Virtuální adresy firem: kdo je zneužívá

V Primátorské ulici č. 38 v Praze-Libni si můžete zařídit firemní „kancelář“ za 499 korun měsíčně.

Podvodníci, firmy hledající způsoby, jak utéci před daněmi, i přispěvatelé do rozpočtů politických stran. Ti všichni využívají virtuální sídla firem. Jen v Praze jich je tolik, že je berňák nestačí kontrolovat.

Jiří Vermach jednoho dne při brouzdání po internetu narazil na výhodně vypadající nabídku. Koupil u firmy NejlevnějšíObchod.cz nabíječku v akci. Zaplatil a čekal. Nabíječka mu přišla poštou a fungovala. Problém nastal až ve chvíli, kdy v záruční době fungovat přestala. S panem Vermachem od té chvíle už nikdo nekomunikoval.

Hodně lidí svůj boj o vlastní majetek či finanční náhradu v takovou chvíli vzdá. Ne tak Jiří Vermach. Mailoval, telefonoval, a když se mu nedařilo kohokoli sehnat, vyrazil přímo do sídla společnosti, která NejlevnějšíObchod.cz provozovala. Nikoho z firmy tam ale nenašel. "Dobrý den, znáte tuhle firmu? Viděli jste je tady někdy?" vyptával se na místě. "Ne, bohužel," zněly unisono všechny odpovědi.

Zbývalo kontaktovat jednatele firmy Františka Břicháčka. Ten ale nezvedal telefon a nebyl k zastižení ani na své domovské adrese. Pan Vermach se pokoušel jednat s firmou, která se dostala do úpadku - a sídlila na virtuální adrese.

V takovou chvíli už se zákazník může obrátit na soud. Jenže drtivá většina lidí se do justičního sporu kvůli zboží v hodnotě pár set korun nepustí. A na to právě podvodníci z virtuálních adres spoléhají.

Pražská schovávačka

Podle odhadů dnes v České republice používá fiktivní adresu až několik tisíc firem. Nejčastěji volí Prahu. Skýtá jim velkou výhodu: podle údajů společnosti e-Office Czech Republic dojde při tempu kontrol finančního úřadu, týkajících se společností sídlících třeba v Praze 2, na každou z nich jednou za 284 let.

Na území metropole je zapsáno přes čtyřicet tisíc společností na méně než třech stovkách adres. Podle odhadů pak zhruba čtvrtina těchto firem má své skutečné sídlo v jiných částech republiky. Nelze rozhodně paušalizovat závěrem, že virtuální sídlo rovná se nespolehlivá či podvodná společnost. O části z nich to ale platí.

Obchodníci využívají i toho, že finanční správa není schopna takových přesunů svých kontrolorů jako oni. Proto již zmíněná Praha, kde je v některých office housech tolik firem, že finanční úředníci nestíhají přijít ani na udání, natož aby kontrolovali i ty ostatní.

Situace přitom po přísném dohledu přímo volá: počet nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty (DPH) v Česku překročil hranici šesti tisíc. Na černé listině neplatičů skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než 500 tisíc korun. A čtyřicet procent nespolehlivých plátců má sídlo registrováno právě na virtuální adrese, vyplývá z údajů poradenské společnosti Bisnode.

Od loňského roku dostala finanční správa mocný nástroj, jak nekalé počínání s adresami potírat. Jde o delegaci místní příslušnosti, při které může z rozhodnutí správce daně dojít k přenesení kontroly z virtuálního sídla na skutečné. Například z Prahy do Jihlavy. Od ledna 2015 navíc nemá odvolání proti tomuto přenesení kontroly odkladný účinek a firmy se nemohou na finančáky dopředu připravit.

"Zpracovali jsme přehled největších hromadných sídel v České republice - najdeme je v Praze, ale třeba i v Brně. Sídlo na takové adrese podle naší zkušenosti často souvisí s horší schopností splácet závazky. Proto ho v našich analýzách považujeme za indikátor rizika," vysvětluje Jiří Skuhrovec, jednatel společnosti Datlab zabývající se prací s rejstříkovými daty.

Jedny dveře, 1900 firem

Skuhrovec také pracoval na studii, která dokazuje, že firmy s virtuálním sídlem jsou častými dárci politických stran. Z analýzy Report financování politických stran vyplývá, že tito sponzoři hrají významnou roli v ovlivňování politických stran. Studie na tyto dary poukazuje a dokládá, že firmy, jež je poskytly, dosáhly častěji na veřejné zakázky a z nich plynoucí finance.

Protože se firmy s virtuálními adresami, často nazývané "prázdné schránky", v posledních letech nezřídka účastnily karuselových podvodů na dani z přidané hodnoty, posvítila si na ně - v rámci možností - více i finanční správa. A to bez ohledu na dosavadní řádné plnění daňových povinností. Správa využívá dostupných evidencí a přístupných informací k tomu, aby odhalila, do jaké míry firma vyvíjí ekonomickou činnost v místě zapsaného sídla a do jaké míry jde jen o virtuální adresu se skutečnou činností jinde. Přesto takových firem stále přibývá. V Praze jsou i vyhlášené adresy. V Rybné ulici č. 24 sídlí přes 1900 firem. Kubelíkova č. 42 hostí přes 1600 společností. V Kaprově ulici č. 14 má virtuální sídlo dalších více než 1700 firem. Na informační tabuli se takové množství cedulek ani nevejde, ve čtvrtém podlaží tu ale narazíte na elektronickou obrazovku i s názvy firem.

Podle právníka z AK JUDr. Rašovského Přemysla Mužíka musejí firmy platící DPH finanční úřad informovat o své faktické adrese. Za porušení této povinnosti hrozí pokuta až půl milionu korun, případně může správce daně přistoupit až ke zrušení registrace k DPH, což firmě prakticky znemožní dále fungovat. Otázkou podle právníka zůstává, jak tato povinnost plní svůj účel a zda vede k efektivnějšímu výběru daní, nebo jde pouze o další překážku pro poctivé podnikatele. Ti by však s odkrytím svého skutečného sídla neměli mít problém.

Na internetu zatím čekají desítky zřizovatelů, kteří nabízejí pronájem v řádu desetikorun až stokorun měsíčně. Celý proces trvá jen pár minut. Vyzvednete si předpřipravenou smlouvu, v některých případech dostanete rovnou i cedulku s názvem firmy a IČO.

Na mrtvé adrese

 

Virtuální sídla jdou v Praze na dračku. Registrují se zde firmy hledající prestižní adresu, ale také podezřelé subjekty, které se chtějí vyhnout daňovým kontrolám a prát špinavé peníze. Jak vlastně taková kancelář vypadá?

Virtuální úřadovna v Primátorské ulici č. 38 v Praze-Libni se na první pohled jeví jako skvělá adresa. Na inzerátu ze stránek Profisidla.cz má dům decentní novou fasádu, v doprovodném textu se mluví o "zrekonstruovaném klasickém domě nedaleko centra Prahy, s výbornou dopravní dostupností". Stačí zaplatit 499 Kč za měsíc.

Realita je o dost jiná. Budova na Primátorské připomíná vybydlenou bytovku. Je o patro nižší než na snímku z inzerátu a fasádu zde nikdo neopravoval dlouhá léta.

Dveře jsou zamčené, na zvuk ohmataných zvonků s těžko čitelnými jmény nikdo nereaguje, jedinou známkou života jsou pootevřená okna ve třetím patře, v nichž visí jakýsi hadr a ponožky. Ostatní okna jsou buď vymlácená, nebo zalepená kartonem. Průhledem mezi křídly hlavních dveří je možné nahlédnout do otlučené chodby se schránkami přecpanými poštou. Evidentně je dlouho nikdo nevybíral. V poklidné části Libně, kde je většina domů opravena, trčí sídlo virtuálních kanceláří jako nemocný outsider.

Nezdá se však, že by stav domu zdejším firmám jakkoli vadil. Sídlo už zde našlo 875 podnikatelských subjektů, jejich abecední seznam je přilepen hned u vchodu.


Podobných firemních adres ve velkých městech přibývá. Sídlit v hlavním městě je zkrátka prestižnější než například v Krnově, málokdo z klientů si navíc dá práci zajít si sídlo firmy prověřit a prohlédnout na vlastní oči.

Barák na odstřel

Jiné společnosti hledají virtuální sídlo, aby vypadaly legitimně, i když nic smysluplného nevytvářejí nebo přes ně perou peníze.

Pro získání adresy totiž žádná prověrka není nutná. "Společnost nebo fyzickou osobu pouze zaregistrujeme na danou adresu, následně dostane označení na budově a schránku," říká po telefonu Veronika Svobodová, zástupkyně firmy Profisidla, s. r. o., jež vedle domu v Primátorské ulici a jinde v Praze pronajímá i domy v Brně, Kladně, Plzni a Ostravě. O tom, co klienti dělají, nemá provozovatel virtuálních kanceláří skoro žádný přehled.

Komu vlastně vybydlený dům v Primátorské patří? Podle údajů z katastru nemovitostí je jeho majitelem společnost Seismic Finance, jež oficiálně sídlí přímo ve zdevastované budově.


Na webových stránkách se vedle snímku atraktivní usměvavé ženy dočteme, že hlavní podnikatelskou aktivitou firmy je "developerská činnost, zejména výstavba, nákup a prodej nemovitostí v České republice". Jejími jednateli jsou právník Jakub Maur a inženýr Pavel Paul. Jakub Maur kromě toho, že dům vlastní, zároveň vede právě firmu Profisidla, s. r. o., jež kanceláře provozuje.

Zdá se, že je to výhodnější než dům pronajímat obyčejným nájemníkům. Pokud by zde každá firma zaplatila 499 korun měsíčně, což je cena za krátkodobý pronájem, přišlo by majiteli do kapsy přes čtyři sta tisíc korun měsíčně.

Kdyby platili minimální cenu 149 korun, bylo by to okolo 170 tisíc. Z klasického pronájmu by dostal majitel v domě o osmi bytech řádově nižší částku. Provoz virtuálních kanceláří má pro majitele navíc jednu velkou výhodu - budova vynáší, i když chátrá. 

Jan Gebert

Šest důvodů pro virtuální adresu

* Vyhýbání se kontrolám berňáku - Firmy využívají přesun do nepřehledných velkých měst.


* Útěk před nespokojenými zákazníky - Koupili jste vadné zboží? Zkuste ho reklamovat na fiktivní adrese, zřejmě neuspějete. * Karusely - Plátce DPH s virtuálním sídlem prodá zboží jiné "spřátelené" firmě, ale neodvede daň. Kupující následně žádá o vratku DPH.


* Podnikání bez zázemí - Chcete založit firmu, ale bydlíte v nájmu a majitel vám nedovolí na stejné adrese zapsat sídlo vaší společnosti? Pak jste odkázáni na "nákup" sídla virtuálního.


* Zvýšení hodnoty firmy - Rádi byste prodali firmu, ale podnikáte na venkově. Poštovní schránka na pěkné adrese v Praze může zvýšit tržní cenu společnosti.


* Sponzoring politických stran - Hodláte darovat peníze své oblíbené partičce politiků, ale nechcete to dělat pod svým jménem? Založíte firmu jen naoko a už vesele sponzorujete.

Foto: Jakub Stadler

Autor: Jakub Krainer





Čtěte dále

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Francouzská aliance připravuje 30. ročník festivalu Bonjour Brno, který do města pravidelně přináší kulturu i atmosféru země...

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Na 100 automobilových a motocyklových veteránů mohli dnes dopoledne obdivovat lidé v Přerově. Po 11:00 vyrazili jejich majitelé z...

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi