Volební spoty: lepší dobře ukrást než špatně vymyslet

Volební spot ČSSD.Ve dvě hodiny odpoledne začne Česká televize vysílat volební spoty politických stran. On-line deník TÝDEN.CZ vybral spoty osmi stran, které mají podle průzkumů největší šanci uspět v blížících se volbách do Poslanecké sněmovny. Každý z nich je doplněný o komentář experta na marketing a politologa.

Svůj komentář ke spotům připojil šéfredaktor odborného týdeníku Marketing & Media, zabývajícího se děním ve světě marketingu, reklamy a médií, Daniel Köppl a politolog z Univerzity Karlovy Jan Kubáček, který se specializuje na marketing v politice, tedy i volební kampaně.

Volební spot ČSSD

Daniel Köppl: "K tomu se dá říci jediné - dobře odvedená práce. Spot je sice plný vizuálních klišé a stereotypů, jenomže když tyto věci použijete dobře, tak to není nic špatného. Reklama má jasné sdělení pro cílovou skupinu, prodává hlavní benefity a na nic si nehraje. Je to jasná sázka na tradiční voliče, kteří jsou obráceni spíše dozadu než dopředu. Vtipné je, že když si tu reklamu pustíte bez zvuku, tak by to klidně mohl být i spot na jogurt nebo pojištění."

Jan Kubáček: "Z nabídky volebních spotů je tento klip jeden z nejkvalitnějších. Na první pohled je profesionálnější než klip ODS, snaží se cílit na city a zlidšťovat lídra. Čím více ČSSD mluví negativním slovníkem všude jinde, tím více tento klip sází na pozitivní slovník. Logice klipu a sugestivním záběrům však nestačí vystupování lídra Jiřího Paroubka. Je příliš křečovité, umělé, okatě naučené. Zejména v momentech příchodu jeho ženy a záběrů ‚volebního páru‘. Spot je inspirován volebním marketingem polské strany Právo a spravedlnost a americkým předvolebním stylem."

Volební spot ODS

Daniel Köppl: "Převádět reklamu pro tištěná média do televize skončí skoro vždy špatně a spot ODS je toho názornou ukázkou. Negativní tón spotu se, možná poněkud paradoxně, obrací již pomalu i proti zadavateli, protože špatný dojem je vše, co po shlédnutí tohoto spotu ve vás zůstane. Nejdříve depresivní animace a pak volební lídr, který ve svém projevu téměř nepoužívá intonaci, gestikulaci ani mimiku. Právě tyto dvě věci dávají do lidského projevu dynamiku. A tak vlastně není vůbec jasné, co tato strana nabízí. Dobrý je však konec spotu, který obsahuje jasný vzkaz - rozhodněte se."

Jan Kubáček: "Klip je solidní, chybí mu však gradace, výrazné sdělení pro voliče. Neurazí, ale ani nestrhne. Jde o klasický koncept anglosaských klipů, které pracují s negativní kampaní a sugestivním vymezením vůči konkurenci. V závěru klasického volebního scénáře amerického střihu je dán prostor uklidňujícím slovům volebního lídra, který povolává voliče do volebních místností. Funguje i to, že Petr Nečas promlouvá mimo běžné politické prostředí, mimo kancelář či stranický prostor. Jen překvapuje, že jde o školní třídu, která nemá žádnou výraznou provázanost s rétorikou klipu."

Volební spot KSČM

Daniel Köppl: "Klasika, nic nového pod sluncem. KSČM se zachovalo velmi pragmaticky a televiznímu spotu, který uvidí jen minimum voličů - předvolební spoty nebývají diváckým hitem, věnovalo jen minimum času a investic. Výsledkem je sice nuda, ale pro jejich skalní voliče celkem srozumitelná."

Jan Kubáček: "Doposud nejprofesionálnější klip KSČM, očividně cílený na tradiční diváky televizí - starší věkovou skupinu, nezaměstnané, ale nově i na uživatele internetu a protestní voliče. Tato značně konzervativní strana překvapila. Ve svém sdělení výrazně vsadila na marketing, navíc promyšlený. Kombinuje negativní vymezení a pozitivní sdělení, obranu a nabídku, konzervativnost a sociálnost s pragmatičností a cílenou nabídkou."

Volební spot TOP 09

Daniel Köppl: "Tak zde rozhodně platí, že za málo peněz se TOP 09 podařilo získat opravdu hodně muziky. A vůbec bych se nedivil, kdyby se co nevidět objevil tento spot jako virální reklama, protože proto má všechny předpoklady. Jako jediný pracuje s humorem, nadhledem a ironií, a přitom všem ještě stihne podpořit image TOP 09 jako strany vymezující se vůči ODS a ČSSD a jako strany, která chce získat mladé voliče. Opravdu jedna z nejlepších věcí."

Jan Kubáček: "Jde o klip, který si dobře uvědomuje, že originalita, vtip a rozumná míra nadsázky v Čechách boduje. Tvůrci si očividně uvědomovali, že konkurence bude vážná, či hodně politická, a jediná šance, jak přitáhnout pozornost a formát náležitě prodat, je provokovat a udělat ho jinak. Své sdělení staví na vtipu, symbolech a dědictví slavného režiséra Zemana. Ztvárnění působí lidsky, přátelsky, přitáhne zájem jak na internetu, tak u médií. Přesto spotu chybí sugestivní poselství a výrazný důvod volby této strany. Klip se bude povětšinou líbit, ale u některých skončí pouze u shlédnutí, nepovede k cestě do volební místnosti."

Volební spot Věcí veřejných

Daniel Köppl: "Klasický předvolební spot devadesátých let, jen v novém hávu. Z celého spotu vlastně ani není moc jasné, na koho tato reklama míří. Tento rozpor je vidět i v tom, že reklama je rozdělená na dvě části, které k sobě nesedí."

Jan Kubáček: "Věci veřejné nabídly zajímavý formát volebního klipu. Je sugestivní, staví na jednotlivých tvářích kandidátů napříč republikou, věkem, zkušeností. Umně propaguje početnost žen na kandidátce strany. Pracuje s protestem a kritikou, ale dává jí tematické vyznění. Dobře funguje i zapamatovatelnost požadavků a argumentů. Jen překvapuje přítomnost lídra Radka Johna v tmavé místnosti, někde mezi tvůrčí kanceláří a sklárnou, což zbytečně ubírá razanci jeho sdělením. Přesto jde o jeden z nejzdařilejších klipů, který má šanci se vrýt do paměti diváka, posluchače či návštěvníka internetu tím, že dává stručné argumenty pro volební podporu."

Volební spot KDU-ČSL

Daniel Köppl: "Nejdříve tradice a pak slogan o změně - co to je? Tak to dopadne vždy, když tvůrci nevědí, co chtějí sdělit. Řada poselství, mix kýčovitých obrázků a rodinného videa. Každopádně je patrné, že touto cestou chtěla KDU-ČSL oslovit své tradiční voliče a k tomu přidat něco mladých. Jenomže něco podobného se povede jen málokdy."

Jan Kubáček: "Opět i u tohoto klipu můžeme číst americkou inspiraci, ale ztvárnění se blíží i volebním klipům ze sousedního Německa a Rakouska. Dobře působí kombinace hlasu občanů a volebního lídra Cyrila Svobody. Je to klip, který neurazí. Dobře propojuje děj s hudbou a s neformálností. Největším problémem je nabídka, která je v průběhu klipu prezentována - je příliš otevřená, proklamativní, nic neříkající a postavená na standardních tématech lidovců. Klip postrádá gradaci a jasný důvod k volbě strany, zejména pro nerozhodnutého voliče, který není křesťanem. Spot nevyužil příležitost, která se nabízela."

Volební spot SPOZ

Daniel Köppl: "Když chcete v televizi působit věrohodně, tak se musíte dívat do kamery. V tomto reklamním spotu se však do kamery skoro nikdo ani nepodívá. A to ani tehdy, když nabízí modré z nebe. Výsledkem je, že diváci s velkou pravděpodobností neudrží u této reklamy pozornost. Kombinace temné sluje a uhýbavých pohledů je přímo v protikladu k tomu, co diváci od podobného formátu očekávají."

Jan Kubáček: "Klip, který opět čerpá z polské inspirace. Přes moderní pojetí trpí nejednoznačností. Apel lídrů a jejich návrhů oslabuje fakt, že to říkají sobě navzájem, bez očního kontaktu s kamerou, tedy divákem. Obsah sdělení je velmi dobře propojen s hudební kulisou, trpí však formátem rozpravy u vína. Divákovi se vkrádá na mysl, proč si vzkazy voličům vyprávějí mezi sebou u akvária, respektive proč záběry soukromé rozmluvy pouští do veřejného prostoru."

Volební spot Strany zelených

Daniel Köppl: "Nejdříve jsem si nemohl vzpomenout, a pak mi to došlo. Toto je jen hodně špatná kopie slavné kampaně britského deníku Independent ze začátku devadesátých let. Ale reklamní moudrost to říká jasně - je lepší dobře ukrást než špatně vymyslet. Škoda, že se toho zelení nedrželi pořádně. Takhle vlastně není ani moc jasné, co a komu nabízejí."

Jan Kubáček: "I na tomto klipu se projevuje inspirace moderním politickým marketingem, zejména amerického střihu. Staví na civilním přístupu a garanci běžných lidí. Proti sugestivnosti sdělení vystupuje černobílé zpracování, které oslabuje údernost sdělení. Solidně zpracovanému klipu chybí gradace a stranické poselství, napojení na lídra a program strany. Klip příliš vyznívá jako poselství občanů a obecně nesouhlasu se současným stavem, ne jako jasný návod na podporu Strany zelených a jejího volebního manifestu."

Foto: repro foto





Čtěte dále

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Pavel kritizoval předvolební kampaň koalice Spolu i některé Babišovy výroky

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy...

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

U Klínce v Praze-západ vykolejil vlak bez cestujících, je na boku, provoz stojí

Osobní vlak bez cestujících vykolejil dnes odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl...

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články,...

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Hokejové fan zóny v Praze a v Ostravě budou bezhotovostní

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou hal fan zóny, které v součtu pojmou až...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi