Vláda vydržela hlasování o nedůvěře, scházelo 12 hlasů

Premiér Petr Nečas a Karolína Peake během dnešního jednání sněmovny.

Poslanci jednali dlouhé hodiny o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Nečase (ODS). Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka zdůvodnil podnět ke svolání mimořádné schůze kvůli podle něho nepřijatelnému chování členů vlády v případu vyšetřování nákupu letadel CASA pro armádu i kvůli působení kabinetu jako takového. Vláda nakonec podle očekávání pokusu o vyslovení nedůvěry odolala. Hlasování skončilo vyrovnaným poměrem 89:89. Pro odvolání vlády ovšem opozice potřebovala minimálně 101 hlasů.

Sněmovnou během řady hodin zaznělo i mnoho pozoruhodných výroků. Většinou mířily na adresu Miroslava Kalouska (TOP 09).

Nejvíce zřejmě zapůsobil premiér Nečas, který se pustil do odvážných přirovnání. "Já teď skutečně nechci rozvíjet politicko-anatomickou diskusi tom, kdo reprezentuje jaký tělesný orgán v těle této vlády, to by asi nebylo na místě. Nicméně se neubráním poznámce, pane ministře financí, že vaše počínání v posledních dnech a týdnech... Mi přichází jaksi na mysli spíše jiné tělesné orgány než zrovna mozek nebo srdce," řekl Nečas.

Vít Bárta.Překvapila i Karolína Peake (LIDEM). "Já dobře vím, že Miroslav Kalousek je starý hrubián, a kdo je z toho teď překvapen, tak zřejmě včera spadl z Marsu, opravdu nic nového to není. Opozice si ale myslí, že je to důvod pro vyvolání krize vládnutí, že je to důvod pro pád vlády. Mně se to zdá poněkud hysterické," uvedla.

Vít Bárta se ke konci rozpravy rozpovídal o šlendriánu na ministerstvu dopravy a o sponzorování Karlovarského filmového festivalu firmou Eurovia i o firmě ATS, která stojí za nefunkčním systémem registru vozidel. Bárta mluvil o kmotrech na ministerstvu dopravy a kritizoval i současného ministra dopravy Pavla Dobeše. Připustil ale též svůj podíl viny za to, že do politiky přivedl ve straně Věci veřejné několik nových lidí, kteří mezi kmotry zapadli. Za to se poté omluvil.

Bohatý slovník směrem k nejvýraznějšímu ministru vlády otevřel i Lubomír Zaorálek. "Ministr, který dává lidem najevo - vy jste póvl, ten dává všem příklad, úřadům, institucím, že k lidem je možné se chovat jako k póvlu! Týká se to úředníků, policie, všech! Lidé jsou póvl! Takhle se chová ministr této vlády! A premiér mu to schvaluje! A pak to vyřídí tím, že řekne: 'ty, ty, ty, kluku, to jsi přehnal'."

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.Od počátku přitom bylo jasné, jak hlasování dopadne. Opozici přitom nepodpořily ani všichni vlastní poslanci. ČSSD chyběl hlas Davida Ratha, který se stále nachází ve vazební věznici. Stejně tak sociální demokraté nemohli počítat s podporou poslanců Alfréda Michalíka a Václava Klučky, kteří jsou nemocní. Věcem veřejným chyběl hlas poslance Skokana, který je na dovolené.

On-line

Praha, poslanecká sněmovna

  • 14:00
    Týden.cz 

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z poslanecké sněmovny, kde budou poslanci hlasovat o vyslovení důvěry vládě.

  • 14:11
     

    Věci veřejné dnes na tiskové konferenci oznámily, že svůj bývalý kabinet nepodpoří. "Seděli jsme ve vládě příliš dlouho," poznamenal John.

  • 14:19
    ČSSD 

    Sociální demokraté na svém brífinku před hlasováním o nedůvěře vládě sdělily ústy Bohuslava Sobotky, že ministr Miroslav Kalousek (TOP09) se ve spolupráci s premiérem Petrem Nečasem (ODS) snaží destruovat práci policie.

  • 14:26
    poslanecká sněmovna 

    Jednání poslanecké zněmovny odstartuje ve 14.30. Před samotným hlasováním o nedůvěře se ale ještě poslanci budou zabývat zřízením vyšetřovací komise ke kauze CASA a také údajným snahám případ ovlivnit.

  • 14:30
    TOP 09 

    Hlasování se dnes nebude účastnit ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09), který je na zahraniční cestě v Barmě.

  • 14:32
    Miroslava Němcová 

    Miroslava Němcová (ODS) se ujala slova a nyní provádí procedurální kroky nutné k zahájení schůze.

  • 14:34
    poslanecká sněmovna 

    Aktuálně je v poslanecké sněmovně přihlášeno 146 poslanců.

  • 14:36
    poslanecká sněmovna 

    K pultíku se dostavila Kateřina Klasnová (VV), která žádá o zřízení vyšetřovací komise. Miroslava Němcová (ODS) žádá sněmovnu o klid. Sněmovna si z toho příliš nedělá a stále to v ní hučí.

  • 14:39
    Kateřina Klasnová 

    Kateřina Klasnová (VV) není přesvědčena o nezávislosti Generální inspekce bezpečnostních sborů v případu vyšetřování telefonátů Miroslava Kalouska (TOP09). Volá proto po zřízení nezávislé komise.

  • 14:45
    Miroslav Kalousek 

    O slovo požádal i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09). Ten nepovažuje za nezbytné zřizovat komisi. Znovu zopakoval, že na telefonáty má svědky. A opět obvinil prezidenta Lessyho, že má dvě verze příběhu Lessy I. a Lessy II.

  • 14:50
    Miroslav Kalousek 

    Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) nyní mluví o tom, že policejní prezident Petr Lessy chtěl při telefonátu řešit další dotaci na nová auta. Policejní prezident prý tvrdil, že letos nepožadoval dotaci na auta. Ministr přitom ukazuje dokumenty, že Lessy žádal o 17 milionů korun.

  • 14:56
    Miroslav Kalousek 

    Miroslav Kalousek obvinil policejního prezidenta z toho, že jej chtěl zdiskreditovat a s pomocí dokumentů jej v přímém přenosu usvědčil ze lži.

  • 14:57
     

    Policejní prezident Petr Lessy se podle slov Miroslava Kalouska snažil lobovat za další pořízení policejních Passatů.

  • 15:01
    Lubomír Zaorálek 

    Slovo dostal místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten Kalouska obvinil z toho, že se snaží odklonit pozornost od svojí osoby k osobě policejního prezidenta.

  • 15:05
    Lubomír Zaorálek 

    "V civilizovaném státě není možné, aby ministr podnikl frontální útok na vyšetřovatele, aby zasahoval do vyšetřování a telefonoval. Ministr Kalousek měl být premiérem odvolán," prohlásil Lubomír Zaorálek (ČSSD).

  • 15:10
    ČSSD 

    U pultíku střídá Lubomíra Zaorálka další sociální demokrat Jeroným Tejc. Ten upozorňuje na rozpory v Kalouskově předchozí řeči. Tejc cituje výpověď policejního prezidenta z jednání braněbezpečnostního výboru.

  • 15:15
    ČSSD 

    Tejc čte zápis: Na otázku, zda se podle policejního prezidenta Miroslav Kalousek pokusil ovlivňovat policii, Lessy odpověděl, že ho Kalousek při telefonickém hovoru častoval nevhodnými výrazy. Kalousek mu měl říci, že budou policisté 'odstíháni v brzké době'.

  • 15:16
    ČSSD 

    Tejc obviňuje Kalouska z toho, že se snažil dezinterpretovat slova Lessyho (verze Lessy I. a Lessy II.). Podle tohoto záznamu Lessy nikdy neřekl, že by jej ministr Kalousek zastrašoval, jak se ministr během uplynulých dnů snažil vnutit médiím.

  • 15:19
    Bohuslav Sobotka 

    Hovoří předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který lobuje za založení vyšetřovací komise.

  • 15:23
    Bohuslav Sobotka 

    "S Miroslavem Kalouskem TOP09 stojí a padá. Možná se před blížícími se volbami premiérovi Petrovi Nečasovi hodí, že se takto jeho pravicová konkurence diskredituje," řekl Bohuslav Sobotka.

  • 15:26
    Bohuslav Sobotka 

    "Díky nečinnosti premiéra začínáme připomínat banánovou republiku," pronesl Bohuslav Sobotka.

  • 15:30
    Miroslav Kalousek 

    K pultíku přistoupila opět Kateřina Klasnová, která se se zřejmým sarkasmem vyznala z toho, že je udivena sílou důkazů Miroslava Kalouska. 

  • 15:32
    VV 

    "Pan ministr Kalousek předložil důkazy proti sobě," začal svoji řeč Radek John a přirovnal jej ke strýčku Skrblíkovi. Nabídl poslancům svoji (téměř večerníčkovskou) verzi příběhu Kalouska a Lessyho. 

  • 15:34
    poslanecká sněmovna 

    Hlasuje se o návrhu pořadu schůze. Hlasování se zúčastnilo 178 poslanců. Pro bylo 88 poslanců, proti 89. Rozdílem jediného hlasu tak sněmovna rozhodla, že komise, která by vyšetřovala údajný nátlak ministra na policii vyšetřovat není třeba. Hlasování se zdržela Kristýna Kočí.

  • 15:38
    čas 

    Další jednání započne v 15:45.

  • 15:47
    poslanecká sněmovna 

    Začíná 44. schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

  • 15:49
    Miroslava Němcová 

    "Skupina 51 poslanců využila svého práva a podala návrh na vyslovení nedůvěry vládě," řekla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a vyzvala ke slovu Bohuslava Sobotku.

  • 15:54
    Bohuslav Sobotka 

    Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka osvětluje, proč se poslanci pokouší vládě vyslovit nedůvěru. Dle jeho slov se jedná především o kauzu CASA. Zmínil, že při vydávání Davida Ratha nebyly o kvalitě české policie a o kvalitě policejního prezidenta Lessyho nejmenší pochyby. Tehdy hlasovala TOP09 jednohlasně pro vydání Davida Ratha. "Respektovali jsme (ČSSD), že vyšetřovací složky jsou nezávislé," řekl Sobotka.

  • 15:58
    Bohuslav Sobotka 

    "Bylo zajímavé, jak se funkce obhájce exministryně Parkanové zhostil Miroslav Kalousek," pronesl Sobotka a připomněl jeho citát, který přinesl online deník TÝDEN.CZ: "Je to bezprecedentní manipulace s trestním řízením. Já jako křesťan nemohu doporučit vyšetřovateli ani dozorovému státnímu zástupci, aby se zastřelili. Ale upřímně řečeno, když ne zastřelení, tak rezignace je ta jediná možná varianta."

  • 15:59
    Miroslav Kalousek 

    Ministr Kalousek opozici svými důkazy nepřesvědčil, přesto může být spokojen, sněmovna odmítla založit vyštřovací komisi k jeho chování a možnému ovlivňování vyšetřovatelů.

  • 16:04
    Bohuslav Sobotka 

    "Dnes se už nemluví a nepíše o podstatě kauzy CASA, nemluví se o roli Parkanové, Bartáka. Mluví se o odchodu policejního prezidenta," řekl Sobotka a nadhodil, že se zdá, jako by Lessy byl viníkem celého nákupu letounu a dodal: "Po zatčení Ratha byli policisté hrdinové, po otevření kauzy CASA mluví politici o spiknutí..."

  • 16:12
    Bohuslav Sobotka 

    Bohuslav Sobotka si je vědom, že opozice nemá dostatek hlasů pro odvolání vlády. Cítí ale hlasování o nedůvěře jako svou povinnost, aby dostál svému poslaneckému slibu. Po dlouhém výčtu vládních skandálů z poslední doby přešel k výčtu pohrom, které vláda teprve chystá zavést. Tisíce důchodců prý vláda odsoudí k životu na ulici. Sobotka zmínil i předvolební 'Kalouskovu složenku', která by dnes činila 150 tisíc na obyvatele.

  • 16:14
    poslanecká sněmovna 

    U mikrofonu strávil B. Sobotka přes 20 minut, k mikrofonu zamířil premiér Petr Nečas (ODS).

  • 16:17
    Petr Nečas 

    Premiér Petr Nečas zlehčuje situaci a hlasování o nedůvěře vlády přirovnal k politickému divadlu a nazval jej populistickým krokem. Premiér zmínil, že výnosy českých dluhopisů klesly na historicky nejnižší hodnotu 2,5 procenta. Dále zmínil zprávu z dnešního rána, že agentura Moody's označila Českou republiku za bezpečný přístav.

  • 16:24
    Petr Nečas 

    Petr Nečas ve svém ekonomickém vystoupení přirovnal českou levici v čele s ČSSD k řeckému hnutí SYRIZA. Před tímto prohlášením uvedl výčet výnosů dluhopisů problematických zemí v EU. Neopomněl se zmínit ani o stomiliardových schodcích státního rozpočtu v dobách 6 procentního růstu, kdy České republice vládla ČSSD.

  • 16:29
    Petr Nečas 

    "Česká republika má šestou nejmenší nezaměstnanost v Evropské unii," pronesl Petr Nečas a zmínil, že i v dobách krize je o 100 tisíc méně nezaměstnaných, než v dobách, kdy ekonomika rostla o 3 procenta a vládla ČSSD.

  • 16:35
    Petr Nečas 

    "Kauzu telefonátů považuji za nešťastnou i za nepřijatelnou," řekl Nečas a po čtvrt hodině řečnění se tak zlehka dotkl hlavního tématu, kvůli kterému opozice vyvolala hlasování o nedůvěře. Premiér varoval koalici, že neexistuje nic takového jako 'neodvolatelný ministr'. V narážce se pak otočil k ministru Kalouskovi, kterému vytkl, že nemá v poslední době pocit, že by jeho chování v poslední době mohlo evokovat lidský orgán jako srdce či mozek.

  • 16:44
    Petr Nečas 

    Premiér Petr Nečas strávil u mikrofonu půl hodiny. V závěrečné části svého proslovu se věnoval starším a větším kauzám, které sahají k opozici. Nakonec požádal poslance, aby jeho vládě nevyslovovali nedůvěru.

  • 16:45
    Jeroným Tejc 

    Jeroným Tejc z ČSSD se při svém vystoupení rozohnil a vzkazuje premiérovi, že svět není o ratingových agenturách a že pro rodiny s dětmi ČR přestala být bezpečným přístavem.

  • 16:50
    ČSSD 

    Do faktických poznámek, které jsou ohraničeny časovým rozpětím dvě minuty se přihlásili zpočátku především poslanci ČSSD. 

  • 16:53
    ČSSD 

    Poslance Hamáčka vystřídal poslanec Jaroslav Foldyna. Ten zmínil, že za vlád ČSSD lidé žili, nyní živoří. K pultíku se dostavil i exministr Bublan, který se hájí, že v dobách, kdy se vyšetřovaly na jeho ministerstvu případy cestovních náhrad, ještě podnikatel Mrázek žil. "To se ještě scházel s Ivanem Langerem," podotkl Bublan.

  • 16:58
    Lubomír Zaorálek 

    Lubomír Zaorálek dává do souvislosti vznik strany TOP09 a kauzu CASA. "Jaký je důvod řádění Kalouska, když nejde o hodně?," hřímá Zaorálek a hlasitě pokračuje:"Chování ministra financí překročilo míru!". Copak si nevšimnul premiér, že se Kalousek urval ze řetězu, ptal se místopředseda sněmovny poslanců. "Tady jde o hroucení státu!"

  • 17:11
    VV 

    Radek John (VV) připustil, že si dnes vláda s opozicí celý den předhazuje to, kdo si víc nakradl. Podle něj jde o snahu ochromit policii. "V žádném jiném právním státě by výroky ministra financí nemohly projít..."

  • 17:15
    Bohuslav Sobotka 

    A u mikrofonu je opět předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ten vyčítá premiérovi to, že ratingové agentury, kterým naslouchá, měly svou vinu na celosvětové finanční krizi...

  • 17:22
    Bohuslav Sobotka 

    Bohuslav Sobotka připomněl, že vláda se v odhadech příjmů a výdajů do státního rozpočtu letos zmýlila o 18 procent. Sobotka též zmínil, že bankovní sektor je v dobré kondici jen díky jejich stabilizaci za vlád ČSSD.

  • 17:33
    Vojtěch Filip 

    Řízení schůze převzal po Miroslavě Němcové (ODS) místopředseda Lubomír Zaorálek (ČSSD). K mikrofonu se dostavil předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten má z premiéra pocit, že si myslí, že sněmovna je hlasovací mašinérie, která bude potvrzovat jeho nepravdy.

  • 17:37
    KSČM 

    Vojtěch Filip opravuje vyjádření Petra Nečase, že Řecko do nynější situace dostali sociální demokraté. Argumentuje, že problémy tam naopak způsobila pravice, která šla na ruku bank. Filip vyčítá současné vládě mizivou důvěru občanů.

  • 17:40
    poslanecká sněmovna 

    Mnozí z poslanců ve svých projevech mluví k premiérovi Petru Nečasovi. Jeho židle ovšem v tuto chvíli již nějakou dobu zeje prázdnotou. Ve chvíli, kdy řečnil Miroslav Kalousek, tomu tak ještě nebylo.

  • 17:43
    Vojtěch Filip 

    Vojtěch Filip se vyznal z toho, že kdyby tato vláda padla, rád by se vzdal své dovolené.

  • 17:45
    Jiří Paroubek 

    K pultíku přistoupil Jiří Paroubek (NS-LEV21), který vládu obvinil z toho, že pohrdá sněmovnou. Důkazem mu je fakt, že rozpravu nyní sledují pouze tři členové vlády.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: - red -, Miloslav Hamřík





Čtěte dále

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si během dvoudenní návštěvy Prahy společně s českými politiky připomněl vstup České...

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím

Ode dneška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v...

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho...

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně, uvedl Jurečka

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi