří se mu to lépe i hůře. V úvodu, když mladý Ital přijíží na spisovatelovo sídlo, používá agresivní záběry přímého pohledu seshora, které zplošťují, pokračuje nestandardním snímaním jejich rozhovoru - kameru umístí stojící dvojici do pasu. Velké detaily tváří jsou pak v kontrastu s celkovými záběry přetechnizovaného domu, nespoutaná živočišnost se potkává s chladnou rozvážností. Ovšem filmová projekce a změny osvětlení v přetechnizovaném domě (všechny tyto formální postupy se autor snaží zapojit do narace) působí jako schválnost, jsou až násilným oživováním prostoru. Jako by se režisér bál, že bez nich by byl jeho film nudný.

Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a obdržel zde cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života.

Sleuth (USA, 2008)
Režie Kenneth Branagh, scénář Harold Pinter, Anthony Shaffer, kamera Haris Zambarloukos, hudba Patrick Doyle, střih Neil Farrell, hrají Michael Caine, Jude Law, Harold Pinter, délka 86 minut.

Dennis Quaid jako agent Tajné služby v americkém filmu Úhel pohledu.ÚHEL POHLEDU
Americký prezident (William Hurt) přijíždí do Španělska na velevýznamný summit o boji proti světovému terorismu. Krátce po příjezdu je postřelen; nastává chaos, ve kterém se agenti tajné služby (Dennis Quaid a Matthew Fox) snaží dopadnout viníka.

Příběh akčního thrilleru Úhel pohledu sledujeme postupně očima osmi různých lidí, kteří se společně pokoušejí odhalit pravdu. Každý z nás ji totiž vnímá trochu jinak. „Kdybyste viděli příběh jen z pohledu jedné osoby, nedozvěděli byste se, co se tam doopravdy stalo. Od každého ze zúčastněných se dozvíme něco, co jsme předtím nevěděli. Teprve na samotném konci vám dojde, jak to doopravdy bylo,“ komentuje strukturu filmu režisér Pete Travis.


PEČLIVÁ PŘÍPRAVA
Sigourney Weaverová, která hraje ve filmu producentku zpravodajství Rex Brooks, se na roli dlouho připravovala. Strávila delší dobu v redakci televizního zpravodajství jedné velké stanice. Mimo jiné byla svědkem toho, jak televize zpracovávala a vysílala informace o potenciálním britském teroristovi, který byl podezřelý z toho, že umísťoval výbušniny na palubu letadel. „Soustředili se na svou práci, pídili se po každém detailu a ujišťovali se, že to, co odvysílají, bude vkusné a také pravdivé,“ komentovala jejich práci americká herečka

Tvůrci se snažili odlišit pohledy jednotlivých osob i formálně. „Ať už šlo o použití různých objektivů, různého filmového materiálu, osvětlení, postupů natáčení, jako jsou ruční kamery, Steadicam, pojízdné kamery, vždycky jsme se snažili využít všech možných triků k tomu, abychom zajistili, že každý z příběhů bude působit jedinečným dojmem, že se divák nebude ani na okamžik nudit a bude vnímat všechny detaily a zvraty v příběhu,“ řekl producent Neal H. Moritz.

Vantage Point (USA, 2008)
Režie Pete Travis, scénář Bary L. Levy, kamera Amir M. Mokri, střih Stuart Baird, hudba Atli Örvarsson, hrají Dennis Quaid, Matthew Fox, Forest Whitaker, Sigourney Weaver, William Hurt, délka 90 minut.

Krtek.KRTEK
„Už je ti sedm let. Jsi muž. Zakopej svou první hračku a obrázek své matky.“ S tímto poselstvím odváží Krtek (El Topo), jezdec v černém bez minulosti, svého nahého syna z pouště. Oba se vydávají na pouť hledání sebe sama, spravedlnosti navzdory zkouškám mistrů revolveru a vlastních pudů a pokušení. Syn později vyrůstá v ochranitelském prostředí františkánů, které El Topo zachránil od jha homosexuálních banditů.

Od počátku 90. let se Jodorowsky pokouší natočit „sequel“, pokračování filmu, původně s názvem Synové Krtka, později, s ohledem na autorská práva vlastněná Allanem Kleinem, s názvem Abelcain. Ve filmu, jehož hlavním hrdinou měla být postava El Toro (Býk), měl hrát i zpěvák Marilyn Manson. Natáčení bylo pro nedostatek financí odloženo.

Krtek se natáčel v pouštních kulisách klasického westernu The Day of the Evil Gun Jerryho Thorpa.

ALEJANDRO JODOROWSKY

• původem ruský umělec se narodil 7. února 1929 v Chile

• od mládí miloval fantastické filmy, ve čtyřiadvaceti letech zanechal studií a utekl do Paříže coby loutkoherec a klaun, spolupracoval s Mauricem Chevalierem či Marcelem Marceauem

• od roku 1965 pobýval v Mexiku, věnoval se divadlu a psaní, ale stále více tíhl k filmu a komiksu

• jeho debut Fando a Lys nebyl přijat dobře, na premiéře musel Jodorowsky před rozlíceným davem prchnout, film byl zakázán

• další ryze autorský projekt Krtek se stal kultem půlnočních projekcí v USA a mezi jeho oddané fanoušky patřilo i mnoho hvězd tehdejšího showbyznysu

• v roce 1975 se Jodorowskému naskytla příležitost zfilmovat kultovní sci-fi román Duna od Franka Herberta, imperátora si měl zahrát Salvador Dalí, z projektu ale sešlo a látky se zmocnil David Lynch

• na dalším scénáři pracoval šest let – v roce 1989 na jeho základě vznikl film Santa Sangre, který tentokrát mocně chválila i kritika; další dva snímky (Tusk a Zloději duhy) zapadly, navíc se k nim Alejandro odmítá hlásit, neboť byly vytvořeny pod nátlakem a bez možnosti tvůrčí svobody

• podílel se na celé řadě komiksů, v Čechách zatím od Jodorowského vyšla pouze první kniha o Meta Baronech (Praděd Oton) a jedna erotická povídka v dnes již zaniklém magazínu XXX Comix


El Topo (Mexiko, 1970)
Režie a scénář Alejandro Jodorowsky, kamera Rafael Corkidi, hudba
Alejandro Jodorowsky, Nacho Méndez, hrají Alejandro Jodorowsky, brontis Jodorowsky, José Legarreta, délka 125 minut.


Zvídavé slůně Horton právě něco objevilo...HORTON
Tvůrci Doby ledové se tentokrát nechali inspirovat pohádkou o slůněti Hortonovi z pera Dr. Seusse. Horton je zvídavé, dobrosrdečné a statečné slůně; když mu jednoho dne spadne pod nos smítko prachu, které mluví, obává se o své duševní zdraví. Brzy ale přijde na to, že ve smítku je ukryté malé městečko Kdosice, a v něm žijí maličkatí Kdovíci. Jejich svět bude v ohrožení, pokud se Hortonovi nepodaří pro ně najít nový úkryt. Bránit mu v tom bude panovačná klokanice a zlý sup.

Horton Hears a Who! (USA, 2008)
Režie Jimmy Hayward, Steve Martino, scénář Ken Daurio, Cinco Paul podle knihy Dr. Seusse, hrají v české verzi Martin Dejdar, Petr Rychlý, Zdeněk Svěrák, Lukáš Hlavica, Tomáš Juřička, délka 85 minut.


Ztracený poklad templářských rytířů 2.ZTRACENÝ POKLAD TEMPLÁŘSKÝCH RYTÍŘŮ 2
Dětský dobrodružný film dánského režiséra Kaspera Barfoeda je napínavým příběhem dvanáctileté Kataríny a jejích přátel. Inspiruje se templářskou legendou o vzácných pokladech, které jsou prý ukryty i na dánském ostrově Bornholm, kde Katarina tráví prázdniny s otcem. S kamarády se vydává po stopách pokladů templářských rytířů; na cestě za dobrodružstvím ale narazí na tajemné Černé bratrstvo. Katarina podezřívá svého otce, se kterým si nerozumí, z příslušnosti k tomuto temnému řádu... Detektivní zápletka je završena překvapivou pointou.

Tempelriddernes skat II (Dánsko, 2006)
Režie Kasper Barfoed, námět Erling Haagensen, scénář Philip Lazebnik, kamera Jan Richter-Friis, hudba Jeppe Kaas, hrají Julie Grundtvig Westerová, Christian Heldbo Wienberg, Nicklas Svale Andersen, Frederikke Thomassenová, Peter Gantzler, délka 85 minut.

Tak takhle zametají SOUDNÝ DEN
Smrtelný virus již zabil statisíce lidí. Zemí, kde epidemie vznikla, je Skotsko. Britská vláda se tam proto rozhodne zřídit ochrannou karanténu, do které nažene všechny nakažené; zdánlivě tak zamezí dalšímu šíření nemoci. O pětadvacet let později se ale zhoubný virus začne opět projevovat. Vláda nemá na výběr: posílá za bariéru elitní jednotku, jejímž úkolem je objevit práci doktora Kana, který byl už jen kousek od vytvoření léku. Za zdí je čeká peklo, děs a hrůza... a také přeživší původní epidemie, kteří tu vytvořili vlastní společnost a "těm, kteří je ponechali svému osudu“ toho nemohou hodně odpustit.

Hororová sci-fi Niela Marshalla se v mnohém inspirovala legendárním Mad Maxem či snímkem Útěk z New Yorku.

Doomsday (Velká Británie, 2008)
Režie a scénář Niel Marshall, kamera Sam McCurdy, hudba Christin Bergren, John Rhodes, Tim Williams, hrají Bob Hoskins, Rhona Mitra, Adrian Lester.

Foto: Bontonfilm, Falcon, Atypfilm, H.C.E., AČFK

Autor: Tereza Moravcová





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi