Dokumentarista: Zlatá horečka na Yukonu ještě neskončila

Aljaška pořád připomíná éru Jacka Londona.

Riskantní jízda na sněžném skútru přes rozmrzající řeku Yukon, fascinující vyprávění starého zlatokopa z Prahy či nečekané zatčení jedné z postav filmu. Renomovaný rakouský dokumentarista Andreas Horvath během natáčení svého nejnovějšího snímku Zlatá země zaslíbená zažil v legendárním městě Dawson všelicos. A zjistil, že i po téměř sto dvaceti letech od legendární zlaté horečky je na zdejší řece Klondike stále možné najít zlato a že duch Jacka Londona odsud ještě úplně nevyvanul.

Projekci westernově laděného snímku s vynikající původní hudbou pořádá Institut dokumentárního filmu společně s Rakouským kulturním fórem v Praze v kině Světozor v pondělí 14. července od 20.45 v rámci ozvěn MFF Karlovy Vary, kde se představí mimo soutěž. V rozhovoru Horvath vypráví o natáčení i zlaté horečce.

Z jakého důvodu jste se rozhodl natáčet v Dawsonu?
K příběhu svého filmu jsem se dostal úplnou náhodou. Dělal jsem na Aljašce obhlídky k jednomu hranému snímku a musel jsem strávit noc v hotelu v Dawsonu. Během večera jsem se zapovídal s tamním vrátným, který zde měl několik zlatokopeckých záborů. Okamžitě jsem byl tímto světem, o němž jsem vůbec nepředpokládal, že ještě existuje, zcela pohlcen. Druhý den jsme na jednom ostrově na řece Yukon sestoupili do dvacet metrů hluboké šachty, kterou jeho kamarád vykopal celou sám. Nemohl jsem tomu uvěřit! To byl moment, kdy mi bylo jasné, že se sem jednoho dne musím vrátit. V mnoha ohledech zlatá horečka na Yukonu nikdy neskončila.

Věděl jste od samého začátku, jakým směrem se bude ubírat váš film, anebo během natáčení nabral trochu jiný směr, než jste původně očekával?
Dokument nabídne fascinující vyprávění aljašských zlatokopů.Nikdy nevím, jak bude můj film nakonec vypadat. V tomto případě jsem byl během střihu překvapen zjištěním, že snímek opravdu vypráví můj vlastní příběh. Nejdříve zde byla fascinace dobrodružstvím, životem uprostřed drsné severské přírody a mysteriem hledání zlata. To je fáze "zlatého opojení". Pokud máte dostatek štěstí a najdete zlato, počáteční vzrušení se rychle změní v praktické záležitosti, konkrétně jak zlato vytěžit. V této fázi si začnete uvědomovat, jak tato práce ovlivňuje nejen okolní prostředí, ale také vás. To je moment, kdy mohou začít propukat pocity deziluze a rozčarování. Jack London, který pracoval nějaký čas jako zlatokop nedaleko Dawsonu, to musel cítit úplně stejně. Jeho slavný román o zlaté horečce Bílý den končí momentem, kdy hlavní postava po letech hledání a plahočení konečně najde jeden z největších zlatých pokladů - "Obří", přesně ten, o němž snil a celou dobu ho hledal. Nicméně se nakonec rozhodne ho zakrýt, nikomu o něm neřekne a nechá ho nedotčený. "Ukryje ho před denním světlem". Jaký to skvělý konec příběhu o zlaté horečce!

Přečetl jste hodně knih o zlaté horečce v okolí Dawsonu? Znáte například vynikající knihu 30 let na zlatém severu známého českého dobrodruha Jana Welzla?
O Janu Welzlovi jsem slyšel, ale nic jsem od něj nečetl. Jako teenager jsem měl v oblibě několik knih Jacka Londona, to už je ale dávno. Před natáčením jsem četl knihu Zlatá horečka od Pierra Bertona. Vyrostl v Dawson City a v Kanadě je velmi známý. Ale upřímně si nemyslím, že by příprava pomocí četby měla velký vliv na způsob, jakým točím filmy. Právě naopak. Bojím se, že příliš informací o tématu by mohlo bránit nedotčenému pohledu a bezprostřednímu zájmu o mé protagonisty. Rád si uchovávám téměř dětsky naivní vidění svých témat.

Režisér Andreas Horvath převzal v Karlových Varech v roce 2006 cenu za nejlepší dokument do 30 minut nazvaný Z pohledu penzionovaného nočního hlídače.Jak jste našel hlavní postavy vašeho filmu?
Pár týdnů jsem se potloukal po barech a hospodách v Dawsonu, mluvil s lidmi a opatrně je prověřoval. Záhy jsem natrefil na nadmíru zajímavého chlápka a začal jsem s ním hned natáčet. Jednoho dne, když jsem stál na ulici hned vedle něj, před námi zastavilo policejní auto, vystoupil z něj strážník, nasadil mu želízka a odvezl ho do vězení. Bylo mu sděleno, že musí ihned opustit město a já už ho nikdy víc neviděl. Hlavní postavu filmu jsem nakonec našel úplnou náhodou, ve chvíli, kdy jsem to vůbec neočekával. Takové věci se zřídka stávají na základě naplánování.

Musel jste hlavní postavu filmu přemlouvat k natáčení, anebo byl naopak rád, že bude mít během své samotářské práce společnost?
Tentokrát musím přiznat, že jsem ho zpočátku musel trochu přemlouvat. Většina lidí, kteří jsou seriozními zlatokopy, jednoduše nemá čas ani trpělivost na luxus filmování. Jejich život určuje zdejší drsné klima, problémy s vadnými nástroji a obecně rizika spojená s prací v nehostinném prostředí. Nemohou se ještě starat o filmaře a jejich záležitosti. Věřím, že nakonec je to vždy o společném zájmu či přinejmenším o porozumění na velmi osobní rovině. Musí zde být jistá vazba mezi filmařem a jeho postavou, i když jí může být těžké přesně vymezit.

Vypozoroval jste u zlatokopů nějaké shodně rysy? Jakými vlastnostmi musí disponovat, aby mohli vykonávat tuto náročnou práci?
Řada z nich utekla před něčím z jejich minulosti. Když si vyberete ničím nerušený život v Yukonu, často nemáte žádné vazby na rodinu a přátele, anebo je chcete zpřetrhat. Zatímco tohle platí u většiny lidí, které jsem zde potkal, jsou zde také samozřejmě zábory, na kterých pracují celé rodiny. V obou případech je však zlatokopectví většinou otázkou určitého životního stylu. Když nesnášíte dlouhé tmavé zimy, absenci městské kultury, nespoutanou přírodu a hlubokou izolaci, moc dlouho tam nevydržíte.

Příroda je v Yukonu na jedné straně úchvatná, na té druhé velmi drsná a nebezpečná. Zažil jste během natáčení nějaké dramatické chvíle?
Ve filmu je scéna, kdy se levou rukou držím jednoho z protagonistů a pravou natáčím, jak jedeme na sněžném skútru přes řeku Yukon. Bylo to ke konci března a po několika teplejších dnech začal led na řece tát. Na jednom místě můj protagonista zastavil. Přímo před námi byla totiž velká louže, pod níž nebyl vidět led zakrývající divokou řeku. Když do jejích ledových vod spadnete, jste bez šance. Proud je příliš silný. Případů lidí, kteří zde nenávratně zmizeli pod ledem v řece, je spousta. Můj společník se chvíli díval na inkriminované místo a pak jen řekl: "OK, drž se!" Nastartoval motor a to, čeho jsem se obával, se rázem stalo bolestnou skutečností: chystal se co největší rychlostí přejet ono místo. Od chvíle, kdy jsme naložili saně za skútrem těžkým vybavením, jako je sbíječka, generátor, nářadí a zásoby, jsem se bál, že i když se nám podaří dostat se přes tu louži, propadneme se do vody jen kvůli velké váze našeho nákladu. Byl jsem tedy připraven na nejhorší, ale nakonec jsme to zvládli.

Takže ani nejmodernější technika zde člověka neochrání?
V současné době je život na Yukonu s terénními auty, sněžnými skútry, strojním vybavením, navigací GPS, mobily atd. zcela neporovnatelný se starými časy. Když ale přesně nevíte, co děláte, můžete velmi rychle čelit náhlému smrtelnému nebezpečí. Mobilní signál na většině míst nefunguje a i v autě můžete zemřít během několika hodin. Stačí být uvězněný ve sněhové vánici v mínus 50 a sníh motor v autě jednoduše zadusí.

Stejně jako v případě předešlých filmů jste si snímek natáčel úplně sám. Neměl jste ale v těchto extrémních podmínkách pocit, že by se pomoc ze strany nějakého vašeho kolegy hodila, anebo si "zakazujete" tímto směrem byť jen uvažovat?
Určitě si to nezakazuji a už jsem v minulosti i pracoval s dalšími lidmi, ale v tomto případě mi to nepřišlo úplně vhodné. Ve spoustě scén je jen moje postava a já s kamerou v opuštěné boudě někde v divočině. Tohle nastavení je více bezprostřední a intimnější. Lidé by se chovali jinak, kdyby byl v místnosti filmový štáb. Další scény, jako je třeba jízda se psím spřežením nebo zmíněný přejezd rozmrzající řeky Yukon na skútru, by nemohly být jiným způsobem takto natočeny. S filmovým štábem byste to natočili hned několikrát, potřebovali byste čtyři nebo pět skútrů a, jak jsem už říkal, skutečný zlatokop nemá na takové věci čas. Pokud tedy samozřejmě není spíše "hrajícím" zlatokopem.

Snímek zaujme také strhujícími záběry divoké přírody.

Jaký moment byl pro vás v Dawsonu nejzajímavějším?
Na tuhle otázku je vždy těžké odpovědět, ale můžu vám vyprávět o člověku z Prahy, kterého jsem v Dawsonu potkal. Mohlo mu být už hodně přes sedmdesát a stále mluvil sice s malým, ale zřetelným českým přízvukem. Byl to zlatý člověk a dodnes s láskou vzpomínám na hodiny a dny strávené v jeho boudě. V roce 1968 utekl do Rakouska a navěky zůstal Rakušanům vděčný, že ho nedeportovali zpět do Československa. Možná to byl také hlavní důvod, proč se mi rozhodl vyprávět svůj příběh. Z uprchlického tábora nedaleko Vídně se dostal do Montréalu a odtamtud vlakem do Vancouveru. Brzy se mu naskytla příležitost pracovat na severu a jako velký fanoušek Jacka Londona jí hned využil. Skončil v Dawsonu a pracoval v záboru nedaleko místa, kde stávala bouda Jacka Londona. Z testovacích vrtů věděl, že na kopci je zlato, ale nikdy se mu nepodařilo sehnat dostatek peněz, aby se k němu dostal a vytěžil ho. Bylo tak blízko a zároveň tak nedosažitelné...

To je fascinující příběh. Jak to s jeho zlatokopectvím dopadlo?
Nakonec to vzdal. Když jsem ho potkal, jeho pozemek byl jen obrovské smetiště. Sbíral úplně všechno, silniční cedule, vyřazené přístroje, dokonce i použité latríny. Jehou bouda byla plná suvenýrů a starých tisků Prahy. Říkal mi, že když byl ještě v Československu, zajel si na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a viděl tam na červeném koberci Sofii Lorenovou. Naprosto ji zbožňoval. Tak jsem mu jednou k Vánocům koupil na ebay její podpis. Zoufale jsem se snažil dostat záběry s ním do svého filmu, ale bohužel to nijak nešlo - jeho úžasně zajímavý příběh byl totiž příliš specifický.

Někde pomáhá technika, jinde se metody příliš nezměnily.

Viděla už komunita zlatokopů z Dawsonu váš film?
Film jsem jim poslal, ale od většiny z nich jsem ještě žádnou reakci nedostal, což ale není ze strany mých protagonistů nic neobvyklého. Nevnímám to jako známku, že se jim film nelíbil (možná bych měl), spíše je jim to asi jedno. Pro mě jako filmaře je to jiné. Po strávení sice krátké, ale dost intenzivní doby natáčení jsem s nimi ještě pobyl pár měsíců, než jsem film v Dawsonu dostříhal. Vím, jak mluví, zkoušel jsem pochopit jejich náturu a často jsem se přistihl, jak si ve výsledku osvojuji jejich vlastnosti. Stali se součástí mého života. Ale pro ně, za nějakých pár let, budu jen ten chlápek odněkud zdaleka, který se jednoho dne objevil a stále se jich na něco ptal a přitom je natáčel. A navíc, když se na film podívají, uvidí v něm v podstatě jen ukázky ze svého každodenního života, což pro ně není nic speciálního. Spíše se budou divit, proč by něco takového mělo zajímat někoho dalšího.

Co byste si přál, aby si diváci z vašeho filmu odnesli?
Abych byl upřímný, tuhle otázku si nikdy nepokládám. Každý divák si najde něco jiného. Někdo si nenajde nic. A to je na tom krásné.

 

Foto: archiv , ČTK/Babej Ivan

Autor: Filip Šebek





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi