Za Hitlera válčil u Moskvy, teď je Karlu Sládkovi 101 let

Wehrmacht těsně po vstupu do Ruska, 22. června 1941.

Karel Sládek ze Šilheřovic u Ostravy věří, že celé tažení wehrmachtu v Rusku přežil díky dřevěnému křížku z pouti. 11. listopad je Dnem válečných veteránů.

Den válečných veteránů nepatří jen bojovníkům z legendárního armádního sboru Ludvíka Svobody či českým profesionálům z bojů v Afghánistánu. Na Hlučínsku mezi Ostravou a Opavou dosud žijí veteráni wehrmachtu, mezi které patří například Karel Sládek, jenž v létě oslavil 101. narozeniny. Tehdy ho také vyzpovídal on-line deník TÝDEN.CZ, ale přepis rozhovoru čekal až na listopadový Den válečných veteránů. "Mezitím si strejda zlomil krček a nyní leží v léčebně dlouhodobě nemocných. Jeho stav se hodně zhoršil, už moc nemluví, návštěvy nepoznává," říká na Den veteránů Sládkova neteř.

O křížek nepřišel ani v ruském zajetí

Karel Sládek s křížkem z pouti (na stole), který ho chránil celou válku i v zajetí.Letos v létě byl ovšem Karel Sládek ještě plný elánu a u jeho vyprávění se tajil dech. "Něco vám ukážu," podotkl tehdy veterán a z obstarožní kuchyňské skříně vytáhl dřevěný křížek. "Ten jsem měl u sebe po celou válku. Dostal jsem ho od maminky, koupila ho na pouti. Zachránil mi život, protože věřím v Boha," vyprávěl. Tento amulet byl jeho andělem strážným při francouzském i ruském tažení a ochraňoval ho i po válce v ruském zajetí ve městě Belgorod. Tam mu Rusové sebrali i poslední drobnosti, křížek si proto schoval do úst. "Jeden Rus si toho všiml, chmátl mě za pusu, vytáhl křížek a ještě jsem dostal ránu, že mi crčela krev." Křížek skončil na zemi, jenže jiný ruský voják ho v zápětí sebral, podíval se na kamaráda a pokáral ho: "Eto nět charašo!" Pak Sládek dostal křížek nazpět. "A to už jsem věděl, že s pomocí křížku od maminky přežiji i tohle zajetí."

Z Masarykova pluku k wehrmachtu

Karel Sládek jako československý voják v Masarykově pluku v Hodoníně.Karel Sládek se narodil v roce 1911 v Šilheřovicích u Ostravy a do školy začal chodil ještě v době, kdy bylo Hlučínsko součástí Německého císařství, kterému vládl císař Vilém II. Hned po škole začal pracovat ve stájích hraběte Rothschilda na šilheřovickém zámku. V letech 1932 až 1935 sloužil u československé armády v 7. jezdeckém pluku T. G. Masaryka v Hodoníně a po vojně to dotáhl na osobního sluhou paní baronky Rothschildové, dokud v roce 1938 tento židovský rod nemusel utéct ze Šilheřovic ze strachu z nacistů. Když Hlučínsko v říjnu 1938 zabralo Německo, musel Sládek opět obléct uniformu. Tentokrát stejnokroj wehrmachtu.

"První jsme museli narukovat my, co jsme se nedávno vrátili z vojny v československé armádě. V Šilheřovicích se to týkalo jedenácti mladých mužů, všichni jsme se dobře znali. V Petřkovicích nás oblékli do uniforem wehrmachtu a museli jsme v Antošovicích hlídat hranice mezi Německem a Polskem."

Prvního září 1939 napadalo Německo Polsko a už koncem měsíce byla dobyta Varšava, hlavní město Polska. V bojí padlo asi 10 tisíc německých a až 70 tisíc špatně vyzbrojených polských vojáků. "V září 1939 jsem musel táhnout na Polsko, tam to ale šlo rychle. Já jsem šel mezi tanky se samopalem v ruce a Poláci proti nám na koních. To měli předem prohrané. Polsko bylo za čtrnáct dní kaput."

V květnu 1940 napadlo Německo Nizozemí a Belgii a hned poté Francii a už 14. června vstoupil wehrmacht do Paříže. "A Francie byla kaput za tři týdny, to byla také snadná válka. Vyhnuly se mi všechny větší boje a první velké neštěstí jsem na vlastní oči uviděl až na pobřeží Severního moře, když třicet kluků najelo s lodí na minu a ta vymrštila loď do vzduchu a vojáky úplně roztrhala. Já se plavil na jiné lodi jen tak sto metrů vedle. To bylo hrozné, tam zahynulo hodně mých kamarádů."

Sládek součástí plánu Barbarossa

Karel Sládek vypráví o svém tažení s wehrmachtem: do Polska, Francie i Ruska.V červnu 1941 Německo neočekávaně napadalo Sovětský svaz (plán Barbarossa). Sovětský diktátor napadení neočekával, neboť uzavřel s Němci tajný pakt o spolupráci a Hitler si společně se Stalinem rozdělili Polsko. Sovětská armáda na útok nebyla připravena a vzpamatovala se až v době, kdy wehrmacht na začátku prosince 1941 došel k Moskvě.

"Na ruské hranice jsem šli pěšky až z Francie. Trvalo to celý měsíc. Jak jsme došli na hranice, tak náš generál říká: - Jestli si dá Stalin s Hitlerem ruku, tak je všecko v pořádku. Jestli ne, bude válka. Leželi jsme v takovém lesíku a čekali, co bude. Netrvalo ani půl dne a najednou nad námi přelétla německá letadla ve směru na Rusko. A to už jsme dostali rozkaz i my. Na hranicích stálo je několik Rusů, kteří křičeli: - Něstrilaj, něstrilaj! Prosili, že mají rebjátka, že mají rodiny a děti. Zajali jsme je. První den po útoku na Rusko jsme se posunuli o čtyřicet kilometrů do nitra Ruska. Na začátku prosince 1941 už naše divize, která měla 60 tisíc vojáků, stála 25 kilometrů před Moskvou. Ale Moskvu jsem neviděl. V zimě už nás Rusové hnali nazpět. Byl hrozný mráz, jednou až minus 52 stupňů a my jsme neměli pořádné uniformy. Všechny studně byly zamrzlé až na dno, hodně kamarádů zmrzlo. Ten útěk trval několik let, Rusové mě zajal až v roce 1945 v Bresslau, to je dnešní Wroclaw v Polsku."

V ruském zajetí

Karel Sládek v den svatby v roce 1950.Statisíce německých vojáků skončily v zajetí, mnoho jich bylo převezeno do zajateckých táborů v Rusku, kam byl transportován i Karel Sládek Válka tak pro něho pořád nekončila, ačkoliv v Německu a v Československu byl od 8. května 1945 mír.

"Když nás Rusové zajali, po několika týdnech mezi nás přišel ruský důstojník a říkal mi: - Pojdeš damoj! Ale domů jsem nešel. Napřed, že prý nás pošlou pomáhat k sedlákům do okolí Bresslau při žních. Bylo nás tam celkem pět tisíc zajatců, naložili nás do nákladních vagónů, vždycky osmdesát lidí na jeden vagón. A už nás vezli do Ruska. Jeli jsme tři dny. Pak vlak zastavil u potoka, Rusové otevřeli vagóny, u každého vagónu stálo osm ruských vojáků. Byl krásný den, svítilo slunce, kolem kolejí tekl potok. Nařídili nám se v tom potoce umýt, dostali jsme polévku a vařenou mrkev, to bylo všechno. A jelo se dál, do Belgorodu. Tam z nás sundali zbytky uniforem wehrmachtu a navlékli nás do starých hadrů. Dovedli nás ke zničené nemocnici, že si ji musíme opravit a pak v ní budeme bydlet. Tři měsíce jsme museli spát venku, až v zimě jsme mohli dovnitř. Jak jsme skončili opravy, poslali nás všechny do dolů kopat uhlí. Od rána do večera, nebo od večera do rána, vždycky měsíc práce ve dne a měsíc práce v noci. Hrozná robota, hodně kamarádů umřelo vysílením a hlavně hlady. Já měl výhodu, že jsem se s vojáky a hlídači jako Slovan domluvil, to byla obrovská pomoc. Z těch pěti tisíc chlapů, kteří jsme žili v tom zajateckém táboře, zemřelo přesně 325 lidí. Jednou do tábora přišel nějaký sovětský generál a vyčítal nám, že naše divize rozmlátila při přechodu fronty Belgorod. To byla pravda, tam nezůstala stát jediná chalupa celá. Nadával nám: - Jebam fašist! Pak si odvedli nějaké naše německé vojáky, které už jsem nikdy neviděl. V dolech jsem fáral čtyři a půl roku, domů do Šilheřovic jsem se dostal až na Vánoce v roce 1949, už nikdo nepočítal s tím, že žiji. Navíc se mezitím doma všechno změnilo, už jsme nepatřili k Německu ale zase k Československu. Vládli tu komunisti. A hned v roce 1950 jsem se oženil."

Šest střepin v těle

Karel Sládek s redaktorem Ivanem Motýlem.Z války si Karel Sládek přinesl šest střepin. Na ruce, pod krkem, v zádech... "Na rentgenu jsou všechny dobře vidět. Lékaři nikdy nechtěli riskovat, že by je vyoperovali, měl jsem totiž slabé srdce. Báli se, že bych se neprobudil z narkózy. A vidíte dožil jsem se i se střepinami krásného věku."

Karel Sládek je věřící katolík. Že se mu podařilo přežít všechna popisovaná tažení wehrmachtu, za to vděčí Bohu. A znova ukazuje dřevěný křížek. "Každý večer ho držím v ruce a modlím se. Někteří se tomu smějí, ale pravdu měla maminka, když říkala: - Vidíš, jak ti byl Pánbůh nápomocen."

Foto: archiv

Autor: Ivan Motýl





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi