Duševní nemoc? Můžete skončit i na ulici

Břetislav Košťál si jde pro ocenění.

Až deset procent lidí v Česku trpí nějakou duševní nemocí, ať už jde o deprese, mánie, či schizofrenii. Dopady jsou pro ně často drastické. Odvracejí se od nich blízcí, rozpadají se jim vztahy, mohou skončit i jako bezdomovci. "Podle odhadů trpí nějakou duševní nemocí až polovina lidí na ulici," říká Břetislav Košťál, manažer projektu Studio 27 "zaostřeno na duši" neziskové organizace Fokus Praha, který nedávno získal významné mezinárodní ocenění SozialMarie.

Kolik lidí u nás trpí duševními nemocemi?

To se jen těžko odhaduje. Duševní onemocnění mají pořád stigma a lidé nejsou ochotni vyhledat pomoc včas. Takže některé statistiky uvádějí, že má tyto problémy každý desátý člověk. Jiné jsou ještě žalostnější. Tvrdí, že během svého života se setká s nějakým duševním onemocněním asi čtvrtina nebo pětina obyvatel. Asi nejčastějším typem těchto onemocnění jsou reaktivní deprese a panická úzkostná porucha, kdy na člověka doléhá stres, je z toho nevyspalý a to se pak projevuje dýchavičností, pocením, stahy těla.

Jak člověk pozná, že má nějakou duševní poruchu a měl by vyhledat lékaře?

Záleží na typu nemoci. Pokud je skleslý a upadne do deprese, tak si toho samozřejmě všimne. Ale zde je potíž v tom, že je mu tak špatně, že se mu ani nechce někam jít a pomoc vyhledat. Neví, čím je to způsobené. Problém je také u mánie či schizofrenie. U nich člověk často ztrácí náhled na to, že něčím trpí. Má dojem, že je v pohodě, všechno okolo něj také a že je mu vlastně dobře. Pak nemoc propukne naplno, jako například kdysi u mě. Je to jako blesk z čistého nebe.

Co to bylo u vás?

U mě to byla takzvaná schizo-afektivní porucha, která se projevuje trochu jako schizofrenie s halucinacemi a bludy. U zvlášť silných záchvatů nemoci bývají i vizuální halucinace. U mě tato porucha byla ještě kombinovaná s maniodepresivitou, která se projevuje střídáním extrémních nálad. Jednou je člověk excitovaný, má radost ze života, euforii, je hyperaktivní a vzápětí to vystřídá deprese, je skleslý, nevylezl by nejraději z postele, je mu špatně a nic mu nedává smysl.

Slyšel jsem, že tyto nemoci patří mezi nejčastější příčiny sebevražd...

Tam je nejhorší, že člověk je hyperaktivní a nespavý. Například u mánie nemůže spát, moc přemýšlí, má zacyklené myšlení, kdy jedna myšlenka navazuje na druhou, a nedokáže to vůlí zastavit, usnout, oprostit se od toho. Je to takové vtíravé. Občas to doprovázejí hlasy, kdy na vás jakoby něco nebo někdo mluví a vy tomu nedokážete zabránit. Ty hlasy vás různě buzerují nebo zastrašují a nabádají k tomu, abyste skočili pod vlak nebo pod metro. Je to strašně nepříjemné.

Kdy vás to postihlo a jak?

V pětadvaceti, přitom žádný viditelný spouštěč nebyl. Mně se dařilo dobře, měl jsem partnerku, studoval jsem na vysoké škole historii, věnoval jsem se historickému šermu...

Tu nemoc jste zjistil sám, nebo někdo jiný?

Já jsem měl depresi, která trvala asi čtyři nebo pět měsíců, nebyla léčená, nevyhledal jsem odborníka. Ale nějak jsem se z ní dostal a prožil jsem příjemné léto, kdy jsem se šermem jezdil do zahraničí. Pak jsem začal studovat hatha-jogu, což mě tak pohltilo, že jsem se vrhl na dechová cvičení s dlouhými zádržemi a zároveň jsem držel půst. To mi asi rozjelo tu psychózu.

Kolik lidí trpí stejnou nemocí jako vy?

Onemocněním schizofrenního okruhu, psychózami, mezi které patří například čistší schizofrenie, paranoidní schizofrenie, schizo-afektivní poruchy a nespecifické poruchy s bludy, trpí jedno nebo jedno a půl procenta lidí. Maniodepresivitu má další procento. Tedy asi 250 tisíc lidí.

Kdo si toho počínajícího onemocnění většinou všimne?

Paradoxně to nebývá sám nemocný, ale hlavně jeho okolí, blízcí, rodina, přátelé. Problém ale u nich je, že ani oni hned nepochopí, o co jde. Mají pocit, že je nemocný člověk nějaký divný, že se chová jinak. Když má navíc mánii, tak je hodně upovídaný, navazuje snadno sociální kontakty, reaguje vstřícně, je s ním sranda. Nebo naopak mají lidé pocit, že jejich blízký fetuje a odtahují se od něj, myslí si, že je líný nebo neschopný.

Takže se dá říci, že se pak nemocným lidem rozpadají vztahy?

Hodně často. Dříve jsem to viděl sám na sobě, teď už jsem ženatý. Vždycky, když jsem řekl nějaké své partnerce, že trpím duševním onemocněním, tak to pro ni byl problém. A když už to vydržela, tak k rozchodu došlo po nějaké atace nemoci. Ale podobně na to občas reagují i zaměstnavatelé. Kvůli atace často člověk dostane výpověď nebo se nemůže do práce vrátit, protože je na něj těžká. A když na něj ještě zanevřou ti nejbližší, tak je to hodně zlé.

Může člověk skončit i jako bezdomovec?

Podle odhadů trpí nějakou duševní nemocí až polovina lidí na ulici. Já jsem na ulici potkal mnoho lidí, kteří jevili známky psychózy, schizofrenie, mumlali si pro sebe. Pokud má člověk štěstí, tak skončí v léčebně. Ale ani to není žádný med. Může tam setrvat hodně dlouho, protože se nemá kam vrátit a je tam spíše ze sociálních než zdravotních důvodů. Pak začne trpět tím, čemu se říká "hospitalismus" neboli závislostí na péči. Jak nikde nemá sociální vazby, tak je více uzavřený do sebe a pak se mu hůř začíná ve vnějším světě, i kdyby to bylo chráněné komunitní bydlení.

Jak vy jste se z toho dostal?

Hodně mi pomohlo, že jsem dostal příležitost žít v chráněném bydlení a pak jsem začal pracovat jako koordinátor svépomocného klubu "Mosty" Fokusu Praha s lidmi se zkušeností s duševními onemocněními. Ve Fokusu Praha jsem pracoval a pracuji na nejrůznějších pozicích - zahradník, sociální pracovník - až dodnes.

Tam jste spustili projekt Studio 27, za který jste nyní dostali významnou mezinárodní cenu SozialMarie. Ta je určená pro sociální projekty. Na co konkrétně se ten projekt zaměřuje?

Je to takový mediálně-žurnalistický projekt lidí s duševním onemocněním. Začali jsme v dubnu 2015 a smyslem bylo pořádat besedy se známými osobnostmi nejenom na téma duševního zdraví. Zároveň jsme je moderovali a natáčeli, sestříhali a zveřejnili na youtube.com/studio27zaostrenonadusi. Takže jsme udělali jedenáct besed a pozvali jsme tam nejenom různé psychiatry a terapeuty, ale i výtvarníka Josefa Bolfa, herečku Táňu Fischerovou, moderátorku Leilu Abbasovou.

Podle čeho ty lidi vybíráte?

Břetislav Košťál (druhý zleva) při přebírání ocenění.Například podle toho, zda mají s podobnými onemocněními nějakou pracovní nebo osobní zkušenost. Táňa Fischerová se tak podílí na aktivitách Národní rady osob se zdravotním postižením, Leila Abbasová sama trpěla nějakou úzkostnědepresivní poruchou a řešila to terapeuticky. No a vedle toho se ve Fokusu podílíme připomínkami k reformě psychiatrické péče, která u nás nyní startuje.

Co je cílem projektu?

Naším záměrem je přiblížit široké veřejnosti různé úhly pohledu na duševní zdraví. Snažíme se odstraňovat stigma z lidí s duševním onemocněním a šířit zprávu o tom, že i lidé se závažnými duševními problémy jsou schopni pracovat a být přínosem pro celou společnost.

Nedávno jsem četl, že je u nás psychiatrická péče v katastrofálním stavu. Je to pravda?

Bohužel ano. Faktem je, že je dlouhodobě podfinancovaná. Procento peněz, které jdou ve zdravotnictví na duševní onemocnění, máme v celé EU nejnižší nebo druhé nejnižší. Navíc její páteř je v léčebnách a dnes je ta praxe, že když se objeví duševní onemocnění, tak sousedi nebo blízcí zavolají na člověka záchranku, která ho odveze do léčebny, tam ho dají na neklidové oddělení nebo akutní příjmové oddělení. Člověk neví, kde je, je dezorientovaný a vytržený z běžného prostředí, na zdraví mu to občas moc nepřidá.

A jak s tím má pomoci ta reforma?

Jejím smyslem je, že vzniknou mobilní interdisciplinární týmy, které když se dozvědí, že někdo je v akutním stavu, tak za ním vyjedou, navážou první kontakt a budou se snažit předejít hospitalizaci nebo ji zkrátit v centru duševního zdraví na pár dnů nebo týdnů, a ne měsíců, jak je dnes obvykle zvykem.

A jak je na tom ta reforma v současnosti?

Fakticky první vlaštovkou byly norské fondy, které šly na destigmatizaci a na deinstitucionalizaci psychiatrické péče. Díky nim vzniklo několik center duševního zdraví. Pak ale peníze došly a byla asi dva roky mezera, kdy se hledaly jiné zdroje. Nově by se měla rozběhnout na podzim.

Foto: SozialMarie P.

Autor: Pavel Cechl





Čtěte dále

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Francouzská aliance připravuje 30. ročník festivalu Bonjour Brno, který do města pravidelně přináší kulturu i atmosféru země...

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Na 100 automobilových a motocyklových veteránů mohli dnes dopoledne obdivovat lidé v Přerově. Po 11:00 vyrazili jejich majitelé z...

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi