Filmové premiéry: Brad Pitt jako ňouma a samé sekty

Brad zrovna dostal pěknou nakládačku ve filmu Po přečtení spalte.Novinkám v kinech vévodí film bratrů Coenů Po přečtení spalte. Biografický opus Che Guevara: Revoluce představí Steven Soderbergh. Do podivné sekty se dostane Jim Carrey v komedii Yes Man, problémem sektářství se (z poněkud jiného pohledu) zabývá i český dokument Ježíš je normální!. Na odlehčenou notu hraje americká komedie Kamarádova holka i animovaná pohádka Cesta na měsíc 3D.


PO PŘEČTENÍ SPALTE
Nejnovější film bratrů Coenů je vtipnou skoroparodií na špionážní thrillery. Spletitá historie několika nevěr, zpackaného vydírání a touze po drahé plastice zadku se sice jeví jako lehká zábava, nicméně to by nesměli být autory Coenové. Celým filmem se tak line nesmlouvavý (i když leckdy i soucitný) pohled na tu nízkou rasu, která se nabubřele nazývá pánem všeho tvorstva.

Brad Pitt jako nepříliš inteligentní mladík Chad.Ve filmu sledujeme nejrůznější lidské typy, spíše figurky hraničící s karikaturou, které jsou ale jsou ve své nadsázce navýsost živé a plastické - bezpochyby i díky hereckému obsazení.

Naprosto nedostižný je ve své kreaci Brad Pitt jako zaměstnanec fitcentra Hardbodies s nezbytnou žvýkačkou v ústech, nepovedeným melírem na příšerném ježku a diskofilními pohyby. Roli „největšího pitomce na světě" si užívá naplno.

Zdatně mu sekunduje George Clooney jako sexem posedlý úředníček ministerstva financí. „Když jsme chystali kostým, zeptal jsem se, jestli bych nemohl nosit zlatý řetěz. A najednou to do sebe všechno zapadlo. Věděl jsem naprosto přesně, jak ten člověk musí vypadat. Kalhoty vytažené hodně vysoko. Takový trochu šprt. Měl jsem dojem, že to možná až trochu přeháním, trochu mě to zneklidňovalo. Ale pak jsem viděl Brada Pitta, jak poskakuje po place v elasťákách, a věděl jsem, že se nemusím strachovat," řekl Clooney.

Burn After Reading (USA / Velká Británie / Francie, 2008)
Režie, scénář a produkce: Ethan a Joel Coenovi, kamera: Emmanuel Lubezki, střih: Roderick Jaynes, kostýmy: Mary Zophres, hudba: Carter Burwell, hrají: George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, délka: 96 minut.

CHE GUEVARA: REVOLUCE
Argentinský vousáč je stále populární - zejména mezi rebelující mládeží, která ale povětšinou přesně neví za co, proč a jakým způsobem Ernesto Guevara, přezdívaný kubánskými spolubojovníky Che, bojoval. Dozvědět se to mohou v nejnovějším opusu amerického režiséra Stevena Soderbergha.

Benicio Del Toro v hlavní roli snímku Che Guevara: Revoluce.„Velkou nevýhodou natočení jednoho filmu s tak rozsáhlým příběhem je, že kdykoliv musíte stlačit čas, začínáte deformovat příběh. My všichni jsme věděli, že v sázce bylo příliš mnoho materiálu," svěřil se scenárista Peter Buchman. Autoři se proto nakonec rozhodli film rozdělit do dvou samostatných celků.

Snímek byl na festivalu v Cannes, kde je Soderbergh oblíbencem od svého debutu Sex, lži a video (1989), za který získal Zlatou palmu, nominován do hlavní soutěže. Zlatou palmu tentokrát nezískal, ale Benicio Del Toro si odnesl ocenění za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Herec s režisérem spolupracoval již na jeho veleúspěšném snímku Traffic - nadvláda gangů (2000), za nějž oba dva získali Oskara.

Film se natáčel na digitální RED kameru s kvalitou 35mm filmu, která váží sotva 200 gramů. „Natáčení s RED je jako slyšet poprvé Beatles," pochvaloval si režisér, který stál i za kamerou. „RED vidí věci tak, jak je vidím já. Doufám, že jednoho dne přijdu na to, jak vytvořili něco tak technicky vyspělého a přitom tak jednoduchého; tak krásně sladěného s tím největším přírodním fenoménem - světlem. Ale nyní jsem prostě rád za to, že ji můžu mít v ruce, protože díky ní jsou filmy lepší."

The Argentine (USA / Francie / Španělsko, 2008)
Režie a kamera Steven Soderbergh, scénář: Peter Buchman, hudba: Alberto Iglesias, střih: Pablo Zumárraga, hrají: Benicio Del Toro, Demián Bichir, Santiago Cabrera, Elvira Mínguez, Jorge Perugorría, Edgar Ramirez, Victor Rasuk, délka: 131 minut.

JEŽÍŠ JE NORMÁLNÍ!
Debut příležitostné herečky a studentky prvního ročníku pražské FAMU Terezy Nvotové se snaží odpovědět na komplikované otázky náboženské víry a manipulace s jedincem.

Režisérka Tereza Nvotová s jedním z protagonistů dokumentu.Autorka pronikla do nitra charizmatického křesťanského hnutí „Triumfální centrum víry", v mnohém podobné organizaci, do níž se dostala jako sedmiletá. Nvotová jako dítě navštěvovala bilinguální „Školu budoucnosti". Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charizmatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě biblické angličtiny učily modlením uzdravovat, mluvit s Ježíšem, chválit ho a zpívat mu s rukama nahoře.

Dokumentem se proplétají dvě linie - záběry ze shromáždění členů Hnutí víry a rozhovory Terezy s jejím bývalým učitelem a spolužáky ze „Školy budoucnosti".   

ROZHOVOR S TEREZOU NVOTOVOU ČTĚTE ZDE

Členy hnutí „Triumfální centrum víry" jsou povětšinou mladí lidé. „Říkali mi, že se v životě zkusili naplnit vším možným. Kamarádi, chlast, drogy, cigarety. Nic jim ale nestačilo, a když našli Ježíše, zjistili, že to je ta nejlepší droga. Myslím, že je to otázka pro celou tuhle společnost. Chybějí nám základní hodnoty a lidem uniká smysl," řekla deníku TÝDEN.CZ Tereza Notová.

Ježíš je normální! (ČR, 2008)
Námět, scénář, režie: Tereza Nvotová, kamera: David Cysař, střih: Jakub Oves, zvuk: Ivan Horák, Jan Paul, Ludvík Bohadlo, hudba: Tóno Popovič, délka: 66 minut.

YES MAN
Americká komedie, s jejíž pomocí se Jim Carrey pokouší navázat na svůj fenomenální úspěch coby „gumového ksichtu", kterým se proslavil v komediích Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1993) či Maska (1994).

Jim Carrey prostě musí zkusit všechno.Zapšklý bankovní úředníček Carl se živí zamítáním půjček a většinu času tráví doma. Změna nastane, když potká bývalého kolegu, který se stal členem jakési podivné sekty. Všichni její členové říkají na všechno „ano". Carl se k nim přidá a začne souhlasit úplně se vším: věnuje veškeré peníze bezdomovci, začne se učit korejsky i létat letadlem... brzy ale zjistí, že říkat „ano" na všechny možnosti, které život nabízí, může být i nebezpečné.

Yes Man (USA, 2008)
Režie: Peyton Reed, scénář: Nicholas Stoller, Andrew Mogel, Jarrad Paul, hrají: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Rhys Darby, John Michael Higgins, Danny Masterson, Terence Stamp, délka: 104 minut.

Americká komedie Kamarádova holka.KAMARÁDOVA HOLKA
Americká komedie o nezodpovědném svůdci žen Tankovi a mladé právničce Alexis, která se rozhodla, že si bude pořádně nezávazně užívat. Ti dva se sejdou, různě se pošťuchují, proběhne pár obhroublých žertíků a pak to celé (naštěstí) skončí. Claudia Puigová z USA Today napsala, že se „romantická komedie nikdy nezdála méně romantická i komediální". Nedá se než souhlasit. 

My Best Friend's Girl  (USA, 2008)
Režie: Howard Deutch, scénář: Jordan Cahan, kamera: Jack N. Green, hudba: John Debney, hrají: Kate Hudson, Dane Cook, Jason Biggs, Alec Baldwin, délka: 102 minut.

Jak mouchy letěly na měsíc.CESTA NA MĚSÍC 3D
Animovaný pohádka o třech mouchách, které se spolu s astronauty Armstrongem, Aldrinem a Collinsem vydají ve slavném Apollu 11 na Měsíc.

Fly Me to the Moon (USA / Belgie, 2008)

Režie: Ben Stassen, scénář: Domonic Paris,
délka: 85 minut.

Foto: Bontonfilm, Intersonic, Palace Pictures, SPI, Warner Bros.

Autor: Tereza Moravcová





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi