Zeman: Okamura není extremista, ale něco mu chybí. Sobotka i levice selhaly

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a generální ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup.

Co si myslí o Tomiu Okamurovi, lidovcích, o výsledcích voleb v Německu a co považuje za důležité při strategickém plánování hospodářské politiky státu? Nejen o tom mluvil prezident Miloš Zeman v pravidelné čtvrteční televizní diskuzi s generálním ředitelem TV Barrandov a předsedou představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromírem Soukupem v pořadu TÝDEN S PREZIDENTEM.

Zeman, který 28. září oslavil své 73. narozeniny, sice prohlásil, že tři týdny před volbami nechce hodnotit šance jednotlivých uchazečů o hlasy voličů, přesto vyjádřil svůj pohled na "komety" některých předvolebních průzkumů - Tomia Okamuru a jeho SPD, a Piráty vedené Ivanem Bartošem, kteří atakují pozice tradičních stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

"Okamurova SPD bývá některými komentátory označována za extremistickou. K tomu řeknu jen to, že někteří komentáři patří spíš do Bohnic než na stránky našeho tisku. Já nevidím nic extremistického na straně, která hlásá přímou demokracii. Tu já hlásám taky. Co bych Okamurovi vytknul, je, že se soustřeďuje na tento jediný bod a že nemá komplexní program pro to, jak řešit například otázky daňové politiky, zdravotnictví, školství. Ale sama o sobě přímá demokracie není extremistická. Je to nástroj vlády občanů nad politiky. Třeba jako přímá volba prezidenta republiky je nástroj, který omezuje pravomoci parlamentu," řekl prezident a k Pirátům a jejich údajně vzrůstající popularitě mezi voliči dodal: "Řeknete mi, jaké silné téma Pirátů zaujalo veřejnost? Či zmiňte jedinou osobnost, jež by výrazně oslovila voliče?" ptal se v diskuzi Zeman Soukupa. "Budu rád, když se budu mýlit, a do českého politického rybníka pronikne ne-li štika, tak aspoň okoun, ostatně taky dravá ryba. Ale já zatím žádný důvod k takovému optimismu v souvislosti s Piráty nevidím. To není urážka, to je konstatování."

V diskuzi s Jaromírem Soukupem se Zeman dotkl i faktu, že jedinou stranou vládní koalice, která nevyměnila svého ministra, byla KDU-ČSL. "Já jsem si velmi vážil Josefa Luxe (někdejší předseda lidovců - pozn. red.), dokonce jsme se spřátelili. Byl to lídr, který mohl lidovcům prospět, měl vizi kopírovat německou CDU/CSU. Proč ne. Nechci nikoho urazit, věřím, že současní lídři KDU-ČSL mají nejlepší vůli. Ale to nestačí. Musíte být přesvědčivý, musíte umět strhnout lidi, nesmíte působit směšně a nudně. Ale nikoho konkrétně nejmenuji. Ať diváci uhodnou sami, koho se moje slova týkala."

Zeman řekl, že ví, koho bude volit, ale nechal si to pro sebe. "Určitě to nebude Kalouskova TOP 09. Je na voličích, aby se rozhodli podle sebe, aby dali hlas věrohodným kandidátům. A jako vždy vyzývám lidi k tomu, aby šli volit. Kdo nevolí, nechává za sebe volit někoho jiného."

O čem dalším Miloš Zeman v diskuzi s Jaromírem Soukupem mluvil?

O VYSVĚDČENÍ PRO VLÁDU
"Každá vláda se s odstupem doby hodnotí podle hloubky reforem. Aniž bych se chlubil, moje vláda provedla reformy tři: reformu veřejné správy, tedy zařídila vznik krajské samosprávy, došlo k profesionalizaci armády a k privatizaci bank. Jaké reformy provedla vláda premiéra Bohuslava Sobotky? Žádné. Je to smutné, ale je to tak. Sobotkova vláda je vládou promarněných příležitostí. Reformy nepřišly, jela se údržbářská politika. Tedy ta, která odkládá reformy... Když se jen udržuje a nedělají se prospěšné reformy, je ta vláda špatná."

O ABSENCI KONCEPCE REFORMY PENZÍ
Zeman považuje za chybu, že vláda za své čtyřleté funkční období nepředložila ucelenou koncepci reformy důchodového systému. "Jsem zastánce průběžného sytému, jsem pro prosazení velmi nepopulárního kroku a to je zvýšení procentní sazby sociálního pojištění o jeden až dva procentní body. Důchodový účet má být vyrovnaný či v přebytku; jsem proti tomu, aby se kryl z jiných výnosů, tyto zdroje mají jít na jiné investice, infrastrukturní. Moji odpůrci říkají, že vedlejší náklady práce - tedy i odvody na sociální pojištění - jsou příliš vysoké, že je nutné je snížit. Já ale oponuji, že náklady na pracovní sílu se mají vyjadřovat dohromady, tedy sčítat vedlejší náklady plus mzdu. Nyní jsme s platy na třetinové úrovni ve srovnání s Německem. Jsme za chudáky v Evropské unii, přestože produktivita práce je na úrovni vyspělých podniků v Evropě."

O INVESTIČNÍCH POBÍDKÁCH
Podnikatelé si stěžují na přílišnou byrokracii, regulace, povinnosti, žehrají na nedostatek státní podpory pro soukromé podnikání malých a středních firem. Zaznívá kritika státních investičních pobídek zejména zahraničním firmám - za uplynulé tři roky činila 40 miliard korun z peněz daňových poplatníků. "Že je to nespravedlivé? Není, pokud se díky pobídkám vytvářejí nová pracovní místa zejména v postižených oblastech, například na Ústecku či severu Moravy. Ale souhlasím s tím, že při nízké míře nezaměstnanosti už investiční pobídky nepotřebujeme. Ale nepotřebujeme také sociální dávky těm, kteří nechtějí pracovat. A ještě jedno: mluvíme o 40 miliardách na pobídkách za uplynulé tři roky. Jenže my budeme platit za dotace za obnovitelné zdroje 45 miliard za jediný rok. To je strašný nepoměr! A k té přebujelé byrokracii - jediný způsob, jak to tomu čelit, je nařídit, aby každé nové nařízení bylo podmíněno tím, že zruším dva předchozí zákony. Tím bych vyčistil zaplevelenou legislativní sféru."

O HOSPODÁŘSKÉ POLITICE STÁTU
"O tom by se dalo mluvit dlouho... Pravidlo číslo jedna - ve státním rozpočtu musí být růst investic vyšší než spotřeba domácností. Uznávám, je to nepopulární pravidlo, protože investice nemají volební právo... Pravidlo číslo dvě - spotřeba domácností musí růst rychleji než spotřeba vlády. Tedy žádné nadměrné úřady, žádné bujení demokracie, ale naopak osekávání počtu státních úředníků. A do třetice - nejdůležitější jsou investice do dopravní infrastruktury, vyvolávají totiž násobné účinky. Do dálnic, do silnic, do železničních tratí a do vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. A podpora bytové výstavby. Postavíte-li nový byt, povzbudíte nábytkářský průmysl. A mladým rodinám zajistíte střechu nad hlavou."

O VÝSLEDKU VOLEB V NĚMECKU
Zeman glosoval výsledky voleb v Německu, kde podle očekávání vyhrála současná kancléřka Angela Merkelová a pozici třetí nejsilnější strany obsadila krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD). "Merkelová vyhrála, avšak proti předchozím volbám ztratila. Výrazně uspěla AfD. A v té souvislosti možná překvapím - opřen o výsledky a příklad dánské sociálnědemokratické strany, která před rokem ostře otočila a přešla k přísně antiimigrační rétorice, dokonce změnila své stanovy. A dnes patří k největším odpůrcům ilegální migrace. Kdyby německá sociální demokracie v čele s Martinem Schulzem následovala dánského příkladu, mohla vyfouknout hlasy AfD a dohnat CDU/CSU Angely Merkelové. Neudělala to... Četl jsem projevy Martina Schulze, kterého mám rád. On byl dokonce měkčí a vstřícnější k migrantům než Merkelová - a to je co říct! Voliče nezasáhl, nastoupila AfD a tento volný prostor zaplnila."

O LEVICI V EVROPĚ
"Bývalý britský premiér Tony Blair tvrdí, že levice ztrácí v Evropě vizi a sílu. Má pravdu. Ale proč? Kvůli naprosté neschopností lídrů sociálních demokratických stran v celé Evropě, aby tuto vizi představili. Protože když se kdokoli z nich stal premiérem, tak najednou zjistil, že musí řešit desítky, možná stovky rutinních úkolů, jež mu zabírají tolik času, že už nemá čas na tu vizi. To je chyba. Daleko lépe se vize formuluje v opozici než ve vládě."

O ZESNULÉM TŘÍSKOVI A FIALOVÉ
Zeman v diskuzi vzpomenul úmrtí dvou významných herců, Jana Třísky a Květy Fialové. K oběma vyjádřil hlubokou úctu. Generální ředitel TV Barrandov a předseda představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromír Soukup se prezidenta Zemana zeptal, zda Třísku či Fialovou 28. října vyznamená. Odpověď byla záporná. "Teď v říjnu už určitě ne. Velmi nerad dávám vyznamenání in memoriam. Ale budu-li znovu zvolen či udělá-li to můj nástupce, oba by si to určitě zasloužili příští rok."

Foto: archiv

Autor: - red -





Čtěte dále

Pavel dnes přijme pověřovací listiny čtyř nových velvyslanců v ČR

Pavel dnes přijme pověřovací listiny čtyř nových velvyslanců v ČR

Prezident Petr Pavel dnes v poledne přijme pověřovací listiny čtyř nových velvyslanců v České republice. Svoji diplomatickou misi...

ANO trvá na odkladu korespondenční volby až na dobu po sněmovních volbách

ANO trvá na odkladu korespondenční volby až na dobu po sněmovních volbách

Opoziční hnutí ANO navrhlo odklad zavedení korespondenční formy hlasování pro Čechy pobývající v cizině až na rok 2026, tedy po...

Brněnská zoo se rozrostla o mládě soba polárního, nyní je zhruba tři týdny staré

Brněnská zoo se rozrostla o mládě soba polárního, nyní je zhruba tři týdny staré

Brněnská zoo se rozrostla o mládě soba polárního, narodilo se přímo ve výběhu zhruba před třemi týdny. V brněnském zařízení...

Dětský hospic Dům pro Julii v Brně plánuje zahájení provozu na srpen

Dětský hospic Dům pro Julii v Brně plánuje zahájení provozu na srpen

Příchozí cestu i venkovní výsadby dělníci ještě budují, z části prosklená a modříny obložená budova zapuštěná do svahu už ale...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi