Děs na obzoru. To, čeho se nejvíc bojíme

Ilustrační foto.

Mistr hrůzy Stephen King zažívá renesanci. Do kin i televize se chystá několik adaptací jeho děsivých románů. Jako první bude strašit ikonický klaun Pennywise ve filmové verzi knihy To. Zájem je ohromný, ukázka měla za jeden den rekordních téměř 200 milionů zhlédnutí.

Říjen 1957, městečko Derry v americkém státě Maine. Šestiletý George Denbrough tráví deštivý den tím, že po zaplavených předměstských ulicích honí papírovou loďku, ale ta náhle sklouzne do kanálu. Malý George je zklamaný. Najednou na něho z kanálu zasvítí dvě oranžové oči. Chlapec si myslí, že jde o zatoulanou kočku, z temnoty se však vynoří klaun, jenž se představí jako Pennywise. George s ním nechce mluvit, kreatura s červenými vlasy ovšem vytáhne ztracenou loďku. Když se pro ni kluk natáhne, klaun mu utrhne paži a nechá dítě vykrvácet.

Hrůzostrašná scéna otvírá slavný, mimořádně objemný román Stephena Kinga To, nazvaný podle prastarého zla, které v různých podobách a časových cyklech sužuje městečko, pod nímž se ukrývá rozsáhlý systém kanalizace. Krutý osud malého George je zachycen i v první ukázce z nové adaptace Kingova románu, která do kin přijde v září. Trailer nasbíral za prvních čtyřiadvacet hodin 197 milionů zhlédnutí, čímž překonal zájem i o takové filmy jako Star Wars. To se rázem vyšvihlo mezi nejočekávanější tituly letoška a stvrdilo comeback filmových adaptací velebených knih Stephena Kinga.

Zatímco v posledních deseti letech jsme jich viděli pouze pět (včetně zbytečného remaku Carrie), jen letos se do kin vedle To chystá ještě Temná věž, na obrazovky seriál Castle Rock a další tituly jako Lunapark, Geraldova hra či Mlha se připravují.

Žádné laciné lekačky

Právě na adaptaci románu To si ovšem filmaři mohou vylámat zuby. Kingův román je totiž rozsáhlou epickou freskou, v níž se na 1100 stranách proplétají dvě časové linie. Parta dětí, která si říká Smolaři, zlo v Kingově románu nejdříve porazí, v dospělosti se však zlo vrátí a hrdiny čeká druhý střet.

"To je shrnutí všeho, co jsem se ve svém životě naučil a co jsem udělal," řekl před časem King. Jedna filmová verze z roku 1990 už existuje. Do paměti diváků se vepsala hlavně díky Timu Currymu v roli ďábelského Pennywise, jinak platí za hororový průměr. Nejčtenější autor 80. let, jehož téměř šedesáti románů se prodalo přibližně 350 milionů kusů, čtenáře už vystrašil upíry (Prokletí Salemu), vzteklými psy (Cujo) i šílenstvím v osamění (Osvícení), ale právě v románu To využil největší škálu motivů. I proto, že zlo tu na sebe bere různé podoby a King jimi umně cílí na naše strachy - jak na ty iracionální, tak opodstatněné. Navíc dobře ví, že dětské obavy se v dospělosti vracejí v nových, často komplikovanějších podobách.

A že největší děs nečíhá ve strašidelných baráčcích pozdě v noci, nýbrž za bílého dne na ulici nebo doma v kuchyni. Podložím celého jeho příběhu v To jsou pak reálie městečka prožraného zlem i plastické mnohovrstevnaté charaktery Smolařů, kteří v dospělosti čelí jiným cyklům zla v podobě samoty, neopětované lásky i depresí.

Proč se bojíme klaunů?

To vše pořád nevysvětluje, proč trailer na nové To vzbudil takový zájem. Důvodů může být několik. Ukázka hraje na nostalgickou notu pamětníků, kterým se po četbě románu ještě dlouho ježily chlupy na zádech, když doma náhodou zabublal dřez.

Náladou a dětským obsazením ukázka evokuje celosvětově úspěšný loňský seriál Stranger Things o partě kluků, jež bojovala s nadpřirozeným zlem ve vděčných kulisách amerického Zapadákova 80. let, prodchnutého paranoií a strachem z únosů dětí.

Paradoxní je, že seriál Stranger Things svou vírou v to, že síla přátelství a fantazie porazí i ty nejzákeřnější běsy, přímo vycházel z Kingova románu. Třetím - a možná nejdůležitějším důvodem popularity nové ukázky - je poměrně čerstvá kauza s děsivými klauny, která loni ovládla titulky světových deníků. Skupiny lidí převlečených do klaunských úborů s bílým make-upem údajně tehdy různě po světě lákaly děti do lesa... A držely přitom v ruce nůž. Ať už šlo ve finále o hoax, nebo nejapný šprým, podepřelo to image klauna jako něčeho děsivého a nepříjemného.

Podle psychologů jsou klauni často součástí našich nočních můr a fobií - navenek působí zdánlivě lidsky, ale zároveň je na nich něco nevypočitatelného a zneklidňujícího. Už v roce 1876 napsal literární kritik Edmond de Goncourt, že klaunské umění spíše děsí: "Je plné úzkosti a obav, co monstrózní gesta a zběsilá mimika přinesou. Cítíte se jako na nádvoří blázince." A právě z nepříjemných pocitů z klaunů těží i nová ukázka na To, i když sám Stephen King nedávno tweetoval, že by se lidé klaunů neměli bát, protože profesionální šašci z dětských oslav si mu stěžují, že přicházejí o kšefty.

Pennywise hraje v chystaném snímku šestadvacetiletý Bill Skarsgard, syn slavného Stellana a bratr Alexandera, ukázka však záběry s ním logicky šetří. Démonický strašák tu přesto vypadá stylizovaněji než Pennywise Tima Curryho, a přibližuje se tak bubákům ze současných populárních duchařských hororů. A toho se právě fanoušci obávají. Novou adaptaci měl původně točit autorský filmař Cary Fukunaga (seriál Temný případ), ale jeho vize byla pro producenty příliš odvážná a nekonvenční. To (jehož druhý díl s dospělými Smolaři se už pomalu připravuje) tedy dostal na starost nevýrazný režisér Andres Muschietti (horor Mama). Plíživou, podvratnou hrůzu předlohy s trýznivými momenty tudíž možná nahradí více přímočarý děs.

(Ne)spokojený King

Devětašedesátiletý Stephen King už každopádně nový film viděl a podle producentů mu dal požehnání. To, že se Kingovi jeho snímek líbí, ale není úplně směrodatné. Podle jeho knih vzniklo zhruba šedesát filmů a televizních projektů, které vydělaly více než miliardu dolarů. Jde o snímky, které se pravidelně umísťují jak v žebříčcích nejlepších filmů všech dob (Zelená míle, Vykoupení z věznice Shawshank, Osvícení), tak o tituly ryze béčkové. Sám spisovatel režijně debutoval v roce 1986 adaptací své Vzpoury strojů, v níž se proti lidem obrátí parní válce, sekačky na trávu i automaty na pití. Výsledkem byla zábavná pokleslost, jako dělaná pro projekci na večírku s přáteli.

Kingovi se naopak nelíbilo slavné Osvícení Stanleyho Kubricka, jediný horor, který kdy legendární režisér natočil a jenž rozhodně nebyl otrockou adaptací předlohy. I proto se řada diváků shoduje, že film má v tomto případě větší sílu než kniha, a to i díky skvělému Jacku Nicholsonovi, jenž jako spisovatel Jack Torrance začne přicházet o rozum v odlehlém horském hotelu. Cynický snímek, jehož děs pracuje s prostorem hotelu i architekturou pošramocené mysli, funguje doteď. King přitom často vzpomíná na první rozhovor s Kubrickem: "Řekl mi: Myslím, že je něco velmi pozitivního na nadpřirozených příbězích, nemyslíte? Znamená to, že po smrti něco existuje. Odpověděl jsem mu: To ale může být peklo. Řekl, že na peklo nevěří." Výsledek podle Kinga úplným peklem nebyl, ale přesto mohl být lepší.

"Myslím, že Osvícení je krásný film, který vypadá dokonale, ale působí jako velký krásný cadillac, v němž ovšem chybí motor. Jack Torrance je ve snímku šílený od úplného začátku, neprochází žádnou změnou. V knize naopak bojuje s tím, aby se nezbláznil, ale nakonec ten boj prohraje," říká King. Oproti předloze je změnou také úplný závěr - v knize hotel i s Jackem exploduje.

Stephen King, jenž žije s manželkou v Maine, má adaptace svých knih většinou rád - líbí se mu klukovské dobrodružství Stůj při mně i Vykoupení z věznice Shawshank, dojemné drama, které je evergreenem už pro generace diváků, pro jiné je však příliš přeslazené. V žebříčcích nejlepších adaptací spisovatelových knih se objevuje i Misery nechce zemřít, která Kathy Bates jako šílené fanynce vynesla Oscara, Mlha z roku 2007, jež uvězní v supermarketu obklíčeném monstry několik lidí, nebo Carrie, žánrově rozkročený napínavý snímek Briana De Palmy z roku 1976. A King by podle svých slov rád spolupracoval na další adaptaci své knihy se známým provokatérem Larsem von Trierem.

Donald Trump jako padouch

Do kin letos kromě To přijde i epická adaptace fantasy série Temná věž s Matthewem McConaugheym a Idrisem Elbou v hlavních rolích, která tak trochu mixuje spaghetti western s tolkienovským dobrodružstvím. Příběh je navíc lehce propojen s různými jinými Kingovými knihami. V Hollywoodu se tedy možná chystá ještě něco většího. Temná věž by mohla být propojena s Osvícením i To, producent J. J. Abrams navíc chystá seriál Castle Rock o městečku, v němž se setkávají různé motivy z Kingových děl. Čeká nás tedy univerzum podobné filmům se superhrdiny?

Sám King sleduje vše z domova v Maine, odkud podporuje různé místní charity a mluví o zkušenostech se závislostmi na alkoholu a drogách, které překonal. V minulosti také o vlásek unikl smrti, když ho srazilo auto. V nedávném eseji pro server Guardian se slavný spisovatel pustil také do politiky. Prezidenta Donalda Trumpa přirovnal ke dvěma padouchům ze svých knih: prvním je prý Greg Stillson z Mrtvé zóny, jemuž se všichni vysmívají, ale on spustí třetí světovou válku. Druhým Trumpovým dvojníkem je pak Rennie z knihy Pod kopulí. "Je to nekompetentní sociopat, ale přátelský, takže se s ním lidé ztotožní," napsal King. Ke klaunovi Pennywisovi prezidenta zatím nepřirovnal.

Pět nejlepších adaptací Stephena Kinga...
* Zelená míle (1999) - Dojemný příběh o trestanci se zvláštními schopnostmi. Film v hlavní roli s Tomem Hanksem získal čtyři nominace na Oscara.

* Mrtvá zóna (1983) - Christopher Walken se probudí z kómatu a najednou dokáže předvídat události.

* Carrie (1976) - Terorizovaná dívka v sobě objeví telekinetické schopnosti a pomstí se tyranům. V režii Briana De Palmy si zahráli Sissy Spacek i John Travolta.

* Osvícení (1980) - Děsivý psychologický horor ovládl Jack Nicholson jako spisovatel v izolaci. Režíroval Stanley Kubrick, který je i spoluautorem scénáře.

* Vykoupení z věznice Shawshank (1994) - Sedm nominací na Oscara pro slavný příběh s Timem Robbinsem a Morganem Freemanem.

... a tři nejhorší

* Zhubni! (1996) - Obézní právník přejede ženu a čelí kletbě, po níž drasticky hubne.

* Obchodník s hrůzou (1993) - Stařík v malém městečku proti sobě poštve všechny obyvatele.

* Děs v prádelně (1995) - Starý mandl je možná posedlý a prahne po lidské krvi! Horor s kultovním statusem.

IT | official trailer (2017) Stephen King:

Trailer: Stephen King's Carrie (1976):

Foto: Profimedia.cz

Autor: Jan Škoda





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi