Šéf IZIP: Krize možná podpoří elektronické zdravotnictví

Generální ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek doufá, že se elektronické zdravotní knížky prosadí i v Evropě.

Případ bloggera Tomáš Petrů, který si založil u společnosti IZIP elektronickou zdravotní knížku a nedlouho poté se mu na jeho soukromý telefon začala ozývat pojišťovačka, vyšetřuje policie i Úřad na ochranu osobních údajů. Ředitel IZIP Jiří Pašek trvá na tom, že databáze s citlivými zdravotními údaji klientů je zabezpečena velmi dobře. Podle něj mohlo jít o osobní selhání některého z lidí, kteří elektronické zdravotní knížky nabízejí.

Vedete ve zmíněném případu nějaké svoje vyšetřování? Tvrdíte, že data neunikla v žádném případě z databáze. Přesto by bylo na pováženou, kdyby se ukázalo, že za kšeftem se jménem klienta a jeho osobními kontakty stála žena, která elektronické zdravotní knížky nabízí.
Nenazýváme to vyšetřováním, ale samozřejmě interně prověřujeme, jestli k takovému úniku dat skutečně došlo. Pro nás je celá popsaná situace poněkud absurdní. U nás pracujeme s osobními daty klientů velmi bezpečně. Ta databáze patří i díky naší technologii k nejhlídanějším na světě. Na samo sjednávání nových klientů máme najaté dvě renomované firmy, které své zaměstnance velmi podrobně školí a upozorňují na to, že něco podobného není možné.

Přesto, co kdyby se ukázalo, že za touto chybou stojí zaměstnanec některého z těchto vašich partnerů. Jaké byste z toho vyvodili následky?
Oslovili jsme proto policii, aby ten únik dat prošetřila. V našich silách není za současného stavu informací prověřit, nedokážeme nyní prstem ukázat, jestli to udělal některý z jejich zaměstnanců. Pokud by se tato verze úniku dat prokázala, pro nás by to bylo jasným porušením smluvních podmínek s naším partnerem. Navíc by to mohlo být bráno jako prokazatelné porušení ujednání a mohl by to být důvod i pro vypovězení smlouvy.

VZP je strategickým partnerem firmy IZIP, objednala si již u ní služby za miliardu korunElektronická zdravotní knížka je dlouhodobě kritizována pro svou malou funkčnost. Masivně se snažíte klienty přilákat od letošního března, ale projekt funguje již osm let. Proč stále není standardem tuzemského zdravotnictví?
To je celkem jednoduché. Společnost IZIP - neboli Internetový přístup ke Zdravotním Informacím Pacienta - existuje od roku 2001. Původně šlo ale pouze o zkušební grantový provoz. Aktivní práce a cílené budování systému, který by mohl českému zdravotnictví uspořit desítky miliard korun ročně, začaly v roce 2005 a 2006. Po politizaci projektu, která znamenala ochlazení vztahů s hlavním partnerem, tedy VZP, skončilo vše načas u ledu. V současné době je situace opět jiná a u IZIP je zaregistrováno již přes dva miliony klientů.

Když jste mluvil o politizaci, myslíte útoky Davida Ratha na to, že minoritními majiteli IZIP jsou europoslanec ODS Milan Cabrnoch a jeho stranický kolega Miroslav Ouzký?
Ano, myslím tyto útoky, které celý projekt významně přibrzdily. Byl téměř tři roky zaparkován. Proběhly analýzy ze strany VZP jako objednavatele služeb, zda je to přínosem, zda cenová politika je srovnatelná s obdobnou zahraniční službou. Proběhly studie velkých konzultantských firem jako Pricewaterhousecoopers a dalších. Nakonec byl projekt vyhodnocen jako strategicky velmi významný a zajímavý, proto se v něm pokračuje. Podepsaly se nové kontrakty.

Není ale přeci jenom nešťastné, že na projektu, do kterého VZP již od jeho vzniku vložila přes miliardu korun, jsou zainteresováni právě tito dva politici?
Jde o lékaře, kteří s nápadem vybudování takového systému sami přišli. Bylo to navíc v době, kde nedělali politickou kariéru. Uvědomuji si, že se tato skutečnost může stále stávat předmětem spekulací, ovšem je nutné podotknout, že bez nich by elektronické zdravotní knížky vůbec nebyly v takové fázi, v jaké jsou nyní. Právě oni dokázali ještě coby lékaři přesvědčit VZP k tomu, aby podpořila zahájení zkušebního provozu v roce 2001.

Proč by podle vás měli lidé a lékaři vůbec elektronické zdravotní knížky využívat?Lékaři v nemocnicích elektronickou zdravotní knížku využívají. Horší je to s praktiky, kteří mají svojí živnost.
Každá oblast lidské činnosti potřebuje práci s informacemi. Nejinak je tomu ve zdravotnictví. Tady dokonce mohou informace zachraňovat lidské životy. Dostatek informací také znamená, že ta zdravotní péče bude poskytována smysluplně, že nebude poskytována opakovaně a že vedle toho etického rozměru, o kterém jsem mluvil před chvílí, to má i ekonomický rozměr. Žijeme-li ve společnosti, kde je veřejné zdravotní pojištění, tak to znamená omezený rozpočet. Je důležité uspořit prostředky a použít je třeba na takové metody léčení, které se nyní nabízejí. Namísto pěti zbytečných testů, které se u jednoho pacienta duplikují, by ty peníze šly použít na modernější a nákladnější metody léčby. Pokud se podíváte na to, jak dneska funguje české zdravotnictví, tak s výjimkou velkých nemocnic, které mají svoje vlastní sdílené informační systémy, žijí ostatní lékaři v izolovaném světě a technologickým výdobytkem je e-mail na doménách Seznam nebo Volný.

Proč máte problém s tím, aby se i lékaři mimo nemocnice do tohoto systému zapojili?
Práce s elektronickou zdravotní knížkou sice lékařům usnadňuje život, na druhou stranu však je velká část praktiků a ambulantních lékařů ve věku padesát let a výše. S výpočetní technikou se setkali relativně pozdě a nechtějí se učit nové věci, i když by jim to mohlo výrazně ušetřit administrativní zátěž. Druhou překážkou je, jak vnímají hodnotu klinické informace o pacientovi. Mnoho z nich považuje zdravotnickou dokumentaci za svůj majetek a svoje know how. Sdílení dat s pacientem jejich privilegované postavení určitým způsobem oslabuje. Nevnímají pacienta jako přirozeného partnera, kterého by měli vybavit informacemi. Je to prostě model, který zatím není zažitý.

Co by vám pomohlo?
Nemuselo by jít ani o změnu zákona. Stačilo by, kdyby VZP, která má v současné době přes šest a půl milionu pojištěnců, spolupráci s lékaři podmiňovala touto formou elektronického zdravotnictví. To jsou ale věci, které se musejí vyjednávat třeba i na úrovni ministerstva zdravotnictví a vlády. Ukazuje se, že ekonomická krize politiky nutí hledat možnosti, jak hledat úspory. Tady se jedna nabízí. Krize může pomoci elektronizaci zdravotnictví.

VZP uvažuje o navýšení svého podílu ve vaší firmě na kontrolní minoritu 35 procent. Dozorčí rada složená z politiků to však prozatím odložila. Myslíte, že se jejich přístup změní a půjdou tomuto obchodu více vstříc?
My nehledáme žádného investora. Pro nás je strategickým partnerem a případným investorem pouze VZP. Odhadovaná hodnota firmy IZIP je v současné době nějakých 1,5 až čtyři miliardy korun. Za ten třicetiprocentní podíl, o který usiluje VZP, chceme jenom cenu upisovanou před devíti lety - tedy 800 tisíc korun. I v dozorčí radě složené z politiků nyní vidím posun a myslím si, že velká část z těchto lidí vidí přínos, který by systém pro tuzemské zdravotnictví mohl mít. Proto si myslím, že se věci budou hýbat správným směrem.

Foto: Tomáš Nosil

Autor: Josef Hympl





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi