Vzbuďte mě ráno o půl čtvrté, přál si císařpán a po chvíli zemřel

Vzbuďte mě ráno o půl čtvrté, přál si císařpán. A po chvíli zemřel.

Víte, jak před sto lety zemřel císař František Josef?

Když v úterý 21. listopadu 1916 ve 21 hodin a pět minut zemřel císař František Josef I., dvorská kancelář oznámila: "Majestát smrti dotkl se těžce Rakouska-Uherska." A začaly se psát oslavné nekrology. Smrt císaře Františka Josefa I., jenž seděl na trůnu neuvěřitelných 68 let, zasáhla 53 milionů obyvatel monarchie žijících na ploše 676 615 km2 od Jadranu až po dnešní ukrajinský Lvov. "Miliony a miliony věrného lidu sklánějí se v teskném bolu, roní hořké slzy a lkajíce žehnají slavné, zářící, věčné památce vznešeného, šlechetného, velkého vladaře," psaly pražské Národní listy ve středu 22. listopadu.

Císař František Josef přebírá listovní zásilku.Na počátku listopadu 1916 zatím nic nenasvědčovalo tomu, že se šestaosmdesátiletý císař František Josef I. nedožije konce měsíce. Mocnář totiž denně vstával před čtvrtou hodinou a někdy již v sedm ráno uděloval první audience. Stále bystře uvažoval a s návštěvami poklidně hovořil. "Jeho Veličenstvo císař přijal dnes odpoledne španělského velvyslance dona Antonia de Castro y Casaleiz v delším zvláštním slyšení," informovala císařská kancelář v pondělí 6. listopadu 1916.

V sobotu 18. listopadu se ale panovníkovi přitížilo, o čemž vídeňský zpravodaj pražských Národních listů telefonicky informoval mateřskou redakci: "V sobotu zaznamenáno horečnaté zvýšení teploty až na 38 stupňů. Noc na neděli strávil císař dosti dobře a zdá se, že mu spánek posloužil." V neděli 19. listopadu sice "císař jevil poměrně dobrou chuť a jedl pravidelně", ale večer stoupla teplota na 37,7 stupně. Monarchův osobní lékař dr. Kerzl přesto v pondělí 20. listopadu hovořil o malém zlepšení: "Císař vstal jako obyčejně v polovině čtvrté hodiny ranní. Neměl žádné potíže při dýchání. Byl v dobré náladě."

Smrt vstoupila do komnat Schönbrunnu

A pak se to stalo a smrt vešla do komnat Schönbrunnu. "Veliká, svrchovatě smutná zvěst letí světem, ohromuje národy habsburské říše, otřásá jejich nitrem a naplňuje jejich duše nevýslovným žalem. Císař a král František Josef I. zemřel," oznámila vídeňská c. k. korespondenční kancelář. "Zesnul klidně v Pánu v 9 hodin večer v zámku schönbrunnském," dodala agentura. Teprve 5. prosince 1916 pak dvorská kancelář upřesnila čas smrti na 9 hodin a 5 minut. A dodala, že i poslední den své pozemské pouti vstával císař o půl čtvrté ráno a ještě v 11 hodin dopoledne ujišťoval následníka trůnu Karla s chotí, že pro samou práci "nemá kdy churavět".

František Josef I. v rakvi.

Po obědě se panovníkovi přitížilo a ve čtyři hodiny odpoledne naposledy vlastnoručně podepsal jeden z připravených dokumentů. "O 5. hod. pojedl císař u spacího stolku něco z přinesených jídel," upřesnila dvorská kancelář. V šest hodin večer se pomodlil, načež ulehl. "O půl čtvrté," upřesnil ještě komorníkovi, kdy se bude vstávat. Po chvíli se však probudil a žádal sklenku vody. Když se napil, komorník se zeptal, zda leží dobře. "Ano, je to dobré," odpověděl císařpán, což byla zřejmě jeho poslední slova.

Modrooký vyvolenec ve vyšinuté rodině

Všechny noviny a časopisy zaplavily procítěně psané nekrology, v nichž byl osud panovníka Františka Josefa I. líčen výhradně v dobrém. A třeba v časopise Český svět začínal nekrolog dojemným popisem císařova dětství: "V jasu a štěstí plynulo dětství našeho zesnulého panovníka." Budoucí mocnář se narodil 18. srpna 1830 a jeho děd, císař František I. (1768-1835), měl z činorodého a údajně krásného kloučka obrovskou radost. Sám byl totiž otcem poněkud vyšinutého a hlavně neplodného Ferdinanda (1793-1875), jenž se sice v roce 1835 stal panovníkem coby Ferdinand I. Dobrotivý, ale dlouhodobě monarchii řídit nemohl.

Také druhý Františkův syn František Karel (1802-1878) se na trůn nehodil, neboť ani on nebyl zrovna pronikavě inteligentní a státnicky prozíravý. Coby milovník umění se tak do dějin zapsal především jako otec budoucího císaře Františka Josefa I., kterého zplodil s dcerou bavorského krále Žofií. "Vznešený děd císař František, následkem bezdětnosti syna svého Ferdinanda i jisté idylické uzavřenosti syna Františka Karla, nalezl v milém vnoučeti záruku štěstí a přilnul ke krásnému modrookému dítěti," shrnul problémy v habsburské rodině týdeník Český svět.

Bzenecké víno ke svatbě

Na trůn usedl František Josef I. za revoluce v roce 1848. Císařský dvůr tehdy kvapem uprchl z Vídně do olomoucké pevnosti, neboť zradikalizované vídeňské davy věšely nepřátele na lucerny - takto neslavně skončil třeba rakouský ministr války Theodor Latour. Rozhořčená veřejnost chtěla politické změny a dvůr jí chytře nabídl nového panovníka, který měl být kompromisem pro zastánce občanských reforem i konzervativce. K předání moci došlo 2. prosince 1848 v olomoucké arcibiskupské rezidenci, kde se Ferdinand I. Dobrotivý bodře naklonil ke svému synovci, vřele ho objal a pošeptal mu do ucha. "Bůh ti žehnej! Buď hodný a Bůh Tě vždy ochrání!"

Nový císař pán ale při krocení revolucionářů příliš hodný být nemohl. Napřed vládl přísně až totalitně jako neoabsolutista (Češi mu třeba nemohli zapomenout deportaci spisovatele Karla Havlíčka Borovského do vyhnanství v Brixenu), monarchii však s pomocí bohatnoucích průmyslníků rychle modernizoval. A když se v roce 1854 oženil s Alžbětou Bavorskou zvanou Sissi, přijel ji na Moravu i do Čech ukázat v císařském vlaku, tedy v nejmodernějším dopravním prostředku. Souprava vyrazila z Vídně přes Břeclav do Brna, kde mu věrní Moravané předali jako svatební dar láhev vzácného bzeneckého vína ročník 1746 a panovník jim poděkoval ve vznosné češtině: "Děkuji Vám, milí venkované, za Vaše přání. Ono mne těší tím více, an Vy jste vždy hodní a Mému Domu věrní poddaní byli."

Lásky císaře pána

Císař a jeho bratři. Zleva: Karel Ludvík, František Josef I., Ferdinand Maximilian (později Maxmilián I. Mexický) a Ludvík Viktor.Citový život císaře byl do jisté míry tuctový. Ohromné vzplanutí k Sissi brzy vyhaslo a vladař se začal ohlížet za jinými sukněmi. Když v létě 1863 odjel na prázdniny do Bad Ischlu, prý se zapomněl na horské salaši se sedmnáctiletou Theresií Pointinger, z čehož byla velká láska a údajně čtyři levobočci. V roce 1875 se zamiloval do patnáctileté kupecké dcery Anny. Dlouho se soudilo, že se jmenovala Anna Nahowska, ale její deníky zveřejněné až v roce 1986 prozradily, že byla dcerou obchodníka Franze Nowaka. Vztah trval léta a deníky o něm vyprávějí roztomilé detaily. "Kdykoli mu pomáhám při oblékání, říká: - Jen se moc nedívají na šatstvo, všechno obnošené a staré, věci nosím dvacet i třicet let," zapsala si Anna o šetrném císaři. A i z tohoto milostného bláznění se měla zrodit nemanželská Helena. Na Světové výstavě ve Vídni v roce 1885 se panovník zamiloval do herečky Kateřiny Schratt a tenhle vztah vydržel až do jeho posledních dnů. A když byl v roce 1898 spáchán atentát na císařovnu Sissi, léčila ho herečka z prožitého traumatu a vztah se ještě utužil.

Od biče k demokracii

Víc času než ženám však panovník věnoval monarchii. I když někteří historikové politiku Františka Josefa po roce 1848 popisují jako téměř reakční, ledy se pozvolna uvolňovaly a Říjnovým diplomem z roku 1860 změnil císař pán dosavadní totalitářské moresy za konstituční monarchii a zřídil parlament čili Říšskou radu. O sedm let později pak Češi přivítali poměrně demokratickou Prosincovou ústavu, kterou panovník zaručoval základní lidská práva občanů i nezávislost soudů. V roce 1873 zavedl přímé volební právo do říšské rady a v roce 1907 dokonce všeobecné, tajné, rovné a přímé hlasovací právo.

Hrdý dědeček. Císař František Josef I. s vnoučaty.Dařilo se i svobodě slova, tedy pokud někdo neurážel přímo Jeho Veličenstvo. "Za císaře a krále Františka Josefa dokonáno bylo velkolepé dílo našeho národního obrození," citujeme z nekrologu, který ve středu 22. listopadu 1916 vyšel na titulní straně Národní politiky. Jen na stavbu Národního muzea v Praze třeba císař věnoval ze své kapsy ohromující částku 100 tisíc zlatých. "I když císaři a králi nebylo dopřáno, aby za jeho panování bylo vykonáno vše, čeho se dožadovalo právo a význam národa českého, přece celá řada velkých a ušlechtilých činů jeho zachová mu pro vždy hlubokou vděčnost všeho lidu českého," zazněla v Národní politice i lehká kritika. Zklamáním pro Čechy bylo především takzvané rakousko-uherské vyrovnání z roku 1867, kdy Maďaři dostali značný díl samostatnosti a vlastní vládu, zatímco Čechům bylo totéž jen přislíbeno. A zatímco v Maďarsku se František Josef I. nechal korunovat na uherského krále, v Čechách stejný obřad jen odkládal.

"Národ náš však přece od roku 1860 vyrostl pod žezlem svého krále jak mohutný kmen, kořeny i větvemi stále šíře, hloub a výše se rozkládající," shrnula Národní politika, jak se ušlápnutí Češi proměnili za panování císaře v sebevědomou komunitu. V hrdý národ, který si během první světové války řekl o samostatný stát, a vítězní Spojenci mu ho roku 1918 darovali.

Výkrop Nejvyšší mrtvoly

Když František Josef I. zemřel, dle zvyklostí na habsburském dvoře se druhý den ujal moci nový císař. Tím byl Karel I., jenž v proklamaci Mým národům slíbil mnoho nadějného: "Svým národům chci být spravedlivým a láskyplným knížetem. Chci jejich ústavních svobod a jiných práv vysoko si vážiti." Ano, politici toužili po svolání parlamentu a obnově ústavní demokracie, kterou v létě roku 1914 značně omezilo vypuknutí světové války. Ale prostého občana trápila hlavně válka, v níž denně padly stovky vojáků, jejichž pohřbívání se odehrávalo bez císařských ceremoniálů. Často těla padlých jen rozložili červi přímo na bojištích. "Chci činiti vše, aby hrůzy války byly co nejdříve zažehnány," slíbil nový císař Karel.

Pohřeb Františka Josefa I. se konal ve čtvrtek 30. listopadu ve vídeňské katedrále, a to za přítomnosti třiačtyřiceti poslanců za Království české do rakouského parlamentu. U rakve tak stál třeba Bohumír Šmeral, pozdější první předseda Komunistické strany Československa. "Opětně proveden byl výkrop Nejvyšší mrtvoly, pak byla rakev vyzdvižena a za smutečních modliteb a svitu pochodní vnesena do hrobky," telefonoval z Vídně zpravodaj pražských Národních listů.

Foto: archiv , Sueddeutsche Zeitung

Autor: Ivan Motýl





Čtěte dále

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Symbolem CHKO Slavkovský les je ohrožená a chráněná prha arnika

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Slavkovský les, která byla vyhlášena před půl stoletím, 3. května 1974, je možné přirovnat k...

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi