VOLBY 2017: Vítězné ANO, fiasko ČSSD i úspěch SPD a Pirátů

Lídr ANO Andrej Babiš.

Sněmovní volby letos podle konečných výsledků vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Získalo téměř trojnásobek hlasů v porovnání s druhou ODS, třetími Piráty či čtvrtou SPD Tomia Okamury. Citelnou porážku utrpěla ČSSD, kterou předstihla KSČM. Poslance budou mít rovněž KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Ve sněmovně tak bude rekordních devět stran.

ANO dostalo 29,64 procenta hlasů, což pro něj znamená 78 mandátů. Druhé ODS přineslo 11,32 procenta hlasů 25 poslanců. Piráti za 10,79 procenta a SPD za 10,64 procenta hlasů získají po 22 poslancích. KSČM díky 7,76 procenta a ČSSD za 7,27 procenta hlasů budou mít po 15 poslancích

KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů a deset míst ve Sněmovně. TOP 09 za 5,31 procenta hlasů obhájila sedm křesel a STAN za 5,18 procenta hlasů získal šest mandátů.

Volební účast dosáhla v minulých sněmovních volbách 59,48 procenta, letos přišlo hlasovat 60,84 procenta voličů.

Před čtyřmi lety volby vyhrála ČSSD se ziskem 20,34 procenta hlasů a obsadila 50 křesel. Druhému hnutí ANO vyneslo 18,65 procenta hlasů o tři mandáty méně. Třetí skončila KSČM, která získala 33 míst ve Sněmovně za 14,91 procenta hlasů. TOP 09 dostala 11,99 procenta, což jí vyneslo 26 mandátů. Zisk 7,72 procenta znamenal pro ODS 16 křesel. Úsvit a KDU-ČSL obsadily po 14 křeslech za 6,88 procenta a 6,78 procenta hlasů.

Pirátům tehdy vhodilo hlas 2,66 procenta lidí oprávněných volit, do dolní komory se tedy tato strana nedostala. Hnutí SPD před čtyřmi lety nekandidovalo, jeho nynější lídr Tomio Okamura tehdy vedl Úsvit. Úsvit nezasáhl do nynějších voleb. Hnutí STAN se v minulých volbách ucházelo o hlasy voličů na kandidátkách TOP 09.

Počet mandátů: 
Vítězné hnutí ANO v letošních volbách získalo podle propočtů ČTK ve sněmovně 78 křesel, ODS 25. Piráti a SPD Tomia Okamury budou mít po 22 mandátech, KSČM a ČSSD po 15, KDU-ČSL deset, TOP 09 sedm a STAN šest.

ANO po minulých volbách mělo 47 poslanců, o 31 členů dolní komory si polepšilo. ODS získala k nynějším 16 dalších devět mandátů. STAN si ke čtyřem křeslům, které měl v rámci bývalého spojenectví s TOP 09, přidal další dvě. SPD mělo v dolní komoře dva zástupce, bude jich mít o 20 více. Piráti se do sněmovny probojovali letos poprvé.

Sociální demokraté s dosavadními 50 mandáty naopak o 35 poslanců přišli. KSČM s nynějšími 15 poslanci obsadí o 18 křesel méně, TOP 09 o 15 křesel méně. KDU-ČSL přišla o čtyři poslanecká křesla.

Potenciální koaliční partneři ovšem už dali najevo, že je pro ně nepřijatelné být ve vládě s obviněnými. Babiše i Faltýnka stíhá policie kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Občanští demokraté vylučují spolupráci s hnutím ANO a komunisty. Lídr Pirátů Ivan Bartoš opakovaně vyloučil spolupráci s SPD, KSČM a kvůli trestnímu stíhání Babiše a Faltýnka také s hnutím ANO. Okamura očekává, že první oťukávání s ostatními sněmovními stranami začne dnes večer při televizní debatě. Pro jeho hnutí je klíčovou otázkou prosazení referenda.

Oranžový propadák

I přes volební debakl zůstane vedení ČSSD zřejmě až do jarního sjezdu strany. Úřadující předseda strany Milan Chovanec řekl, že strana chce nyní zpracovat analýzu, ve které zhodnotí příčiny propadáku. ČSSD podmiňuje jednání o vládě programovým průnikem. Neumí si také představit spolupráci s obviněnými politiky.

Rozladění panuje i u komunistů - s necelými osmi procenty dosáhli nejhoršího výsledku v parlamentních volbách od svého vzniku v roce 1921. Místopředseda KSČM Pavel Kováčik nevyloučil ani nevyvrátil možnost, že by KSČM podporovala menšinovou vládu hnutí ANO. Lepší výsledek čekali i lidovci. Jejich předseda Pavel Bělobrádek řekl, že i přes neúspěch nehodlá rezignovat. Nevylučuje jednání s ANO, ale ani lidovci podle něj nebudou ve vládě s obviněnými.

TOP 09 byla jako na trní

TOP 09 prožívala drama se šťastným koncem. I přes nadšení ve volebním štábu politici této strany vyjadřovali zklamání z toho, proč lidé volili hlavně protisystémové strany jako hnutí ANO, komunisty a Okamurovo hnutí. Předseda Miroslav Kalousek prohlásil, že není možné složit demokratickou prozápadně orientovanou většinu a TOP 09 zůstane v opozici. Také STAN počítá s tím, že bude plnit opoziční roli.

Názor kandidátů na Hrad

Výsledek voleb je podle jednoho z prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše největší politickou změnou od roku 1989. Volební výsledek podle něj nesmí vést ke změně základních hodnot a orientace země. ANO je podle dalšího uchazeče o Hrad Michala Horáčka nesmírně silným vítězem voleb, který může obrovskou moc využít prospěšně, hrozí ale také opojení mocí. Někteří umělci a další osobnosti v reakcích na volby vyjadřovali překvapení z velkého úspěchu populismu ve sněmovních volbách. Někteří z nich se obávají ztráty svobody.

Zelení se nedostali

Do sněmovny se nedostali Zelení, získali méně než 1,5 procenta, čímž ztratili i nárok na finanční příspěvek od státu. Předseda strany Matěj Stropnický už oznámil, že odstupuje. Před branami sněmovny zůstanou i Svobodní, Strana práv občanů a Realisté. Celkem se o přízeň voličů ucházelo 31 uskupení.

Ve volbách českých poslanců v zahraničí se podle průběžných výsledků dařilo zejména Pirátům a TOP 09. Výsledky byly kolem 18.00 sečteny na Slovensku a v Austrálii a Oceánii, kde nejvíc hlasů dostali Piráti, a v Africe, kde si největší zisk připsala TOP 09.

České volby komentovaly i světové tiskové agentury. Francouzská AFP o jasném vítězství hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše píše jako o vzestupu českého Donalda Trumpa, agentura Reuters se zase pozastavuje nad neschopností dosud vládní ČSSD zúročit ve volbách nynější hospodářskou prosperitu země. Americká AP uvedla, že výsledek znamená ránu pro tradiční politické strany.

Rekordní počet stran

V letošních sněmovních volbách získalo poslance devět stran. Je to rekordní počet od vzniku samostatné ČR. Poslance získali ANO 2011, ODS, SPD Tomia Okamury, Piráti, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a také TOP 09.

Doposud nejvíce stran mělo zastoupení ve sněmovně po rozdělení Československa, kdy v dolní komoře Parlamentu bylo osm stran. Po minulých sněmovních volbách bylo ve Sněmovně sedm poslaneckých klubů.

Prozatímní poražení

ČSSD, KSČM a TOP 09 podle prognózy letos zaznamenají svůj nejhorší výsledek v historii českých sněmovních voleb od roku 1996. Všechny tři strany se navíc poprvé dostaly pod hranici deseti procent. ODS a KDU-ČSL letošní volby přinesou druhý nejhorší výsledek.

Sociální demokraté dosud nejmenší volební zisk zaznamenali před čtyřmi lety, kdy získali 20,5 procenta hlasů. Nyní by po sečtení devíti desetin okrsků získali 7,5 procenta hlasů. Komunisté jsou na osmi procentech, doposud nejméně poslanců získali v roce 1996 za 10,3 procenta hlasů.

Podpora TOP 09 klesá od její volební premiéry v roce 2010, kdy získala 16,7 procenta hlasů. Aktuálně je těsně pod pětiprocentní hranicí. Stejně na tom byli lidovci v roce 2010, kdy ze Sněmovny vypadli, nyní dostanou kolem šesti procent hlasů.

ODS na tom byla nejhůře po minulých volbách, kdy získala 7,7 procenta, nyní má šanci získat 11 procent.

Jak volební sobota vypadala?

Krajské úřady dnes musely v souvislosti s volbami řešit několik problémů. V Královéhradeckém kraji okrskové volební komise zachytily již neplatné tiskopisy voličských průkazů (více ZDE). Lidé, kteří s nimi přišli, odvolit mohli, ale až poté, co si volební komise u volební komise v místě bydliště voliče ověřila, že mu byl voličský průkaz skutečně vydán. V Opavě bylo narušeno hlasování hned dvakrát (více ZDE). Nejprve se tam začalo volit o tři čtvrtě hodiny později kvůli problémům se zámkem, pak tam zkolabovala členka volební komise. V Sychrově na Liberecku se volič dožadoval dalšího kandidátního lístku, protože mu v sadě chyběla strana, které se rozhodl dát svůj hlas. Dotyčná strana však v kraji nekandiduje (ZDE). V Žermanicích na Frýdecko-Místecku volič narušil pečeť volební urny. V pátek večer také policie v Chomutově zadržela předsedu republikánské strany Miroslava Sládka kvůli nepovolené kampani (více ZDE) .

Foto: ČTK/Taneček David

Autor: ČTK





Čtěte dále

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné...

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model studentského elektrického monopostu je rychlejší a úspornější

Nový model elektrického monopostu, který pro letošní závodní sezonu připravili studenti Vysokého učení technického v Brně, bude...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi