Výběr informací o současných povodních, které zasáhly Českou republiku

Výběr informací o současných povodních, které zasáhly Českou republiku

Výběr informací o současných povodních, které zasáhly Českou republiku:

Příčina povodní:

- Hladiny řek a vodních toků se zvedly v důsledku silných dešťů, které postupně od čtvrtka zasáhly prakticky celou Českou republiku. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dopředu varoval, že v jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech se čekají úhrnné srážky mezi 150 až 250 litry vody na metr čtvereční, pro Jeseníky se čekalo až 300 litrů vody na metr čtvereční. Relativně klidná zůstala situace jen v části západních Čech.

- Nejvíc napršelo v Jeseníkách, Beskydech a Krkonoších. Úhrny srážek tam podle ČHMÚ jen od sobotního rána přesáhly 200 litrů na metr čtvereční. Na návětří Jeseníků je zatím souhrn srážek kolem 500 litrů na metr čtvereční, na hřebenech Krkonoš kolem 450 a v Jizerských horách a Beskydech zhruba 300 litrů na metr čtvereční. Na většině území spadlo podle meteorologů přibližně 80 procent z očekávaného množství srážek.

- Dešťové pásmo se během neděle vrací z východu na západ, relativně dlouho ještě bude pršet na Českomoravské vrchovině, v jižních Čechách a na Šumavě.

Rozsah:

- Nejvážnější situace je v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku v sousedním kraji Olomouckém. V obou regionech hejtmani v sobotu vyhlásili stav nebezpečí. Díky němu získá vedení kraje zvláštní pravomoci, například ukládat pracovní povinnost, rozhodovat o pracovní výpomoci nebo možnost poskytnutí věcného prostředku pro řešení krizové situace. Umožňuje také nasazení vojáků nebo zrychlené zadávání veřejných zakázek.

- Nedostupné je kvůli neprůjezdným silnicím Jesenicko, kde v noci na neděli rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 od Jeseníku do České Vsi a dál přes Písečnou na Mikulovice. Na Jesenicku také nápor vody nevydržely některé domy. V Moravskoslezském kraji patří k nejpostiženějším městům Krnov, který se ocitl ze čtyř pětin pod vodou, nebo Opava, kde je zaplaveno sídliště Kateřinky a hrozí, že se protrhne hráz řeky Opavy u městských částí Palhanec a Karlovec. Vážná je situace například také v Bohumíně na Karvinsku, v části Starý Bohumín se řeka Odra přelila přes hráze.

- Po obcích na severu Olomouckého kraje se na záplavy chystají i velká města na spodních tocích Moravy a Bečvy. Voda stoupá v Litovli, město se chystá vyzvat obyvatele z ohrožených oblastí k evakuaci, evakuační centra má připravená. Na nejhorší se připravují Hranice na Přerovsku a Přerov. V Olomouci se očekává kulminace Moravy oproti předchozím předpovědím až ve středu ráno.

- Velká voda zasáhla také Krkonoše, Vysočinu nebo Pardubický kraj v okolí Chrudimi, kde už povodňová vlna zasáhla město Luže. Labe se začíná vylévat z koryta v Litoměřicích. Relativně klidná situace je v Praze, která dokončila výstavbu protipovodňových bariér v okolí Vltavy. V neděli v podvečer vyhlásil stav stav nebezpečí i liberecký hejtman, a to pro obec s rozšířenou působností Frýdlant, kam patří 18 obcí zhruba s 24.000 obyvateli z Frýdlantského výběžku.

Evakuace:

- Od začátku povodní do nedělního poledne bylo evakuováno více než 10.500 lidí, evakuace přitom pokračují. V Moravskoslezském kraji kvůli záplavám přes 6000 lidí, polovinu během noci na neděli. Pro některé, kteří domov odmítali opustit, se hasiči museli vracet se speciální technikou nebo využít vrtulník, protože už se k nim nedokázali dostat po zemi.

- Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali dosud přes 2000 obyvatel, využít museli i čluny a cisterny. Další evakuace jsou v běhu, radnice v Holešově na Kroměřížsku nechala dopoledne kvůli rozvodněným tokům evakuovat přibližně 100 obyvatel místní části Količín. Kvůli velké vodě chtěla nechat evakuovat i další místní část Dobrotice. Tamní obyvatelé to odmítli.

- Rozsáhlá evakuace se týkala Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, která skončila v sobotu po 17:00. Převoz pacientů do jiných zařízeních v Brně a na jižní Moravě začal v pátek, dotkl se více než 180 pacientů. Důvodem byla obava, že se do areálu dostane voda. V sobotu večer se evakuovala bohumínská nemocnice, která musela převézt téměř 120 lidí, hlavně z Léčebny dlouhodobě nemocných. Kroměřížská radnice odpoledne evakuovala 111 klientů domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

- Se záchrannými a evakuačními pracemi a také zásobováním při povodních bude v následujících dnech pomáhat až 12 vrtulníků. Polovina z nich je armádních, tři poskytla policie, dva společnost DSA a letecká hasičská služba aktivovala také jeden vrtulník Black Hawk.

Oběti:

- Potvrzené oběti záplav zatím nejsou, nejméně čtyři lidé se v souvislosti s velkou vodou pohřešují. V obci Lipová-lázně na Jesenicku odpoledne spadlo do rozbouřené řeky osobní auto, v němž zůstali zřejmě tři lidé, čtvrtý se dostal na břeh. Policisté po autě i posádce pátrají. V Jankovicích na Uherskohradišťsku odpoledne spadl čtyřiapadesátiletý muž při odklízení naplavenin do rozvodněného Jankovického potoka a už se nevynořil.

Elektřina:

- Bez elektrické energie se ocitly stovky tisíc lidí, v neděli ráno to bylo okolo 260.000 domácností, během dne se tento počet o několik tisíc snížil. Nejhorší situace zůstává v Moravskoslezském kraji, kde nemá proud 97.000 domácností, a dále v Olomouckém kraji s 39.000 odpojenými místy a ve Zlínském s 35.000 místy bez proudu.

Omezení v dopravě:

- Kvůli velké vodě jsou neprůjezdné silnice všech tříd, nejvážnější situace je na spojnici Jeseníku s vnitrozemím, kde v noci na dnešek rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44. Zavřené jsou také úseky dálnice D1 na severní Moravě. V Bohumíně na Karvinsku je kvůli zaplavení zavřená v obou směrech, v noci se D1 uzavřela také v Ostravě, kde voda ve Svinově zaplavila pás ve směru na Prahu, zavřený zůstává kvůli výpadku technologií klimkovický tunel. Několik hodin byla v neděli zavřena dálnice D55 ve směru z Napajedel na Zlínsku do Hulína na Kroměřížsku.

- Na železnici se situace mění, potíže způsobovaly zejména stromy spadané na koleje nebo trolejové vedení, které hasiči průběžně odstraňovali. V Moravskoslezském kraji se nejezdí prakticky nikde, oznámili před nedělní 10:00 hasiči Správy železnic. Povodeň přerušila také provoz na železničním koridoru mezi Olomoucí a Ostravou. Vlaky z Prahy končí v Olomouci, vlaky z Polska v Bohumíně. Jen na Ostravsku se škody na železnici odhadují na stovky milionů korun. Zaplaveno je okolí nádraží Ostrava-Svinov. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nebude nejspíš po celý nadcházející týden možné dojet vlakem do Ostravy.

Další opatření:

- Kvůli silným dešťům a hrozícím povodním rozhodla v pátek Ligová fotbalová asociace (LFA) o odložení celého programu 8. kola první ligy i 9. kola druhé nejvyšší soutěže. Odloženy byly také zápasy v ženské fotbalové lize nebo některé sobotní zápasy v první hokejové lize. Kvůli nepříznivému počasí neuskutečnily ani dostihy v Pardubicích, atletický svaz kvůli nepříznivé předpovědi počasí odložil víkendová mistrovství mládežnických družstev. Odloženy byly i rozhodující zápasy finálové série baseballové extraligy.

- Ve čtvrtek se pořadatelé kvůli riziku povodní rozhodli zrušit Znojemské historické vinobraní, mělo se konat od pátku. V pátek se ještě otevřely brány veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích. V sobotu jej pořadatelé kvůli silnému větru a nepříznivé předpovědi počasí na další dny zrušili. Na poslední chvíli zrušila mostecká radnice slavnost, která se měla v sobotu konat u děkanského kostela.

- V Praze je například od víkendu zavřená zoologická zahrada v Troji, kde kvůli podmáčené půdě a nárazovému větru hrozí pád stromů. Otevřít se má až ve středu. Národní divadlo moravskoslezské zrušilo v sobotu i v neděli všechna naplánovaná představení. Důvodem je bezpečnost diváků i účinkujících při přepravě do divadla nebo z něj v souvislosti s extrémním počasím. Víkendová představení zrušilo i ostravské Divadlo Mír. Zavřená jsou i ostravská zoologická zahrada a zoo ve Zlíně.

- Příští víkend se na letišti v Mošnově neuskuteční plánované Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Pořadatelé největší bezpečnostní přehlídku v Evropě zrušili kvůli povodním.

Foto: x.com/HasiciPraha

Autor: ČTK





Čtěte dále

Vláda rozhodla o způsobu růstu minimální mzdy, příští rok má činit 20.800 Kč

Vláda rozhodla o způsobu růstu minimální mzdy, příští rok má činit 20.800 Kč

Vláda dnes rozhodla o tom, jak by měla růst v příštích dvou letech minimální mzda. Stanovila koeficienty pro zvýšení tak, aby se...

Prezident: Obnova po povodních potrvá roky, vláda by měla starostům pomoci

Prezident: Obnova po povodních potrvá roky, vláda by měla starostům pomoci

Obnova území zasažených ničivými povodněmi bude trvat měsíce až roky. Vláda by měla starostům výrazně pomoci, a to finančně i...

Odhad potvrdil propad úrody jablek téměř o 80 procent, hrušek bude více

Odhad potvrdil propad úrody jablek téměř o 80 procent, hrušek bude více

Sklizeň jablek v České republice letos kvůli silným jarním mrazům meziročně klesne o 76 procent na pouhých 23.886 tun. Vyplývá to...

V Praze se srazily vlaky, 25 zraněných, jeden strojvůdce asi pod vlivem alkoholu

V Praze se srazily vlaky, 25 zraněných, jeden strojvůdce asi pod vlivem alkoholu

Na viaduktu v pražské Libni na Balabence se dnes ráno srazily dva osobní vlaky. Záchranáři na síti X kolem 10:00 uvedli, že zatím...

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael slaví úspěch

Akademie Michael, která se dlouhodobě řadí mezi přední vzdělávací instituce v oblasti umění a médií, má důvod k oslavám. Dominik...

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Nová Waltrovka má unikátní osvětlení, zvyšuje soustředěnost a šetří energii

Budova Legatica spadá do areálu Nové Waltrovky, projektu Penta Real Estate, v Praze 5 a navazuje na první úspěšnou etapu...

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

EU podpoří projekty modernizace železnice v ČR částkou 11,5 miliardy korun

Evropská unie podpoří deset projektů Správy železnic (SŽ) na modernizaci české železnice částkou 11,5 miliardy korun. Peníze...

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje

Zahájení výroby biometanu ve fermentační stanici ve Vysokém Mýtě se opožďuje. Město vloni léta odstavené zařízení pronajalo...

 Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Svez.se: první taxislužba v České republice nabízí IQOS friendly vozy

Praha má ve svých ulicích žhavou novinku – IQOS friendly taxíky, které jako vůbec první představila ve své flotile jedna z...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi