Zajištění na stáří je potřeba vzít do vlastních rukou. K důstojné penzi stačí překvapivě málo, ale musíte začít včas

Zajištění na stáří je potřeba vzít do vlastních rukou. K důstojné penzi stačí překvapivě málo, ale musíte začít včas

Mimořádné tempo zadlužování České republiky pokračuje. Ke konci letošního dubna činil schodek státního rozpočtu 200 miliard korun. Pokud nepočítáme období od vypuknutí koronavirové pandemie, jde o nejvyšší deficit v samostatné české historii. A to včetně krizového roku 2009 s výsledkem -192 miliard korun. Nicméně tehdy šlo o deficit za celý rok, nikoli za jeho třetinu, jako letos.


Jestliže byla před rokem 2020 na stole ještě reálná varianta, že by Česko mohlo za pomoci důchodové reformy nepříznivý demografický vývoj a stárnutí populace ustát, poslední tři roky ji definitivně pohřbily. Dluh České republiky se mezi lety 2020 a 2022 téměř zdvojnásobil na bezmála tři biliony korun. A to zdaleka není konec.

Neudržitelnost důchodového systému, před kterou už dříve řada ekonomů varovala, ale nikdo je příliš neposlouchal, dnes musí být jasná úplně každému. Občany, kteří dnes mají do důchodu blízko, ještě stát ze setrvačnosti ve stáří jakž takž uživit dokáže, i když už dnes systém funguje na dluh. Současní pětačtyřicátníci a mladší se už ale budou muset o svůj důchod jednoznačně postarat sami, jinak se jejich životní úroveň v penzi výrazně propadne.

Stačí se podívat na to, jak financování důchodů funguje. Dnešní odvody na sociální zabezpečení se beze zbytku spotřebují na důchody stávajících seniorů. V rámci státního I. pilíře důchodového systému neexistuje mechanismus, jehož prostřednictvím by se dnešnímu plátci střádalo na jeho vlastní penzi v budoucnu. Na stále více důchodců bude navíc v následujících dekádách pracovat čím dál méně lidí.

Důchody pravděpodobně bude stát vyplácet dál i za 10, 20 či 30 let. Ale na zachování poměru jejich výše k průměrné mzdě už peníze stačit nebudou. Jestliže už dnes řadě lidí penze nedokážou zaručit důstojné stáří, s postupem času ho nezajistí prakticky nikomu. Ze starobního důchodu se zkrátka stane kapesné, rozhodně nezůstane hlavním příjmem, z něhož půjde vyžít.

Postarej se sám
Jak z toho ven? Řešení naštěstí existuje. Přestat se spoléhat na stát a postarat se o svoje důstojné stáří na vlastní pěst. Na straně každého, kdo má do důchodu ještě dost daleko, stojí čas. Ten vždy hraje ve prospěch investorů. Pokud začnou zhodnocovat peníze hned, bude část příjmů, kterou by měli na zajištění na stáří dávat, stále relativně malá.

Například v případě třicetiletého člověka se mzdou 35 tisíc korun, což je částka zaostávající za stávajícím průměrem i mediánem mezd v ČR, by odkládání pouhých 5 % příjmu každý měsíc, tedy 1 750 Kč, znamenalo ve stáří výslednou sumu kolem 2,5 milionu korun.

Tabulka 1

To vše při průměrném ročním zhodnocení 6 %. Tabulka níže ilustruje, jak důležitá je funkce času - navýšení měsíční investice o pouhých 750 korun vede na 35letém horizontu k rozdílu až 1 milionu.

Díky dlouhému investičnímu horizontu stačí investovat relativně malé částky. Ve prospěch investora hraje také složené úročení - v 10. roce od počátku investice představují výnosy přibližně čtvrtinu dosažené částky. Ve 20. roce investice je to už polovina a ve 30. roce tvoří úroky z investované částky už přes 60 % rezervy vytvořené na důchod.

Tabulka 2

Klíčové je peníze neukládat pod matraci, nebo na účet v bance, kde kvůli inflaci rychle ztrácejí hodnotu, ale investovat je. To je jediná historicky osvědčená strategie pro uchování dostatečné kupní síly.

Zajímavé možnosti v tomto ohledu má v Česku nabídnout takzvaný Investiční penzijní účet - ten zákonodárci připravují jako pestřejší a výhodnější alternativu ke stávajícím penzijním fondům, která umožní investovat do akcií, dluhopisů i dalších nástrojů a uplatnit při tom daňový odpočet. O částku zaslanou na Investiční penzijní účet si bude možné snížit daňový základ až do výše 48 tisíc korun. To je dvakrát více než lze u stávajících penzijních fondů. Na maximální daňovou úsporu tak dosáhne investor při investici 4 tisíc korun měsíčně.

Protože peníze půjde vybrat až po dovršení 60 let věku a zároveň minimálně 5 let po založení Investičního penzijního účtu, jsou investiční společnosti a obchodníci s cennými papíry velmi motivovaní, aby klienty pro nový produkt získali a nabídli jim velký výběr různých produktů. S velkou pravděpodobností totiž půjde o investory, kteří budou zhodnocovat peníze s dlouhodobým horizontem.

Na rozdíl od stávajících důchodových fondů dovolí Investiční penzijní účet za podpory státu využívat celou řadu strategií vhodných pro zajištění na stáří. Třeba speciální investiční program ivy, jehož strategie je inspirovaná tím, jak se o svoje prostředky starají prestižní americké univerzity - kromě akcií a dluhopisů zahrnuje také aktiva, jež tolik nepodléhají náladě na kapitálových trzích, jako jsou například zlato nebo nemovitosti. Celý program je postavený tak, aby byl v méně příznivých obdobích ve srovnání s obdobnými produkty odolnější a měl pak pro časy růstu lepší výchozí pozici.

Dosavadní výsledky ivy ukazují, že jeho strategie funguje přesně tak, jak má. Za dva roky od svého vstupu na trh si ve své kategorii vyvážených produktů vybudoval pozici na úplné špici pelotonu.

Ačkoli se Investiční penzijní účet nachází stále ještě v legislativním procesu a na jeho spuštění si klienti dle stávajícího plánu vlády počkají do 1. ledna 2024, zajištěním na stáří by se měla česká veřejnost začít zabývat už nyní. Investiční program ivy je na všechny výhody Investičního penzijního účtu připravený. Jakmile vejde v platnost příslušná právní norma, budou mít investoři možnost využít investice do investičního programu ivy právě v režimu Investičního penzijního účtu.

Přestože spuštění legislativní novinky cílí až na začátek příštího roku, začít zhodnocovat peníze v programu ivy lze už teď. Čas do začátku roku 2024 tak investoři mohou využít nejen na shromáždění zajímavé částky, ale také si zažijí návyk pravidelného investování, které je pro dlouhodobé zajištění na stáří výhodné. Využívá totiž efektu průměrování ceny a mírní vliv kolísání trhu. V době poklesu cen podílových listů získá klient za stejnou částku více jednotek s větším potenciálem zhodnocení. V době vysokých cen na trzích naopak nabývá méně podílových listů, což pomáhá u případných poklesů.

O tom, jakou životní úroveň budou mít mladí lidé ve stáří, se do velké míry rozhoduje už dnes. Ti, kteří využijí desítky let času ve svůj prospěch a budou pravidelně investovat, si s velkou pravděpodobností zajistí důstojné stáří. Těm, kteří se budou spoléhat jen na I. státní pilíř, a nechají svůj osud na lavírujících politicích z jedné i druhé strany, hrozí, že z kolabujícího důchodového systému nedostanou dost peněz ani na pouhé přežití.

Patrik Novotný - investiční stratég společnosti Colosseum

Foto: Depositphotos

Autor: - red -





Čtěte dále

Koaliční poslanci dnes na mimořádné schůzi Sněmovny navrhnou usnesení zahrnující základní bezpečnostní principy

Koaliční poslanci dnes na mimořádné schůzi Sněmovny navrhnou usnesení zahrnující základní bezpečnostní principy

Koaliční poslanci dnes na mimořádné schůzi Sněmovny navrhnou usnesení zahrnující základní bezpečnostní principy. V pořadu Ptám se...

Pražský městský soud se dnes bude zabývat korupční kauzou bývalého soudce Zdeňka Sováka

Pražský městský soud se dnes bude zabývat korupční kauzou bývalého soudce Zdeňka Sováka

Pražský městský soud se dnes bude zabývat případem bývalého soudce Zdeňka Sováka obžalovaného z přijímání úplatků za ovlivňování...

Policie otevřela v Lednici první kontaktní Pol Point na Moravě

Policie otevřela v Lednici první kontaktní Pol Point na Moravě

Policie dnes v Lednici na Břeclavsku slavnostně otevřela takzvaný Pol Point, tedy bezobslužné kontaktní místo, které slouží...

Zeman zůstává po operaci v Motole, dobu hospitalizace nelze odhadnout

Zeman zůstává po operaci v Motole, dobu hospitalizace nelze odhadnout

Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává po čtvrteční operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy v péči lékařů pražské Fakultní...

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Finálové kolo letošního ročníku dějepisné soutěže gymnázií se blíží

Dějepisná soutěž gymnázií pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při gymnáziu Cheb je již řadu let významnou událostí středoškolských...

Bubílková, Slováčková a Etzler otevřeli největší kuchyňské studio v Česku

Bubílková, Slováčková a Etzler otevřeli největší kuchyňské studio v Česku

Známé osobnosti představily největší kuchyňské a designové studio v Česku. V obchodním centru Galerie Butovice Praha XXXLutz...

Nový vládní kompenzační balíček

Nový vládní kompenzační balíček

Ve čtvrtek 11. 5. 2023, symbolicky v 11.55 hod., představil předseda vlády kompenzační opatření, jejichž realizací má dojít ke...

Celníci odhalili na D1 pašeráka s 61.000 nezdaněných cigaret

Celníci odhalili na D1 pašeráka s nákladem 61 200 nezdaněných cigaret

Středočeští celníci při kontrole osobního auta na dálnici D1 odhalili 61 200 kusů nezdaněných cigaret. Našli je v kufru auta,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi