České lvy ovládlo drama Poupata, nejlepší scénář napsal Havel

Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli převzal herec Vladimír Javorský za ztvárnění role ve filmu Poupata.

Vítězem 19. ročníku Českých lvů se stalo sociální drama Poupata režiséra Zdeňka Jiráského, který měl deset nominací. Získal čtyři křišťálové sošky, a to za nejlepší film, režii, kameru a hlavní mužskou roli. Film Odcházení, který měl 12 nominací, proměnil dvě - Českého lva dostal posmrtně za scénář Václav Havel, ocenění převzala Dagmar Havlová, další sošku převzal střihač Jiří Brožek. "Děkuju za sebe i za Vaška, určitě by měl radost, já mám radost," řekla při převzetí ceny Dagmar Havlová.

Debutující režisér Zdeněk Jiráský tipoval tři křišťálové sošky. Kritici i akademici jeho snímek Poupata ocenili v případě kamery Vladimíra Smutného, který před časem dostal i cenu asociace kameramanů, a hereckého výkonu Vladimíra Javorského. Novinkou a překvapením však byli Čeští lvi za režii a nejlepší film. 

"Je to hezký pocit, i když jsem na pódiu nevěděl, co řeknu. Nic jsem si před zrcadlem nenatrénoval, protože jsem ani nedoufal, že by se mohlo něco podobného přihodit. Poupata měla dodneška vzhledem k pozdní premiéře jen asi deset tisíc diváků, takže jsem si myslel, že je akademici neuvidí," dodal režisér Jiráský. V případě, že bude obnovena distribuce v kinech, by se mohlo podle něj návštěvnost zvednout.

"Právě se věnuji dvěma novým projektům současně. Rád bych natočil drsný psychologický příběh, odehrávající se mezi dvěma lidmi v lese. Druhá věc bude náročnější, možná i běh na delší trať - drama z prostředí studentek medicíny, které se živí prostitucí," řekl Jiráský o svých plánech.

 

Vladimír Javorský už byl odměněn za Poupata cenou kritiky. "Při natáčení nás tlačil čas, protože financí nebylo nazbyt. Pan režisér se toho ujal velice dobře," uvedl herec, který byl při finálovém večeru v klidu. "Se mnou byl nominován i pan Josef Abrhám, jehož si velmi vážím. Jsem šťastný, že jsem se dostal do tak dobré společnosti," dodal.

Producent Odcházení: Film se slavným stane až tak za 20 let

Producent Havlova režijního debutu Odcházení Jaroslav Bouček měl radost jak z tohoto uznání, tak z Českého lva pro střihače snímku Jiřího Brožka. "Odcházení stále cestuje po světě, zahájili jsme i prodeje do televizí a uvidíme, jak to dopadne. Obě ty sošky jsou zasloužené," řekl Bouček. Podle něj má tento snímek svůj čas. Je přesvědčen, že se stane slavným až tak za dvacet let. "Jsem nadšen. Hlavně, že Českého lva dostal Václav Havel," dodal Bouček k filmu, který v kinech zhlédlo necelých 50 tisíc diváků. Do finále o České lvy vstupoval s nejvyšším počtem nominací - s dvanácti, z nichž proměnil dvě.

Podobný případ se stal i loni, kdy byl tým režiséra a producenta Ondřeje Trojana nominován za snímek Občanský průkaz v jedenácti kategoriích a vyšel zcela naprázdno. Přitom ho v kinech vidělo 425 tisíc lidí. Vyšší počet nominací oproti cenám kritiky způsobuje skutečnost, že akademici nominují v každé kategorii pět titulů, zatímco kritici jen tři.

Českého lva za nejlepší scénář získal nedávno zesnulý exprezident a dramatik Václav Havel za film Odcházení. Cenu za něj převzala jeho manželka Dagmar Havlová.

Anketa:

Jak se vám líbil výkon zpěvačky Lucie Bílé v roli moderátorky předávání filmových cen Český lev 2011?

Cenu za mimořádný přínos české kinematografii dostal Josef Somr. Hosté ceremoniálu oblíbenému herci dlouho vstoje tleskali.

"Ještě nikdy kvůli mně nepovstalo tolik lidí ze svých sedadel jako teď, a to jsem před chvíli jel v tramvaji a metru," poděkoval neotřelým způsobem Somr divákům v sále za uznání. Somr v letech 2005 a 2009 dvakrát zvítězil v anketě Neviditelný herec o nejlepšího rozhlasového herce, v roce 2005 obdržel z rukou prezidenta medaili Za zásluhy. Je dvojnásobným držitelem Ceny Thálie (1997 a 2001).

Večer moderovala zpěvačka Lucie Bílá, jíž asistovali urostlí polonazí tanečníci z Portugalska a Senegalu. Vyhlásila i výsledky ankety internetového portálu seznam.cz o nejoblíbenějšího českého herce a herečku - stali se jimi Ondřej Sokol a Zlata Adamovská.

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii převzal herec Josef Somr. Cenu mu předala ministryně kultury Alena Hanáková.

Cenu za divácky nejúspěšnější film získali Muži v naději režiséra Jiřího Vejdělka.

Film Alois Nebel Tomáše Luňáka proměnil z osmi nominací tři, získal ocenění za hudbu, zvuk a výtvarné řešení. Film Nevinnost režiséra Jana Hřebejka bodoval v hereckých kategoriích; ocenění za hlavní ženskou roli dostala Anna Geislerová, která tak už má pět Českých lvů, a za vedlejší mužskou roli Hynek Čermák. Za vedlejší ženskou roli ve filmu Dům režisérky Zuzany Liové si odnesla sošku Taťjana Medvecká.

Anna Geislerová byla svým už pátým Českým lvem nadšená. "Vzpomněla jsem si, aniž bych se k ní chtěla přirovnávat, na Meryl Streepovou, když teď dostala Oscara, a řekla, že už slyší
celou Ameriku, jak si říká: proboha - zase ona. Možná, že pár takových otrávených lidí tady je, ale té ceny si opravdu vážím," dodala herečka, která ocenění nečekala. České lvy má doma ve smečce. "Jeden ji na čas opustil a je v kanceláři mé tiskové mluvčí, ale tenhle jeho místo zaujme," dodala.

Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli převzala herečka Taťjana Medvecká za ztvárnění role ve filmu Dům. Cenu jí předal herec Jiří Pecha (v pozadí).

Přání v přímém přenosu!

Nejlepším dokumentem se stal snímek Pod sluncem tma režiséra Martina Marečka. Ten v děkovné řeči vyjádřil přání, aby sponzor večera Mattoni v sobě objevil lva a přistoupil k renovaci zchátralého areálu Lázní Kyselka na Karlovarsku.

Ve Velkém sále Lucerny bylo rozdáno patnáct Českých lvů. Dva z oceněných měli i v tento slavnostní večer pracovní povinnosti. Josef Somr spěchal z pódia do Violy, kde na něj publikum čekalo. Medvecká se v Lucerně objevila v kostýmu z inscenace Čechovova Platonova, zatímco v Divadle Na zábradlí měli prodlouženou přestávku. "Letím sem přímo z jeviště - to abyste si nemysleli, že mi hráblo," vysvětlila.

Zatímco při lednovém vyhlašování Cen české filmové kritiky se vítězem stal snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu, členové ČFTA mu z šesti nominací nedovolili proměnit ani jednu. V pěti kategoriích se však jejich mínění s většinovým názorem akademie setkalo.

Přehled držitelů filmových cen Český lev za rok 2011

 

    Nejlepší film:    Poupata

    Nejlepší režie:    Zdeněk Jiráský (Poupata)

    Nejlepší scénář:    Václav Havel (Odcházení)

    Mužský herecký výkon v hlavní roli:     Vladimír Javorský (Poupata)

    Ženský herecký výkon v hlavní roli:     Anna Geislerová (Nevinnost)

    Mužský herecký výkon ve vedlejší roli:     Hynek Čermák (Nevinnost)

    Ženský herecký výkon ve vedlejší roli:     Taťjana Medvecká (Dům)

    Nejlepší dokument:     Pod sluncem tma (Martin Mareček)

    Nejlepší kamera:     Vladimír Smutný (Poupata)

    Nejlepší hudba:     Petr Kružík, Ondřej Ježek (Alois Nebel)

    Nejlepší střih:     Jiří Brožek (Odcházení)

    Nejlepší zvuk:     Viktor Ekrt, Ondřej Ježek (Alois Nebel)

    Nej. výtvarný počin:     Jaromír 99, H. Boráros, Noro Držiak (Alois Nebel)

    Divácky nejúspěšnější film:     Muži v naději

    Cena kritiků za nejlepší hraný film:     Rodina je základ státu

    Cena kritiků za nejlepší dokument:     Vše pro dobro světa a Nošovic

    Nejlepší filmový plakát:     Robert V. Novák (Alois Nebel)

    Český lev za nejlepší zahraniční film:     Králova řeč

    Cena Magnesia pro nejlepší studentský snímek:     Neplavci

    Cena filmového portálu Kinobox.cz za nejlepší film:     Lidice

    Mimořádný přínos české kinematografii:     Josef Somr

Foto: Profimedia

Autor: - red -





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi