Za podezřelé ovládnutí Mostecké uhelné padly tresty ve Švýcarsku i v ČR

Za podezřelé ovládnutí Mostecké uhelné padly tresty ve Švýcarsku i v ČR

Rozhodnutí vlády Miloše Zemana, která 29. července 1999 prodala 46,29 procenta akcií Mostecké uhelné společnosti (MUS) ve Švýcarsku registrované společnosti Investenergy za 650 miliónů korun, dodnes vzbuzuje otázky. Pochybnosti panují nejen kolem příliš nízké ceny, ale také kolem dalších okolností obchodu. Dlouho se také například jen spekulovalo o tom, kdo ovládal Appian Group, mateřskou firmu Investenergy, a odkud se vzaly peníze na koupi dolů.

Podle médií stáli od počátku za investiční skupinou manažeři dolů Antonín (nyní Antonio) Koláček, Jiří Diviš, Petr Kraus, Oldřich Klimecký a Marek Čmejla, kteří pro obchod využili fondy vytvořené podnikem na rekultivaci po těžbě. Appian začal skupovat akcie MUS už v roce 1997 a ještě před rozhodnutím kabinetu ovládl většinu firmy. Začátkem století prověřovala privatizaci MUS česká policie, která zkoumala i to, jestli firma nebyla ovládnuta za peníze určené na budoucí rekultivace. V létě 2008 byl ale případ odložen.

Nový impulz do vyšetřování přinesl zájem švýcarských úřadů, které se na prodej MUS zaměřily v roce 2005. V roce 2010 byli kvůli kauze vyslechnuti i Zeman a ministři jeho vlády. Pozdější český prezident tehdy řekl, že o vyvedení peněz na získání akcií MUS přímo z firmy nevěděl. V říjnu 2011 švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších machinací sedm lidí, včetně někdejších nejvyšších šéfů těžební firmy, kterou mezi roky 2006 a 2010 ovládl miliardář Pavel Tykač.

V říjnu 2013 soud ve Švýcarsku uznal šestici manažerů vinnými a uložil jim nepodmíněné tresty, rozhodl i o zabavení peněz (vyšetřovatelé na jejich švýcarských kontech zadrželi v přepočtu přes 13 miliard korun). Za podvodné ovládnutí MUS potrestal švýcarský soud Jiřího Diviše, Marka Čmejlu, Antonia Koláčka, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Belgičana Jacquese de Grooteho. De Groote jako jediný dostal pouze peněžitý trest, ostatní byli odsouzeni k odnětí svobody.

Švýcarský nejvyšší soud v prosinci 2017 odmítl odvolání pěti odsouzených, u některých ale nařídil nižšímu soudu, aby přezkoumal tresty. Ty v roce 2018 prvostupňový soud mírně snížil. Odvolací soud také otevřel českému státu cestu k uplatnění nároku na náhradu škody. Koláčkovi s Krausem odvolací soud zamítl žádosti o zkrácení trestu, a verdikt se tak pro ně stal pravomocným. Koláček ale do švýcarského vězení odmítl nastoupit s tím, že se chce účastnit soudního líčení, které se ve stejné kauze koná v ČR.

Kraus za mříže zamířil v květnu 2019 poté, co ho švýcarská policie zadržela na ženevském letišti. Od poloviny září 2020 je Kraus již na svobodě a zpět v Česku. Kraus podal k Ústavnímu soudu stížnost proti uznání švýcarského rozsudku českými soudy. ÚS předloni v srpnu rozhodnutí o uznání švýcarského rozsudku zrušil, a to kvůli porušení práva na soudní ochranu. Česká justice se dostatečně nevypořádala s tvrzením o možném porušení práva na tlumočení a překlad v soudním řízení ve Švýcarsku. Případ se tak vrátil zpět k Městskému soudu v Praze.

Po Krausovi se druhým manažerem, který nastoupil do švýcarského vězení, stal v roce 2021 Klimecký. V prosinci 2021 napsaly Hospodářské noviny, že odvolací soud v Bellinzoně podle deníku snížil tehdy jednaosmdesátiletému bývalému řediteli dolů trest z 36 na 18 měsíců vězení.

Předloni v létě švýcarská justice změnila původní nepodmíněné tresty vězení na dvouletou podmínku pro Čmejlu a dvacetiměsíční podmínku pro Diviše. Součástí verdiktu je rovněž propadnutí takzvané náhradní hodnoty ve prospěch Švýcarské federace.

Loni v listopadu pražský městský soud uznal švýcarský rozsudek, který uložil miliardářům Čmejlovi a Divišovi propadnutí části majetku ve prospěch Švýcarska. U Čmejly zahrnuje verdikt zhruba 5,2 miliardy korun, u Diviše přibližně 915 milionů korun. Čmejla ani Diviš nesouhlasí s českým uznáním švýcarského rozsudku a proti rozhodnutí pražského městského soudu se oba odvolali.

Případ řeší také česká justice, obžalobu podalo státní zastupitelství v dubnu 2017 k Městskému soudu v Praze. Žalobci tvrdí, že manažeři podvodně uvedli vládu v omyl, když vzbudili zdání, že státní podíl kupuje místo nich prostřednictvím firmy Investenergy americký investor Appian Group. Podle obžaloby někdejší manažeři MUS podvedli Českou republiku, když při nákupu státního menšinového podílu ve firmě záměrně zatajili, že nejpozději od května 1998 vlastnili nebo měli kontrolu nad většinou akcií firmy. Investenergy navíc za státní podíl podle obžaloby zaplatila penězi, které obžalovaní vyvedli z MUS. České republice podle státního zástupce způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun.

V tuzemsku bylo původně obviněno osm lidí. Vedle manažera Luboše Měkoty, který v březnu 2013 zemřel, čelil stíhání také bývalý lobbista a obchodník se zbraněmi Pavel Musela. Kvůli jeho zhoršenému zdravotnímu stavu ale v květnu 2016 žalobce stíhání přerušil. Kromě pětice manažerů dolů poslal žalobce před soud i někdejšího náměstka ministra průmyslu a obchodu Roberta Sýkoru. Viní ho z přijetí třímilionového úplatku za to, aby zařídil bezproblémovou privatizaci zbytkového podílu dolů za zlomek jejich skutečné hodnoty. V tom dalším je podle soudkyně obžaloba víceméně kopií té, kterou již projednali Švýcaři.

První jednání se uskutečnilo na podzim 2018. U soudu již například vypovídal jako svědek Miloš Zeman, který prodej státního podílu v MUS, schválený jeho vládou, před soudem v červnu 2021 hájil. MUS podle něj nebyla strategickou společností a vláda byla ráda, že se menšinového podílu zbaví. Naopak bývalý předseda Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka již v únoru 2019 označil převzetí MUS jejím managementem za "faul na stát" a uvedl, že se odehrálo za podpory ČSSD.

V roce 2020 pražský soud pravomocně zastavil trestní stíhání Krause, což soudkyně odůvodnila tím, že již nastoupil ve Švýcarsku trest za prakticky totožný skutek, který projednává ona. Loni v únoru soud pravomocně zastavil stíhání Čmejly a Diviše, a to rovněž proto, že trest dostali už ve švýcarské větvi kauzy. Soudní řízení tedy pokračuje jen se třemi zbylými obžalovanými - Koláčkem, Klimeckým a Sýkorou.

Soud loni v červnu uložil Koláčkovi 7,5 roku vězení a propadnutí několika set milionů korun z bankovních účtů. Klimeckého potrestal šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Oba muži také dostali pětiletý zákaz působení ve vedení firem. Podle nepravomocného verdiktu způsobili manažeři MUS v roce 1999 České republice podvodem škodu ve výši nejméně 2,37 miliardy korun, kterou mají společně uhradit. Obžalovaní se proti verdiktu obratem odvolali. Za přijetí úplatku v souvislosti s přípravou podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji podílu v MUS soud uložil tříleté vězení, peněžitý trest 4,5 milionu korun a zákaz činnosti i Sýkorovi.

Koláček a Klimecký stále čekají na písemné odůvodnění nepravomocného rozsudku. Koláček letos v květnu upozornil na to, že pražský městský soud lhůtu k vypracování verdiktu nově prodloužil do konce letošního října.

Foto: Autor/Depositphotos , JanPietruzska

Autor: ČTK





Čtěte dále

Chrudim po opravě za 107 mil. Kč otevřela sportovní halu, další stavby chystá

Chrudim po opravě za 107 mil. Kč otevřela sportovní halu, další stavby chystá

Sportovci v třiadvacetitisícové Chrudimi mohou ode dneška využívat zrekonstruovanou sportovní halu, která je největším a hlavním...

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s hercem Karlem Heřmánkem

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s hercem Karlem Heřmánkem

V Divadle Bez zábradlí začalo rozloučení s Karlem Heřmánkem. Se zesnulým hercem se může veřejnost přijít rozloučit do 17:00....

Hoří střecha plaveckého stadionu v Č. Krumlově, odhad škody je 10 mil. Kč

Hoří střecha plaveckého stadionu v Č. Krumlově, odhad škody je 10 mil. Kč

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl téměř celou střechu a hasiči...

Začínají Dny evropského dědictví, které otevřou přes 700 památek po celé ČR

Začínají Dny evropského dědictví, které otevřou přes 700 památek po celé ČR

Přes 700 památek se od dneška do 15. září zpřístupní díky Dnům evropského dědictví. Otevřou se památky, které jsou často běžně...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi