Vyčůraní Češi: kamiony zamaskovali za traktory. Díky EU

Ilustrační foto.

Vypadá jako náklaďák, jezdí jako náklaďák, ale náklaďák to není. Čeští dopravci čím dál více používají kamiony maskované za traktory. I když na poli nikdy nebyly.

Začnete malým kolem vepředu, velkým vzadu, nad to nakreslíte kabinu a přední čumák s trčícím komínem. A traktor je na světě. Na této podobě nejběžnějšího zemědělského stroje se asi všichni shodneme. Jenže pozor! Zažitá představa vzala již dávno zasvé. Nejlépe to vědí ve východočeských Otovicích u Broumova. Každý den totiž touto podlouhlou obcí u polských hranic projíždějí traktory, jež ty běžné nepřipomínají ani trochu.

"Jsou to prostě kamiony, které vozí štěrk z polského kamenolomu. Máme tu značku zakazující vjezd nákladním vozům nad šest tun, jedna místní firma si ale nechala náklaďáky zaregistrovat jako traktory, a zákaz tím obešla," vysvětluje pro časopis TÝDEN místostarosta obce Josef Barvíř. Situace trvá už čtyři roky a místní s policisty po boku jen bezmocně přihlížejí.

Kříženec "kamionotraktor"

Zákony to totiž dovolují. Může za to nařízení Evropské unie z roku 2013, které hlavně kvůli tlaku německých zemědělců umožnilo zaregistrovat na první pohled běžné nákladní vozy jako traktory. "Pro schvalování, co je traktor, opravdu není zas tak důležitá vizuální podoba," bourá zažité představy mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Traktor ministerstvo identifikuje hlavně podle kabiny. Aby vůz splňoval náležitosti traktoru, musí ji mít zpevněnou. Běžný traktor má ocelový rám zabudovaný přímo do kabiny, zatímco "kamionotraktor" je potřeba trochu upravit. "Vozidlo musí mít ochranný rám nad kabinou. Je to ochrana řidiče při převrácení stroje," vysvětluje Marek Šimkovský z firmy P&L, jež traktory přestavěné z nákladních vozů prodává.

A koupě takového stroje není úplně marná. Proti klasickému kamionu má dost výhod. Jeho vlastník nemusí platit silniční daň, neplatí pro něho pravidelné povinné přestávky, nevztahují se na něj běžné zákazové značky pro nákladní vozy a na technickou nemusí jako kamiony po dvou letech, ale až po čtyřech. "I když zrovna tato výhoda už s letošním říjnem zmizí," doplňuje Neusar. A ještě je tu jedna odlišnost - ta nejzajímavější. "Kamionotraktory" mohou totiž stejně jako traktory řídit už sedmnáctiletí šoféři.

Kolosy projíždějící Otovicemi váží přitom běžně třicet tun a představa, že za volantem sedí nevyježděný mladík, který nemá řidičák ani na osobák, je trochu děsivá. Zjevnou nevýhodou je také omezená rychlost na pouhých 70 kilometrů v hodině. Auto proto nesmí na jakékoli rychlostní silnice, kde se musíte pohybovat alespoň osmdesátkou. I tak výhody převažují.

Česká kulišárna

Unie zavedla výjimku hlavně kvůli zemědělcům a počítala s tím, že se v jiném odvětví ani neobjeví. Náklaďáky měly suplovat traktory na poli, kde by jely vedle sečícího kombajnu, do korby by padala sklizená plodina a ony by ji pak dovezly do sila nebo jiného skladu.
"Mělo to zemědělcům zefektivnit jejich podnikání. Komodity se totiž přepravují na stále větší vzdálenosti a při takových cestách mají nákladní vozy jasné výhody před traktory. Jsou rychlejší, mají nižší spotřebu a vyšší životnost," vysvětluje prodejce vozů Šimkovský. Tedy přesněji řečeno, prodává jediný český náklaďák, který lze v současné době přestavět na traktor - kopřivnickou Tatru. Z cizí provenience lze takto upravit kamiony zhruba dalších pěti značek.

Nařízení Unie je tedy využíváno v řadě členských států. Jen Češi zase překvapili a díky své pověstné vynalézavosti vyslali zmutované traktory na silnice a vozí jimi leccos. "Hned poté, co byla tato věc poprvé medializována, se nám ozvalo pár lidí, kteří zjišťovali, jaké jsou možnosti. Autem chtěli vozit štěrkopísky nebo betonové směsi," říká Šimkovský.

Ministerstvo na čekané

Někteří čeští dopravci vidí v náklaďácích s "téčkem" v technickém průkazu jednoznačné zlevnění svých cest. V současné době jezdí po českých silnicích celkem 131 podobných hybridů. Jen Marek Šimkovský jich ve Velkém Meziříčí prodá dvacet za rok.

Ministerstvo dopravy zatím vyčkává a na rozdíl od prodejců tak trochu doufá, že nenastane nějaký velký "kamionotraktorový" boom. "Pak bychom museli do věci asi vstoupit a legislativu trochu upravit. Už teď například uvažujeme o tom, že by i traktory platily silniční daň a mohli je řídit jen lidé plnoletí," říká mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Do té doby se asi na českých silnicích začnou hojně objevovat značky zakazující vjezd traktorům. A Otovice půjdou příkladem. "O umístění té značky už jsme rozhodli a chtěli bychom ji instalovat do měsíce. Běžné nákladní vozy, i ty se specifikací traktoru, nás tak budou muset požádat o výjimku, aby mohly naší obcí jezdit," říká Josef Barvíř.

Několik kamionů denně Otovice snesou, ostatně jsou z minulosti zvyklé na daleko hustší dopravu. Aby ne, leží totiž na strategické silnici, která je pro Poláky nejen branou do Česka, ale po projetí Broumovského výběžku také výhodnou zkratkou mezi třicetitisícovým Kladskem a stotisícovým Wałbrzychem. Snaze Otovických jakkoli cestu kamionové dopravě znesnadnit se proto nedá moc divit.

Novou silnici?

Otovice dokonce několik let odmítají krajskou nabídku na opravu místní komunikace, což by každá další vesnice brala všemi deseti. Jenže tady na dohled od Polska se bojí, že by kraj na opravenou silnici obratem pustil nákladní vozy, kterých by dozajista nebylo málo. Totéž se tady řeší i v případě železnice. V Otovicích by mohla vzniknout zajímavá železniční propojka mezi Českem a Polskem. Trať tu ostatně do roku 1953 vedla a zbývalo by obnovit jen zhruba čtyři kilometry kolejí. Jenže i tady už Otovičtí vidí, jak by místním "nádražíčkem" projížděly hlavně nákladní vagony. Proto se rozhodli jednat, koupili klíčový pozemek bývalé trati a s krajem chtějí dohodnout kompromis.

"Jestli tady má jezdit vlak, spojenectví s krajem potřebujeme. Pokud tady nákladní vlaky projedou v rozumné míře a k tomu nějaký vlak osobní, tomuto regionu to může pomoci," řekl před časem starosta Otovic Petr Novák.

V tomto ohledu je tedy jasné, proč zmutované traktory Otovické tak naštvaly. Zkrátka se snažíte kamiony jakkoli vystrnadit, a najednou vám přijedou do vesnice tahače s návěsem, které však papírově tahače nejsou.

My jsme "kamionotraktor" u prodejce důkladně prostudovali. A vyjma ocelového rámu nad kabinou opravdu nemáte šanci poznat, že se díváte na traktor. Prostě klasická tatrovka. Rozdíl poznáte ve chvíli, kdy se řidič rozhodne sjet ze silnice a pokračovat po louce, což pro běžné náklaďáky většinou znamená konečnou. "Kamionotraktor" má ale náhon všech kol, buď čtyř, nebo šesti, takže ani v těžkém terénu nezapadne. Speciálně upravena je i převodovka, takže vůz dokáže jet šnečím tempem po boku kombajnu. Zkrátka zemědělský speciál, který Češi pochopili zase trochu jinak.

Foto: Lukáš Brož

Autor: Josef Kolina





Čtěte dále

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Konvojem svobody pokračují v Plzni Slavnosti svobody, oslavy konce války

Plzní dnes projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů...

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct...

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi