Zdravotnictví? To je byznys, politika a… zdraví

Jaromír Soukup v pořadu Jaromír Soukup Live a jeho hosté.

Co trápí české zdravotnictví a je z toho cesta ven? Na to se ptal Jaromír Soukup v pořadu Jaromír Soukup Live na TV Barrandov svých dvou hostů - ředitele Fakultní nemocnice v Motole, největší v Česku, Miloslava Ludvíka a gastroenterologa, přednosty Kliniky hepatogastroenterologie a zároveň poslance ANO profesora Julia Špičáka.

Pánové, neustále slýcháme o nedostatku lékařů - především pediatrů a stomatologů, ale i dalších zdravotníků. Je situace opravdu tak zoufalá a ohrožuje naše občany?
Miloslav Ludvík: Podívejte, v republice máme zhruba 45 tisíc lékařů. Je to na desetimilionový národ málo? Podle mě opravdu ne. Zubařů je v Česku možná 8800, přičemž chci upozornit, že v celém bývalém Československu jich bylo přibližně šest tisíc a požadavky na stomatologickou péči bez problémů pokryli. Podobné je to s pediatry a dalšími specializacemi.

Tak v čem je tedy problém?
ML: Především v jejich regionálním rozložení. Asi vás překvapím, ale nejhustší síť ambulantních specializovaných lékařů v naší zemi je kupodivu v okolí Brna. Je to dokonce unikát i na evropské poměry. Chci tím říci, že lékařů u nás je relativně dost, jsou však špatně geograficky, územně umístěni. Řešení tohoto problému je na jedné straně relativně jednoduché, ale na straně druhé politicky zcela neprůchodné.

Jak to myslíte?
ML: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ví přesně, kolik má být na deset milionů obyvatel naší země pediatrů, stomatologů a tak dále. My jsme v tuto chvíli došli k tomu, že do budoucna přežijí pouze nemocnice s urgentním příjmem. Těch je u nás zhruba stovka. Základní síť nemocnic máme tedy vyřešenu. Když k tomu Dušek řekne, že na deset milionů lidí má být - a teď s dovolením "plácnu" - tisíc gastroenterologů, lze z toho vyvodit, že pro střední Čechy a Prahu, kde žije 2,5 milionu obyvatel, musí být čtvrtina těchto lékařů tam.
Julius Špičák: Pana ředitele Ludvíka poslouchám rád, protože je to profesionál, bývalý ministr, respektuji to. Řeknu to ale trochu jinak. Nedostatek lékařů a sester je univerzální problém, potýkají se s ním všude na světě. My máme navíc ještě jedno specifikum: mám na mysli velkou návštěvnost lékařů - v tom jsme na špičce s Německem -, což si logicky vyžaduje velký počet lékařů a dalšího zdravotnického personálu.

Chcete tím naznačit potřebu zavedení regulačních poplatků?
JŠ: Ne. Toto toxické slovo nechci vůbec vyslovit. Ale zpět: druhým problémem je rostoucí nehomogenita celého prostoru. Do méně atraktivní oblasti prostě lékaře nedostanete. Já za socialismu začínal ve vyloučené lokalitě severní Čechy a toto prostředí bylo tehdy kupodivu tehdy daleko homogennější a nabídka daleko více srovnatelná s dalšími oblastmi.

Nejsme v dostupnosti lékařské péče trochu rozmazlení? Je normální, abychom měli nemocnici, pokud možno, deset minut autem od bydliště, jak si mnozí myslí?
JŠ: Pane řediteli, kdo řekne, že to normální není, tím okamžikem prohrál lokální volby, takže zrušit nemocnici prostě nelze. Uvedu jeden příklad: na Slovensku nyní ruší porodnice, jež mají pod čtyři sta porodů ročně. Další porodnice je třeba padesát kilometrů dál, ale i přesto je z toho obrovský politický problém. Ano, náš automatický požadavek mít všechno za rohem je prostě problém.
ML: Problém ale rovněž je, když si uvědomíte, že čtyři stovky porodů jsou v průměru dva porody za pracovní den a občas také žádný. Pak je také otázka, co ten který lékař umí. Problém s porodnicemi si pamatuji ještě z doby, když jsem byl ministrem. Jakmile se ruší porodnice, všichni ječí, že region nebudou mít místní rodáky. To je ten nejsilnější argument odpůrců, což mi připadá trochu... No nic.

Vláda chystá změny daně z přidané hodnoty. Ministr financí Zbyněk Stanjura navrhl u léků její zvýšení z deseti na třináct či čtrnáct procent. Léky by pak samozřejmě zdražily. Co tomu říkáte?
ML: Víte, co by mě zajímalo? Kolik lidí si vůbec žádá o vrácení přeplatků za léky. I po jejich případném zdražení by totiž dotyčný mohl být "na svém", protože pojišťovna by mu měla přeplatek vrátit, zákon o veřejném zdravotním pojištění stále platí. Druhý problém: ceny léků se v Česku tvoří tak, že jsou skoro nejnižší v Evropě. Potíž je pak v tom, když se nějaký šéf obří farmaceutické centrály ve Švýcarsku nebo Spojených státech podívá na mapu a vidí, že léky jsou u nás levné. Dá pak samozřejmě přednost ziskovějšímu trhu. Navíc dnešní doba je natolik šíleně ekologická, že jsme téměř celou farmaceutickou výrobu - uznávám, že je z ekologického hlediska až nechutná - vyštvali z Evropy do Číny, Indie a Ruska.
JŠ: Mě na celé této daňové kvazireformě fascinuje, že slevu dostane Sazka... Ale k lékům. Přiznejme si, že zde v Evropě jsme zpohodlněli. Opakovaně varuji, že se nám to velmi vymstí. Kdosi vtipně upozornil, že zdroje jsme převedli do Ruska, výrobu do Asie a armádu do Ameriky. Sami nemáme nic, a až se prezidentem Spojených států stane Donald Trump, dostaneme se do role pingpongového míčku mezi třemi velmocemi. A pokud jde o ekologii, kvůli které jsme výrobu léčiv převedli za hranice, ani to se nám nevyplatí. Vezměte si jen ekologicky náročnou dopravu vyrobených léků zpět do Evropy.
ML: Pane řediteli, víte, kde byla dříve penicilinka?

V Roztokách u Prahy.
ML: Správně! A dnes je u nás zoufalý nedostatek penicilínu, co je základní lék.

Kdo za jeho nedostatek může?
ML: Tato situace má řadu viníků. Musím použít výraz "zelení šílenci", protože jejich počínání má jeden negativní dopad za druhým. Auta pryč, jaderné elektrárny pryč, léky pryč. Politika těchto zelených khmerů se nám vrací už nyní velmi tvrdě. Nechť si to uvědomí každý, kdo chce tyto zelené dobráky volit. Příští rok se konají volby do Evropského parlamentu. Budou klíčové, protože pokud tam bude sedět stejná parta jako nyní, zapomeňme na to, že budeme mít dost léků. Nebudeme.Československo bylo svého času obrovskou výrobnou léčiv, ale nyní jsme závislí na jejich dovozu. A to je samozřejmě nebezpečné. Byl jsem nedávno v Indii. Mají tam tvrdý zákon, který v případě epidemie v zemi nekompromisně zastavuje vývoz léků, musejí zůstat v Indii pro domácí potřebu. A uvědomme si, že v Indii žije téměř 1,5 miliardy lidí, tedy třikrát více než v Evropě. Jaké by zastavení vývozu léků z Indie mělo důsledky pro nás, je snad každému jasné.
JŠ: Běžného konzumenta nezajímá, kdo za nedostatek může. Máme tu Státní zdravotní ústav, pandemický institut. A co dělají? Konat nemá Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale Státní zdravotní ústav, a to v oblasti epidemiologie a predikce. To je instituce s milionovým rozpočtem, stovkami zaměstnanců, přímo řízená ministerstvem. Přesto nemáme systém, který by propojil informatiku zásobování lékáren a distributorů. Podívejte se na stránky německého Kochova institutu. Tam je jasně popsaná epidemie i doporučení, co má nakažený dělat i jaké léky může lékař předepsat jako alternativu. Na místě pana ministra bych vytvořil instituci, která by se problémem nedostatku léků profesionálně zabývala, protože má několik příčin. Přesun výroby je jednou z nich - a významnou -, ale další je špatná predikce. Řadu věcí bylo možné odhadnout předem. Například to, že vzhledem k oslabené imunitě způsobené nošením roušek, respirátorů a uzávěrám se vědělo, že respirační epidemie přijde.

Smlouvy z doby covidové pandemie zavazují český stát k vyplacení dalších více než pěti miliard korun farmaceutickým firmám. Objednaných je totiž stále přes deset milionů dalších vakcín proti covidu. Jak je možné, že budeme odebírat vakcíny, když tu covid sice stále je, ale v podstatě už není nebezpečný?
ML: Smlouvy týkající se nákupu vakcín tehdy dohadovala Evropská komise, přičemž detaily smluv jsou dosud tajné, takže tato otázka by měla směřovat na Ursullu von der Leyen.
JŠ: S určitou nadsázkou se říká: zdravotnictví je nejprve byznys, pak politika a nakonec zdraví.
ML: Uvedu v této souvislosti příklad léku Regeneron. V době pandemie byl velmi žádaný, protože skutečně zachraňoval životy. Když jsme ho ale chtěli koupit, firma nám natvrdo řekla, že ho odebereme tolik a tolik, za tu a tu cenu a buď ber, nebo nech ležet. Nikdo se s námi opravdu nemazlil. Dnes tedy máme zásoby regeneronu, které také půjdou k likvidaci. Musím říci, že chování některých farmafirem v době pandemie bylo takové, že by dnes měly být hnány k odpovědnosti. Celý proces nákupu by měl být vyšetřován na úrovni Evropské unie, protože došlo k velmi "zajímavým" věcem.

Po bitvě je každý generálem, ale přesto: dá se při zpětném pohledu říci, co jsme v době pandemie udělali zásadně špatně?
ML: Dvě věci: nikdy se neměly zavírat školy a nikdy se neměly zavírat nemocnice. Leccos vytýkám i České televizi, která třeba řekne, že covid si v Česku vyžádal 42 tisíc mrtvých. Nikdo dnes přitom není schopen říci, kolik lidí zemřelo opravdu na covid a kolik třeba na infarkt, protože se báli k lékaři nebo se prostě nedostali do nemocnice. Nikdo zkrátka neví, kolik obětí z tohoto čísla jde na vrub protiepidemických opatření. Zavření škol byla strašná chyba, která se teprve neblaze projeví. To samé zavření nemocnic. Důsledky zanedbané prevence vidíme všude. Řítí se to na nás jako obrovská
tsunami.

Foto: TV Barrandov

Autor: - red -





Čtěte dále

Pražský městský soud se dnes bude zabývat korupční kauzou bývalého soudce Zdeňka Sováka

Pražský městský soud se dnes bude zabývat korupční kauzou bývalého soudce Zdeňka Sováka

Pražský městský soud se dnes bude zabývat případem bývalého soudce Zdeňka Sováka obžalovaného z přijímání úplatků za ovlivňování...

Policie otevřela v Lednici první kontaktní Pol Point na Moravě

Policie otevřela v Lednici první kontaktní Pol Point na Moravě

Policie dnes v Lednici na Břeclavsku slavnostně otevřela takzvaný Pol Point, tedy bezobslužné kontaktní místo, které slouží...

Zeman zůstává po operaci v Motole, dobu hospitalizace nelze odhadnout

Zeman zůstává po operaci v Motole, dobu hospitalizace nelze odhadnout

Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává po čtvrteční operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy v péči lékařů pražské Fakultní...

Čaputová rozumí důvodům, jimiž Fiala zdůvodnil odložení společného zasedání vlád

Čaputová rozumí důvodům, jimiž Fiala zdůvodnil odložení společného zasedání vlád

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová rozumí důvodům, kterými premiér Petr Fiala (ODS) zdůvodnil neuspořádání mezivládních...

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Dějepisná soutěž gymnázií pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při gymnáziu Cheb je již řadu let významnou událostí středoškolských...

Bubílková, Slováčková a Etzler otevřeli největší kuchyňské studio v Česku

Bubílková, Slováčková a Etzler otevřeli největší kuchyňské studio v Česku

Známé osobnosti představily největší kuchyňské a designové studio v Česku. V obchodním centru Galerie Butovice Praha XXXLutz...

Zajištění na stáří je potřeba vzít do vlastních rukou. K důstojné penzi stačí překvapivě málo, ale musíte začít včas

Zajištění na stáří je potřeba vzít do vlastních rukou. K důstojné penzi stačí překvapivě málo, ale musíte začít včas

Mimořádné tempo zadlužování České republiky pokračuje. Ke konci letošního dubna činil schodek státního rozpočtu 200 miliard...

Nový vládní kompenzační balíček

Nový vládní kompenzační balíček

Ve čtvrtek 11. 5. 2023, symbolicky v 11.55 hod., představil předseda vlády kompenzační opatření, jejichž realizací má dojít ke...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi