Výpověď Bártova řidiče: Obálek bylo mnoho

Zprava Jaroslav Škárka, Vít Bárta a Kateřina Klasnová před budovou soudu.

ON-LINE NA KONCI ČLÁNKU. Druhým dnem pokračovalo u Obvodního soudu pro Prahu 5 hlavní líčení v kauze údajného uplácení poslanců Vítem Bártou v nejtřaskavějším procesu dějin české politiky. Poprvé před soud napochodovala celá plejáda nejvyšších ústavních činitelů, poprvé je obviněn vrcholný politik z korumpování svých spolustraníků.

Před soud se v úterý ráno postavil nejdůležitější svědek kauzy, nyní nezařazená poslankyně Kristýna Kočí, bývalá šéfka poslaneckého klubu VV. Vypovídali také její tehdejší přítel Adam Kožel nebo Alena Maršálková, tehdejší PR manažerka Věcí veřejných a nyní asistentka Kristýny Kočí. V úvodním proslovu Kočí líčila zejména to, jak měl ve straně hlavní slovo Vít Bárta a jak jí to postupem času začalo vadit.

"Po nástupu do vlády ve straně skončila demokracie. Problémy mezi mnou a Bártou začaly v momentě, kdy jsem si uvědomila, že takhle strana nemůže fungovat," řekla Kočí s tím, že oči jí otevřelo i demokratičtější fungování konkurenčních parlamentních stran.

Vít Bárta při příchodu k soudu.K předání obálky Kočí uvedla: Vít Bárta mi předal malou obálku z velké obálky. Určitě jich tam bylo více než pět, spíše deset až patnáct. Řekl něco ve stylu, že musím být loajální, stmelovat klub a nevystupovat proti němu. A řekl, ať si to přepočítám. Proto jsem mohla mít pocit, že tam jsou peníze," uvedla Kočí před soudem. O tom, že dostala úplatek, se prý svěřila poslankyni Dagmar Navrátilové, Aleně Maršálkové nebo Jiřímu Rusnokovi. Navrátilová reagovala se slovy, že ona nic nedostala. Na to jí bývalá PR manažerka VV Alena Maršálková řekla, že ona nikdy nic nedostane, protože na ni má Bárta něco jiného. Soudce zajímalo, co tím myslí. "Paní Navrátilová udržovala s panem Rusnokem milostný vztah," odpověděla Kočí.

Podle Maršálkové se na ni Kočí obrátila, aby jí pomohla sehnat notáře a právníka. Na policii se jít bála. Každý věděl, že vnitro ovládá Vít Bárta a policisté jsou tak "ovlivňováni". Podle Maršálkové se její obavy naplnily, když Jaroslav Škárka podával oznámení v služebně v Horních Počernicích. "To byla Kristýna zrovna na ministerstvu dopravy. Říkala, že za Bártou přišel Moroz a hned mu říkal, že to Škárka podává v Počernicích a jeden z těch policistů že je 'jejich'," uvedla Maršálková. 

Kočí razantně odmítla Bártovu verzi, že poslancům z VV nabízel půjčky. "Na jednání poslaneckého klubu 4. února 2011 Vít Bárta nabídl, že bude poslanecky plat dorovnávat (poslancům na začátku roku 2011 klesl plat poté, co si to odhlasovali - pozn. red.). Neřekl ´půjčovat´, řekl ´dorovnávat´. Řekl, že za námi pošle svého člověka, který to s námi bude individuálně probírat."

Kočí: Nahrávky jsem pořídila kvůli své ochraně

Kočí komentovala i nahrávky, které se loni na jaře objevily v médiích: "Ano, pořídila jsem nahrávky v restauraci Studna i nahrávku jednání užšího vedeni strany, kde se debatovalo o volbě předsedy strany. Znala jsem, jak Bárta jednal s Jaroslavem Škárkou v Mikulově. Znala jsem, jak probíhala jednání na ministerstvu obrany. Nahrávky jsem pořizovala pro svoji ochranu. Dala jsem je Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Nikomu z novinářů jsem je nedala. Pouze jsem pořídila šest nahrávek, které jsem rozdala známým pro případ, že by se mi něco stalo."

Druhá z předvolaných, manželka hlavního obžalovaného a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová, oznámila soudu, že nebude vypovídat.

Jaroslav Škárka (vpravo) u soudu.Oč v celé kauze jde? Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta čelí obvinění, že uplácel své spolustraníky, někdejší předseda této partaje Jaroslav Škárka zase úplatek podle žaloby přijal. Po emotivním pondělku, kdy Škárka pral špinavé prádlo VV a Bárta na něj před soudci zvyšoval hlas, přichází den klíčové výpovědi. Před soud se dostavila Kristýna Kočí, jež trvá na tom, že se ji Bárta pokusil uplatit obálkou s půl milionem korun a za tuto částku po Kočí požadoval, aby sjednotila rozháraný klub nejmenší vládní strany. Nynější šéf poslanců VV tvrdí, že šlo jen o půjčku. Policie uvěřila verzi Kočí a Bártu obvinila.

Během líčení soud vyslechne vedle novinářů, kteří na úplatky ve VV upozornili, řadu dalších politiků, všechny ministry za VV a mnoho dalších poslanců. Bárta po propuknutí aféry loni v dubnu rezignoval na post ministra dopravy a mnozí koaliční politici vyzývali k tomu, aby z vlády zmizela celá jeho partaj. Budoucnost kabinetu Petra Nečase byla v tu chvíli ve hvězdách. Po čase je však vše zapomenuto a stranické špičky z ODS a TOP 09 s Bártou nadále domlouvají klíčové postupy vládní koalice. Výsledek procesu však může loňské koaliční turbulence znovu oživit.

On-line

  • 10:30
    Týden.cz 

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z druhého dne soudního líčení na Praze 5 s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou v kauze údajné korupce ve Věcech veřejných.

  • 10:36
    Kristýna Kočí 
    Kočí vypráví, jak museli před jednáním poslaneckého klubu odevzdávat mobily a další elektroniku. Přítomni byli dva bodyguardi, zřejmě z ABL a ty měli rám, kterým musel každý projít.
  • 10:38
    Týden.cz 
    Kateřina Klasnová poslala médiím tiskovou zprávu, ve které vysvětluje, proč se rozhodla nevypovídat. Samozřejmě zcela věřím v nevinu svého manžela. A coby místopředsedkyně Věcí veřejných vím, že jde o standardně a demokraticky fungující politickou stranu. Celá kauza před soudem ale není obhajobou Věcí veřejných jakožto strany, jakkoli se naši přeběhlíci snaží pošpinit stranu co nejvíc. Před soudem se řeší "jen" údajné úplatky. Jakékoli mé svědectví ve prospěch Víta Bárty, by však protistrana mohla zpochybnit s poukazem na mou údajnou zaujatost.
  • 10:44
    Týden.cz 
    Kristýnu Kočí zacal grilovat obhajce Víta Barty Oldřich Chudoba. Stejně tak jako včera Škárku, i Kočí se snaží dostat na detailech jednotlivých schůzek, kdo koho kam kdy pozval, kdo co kdy kde řekl, jaké vyjádření předcházelo čemu. Pokládá jí nesouvisející otazky, zda někdy v průběhu šéfování poslaneckému klubu VV stála za nějakým únikem do medií. Důsledně odvádí pozornost od předání obálky, která byla buď úplatkem nebo půjčkou.
  • 10:52
    Týden.cz 
    Chudoba vytahuje na Kristýnu Kočí smskovou komunikaci z jednání poslaneckého klubu z 5.4. Opět se tak na veřejnost dostává vnitrostranická komunikace ve VV. Lenka Andrýsová Kočí údajně povzbuzovala, ať na poslaneckém klubu promluví o "úplatcích". Poslanec Jiří Rusnok měl Kočí psát, že celé jednání poslaneckého klubu, kde měli Kočí odvolat z postu jeho předsedkyně, je "divadlo".
  • 10:57
    Týden.cz 
    Bártův právník Chudoba se už několik minut točí na smlouvě o advokatní úschově peněz, kterou Kočí podepisovala s kolegyní, tehdejší PR manažerkou VV Alenou Maršálkovou a s advokátkou Věrou Chandryckou. Vzteká se, že si z ni Kočí nepamatuje každý detail.
  • 11:09
    Týden.cz 
    Škárkův advokát Jan Blažek už se proti Chudobově způsobu vedení výslechu Kočí ohradil, neúspěšně. Teď už Chudobu napomenul i soudce Jan Sott. Chudoba se zjevně snaží Kočí znevěrohodnit na sebenepatrnějších detailech.
  • 11:14
    Kristýna Kočí 
    Bártův právník Chudoba se velmi razantně snaží prosazovat intepretaci Víta Bárty o řízeném puči ve VV. Ptá se Kočí, zda je pravda, že sháněla další poslance, což vyplývá z tajné nahrávky. "Nemůžu nahrávku nijak komentovat, řekla jsem už, že jsem ji neviděla a bylo s ní manipulováno. Samozřejmě, že jsem mluvila s dalšími poslanci, ale nemělo to být o nějakém přesvědčování. To, že s někým hovoříte o své situaci, neznamená, že ho přetahujete," říká Kočí.
  • 11:21
    Týden.cz 
    Advokát Chudoba se snaží Kočí dostat na tom, že Jaroslav Škárka řekl, že při té akci šlo o restrukturalizaci koalice. Kristýna Kočí oponuje, že této větě Škárky nerozumí. Já to chtěla řešit vnitrostranicky, že by se Vít Bárta stáhnul a Věci veřejné pokračovaly ve vládě.
  • 11:26
    Týden.cz 
    Bártův advokát Chudoba ukončil dotazování Kočí.
  • 11:33
    Týden.cz 
    Vít Bárta se ptá Kristýny Kočí, co si představuje pod loajalitou, kterou po ni údajně měl požadovat. Kočí odpovídá: Už od března jsem čím dál víc kritizovala metodu řízení Víta Bárty, jeho několikahodinové projevy, určování, kdo má jít na tiskovou konferenci a co tam má říkat. Vysilovalo mě lhaní, že předsedou je Radek John, přitom všechno řídil Vít Bárta Proto jsme chtěli, aby Bárta přijal odpovědnost a přestal hrát zákulisní hry, kdy před sebe strká figurky jako Radka Johna nebo mě. Loajalitou mělo být, že přestanu kriticky vystupovat proti jeho osobě a budu zase tou vzornou předsedkyní poslaneckého klubu, stmelovala klub a přestala říkat svůj názor.
  • 11:58
    Týden.cz 
    Vít Bárta se po vzoru svého advokáta snaží co nejvíce odvádět pozornost od "úplatku". Kočí se ptá například na to, jestli si vybavuje jednání o důchodové reformě, zda si pamatuje na zasedání finanční komise před jejím vystoupením v televizním pořadu, proč nechtěla na poslaneckém klubu řešit, že se objevili její fotky s Pavlem Drobilem v Blesku.
  • 12:30
    Týden.cz 

    Před soud předstoupil Adam Kožela, bývalý přítel Kristýny Kočí. „Mluvili jsme o tom, řekla, že je to úplatek asi, ale nepamatuju se. Myslím, že šla za nějakou notářkou. Neradil jsem jí. Nepamatuju se, že bych s ní probíral, aby si peníze nechala. Určitě jsem jí věřil, že obálku dostala. Měla nějaké půjčky typu leasing a podobně. Neprobírali jsme, zda si od Víta Bárty půjčuje. Vztahy s Maršálkovou (nyní asistentka Kočí – pozn. red.) měla kamarádské. Škárkův advokát se Kožely zeptal, zda jí někdy chyběly peníze? O tom se nikdy nezmiňovala, odpověděl.

  • 12:43
    Týden.cz 
    Soudce přerušil jednání. Pokračovat bude od 13 hodin.
  • 13:35
    Týden.cz 
    U soudu vypovídá Alena Maršálková, nyní asistentka Kristýny Kočí, dříve PR manažerka VV. Popisuje, jak 29.března vypadalo předání obálek. "V 16:51 mi přišla sms od Kristýny, sežeň notáře nebo právníka, dostala jsem nějaké peníze. Pak následovala další smska, kdy se potkáme s právníkem?" popisuje Maršálková. Později ji prý zavolal Jaroslav Škárka, že také dostal od Bárty obálku.
  • 13:49
    Týden.cz 
    Maršálková stejně jako Kristýna Kočí říká, že dvojice uplacených se bála s obálkami jít na policii. Ta spadá pod ministerstvo vnitra, které tehdy oficiálně řídil Radek John. Nicméně i premiér Petr Nečas a další koaliční politici se pozastavovali nad tím, že rozhodující slovo nad ministerstvem vnitra má vždy Vít Bárta, potažmo náměstek Moroz.
  • 13:57
    Týden.cz 
    Podle Maršálkové se její obavy naplnily, když Jaroslav Škárka podával oznámení na služebně v Horních Počernicích. "To byla Kristýna zrovna na ministerstvu dopravy. Říkala, že za Bártou přišel Moroz a hned mu říkal, že to Škárka podává v Počernicích, a že jeden z těch policistů, že je "jejich"," uvedla Maršálková.
  • 14:09
    Týden.cz 
    Maršálková popisuje, jak vypadala smska ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského Kristýně Kočí: "Vít Bárta říká, že máš něco, co patří jemu. Jestli mu to nevrátíš do 16hodin, řekneme, že sis o to rekla."
  • 14:16
    Týden.cz 
    Na dotaz statní žalobkyně se Maršálková rozpovídala o příkladech vydírání poslanců Vítem Bártou. "Určitě případ Jiřího škárky. Vít Bárta mu nabízel milion, když složí poslanecký mandát. Nutil ho, ať na sebe vezme kauzu sledování na Praze 1. V lednu vymysleli strategii, že Škárka dá rozhovor a vezme to na sebe. Jenže na těch hlavičkových papírech, které to dokazovaly, bylo logo ABL i Víta Bárty. Tak jsem Škárkovi říkala, že by tím nic nezískal," vypověděla Maršálková. Ta potvrdila, že Navrátilové řekla, že ji Bárta nebude uplácet obálkami, ale vydírat poměrem s Rusnokem.
  • 14:24
    Týden.cz 
    Maršálková také odmítla slova Víta Bárty o řízeném puči.
  • 16:00
    Týden.cz 
    Na zítřek jsou k výslechu pozváni Michal Babák, Radim Vysloužil, Michal Moroz, Radek John, Václav Jahodář, Kamil Jankovský, Dagmar Navrátilová nebo Jiří Rusnok a Martin Vacek. Už teď je ale soud s výslechy ve skluzu. Od půl deváté byli předvoláni jen dva svědci, zbylí tři stále čekají za dveřmi. V tuto chvíli má Vít Bárta další ze svých monotematických monologů a tvrdí, že poslední svědkyně Alena Maršálková lže.
  • 16:04
    Týden.cz 
    Začíná vypovídat redaktorka Respektu Ivana Svobodová. (Jako první napsala článek, že Škárka dostal úplatek od Bárty - pozn. redakce)
  • 16:14
    Týden.cz 
    "V druhé půli března jsem se setkala s Jaroslavem Škárkou. Povídali jsme si, co se ve straně děje. Škárka řekl, že mu Bárta dává nějakou rentu. Pak jsem se s ním setkala v uterý 29. a nechala si to zopakovat na skrytý záznam. Škárka řekl, že se ve VV nerozhoduje dramaticky, že toho mají s Kristýnou Kočí dost. Že si Vít Bárta kupuje loajalitu lidí, že tam dochází i k zastrašování," uvedla Svobodová.
  • 16:21
    Týden.cz 
    Soudce se ptá redaktorky Respektu Svobodové, jestli jí Škárka říkal, kolik dostával. "Při tom druhém setkaní řekl, že je to téměř ve výši poslaneckého platu. Úplně konkrétně neřekl, za co. Že to je za loajalitu a že nebude dělat neplechu v klubu. A že má z historie VV informace, které by Věcem veřejným nemusely být příjemné. Například o financování, sponzoringu. Říkal, že se domnívá, že podobě dostává peníze i Radek John.
  • 16:32
    Týden.cz 
    Začíná vypovídat Hana Balochová, asistentka Víta Bárty.
  • 16:43
    Týden.cz 
    "Od října 2010 jsem pracovala pro Víta Bártu jako tajemnice ministerské kanceláře. Teď pro něj už nepracuju. Přinesla jsem Vítovi Bártovi materiály, o které mě požádal. Obálka velikosti A4. Dostala jsem ji od našeho řidiče. Ten mi volal, že ji Bárta potřebuje do restaurace Austria donést," vypověděla Balochová.
  • 16:50
    Týden.cz 
    Vypovídá Bártův řidič Michal Havrlík. "Byl jsem Bártův zaměstnanec. Nyní jsem řidičem ve Věcech veřejných. Po telefonu s Vítem Bártou jsem byl požádán, abych zajistil předání obálky. Odnesla ji Balochová. Nějaké obálky jsem k Bártovi domů nosil. Nevím přesně jaké, bylo jich několik," řekl. Údajně ji tehdy nesl i na schůzku Jaroslava Škárky a Víta Bárta. Neví prý jak se obálka pro Škárku do auta dostala.
  • 17:00
    Týden.cz 
    "Jsem přesvědčen, že celá smlouva o advokatní úschově sepsaná u advokátky Chandrycké byla sepsána tak, aby si Kočí a Maršálková mohly ty penize nechat," nařknul je u soudu Bárta.
  • 17:01
    Týden.cz 
    On-line končí. Děkujeme za pozornost. Soud bude pokračovat zítra.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: -kak-





Čtěte dále

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy, setká se s politiky

Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy, setká se s politiky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes přicestuje na jednodenní návštěvu Prahy. Jde o návštěvu v souvislosti s...

Skupova Plzeň, nejstarší festival loutkového divadla v ČR, nabídne 50 inscenací

Skupova Plzeň, nejstarší festival loutkového divadla v ČR, nabídne 50 inscenací

Více než 50 přestavení, z toho nejméně 20 zahraničních, uvede 35. ročník festivalu Skupova Plzeň 12. až 16. června. Jde o...

Dva obžalovaní v kauze J.O. Investment u soudu odmítli vinu

Dva obžalovaní v kauze J.O. Investment u soudu odmítli vinu

Majitel společnosti J.O. Investment (JO) Jakub Ortinský dnes u pražského městského soudu odmítl obžalobu z podvodu a legalizace...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi