Útok narušené ženy. Dokud někoho nezabije, nikdo na ni nemůže

Ilustrační foto.

Zjevně šílená žena koncem srpna pořezala v Písku šest lidí. Napadala kohokoli, kdo se jí připletl do cesty. Nožem neútočila poprvé, dokonce kvůli tomu strávila řadu měsíců v léčebně. Její řádění nápadně připomíná dva roky starý případ vražedkyně z Teska na pražském Smíchově. Proč takoví lidé nejsou ve vězení nebo v ústavech?

Celá událost se odehrála v sobotu 18. srpna před píseckým letním kinem, kde soukromé rádio pořádalo zábavní akci. O půlnoci se ale všechno zvrtlo. K přítomným dobrovolným hasičům se začali sbíhat zranění. "Přiběhla za mnou holka s pořezaným předloktím a řekla, že v parku před areálem lítá žena s nožem a řeže do lidí," popsala pro časopis TÝDEN hrůzný zážitek Klára Pavlíčková, zdravotnice píseckých dobrovolných hasičů. "Vyběhla jsem z kina a hned jsem viděla několik pořezaných lidí. Ani nevím, kolik jsme jich celkem ošetřili," líčila.

Policie nakonec zjistila, že pětadvacetiletá žena zaútočila s nožem v ruce na šest lidí. "Bez jakéhokoli důvodu napadla u kina patnáctiletou dívku, vytáhla z mikiny nůž, mířila dívce na břicho a vyhrožovala, že ji rozpáře," popisuje mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová. Dívku útočnice následně pořezala na předloktí. Poté si vyhlédla na zemi sedícího muže, ke kterému přistoupila zezadu a řízla ho do krku. Vykřikovala, že "sedět nepůjde", a šermovala nožem proti dalším lidem.

Útočnici zatkli, nyní je ve vazbě a hrozí jí až osm let vězení. Během útoků byla opilá.

Známá firma

Šílená žena z Písku neútočila nožem poprvé. Již před několika lety pobodala muže a soud ji kvůli tomu poslal na dlouhou dobu do psychiatrické léčebny. Před dvěma měsíci pak při potyčce před supermarketem zranila dvě ženy, z nichž jedna utrpěla zlomeniny. Stav agresivní ženy se v posledních týdnech navíc očividně zhoršoval. Podle očitých svědků chodila po městě a vyhrožovala, že někoho zabije.

Proč tedy nebyla v péči psychiatrů? "U nás stále platí, že se léčí pouze ten, kdo chce. U ostatních to je tak, že dokud něco vážného nespáchají, tak se to neřeší," říká známý psychiatr Jan Cimický. "Například ve Francii je to lékař, kdo rozhodne, zda se člověk léčit má, nebo nemá, a nečeká se na to, až někomu opravdu ublíží," dodává.

"Útočnice od letního kina" je v Písku známou figurkou. Podle informací TÝDNE dlouhodobě bojuje s drogovou závislostí. První střet se zákonem měla už v roce 2011. "Po předchozí rozepři v areálu bývalých kasáren v Písku pobodala muže," popisuje policistka Ingrišová a dodává, že žena skončila v péči psychiatrů. "Byla odsouzena pro násilný trestný čin. Soud jí nařídil ústavní psychiatrickou léčbu, kterou posléze změnil na ambulantní," doplnila mluvčí. V roce 2015 ale veškerý lékařský dohled skončil.

Proč se neléčila?

Události z Písku se až nápadně podobají dva roky starému případu z obchodního centra na pražském Smíchově. Písecká útočnice byla, stejně jako ta pražská, nejprve internována na psychiatrii, poté propuštěna s odůvodněním, že není nebezpečná. Ale podle všeho byla.

Proč tedy nezasáhli policisté nebo psychiatři už po červnovém incidentu před supermarketem? Podle ministerstva zdravotnictví si tehdy muži zákona mohli vyžádat její vyšetření u psychiatra. To ale neudělali. Navíc je otázka, proč jí soud před třemi lety na doporučení lékařů zrušil povinnou ambulantní léčbu.

Podle předsedy České psychiatrické společnosti Martina Anderse se většina pacientů, kterým soud zruší povinné návštěvy odborníka, už dobrovolně neléčí. "Když takový nemocný opouští zařízení, přeruší zpravidla kontakt s psychiatrickými službami a nezřídka opakuje trestný čin," říká.Útočnice z pražského Anděla Michelle Sudků.

Nic se nezměnilo

Podobné otázky TÝDEN kladl odborníkům již po vraždě v Tescu před dvěma lety. "Opravdu nejsme jasnovidci! Ani s diagnózou nemusí být člověk pro společnost nebezpečný," odpovídal tehdy ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý na dotaz, proč byla vražedkyně z Tesca propuštěna v den činu z jeho ústavu. Problém byl tehdy i v komunikaci mezi policií a lékaři, kteří prý od strážců zákona neměli všechny informace o incidentu, a nemohli tak chování pacientky správně vyhodnotit. Změnilo se od té doby vůbec něco?

Zřejmě nic. Zůstávají jen stesky lékařů na nedostatek kompetencí. "Když nemocný nepřijde na vyšetření nebo se zhorší jeho stav, můžeme se obrátit na soud se žádostí o povinnou hospitalizaci, že může být nebezpečný sobě nebo okolí," říká Anders. Ale to prý trvá několik měsíců, zatímco v psychiatrii potřebujete reagovat ze dne na den. Lékaři navíc přiznávají, že s rozhodnutím o hospitalizaci často váhají kvůli obavám z žalob pacientů. Podle Anderse už padlo několik soudních rozhodnutí, kdy nemocnice i lékař byli potrestáni za to, že někoho neoprávněně hospitalizovali. Podobně mluví i Cimický: "Kdyby se začal pacient bránit, že už je zdravý a není třeba ho léčit, začalo by se to zkoumat. Lékařům hrozí obvinění z neoprávněného omezování osobní svobody ve chvíli, kdy už tu léčbu skutečně člověk nepotřeboval. A toho se někteří bojí," tvrdí psychiatr.

Další sliby

Vláda už před dvěma roky slibovala, že se pokusí podobným případům předcházet. Nic se však neděje. "Někteří z poskytovatelů zdravotních služeb pro účely komunikace s policií vypracovali vnitřní směrnice," říká neurčitě mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Na základě těchto směrnic prý chce resort do budoucna upravit postup dalších zdravotnických zařízení.

Podle Anderse i ministerstva zdravotnictví mohou jednou pomoci vznikající Centra duševního zdraví. Do těch by měli pacienti možnost pravidelně docházet, ale hlavně - na rozdíl od současného stavu - by lékaři mohli za psychicky nemocnými vyrážet přímo do terénu, klidně k nim domů. Lépe to tak umožní sledovat jejich psychický stav. Otázkou je, kolik lidí do té doby kvůli psychicky nemocným jedincům bude zraněno, nebo dokonce zemře.

Smrt na Andělu

V červenci 2016 v nákupním centru Tesco na pražském Andělu si třiatřicetiletá žena, kterou ten den propustili z psychiatrické léčebny, vzala z regálu nůž, rozbalila ho a ubodala náhodně vybranou zákaznici. Stejná žena přitom útočila už o čtrnáct dní dříve v kavárně v Praze 5. Na toaletách si sundala tričko a pokusila se jím uškrtit jinou ženu. Ačkoli to vyprávěla lékařům z Psychiatrické nemocnice Bohnice, kam ji převezli, ti na to nebrali ohled a za 14 dní ji propustili.

Ředitel bohnické léčebny Martin Hollý tehdy uvedl, že pacientka byla propuštěna ve stabilizovaném stavu, s nastaveným užíváním léků a při "plném vnímání reálného světa". "Nicméně v případě dříve léčených nebo zdravých lidí nelze nikdy garantovat nulovou pravděpodobnost agresivity k ostatním lidem ve společnosti," napsal. O útoku na záchodcích prý léčebna nevěděla, policie jí to nesdělila. Objevily se ovšem hlasy, které to zpochybňovaly.

Foto: pixabay/Clker-Free-Vector-Images, Kamaryt Michal

Autor: Lenka Rauerová, Pavel Cechl





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi