Rozhovor s Norbertem Lichým: Z krematoria k Deep Purple

Snímek z představení zinscenovaného psychologického hororu Ladislava Fukse Spalovač mrtvol. Režie se ujal slovenský režisér Jakub Nvota. Na snímku je Norbert Lichý jako Roman Kopfrkingl.

Jednu Thálii už herec Norbert Lichý získal. Nyní exceluje ve Spalovačí mrtvol a jeho výkon si říká o další cenu. Před kamerou jde z role do role, právě byl oceněn za načtení Motýlka a nově hraje na pódiích skladby Deep Purple.

S přijetím role horlivého zaměstnance krematoria ve Spalovači mrtvol jste musel asi začít přemýšlet, zda se jednou necháte zpopelnit, nebo raději pohřbít do země?

Když jsme Spalovače mrtvol začali studovat, tak se na mě smrt ještě moc zblízka nedívala. Pak jsme ale absolvovali exkurzi v krematoriu, tam už ten dotek přišel. Dám zřejmě přednost žehu, je to takové čisté, představa červů v rakvi mě úplně neláká. Ale jestli budu opravdu spálen, o tom už já úplně nerozhodnu.

Rozhodnou příbuzní?

Jako si nevybíráme jméno, nemůžeme ovlivnit datum smrti ani podobu pohřbu.

Nezdá se vám, že dnešní společnost smrt vytěsňuje?

Proč taky pořád myslet na smrt.

Kdy jste se poprvé setkal se smrtí vy?

Vzpomínám si na pár momentů po úmrtí dědečka, kdy jsem byl ještě hodně malý. Vidím schodiště, na kterém máma přebírala telegram z nemocnice, a doteď cítím to hrozné uvědomění si, že děda už nikdy nebude. Zasáhl mě i následný obřad a pohřeb do země. Podruhé jsem se smrti zblízka dotkl, když mi zemřel otec. Doma na Silvestra v roce 1986.

Za Spalovače mrtvol vás kritici vychvalují. Pořád platí, že byste nevzal nabídku nějakého významného pražského divadla ke stálému angažmá?

Dokud se v Divadle Petra Bezruče bude dělat dobrej kumšt, tak z Ostravy neodejdu. Rád hraji s lidmi, které léta znám, před nimiž nemám problém odhalovat duši.

V jiném divadle byste si nezvykl? Coby ostřílený seriálový herec harcujete ze šatny do šatny.

Jako divadelník si ale nedovedu dost dobře představit, že bych takový soubor, v jakém působím, našel někde jinde.

To je v Ostravě všechno tak dokonalé?

Samozřejmě že i u Bezručů máme spory a hádky jako v každé rodině. Ale pro mě je podstatné, že je to pořád "moje rodina".

Občas děláte v divadle i scénickou hudbu. Měl jste někdy vlastní kapelu?

Ano, ještě na gymplu, jmenovala se Skrat. Vlastně jmenuje, teď jsme ji po více než třiceti letech oprášili a užíváme si první koncerty. Ohromně nás to baví.

Má Skrat vlastní písně?

Jen dvě. Hlavně hrajeme Deep Purple a další kapely našich srdcí.

Na co v kapele hrajete vy?

Převážně na bicí, někdy na klávesy. V budoucnu chci zabrousit i do kytary.

V televizích jdete z role do role, častěji jsou to úlohy pábitelské než ty charakterní. Jaké máte raději?

Charakterní filmová postava víc připomíná divadlo, když se ale povede role figurky, tak je to také radost. Těší mě úloha radního Knolla v seriálu Já, Mattoni i hospodský Brázda v Doktoru Martinovi. Nechci se ale dívat jen na sebe, důležité je, aby se vše vydařilo jako celek.

A daří?

Někdy mám pocit, že tvůrci seriálů moc zjednodušují, že se utíká od chytrého humoru. Neplatí to všeobecně, ale dobrých dialogů ubývá a stále více se vzdalujeme tvorbě šedesátých i sedmdesátých let.

Přitom v divadlech je narváno i na náročnější kusy.

V televizích se uteklo někam, kam se nutně utíkat nemuselo.

V říjnu jste dostal cenu Neviditelný herec za nejlepší rozhlasovou roli, za načtení Motýlka od Henriho Charriera. Nemyslíte, že audioknihy vlastně ubírají čtenáře klasickým knihám?

Audioknihy jsou novým druhem návratu ke knize a jsem rád, že u toho mohu být. Je to fenomén, který nastartoval novou vlnu zájmu o mluvené slovo. Motýlek se četl na pokračování v rozhlase a vyšel i jako audiokniha, kterou si teď každý řidič může "přečíst" i za volantem.

Čím vás oslovil příběh Motýlka uvězněného na Ďábelských ostrovech?

Šílenou touhou po svobodě a po spravedlnosti. Je to pro mě jiná verze Hraběte Monte Christa. Příběh o obrovské vůli přežít v extrémních podmínkách.

Touha přežít může mít i zvrácenou podobu jako ve Spalovači. Přežít za cenu vyvraždění rodiny.

Nebezpečný maloměšťák Karel Kopfrkingl nechce jen přežít. On chce být hlavně doceněn a stoupat na společenské úrovni. Být důležitý, vést, rozhodovat...

Každý někdy touží po docenění. V roce 2009 jste dostal Thálii za hlavní roli v dramatizaci novely Josepha Rotha Job. Nepřibude další?

Divadlo mě vzrušuje a pořád do něho dávám strašně moc sil. Možná to tak zvenku nevypadá, ale něco vevnitř mně říká, ať zvolním. Thálie je krásné ocenění, ovšem netrvám na něm (smích).

V roli Karla Kopfrkingla vyvraždíte vlastní rodinu, neboť manželka je Židovka a vy se chcete stát ředitelem krematoria. Před válkou tvořili Židé v Ostravě deset procent obyvatel, teď na ně narážíte jen na pamětních kostkách před domy. Co se vám na tohle téma honí hlavou?

Pogromy na Židy se v dějinách neustále opakují, jejich majetek lákal řadu vládců a Hitler pak udělal úplnou příšernost, do které zapojil miliony obyčejných lidí. Někteří jen souhlasili, další ochotně plnili konkrétní rozkazy, nikdo ale patrně moc nepřemýšlel nad zlem, kterému pomáhá. Sugestivně to třeba popisuje Robert Merle na osudu jednoho nacisty v románu Smrt je mým řemeslem, což je obdobný příběh jako ve Spalovači mrtvol. V obou případech se obyčejný člověk změní ve zvrácenou zrůdu. To je věc, která mě na realizaci holocaustu nejvíc děsí. Napomahači zla, kteří se tváří, že za nic nemohou, to je vůbec zvláštní kategorie lidí.

Zvláštní jsou i dnešní snahy o popření holocaustu.

Tomu úplně nerozumím. Jak někdo může říct, že se to nestalo, když máme tolik svědectví, seznamy obětí i filmové záběry přímo z koncentračních táborů? Otázkou je, koho dnes ta fakta zajímají. Trend zapomínání vlastní historie je zřejmě nezastavitelný a všímám si třeba, že Česká televize vysílá stále méně dokumentů také o totalitní éře. Jednou totiž přijde doba, že už si jen pár starců bude pamatovat, jak třeba Lidové milice na konci osmdesátých let mlátily demonstranty.

A bude pak někdo tvrdit, že milicionáři byli hodní hoši v šedomodrých uniformách?

Nějak se od připomínání totality ustupuje, což nepovažuji za moudré. Tváříme se, že snad ani nebyla, přitom bychom o zločinech komunismu měli pořád mluvit. Že se máme z historie učit, to není žádná fráze.

Když jsme dělali rozhovor minule, označil jste parlament za nejlépe dotovaný tyátr, který ale hraje špatné divadlo. Zajímáte se pořád o politiku?

Politiku kolem sebe samozřejmě vnímám, herec by ale asi neměl být součástí politického dění, ztrácí se tím jeho vnitřní objektivita. Ale to je jen můj názor. Tím neříkám, že divadlo by mělo být apolitické.

Zasloužíme si vůbec všeobecné volební právo, když politika zajímá jen menšinu? Proč ke krajským volbám přišlo jen třicet procent voličů?

Není to nezájmem občanů o demokracii. Je to spíš o obrovské skepsi, že volič v současném spektru nenachází strany, kterým by chtěl dát hlas. Je to o beznaději, že se stejně nic nezmění.

V říjnu měl premiéru film Ostravak Ostravski natočený podle proslulých vyprávěnek jednoho ostravského chachara. Jakou jste v něm dostal roli?

Žádnou. Zazní tam jen můj hlas, něco v tomto smyslu: "Hergot, buďte už zticha, mam po nočni." Byla to náhoda, měl jsem nějakou práci ve zvukárně, potkal jsem se tam s tvůrci filmu a ti mě poprosili, zda bych řekl repliku. Knížky od Ostravaka jsou ale tak dobré a autentické, že je těžké je vtipně zfilmovat.

Coby ostravský bard určitě víte, kdo je tajemný Ostravak Ostravski. Spekulovalo se i o Jaromíru Nohavicovi.

Jednu chvíli jsem podezíral i vás.

Mě? I když žiji v Ostravě přes čtyřicet let, nejsem rodákem a autentickou ostravštinu neumím. Spíš tipuji, že to bude Nohavica.

Šušká se ledacos.

Foto: ČTK , Ožana Jaroslav

Autor: Ivan Motýl





Čtěte dále

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté ve čtvrtfinále vedou 2:1, podruhé porazili Opavu

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu Opavu a po dnešní domácí výhře...

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton přes 53 tisíc běžců

Rekordní počet běžců letos dokončilo Londýnský maraton, bylo jich přes 53 tisíc

Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou...

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

Festival Antonína Dvořáka Příbram chystá velkolepé hudební zážitky

25. dubna začíná velkolepým koncertem v příbramském divadle Antonína Dvořáka již 55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka...

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Městská knihovna v Praze hledá nového ředitele či ředitelku

Praha vypsala výběrové řízení na ředitele či ředitelku městské knihovny (MKP). Dnes to schválili radní města. Současný ředitel...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se...

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Usedne Martin Šonka i do Kašparova Blériotu?

Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta...

Divák jako spoluautor představení LIMINIMIL

Divák jako spoluautor představení o každodenních liminálních stavech. Studující KALD vás zavedou na jeviště i do prostor okolo...

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

Kultura pod hvězdami rozjíždí svůj zatím největší 13. ročník plný hvězd!

V květnu odstartuje léto plné kultury a zábavy. Nejen muzikálové tituly se objeví v celkem 22 městech a zavítají i na Slovensko....

Aviatická pouť se blíží

Aviatická pouť se blíží

Již dvaatřicátý ročník tradiční Aviatické pouti proběhne o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti.

Oskar Hes a jan Nedbal ve filmu Bratři.

Český lev odtajnil nominace, nejvíce bodovaly filmy Bratři a Úsvit

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v...

Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Recenze: Místo, kde chcete oslavu dopřát dětem i sobě!

Rozzářené oči, dětský smích a radost. Přesně tak by měla vypadat narozeninová oslava každého potomka. A jak nejlépe prožít a...

Hlavní hrdinka Maja jako svobodná bezdětná třicátnice nenaplňuje očekávání okolí.

Film Superžena se představuje v novém traileru

Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní...

„Porodní rallye“ Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

"Porodní rallye" Olgy Lounové a Lilii Khousnoutdinové slaví velký úspěch a vysílá jasný vzkaz ženám - zvládnete cokoliv, klidně i rallye pro chlapy a děti si taky dělejte jak chcete, ale roďte ve stoje

Jediná dámská posádka dokázala dojet do cíle jednoho z nejnáročnějších závodů na světě a u toho šířit osvětu za lepší porody

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor.

LENKA GRAF jako první Češka vystoupila na reprezentativním adventním koncertě v Drážďanech s věhlasným sborem Dresdner Kreuzchor

Koncert se konal na vyprodaném stadionu pro 28 tisíc diváků i přes nepřízeň počasí. Ani déšť a silný vítr, který pořadatelé...

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Vasilův Rubáš zahraje v pražském klubu Rock Café

Známá kapela je na scéně v plné síle. Tentokrát folk-reggae-punkové duo Vasilův Rubáš zahraje v pondělí 18. prosince od 20:00 hod...

Praha je o vánocích ještě malebnější.

Vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc na nejkrásnější adventní trhy nejen v Česku!

Svařák, řemeslné výrobky a bohatě nazdobené vánoční stromečky. To jsou jen některé z mála symbolů nejkrásnějšího období v roce -...

Glenn Miller Orchestra.

Slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Česka

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé...

Ice Arena Kateřinky v plném provozu

Ice Arena Kateřinky v plném provozu. Oslaví mezinárodní den bruslení dnem otevřených dveří

Ice Arena Kateřinky vstoupila do ostrého provozu. Nejnovější ledová aréna v Praze, která zahájila provoz na přelomu léta a...

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o...

Začínající spisovatelka Nela Kyselová

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi